Kalibaru is een relatief onbekende plaats in het oosten van Java. Vaak wordt dit stadje als tussenstop ingepland op de route tussen de Bromo vulkaan en Bali, als de Ijen vulkaan wordt overgeslagen. Inderdaad is Kalibaru een mooie halte, om die lange reisdag in tweeën te breken. Dat deze stad een bestemming op zichzelf is in het oosten van Java weten veel mensen niet. En zo gaan ze de volgende dag, enigszins balend, weer verder. Kalibaru is een plek waar je minstens 2 nachten zou moeten blijven, maar liever nog 3.
Belangrijk: je slaapplek in Kalibaru
Kalibaru is een fijne, authentieke plaats. Daarnaast is Kalibaru ook een rustpunt in je reis, over het drukke en soms hectische Java. Kies daarom een slaapplek waar je ook echt tot rust kan komen. Als je op de juiste plek overnacht, kan je bovendien al lopend de weelderige, groene natuur in voor een verkenningstocht. Zelf sliepen wij een kilometer of 3 buiten het centrum, in een luxe villa voor een zachte prijs. Er staan slechts een paar villa’s op het zeer ruim opgezette en groene terrein, waardoor je veel privacy hebt. Het ontbijt is inclusief en voor een prima prijs kan je hier ook lunchen en dineren. Rond het zwembad kom je helemaal tot rust. Aan de overkant van de landweg lag een vergelijkbaar resort, dat zelfs nog net wat leuker geprijsde kamers heeft.
Onze fijne accommodatie, net buiten Kalibaru
In Indonesië is de oproep voor het gebed uit de moskeeën een stuk luider en langer dan wij in andere landen gewend zijn. Vooral op Java en zeker ook hier in Kalibaru werden we daardoor voor dag en dauw wakker. Het tweede resort heeft wat dat betreft een rustigere ligging!
Op ontdekking in de dokar
De dokar is de traditionele paardenkoets van Oost-Java. In Kalibaru was dit lange tijd een veel gebruikt vervoermiddel. Tegenwoordig zie je ze steeds minder, maar zo nu en dan rijdt er nog een dokar voorbij. Vaak zijn de houten karren dan volgeladen met verse groenten en andere inkopen van de markt en brengen ze één van de inwoners van Kalibaru naar huis. Als toerist kan je ook een ochtend of middag op pad met een dokar, een ervaring die je eigenlijk niet mag missen als je hier bent. Via je accommodatie is dat het makkelijkst te regelen en vaak goedkoper dan wanneer je het zelf regelt rond de markt. Wij kregen ook nog een gids mee. In een plaats als Kalibaru, waar bijna niemand Engels spreekt, is dat toch wel een echte toevoeging.
In Kalibaru is een ritje in de dokar een must
Verwacht rond de markt en het stationnetje van Kalibaru geen vervoer voor een schappelijke prijs. De mannetjes met hun motorbike-taxi’s vragen idiote bedragen en willen niet onderhandelen, net als de eigenaars van de dokars (áls die er al staan). Regel je pick-up bij aankomst of een uitje in de omgeving dus vooraf bij je accommodatie.
Normaal gesproken ga je een ochtend of een middag met de dokar op pad en zie je in een paar uur, naast de verschillende lokale fabriekjes, bijvoorbeeld ook de markt van Kalibaru, een woonwijkje en de rijstvelden rond het dorp. De vrijdag is minder geschikt, omdat veel van de fabriekjes dan gesloten zijn. Drie maal raden welke dag wij uitkozen? Aangezien we aankwamen op woensdagavond en de gidsen voor de donderdag toevallig allemaal al op pad waren, hadden we geen andere keus.
Overal kleinschalige fabriekjes
En zo zitten we die vrijdag met ons vieren en een gids, verdeeld over 2 dokars, nog wat onwennig in onze houten koetsjes. Om ons heen zien we rijstvelden en wat verdwaalde suikerriet, tot we het centrum van Kalibaru naderen. Hier zijn overal ieniemienie fabriekjes, werkplaatsen eigenlijk, waar slechts een paar mensen hard aan het werk zijn. Na een kwartiertje hobbelen in onze dokar stoppen we bij een viertal werkplaatsen van blikslagers. Met de hand worden hier voorraadbussen, pannen en theepotten gemaakt van blik. Als we voorzichtig binnen gluren wordt de keiharde muziek zachter gezet en kunnen we mee kijken hoe knap deze mensen heel precies hun producten maken, zittend op de grond. Ga je op een andere dag op pad, dan kan je ook nog stoppen bij de rijstpellerij, een tahu-makerij en een bakstenen-fabriekje.
Lokale bedrijvigheid in Kalibaru
De markt
Nog geen vijf minuten verderop arriveren we bij de markt van Kalibaru. Wat is het toch altijd heerlijk rond struinen op lokale markten, zeker als ze overdekt zijn en er zo hier en daar wat daglicht naar binnen piept. Zo heerlijk fotogeniek wordt het daarvan! Hier vinden de inwoners van Kalibaru alles wat ze nodig hebben. Verser kan het niet, de kippen scharrelden vanochtend nog op het erf en de groenten zijn net geplukt. Een bijzondere ontmoeting hebben we zodra we weer buiten komen. Achterop een brommer staan, in een zelf getimmerd hok met gaas ervoor, een paar honderd kuikentjes. Allemaal in felle kleuren geverfd. Zo zielig. Dat besef is er alleen hier op Java nog niet. We gaan maar gauw verder.
Wandeling door fotogenieke wijkjes en rijstvelden
We laten de dokars achter en wandelen door de straten van Kalibaru. Onze gids weet hier duidelijk de weg, want de straatjes worden steeds smaller, maar hij neemt met gemak de ene afslag na de andere. Op een heel klein pleintje zit een man, voor zijn huis, een band te plakken. De buurvrouw hangt de was aan de lijn en de lokale kinderen komen nieuwsgierig kijken wie de bezoekers zijn. Onze eigen meiden zijn een echte bezienswaardigheid hier en geregeld stoppen we even bij een lokale familie om kennis te maken.
De markt en omgeving zijn in Kalibaru een leuke ervaring
Even later verlaten we de bebouwing en lopen we langs een enorm veld met suikerriet. We delen de onverharde weg met dames die veevoer en brandhout, op hun hoofd, naar huis brengen. Daarna slaan we een klein paadje in, dat ons dwars door de rijstvelden voert. Meer dames planten nieuwe rijst en zwaaien ons uitbundig toe, zodra ze ons in het oog krijgen. Als we de bebouwde kom weer naderen zien we de lokale schooljeugd gezellig badderen en de was doen bij één van de bronnen, net buiten het dorp. We sluiten onze verkenning van Kalibaru af bij onze gids thuis, waar we verwend worden met gebakken banaan en een kopje thee. De dokars zijn inmiddels ook deze kant op gekomen en in een klein half uur rijden we weer terug naar ons resort, onderweg genietend van het prachtige plattelandsleven van Java.
Wandelen in de groene omgeving
Vanuit onze accommodatie wandelen we zo de groene natuur in. Kaartjes en een gids zijn ook beschikbaar, voor wie serieuzere hikes wil maken, maar gewoon de paadjes volgen en een stukje langs de rivier is niet zo lastig. Rijstvelden, kruidnagelbossen en bananenbomen wisselen elkaar af en zo af en toe steken we een spannend bruggetje over. Als het pad steeds smaller wordt, en uiteindelijk zelfs helemaal verdwijnt in het hoge gras, draaien we om. Wat een heerlijke plek is dit.
De groene omgeving van Kalibaru
Sukomade
Een veelgemaakte excursie vanuit Kalibaru is een tweedaagse trip naar Sukomade. Dit is een dorpje in een prachtig natuurgebied aan het strand. Het dorpje is er eigenlijk vanwege de latexfabriek, die hier jaren dienst heeft gedaan. Tegenwoordig is de fabriek gesloten en wordt het dorpje steeds kleiner, zodat de natuur weer haar gang kan gaan. Dé highlight van een trip naar Sukomade is eigenlijk de excursie in de avond. Dan kan op het strand toegekeken worden hoe zeeschildpadden op het strand hun eieren komen leggen. Wij hebben deze excursie niet gedaan, omdat we op zoek waren naar een rustpunt in onze rondreis over Bali, Java en Lombok, maar anderen kwamen er enthousiast van terug.
Reizen naar Kalibaru
Hoewel je ook met de bus in Kalibaru kan komen, vinden wij de trein echt dé manier van reizen op Java. Het is een stuk relaxter dan op de weg, op dit drukke eiland, waar de verkeerschaos lijkt te zijn uitgevonden. De treinen tussen Malang en Banyuwangi stopt een paar keer per dag in Kalibaru. Zelf kwamen wij vanaf Bali en de oversteek plus treinreis van Banyuwangi naar Kalibaru zijn prima te doen in een dag. Vanuit Kalibaru zijn wij verder gereisd naar de Bromo, met een combinatie van trein en gedeelde taxi (makkelijk op het station van probolingo te regelen). Ook dit was prima te doen in een dag.
Had jij al eens van Kalibaru gehoord? En zou je een stop in deze plaats overwegen?