Setanggor - ecotoerisme op Lombok

Setanggor – ecotoerisme op Lombok

Setanggor is een dorpje op slechts 10 kilometer van de luchthaven van Lombok. Toch zullen de meeste toeristen die aankomen op Lombok international nooit één voet in Setanggor zetten. Hoe dichtbij ook, het voelt als een andere wereld. Hier voelen de bekendere bezienswaardigheden van Lombok ver weg. Zodra je de hoofdweg verlaat voel je dat er wat verandert. Er is amper meer verkeer op de weg; een weg die toch al de helft smaller en twee keer zo hobbelig is als daarvoor. Setanggor voelt vóór aankomst al als een pareltje en het was een eer om hier te worden uitgenodigd, om het ecotoerisme op Lombok met eigen ogen te zien.

Aankomst in Setanggor

Bij aankomst in Setanggor worden we hartelijk welkom geheten door een klein comité van volwassenen en kinderen. Aan een dorpspleintje staan een aantal vrolijk gekleurde huisjes naast elkaar en in een hoekje zit een jonge meid te weven. Mooi om te zien hoe ook hier de traditie van het weven nog altijd van generatie op generatie wordt doorgegeven. In de omgeving van Tetebatu hadden we dat ook al gezien. Onze meiden zijn vooral enthousiast over de verkleedpartij die volgt: alle bezoekers mogen lokale kleding aantrekken en die is er ook in kindermaat. Even later zijn we dan ook bijna niet meer van de locals te onderscheiden. 😉 Een lief poesje komt op het gelach af en geeft kopjes alsof we hier al jaren wonen en beste vrienden zijn. Als beloning krijgt ze een visje.

Setanggor - ecotoerisme LombokWelkom in Setanggor

Ecotoerisme op Lombok

Dan volgt de grootste verrassing: we gaan op pad in de omgeving met de paardenkar. We stappen in en al gauw zien we waarom ecotoerisme hier in Setanggor zo goed past. De omgeving en de lokale cultuur zijn nog onaangetast door toerisme en onze gids voor vandaag, Ida, legt uit dat inkomsten uit het toerisme hier wél meer dan welkom zijn. Daarvan kunnen zo nu en dan schoolspullen gekocht worden, net als noodzakelijke medicijnen voor ouderen of (nieuwe) schoenen voor de kids. Inderdaad geen overbodige luxe, want de kinderen die ons enthousiast zwaaiend achterna rennen hebben bijna allemaal blote voetjes of slecht schoeisel.

Om ons heen zien we rijstvelden, die we doorkruisen over stoffige zandpaden. Op het land zijn lokale boeren aan het werk. Bij een volgend groepje huizen en boerderijtjes stoppen we. In de open stallen staan koeien en kalfjes, die gretig knabbelen van het verse gras, dat onze meiden ze toestoppen. De dieren zien er goedverzorgd uit en Ida vertelt ons meer over de manier waarop hier, met overheidssubsidie, op een milieuvriendelijke manier geboerd wordt. Zo worden zowel de mest als de urine van de koeien gerecycled voor o.a. brandstof.

ecotourisme op Lombok - SetanggorMet de paardenkoets Setanggor ontdekken

Lokale lunch midden in de rijstvelden

Als we weer verder gaan, rijden we opnieuw door rijstvelden en al gauw stoppen we aan de rand van één van die velden. Daar, in een bamboe hutje, met een dak van riet, gaan we lunchen. De lokale boeren, die op het veld aan het werk zijn, eten in deze hutjes ook hun lunch. Zo kunnen ze in de schaduw zitten en even uitrusten van hun zware werk. Ida heeft voor ons de heerlijkste lokale gerechten bereid en één van de andere dames roostert in een pot cassavewortels. Dat gebeurt gewoon op het land, vlak naast ons. Verser kan het niet.

ecotorisme op Lombok bij SetanggorVerder met de paardenkoets naar de lokale lunch in het veld

Een bijzondere muzikale voorstelling

Na de lunch rijden we terug naar de bewoonde wereld, waar we nog wat sfeer proeven van het lokale leven in het dorp. Daarna worden we trots meegenomen naar het mooie podium, waar een lokaal orkest klaar zit. Het bijzondere aan het orkest is dat het volledig bestaat uit kinderen, die na schooltijd muziekles krijgen en de instrumenten leren bespelen. Op die manier wordt de lokale cultuur doorgegeven aan de volgende generatie. Een knappe voorstelling volgt, waarbij we ook getrakteerd worden op lokale dans. De jongste gamelan speler is nog maar zes, maar hij speelt net zo goed mee als de rest. Indrukwekkend om te zien. Als onze eigen kids mogen meespelen wordt het geluid wel heel bijzonder, maar zelf vinden ze het natuurlijk geweldig.

Setanggor Lombok ecotoerismeLokale muziek en dans, van generatie op generatie

Overnachten in Setenggor

Na de voorstelling is het voor ons tijd om afscheid te nemen van Setenggor, maar eigenlijk hadden we hier met gemak veel langer kunnen blijven. Dit is een plek waar je het echte Lombok kan ervaren en waar ecotoerisme tegelijk een steentje kan bijdragen aan de verbetering van de leefomstandigheden van de armste gemeenschappen. Super om dat van dichtbij te mogen ervaren. Wij hadden een vlucht te halen, maar blijf jij hier graag wat langer? Dan kan je in Setenggor of daar vlakbij ook overnachten in een homestay, iets wat ik een volgende keer zeker wil proberen.

Enthousiast geworden?

Bovenstaande ervaring deed ik op via Khiri Travel, gespecialiseerd in authentieke ervaringen in Azië. Zij zijn enthousiast over precies dezelfde dingen als waar wij zelf blij van worden en deze “tour” leek dan ook wel gemaakt voor ons. Wil je ook naar Setanggor, of een andere lokale ervaring opdoen op Lombok, of elders in Indonesië? Neem dan even contact met Khiri Travel op. En ben je dol op dit soort avonturen met de lokale bevolking? Dan is een bezoek aan de Mentawai eilanden ook een dikke aanrader. Collega blogger Jacomijn deelt haar ervaringen in een uitgebreid blog met veel foto’s.

Klik op een ster om dit blog te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen... Wees de eerste die dit blog waardeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *