Denk je China, dan zie je de grote Chinese muur al voor je, of het terracotta leger van Xi’An. Ook Shanghai en Hong Kong doen het goed op de China wishlist. Toch zijn het juist deze grote steden die ik het minst kon waarderen en was het ’t China off the beaten track waar ik achteraf met het meeste plezier aan terug denk. Daar was de bevolking, meestal lokale minderheden, lief en konden we vaak het meest relaxt rond wandelen en ons verwonderen over wat op ons pad kwam. Daar hadden we eigenlijk amper last van alle irritaties die ons uiteindelijk China uit hebben doen vluchten. Gek eigenlijk, dat de grote steden aan de kust op ieders route staan en de verborgen parels uit het binnenland zo weinig bezocht worden. Ik vertel je graag waarom je het China off the beaten track, echt niet mag overslaan en waar je de mooiste plekken vindt!
Ontdek de Chinese minderheden
De eerste maand van onze tijd in China reisden we door Yunnan. Deze provincie heeft ontzettend veel minderheden en mede daardoor hebben we heerlijk genoten van die periode. De mensen in de kleine bergdorpjes zijn vriendelijk, goedlachs en schitterend gekleed. Bovendien zijn deze mensen enorm gastvrij en zal het je aan niets ontbreken als je bij ze te gast bent. Ceremonies zijn bijzonder kleurrijke aangelegenheden, ideaal als je van reisfotografie houdt. Zo kwamen we in Deqin, tegen de Tibetaanse grens aan, eens in een bruiloftsparade terecht, vol vuurwerk, tromgeroffel en prachtig uitgedoste mensen.
De bruiloftsparade in Deqin
Zo’n beetje de helft van alle Chinese etnische minderheden is woonachtig in Yunnan. Ben je, zoals ik, gek op minorities, hun bijzondere kleding en gebruiken en leer je daar het liefst wat meer over? Dan zit je in Yunnan goed.
China heeft ook adembenemende natuur
De natuur is vaak niet het eerste waar mensen aan denken bij China. Zeker in de smog van de grote steden in het Oosten van het land lijkt de natuur ver weg. Toch heeft China off the beaten track op dat gebied meer dan genoeg verrassingen voor je. In de buurt van Xining, aan de Noordkant van het Tibetaanse plateau vind je geweldig mooie hoogvlaktes, spiegelende bergmeren en besneeuwde toppen in de verte. In Yunnan is de Tiger Leaping Gorge een must voor wandelliefhebbers. Je slaapt in kleine, houten guesthouses aan het pad dat de rivier volgt door de smalle, hoge kloof die je geregeld naar adem doet snakken. En wat dacht je van de dorre, woeste schoonheid van de bergwoestijn bij Jiayuguan, met de Chinese muur in een heel andere omgeving?
De Chinese muur in een fenomenaal landschap
De prijzen zijn zelfs leuker buiten de toeristische highlights om
Shanghai, Hongkong en Beijing zijn soms bijna te vergelijken met Europa qua prijsniveau. Voor het geld waar je in één van die steden een bed krijgt in een dorm slaap je in Kuqu, aan de oude Zijderoute, in een prima eigen kamer met douche en toilet. Ook restaurants zijn een flink stuk voordeliger op het platteland, net als taxi’s en fietsverhuur. Entree voor de toeristische bezienswaardigheden zijn overal ongeveer even duur, maar het voordeel van de plekken off the beaten track is dat daar de betaalde bezienswaardigheden een stuk schaarser zijn. Er is gewoon nog niemand op het idee gekomen er een hekje om te zetten en een kassa ernaast. 😉
Ontdek het echte China
Rondom de bekende bezienswaardigheden is in China bijna altijd een hoge concentratie toeristische marktkraampjes te vinden, die made-in-China prullaria verkopen. De oude, historische stadjes zijn bijna allemaal volledig gerestaureerd en compleet overgenomen door hotels en guesthouses. De authentieke sfeer is ver te zoeken. Op de natuurlijke ingang van een grot prijkt tegenwoordig een enorme, plastic vlinder om aan te geven dat er hier iets te doen is en de stenen van een eeuwenoud Chinees fort zijn bedrukt met het jaartal van restauratie. Dit is de Chinese manier van het “verbeteren” van een bezienswaardigheid. Ga van het gebaande pad en bezoek de plaatsen waar niemand komt en die de Chinezen het niet waard vinden om aan te passen. Of kies voor een plek waar de natuur zo overweldigend is dat zelfs zij er niets aan hoefden te “verbeteren”.
De fenomenale natuur van de Tiger Leaping Gorge in Yunnan hoeft niet verbeterd te worden
Ga links waar de meute rechts gaat en je eindigt in het echte China, daar waar alles echt en puur is. Ja, ook de stank uit het riool en ook de rondscharrelende varkens en koeien. Om die reden zullen de Han-Chinezen met opgetrokken neus gauw verder rijden, zoals ons gebeurde in het land van de Dong, bij Congjiang. We deelden een taxibusje met enkele Chinese medereizigers en zodra ze in de gaten hadden dat de chauffeur een vergissing had gemaakt en ons in het echt, oude dorpje Yintang had uitgezet, in plaats van in het gepolijste museumdorp wisten ze niet hoe snel ze weer in het busje moesten gaan zitten. De bijzonder geklede Dong, hun handgemaakte, houten huizen en het loslopende vee waren een fantastische blik in het echte China, waar wij dankbaar gebruik van hebben gemaakt.
Het echte China in Yintang
Meer voorbeelden van China off the beaten track
Ik heb je al een paar suggesties gegeven van niet te missen plekken in Chian off the beaten track, maar er is meer. We hebben 3 maanden door China gereisd en daarbij grotendeels de minder bekende plekken bezocht. Zo is een dagtrip rond het Erhai meer, bij Dali, een aanrader. Stop zo veel mogelijk in de kleine dorpjes die niet op de kaart staan en ook in de iets grotere op de marktdag. Heel de omgeving loopt uit om kippen, onbekende groenten en de meest ondefinieerbare producten te kopen en verkopen, een lust voor het oog van de echte reiziger.
Een andere fijne plek voor een stop is de stoffige stad Hami, op de rand van de provincie Xinjiang. Hier maakten we voor het eerst kennis met de Oeigoeren, een stoer en vrijgevig volk, dat door China onderdrukt wordt, in een land dat jaren terug al door China werd ingelijfd. Toch weerhoudt het de mensen niet om hun gasten in de watten te leggen en kennis te laten maken met hun gastvrije cultuur. De meloenen en druiven die je hier ’s zomers overal te eten krijgt zijn Goddelijk en wij werden er zelfs meegenomen naar een bruiloft.
Gastvrije cultuur en bijzondere bezienswaardigheden in Hami
Hoogtepunten overslaan?
Moet je de hoogtepunten van China dan maar gewoon overslaan? Uiteraard niet. Maar het loont wel om jezelf af te vragen wáár je een highlight als de Chinese muur gaat bekijken. Er zijn namelijk genoeg alternatieven om de Chinese muur in relatieve rust te bekijken.
En wil je de Tibetaanse sfeer ervaren zonder, onder streng toeziend oog van de Chinese overheid en vergezeld door duizenden Chinese toeristen , daadwerkelijk naar het Tibet te gaan? Dat kan rondom Xining. Spendeer wat tijd in de stad en maak dan een aantal tripjes in de weinig bezochte omgeving.
Heb jij China al eens bezocht? Heb je nog leuke aanvullingen? Dan hoor ik ’t graag!
Ziet er echt prachtig uit. Ik denk dat ik het ook veel leuker had gevonden Off The Beaten, maar ik vond het lastig om keuzes te maken. Ach ja volgende keer beter en dan zeker het zuiden doen! Mooie foto’s trouwens <3
Yunnan is echt een heerlijke plek, zeker een volgende keer een kijkje gaan nemen inderdaad! Je kan ook niet alles in één keer doen. 🙂
Had een linkje geplaatst als website, maar dat komt denk ik niet over….
Tibetaans China:
http://pictures.theomolenaar.nl/destinations/asia/china/the-tibetan-parts-of-china/
En het echte onbekende China. Deze en vervolgverhalen:
https://www.reishonger.nl/reisverslagen/naar-zadoi/
Is helemaal waar. Ik heb China meerdere malen bezocht. Vaak vanaf een plek waar ik een vorige keer geeindigd ben. De Tibetaanse wereld buiten Tibet is ook echt de moeite waard. Ga vanaf Chengdu naar Xining (Shangri La) of. als je vanaf de kant van Dali komt andersom. Litang en de Tagong Grasslands. Verder naar Ganzi en naar Manigango, Dege (aan de grens met Tibet) waar met de hand boeken gedrukt worden en verder naar Yushu. En dan naar het nooit bezochte Zadoi. Omhoog naar Xining, van waar je weer naar Hami en verder kunt (tot Kashgar of verder). Of terug naar Xining via een ander pad….
Die trip vanuit Chengdu naar Xining hadden we graag gemaakt destijds. Helaas was dat niet mogelijk door de aardbeving die toen zoveel verwoestte in en om Chengdu. Je andere suggesties lijken me ook absoluut de moeite. We willen eigenlijk niet meer naar China, maar als ik jouw tips zo lees gaat het toch een beetje kriebelen om alsnog die route vanuit Chengdu noordwaarts te doen. 🙂 Vraag me wel af hoe dat qua hoogte te doen is met onze meiden, maar denk dat het nog niet TE hoog zal zijn.
Terug naar Xining moet natuurlijk zijn terug naar Chengdu..
Tagong en Litang liggen op zo’n 4 kilometer hoogte.
Dit klinkt super! Ik vind China geweldig en wil heel graag terug. De Tiger leaping gorge staat heel hoog op mijn lijstje voor tijdens een tweede bezoek. Ik heb genoten van Beijing en de toch wel toeristische plekken, maar ik ben ook wel benieuwd naar de wat meer off the beaten track plekken. Mooie foto’s!
De Tiger Leaping Gorge is echt prachtig! Is zeker een reden om terug te gaan.