mooiste stranden Kuta Lombok

De mooiste stranden rond Kuta Lombok

Kuta Lombok zou alles hebben wat Kuta Bali niet meer heeft. De stranden van Kuta Lombok zijn inderdaad een heel stuk minder druk dan die op buureiland Bali, maar Kuta is al lang niet meer dat onontdekte paradijs, waar je vrijwel de enige reiziger bent. Toch hoef je niet heel veel te doen om vanuit Kuta de meest waanzinnige stranden te ontdekken, die je dan daadwerkelijk bijna voor jezelf hebt. Ook de andere bezienswaardigheden van Lombok hoef je niet met een heleboel andere bezoekers te delen. Tijdens onze maand in Indonesië met onze kinderen was dit een heerlijke afsluiting van een fantastische rondreis. Ik vertel je meer over welke stranden in de omgeving van Kuta de moeite waard zijn en hoe je er komt.

Bereikbaarheid stranden Kuta Lombok

Het strand van Kuta zelf is net iets buiten het centrum, maar prima lopend te bereiken. Voor wie niet lui is aangelegd zijn ook de stranden Pantai Seger en Putri Nyale op dit moment nog in een klein half uurtje vanuit Kuta te belopen. Je volgt de kust naar het oosten vanuit het strand van Kuta (je kan ze van daaruit al zien liggen) en als de weg landinwaarts buigt steek je de laatste baai langs het strand over. In de toekomst zal dit wellicht veranderen, want er zijn aan deze baai een aantal resorts in aanbouw en mochten die hekken gaan plaatsen, dan zal je waarschijnlijk om moeten lopen. Dan wordt het al gauw een minder leuke afstand, zeker als het warm is.

beste stranden Kuta LombokAan mooie stranden geen gebrek in de omgeving van Kuta

Voor het langste en meest ontwikkelde strand in de omgeving van Kuta Lombok, Tanjung Aan, heb je eigen vervoer nodig. Voor ongeveer 75.000 Roepiah per dag huur je een scooter en een auto met chauffeur brengt en haalt je hier vanaf 250.000 vanuit Kuta. Ook de stranden ten Westen van Kuta zijn alleen met eigen vervoer bereikbaar.

Een scooter huren in Indonesië is niet zonder risico. Krijg je een ongeluk en heb je geen motorrijbewijs, dan zal de verzekering je kosten niet dekken. Op Java en Bali zou ik het risico zeker niet durven lopen, maar in de omgeving van Kuta Lombok zijn de wegen zó rustig.. dat dit de overweging waard is. Het geeft je wel een enorme vrijheid.

Het strand van Kuta zelf

Zonder twijfel het minst mooie van de stranden in de omgeving van Kuta is Pantai Kuta, vlakbij het dorp. Zeker, het is erg fijn dat je er snel bent en de vissersbootjes aan de kant van het dorp liggen er kleurrijk bij, terwijl je aan die kant ook wat mooie begroeiing hebt, maar verder vond ik het strand van Kuta een beetje een tegenvaller. Het deel waar je ongestoord kan zonnen en zwemmen ligt pal aan de weg en ook al rijdt er niet veel verkeer, ik vind dat toch altijd een beetje jammer. Er zijn veel zwerfhonden op het strand en ondanks dat ik ze geen strobreed in de weg heb gelegd besloot een groepje van 3 me aan te willen vallen. Verder komt er elke 2 minuten een nieuwe verkoper of verkoopster bij je langs, met t-shirts, ananas of kaartjes.

mooiste stranden Kuta Lombok - Tanjung-KutaHet strand van Kuta zelf

Stranden ten oosten van Kuta Lombok

Ga je net iets verder het dorp uit, dan zie je al gauw welke stranden Kuta Lombok zo’n fijne relax-bestemming maken. Rond Pantai Seger is de kust wat heuvelachtiger, met een paar mooie rotsen in zee. De baai tussen Pantai Seger en Kuta is ook prachtig, met een langzaam aflopend strand en amper golven, zelfs niet als het wat harder waait. Zoals gezegd weet ik alleen niet hoe lang dit strand vrij toegankelijk is, vanwege de geplande resorts, maar tot die tijd is het heerlijk hier.

Een brug van bamboe en hout verbindt het strand aan de Kuta-kant met Putri Nyale. Dit strand ligt vol in de wind, dus op dagen met meer dan een klein briesje is het niet ideaal om te zwemmen. Toen wij er waren was de wind zelfs zo sterk dat we helemaal niet in zee konden. Een wandeling langs dit stukje kust is op die dagen ook geen straf. Deze beide stranden hebben geen restaurants of andere voorzieningen, maar dat vind ik zelf juist een beetje de charme. Je kan vanaf deze stranden Kuta zien liggen, maar je hebt het gevoel in een andere wereld gestapt te zijn.

mooiste stranden Kuta Lombok - oostenPantai Seger en Putri Nyale, ten oosten van Kuta Lombok

Tanjung Aan

Ik noemde Tanjung Aan al eerder het meest ontwikkelde strand in de omgeving van Kuta. Hier vind je genoeg barretjes en restaurantjes langs een perfecte baai van zo’n kilometer lang. Ook hier loopt het strand langzaam af en is het perfect zwemmen. Voor velen is dit witte zandstrand het fijnste strand van Kuta, maar zelf houd ik meer van de natuurlijke stranden, met weinig of geen voorzieningen. Het achterste deel van de baai is wat dat betreft het fijnste stukje. Daar houden de barretjes en restaurantjes wat op en vind je ook geen schommels meer. Wel is dit het gedeelte van het strand waar de surfers te vinden zijn, vanwege de hogere golven aan deze kant. De Merese Sunset Hill, aan de Westkant van Tanjung Aan, is een geweldige plek om van de zonsondergang te genieten, maar ook om eerder op de dag een mooi uitzicht op de perfecte baai te hebben.

mooiste stranden Kuta Lombok - Tanjung AanEén van de meest ontwikkelde stranden van Lombok: Tanjung Aan

Stranden ten Westen van Kuta Lombok

En dan heb je nog.. de stranden ten Westen van Kuta. Mijn persoonlijke favorieten. De eerste die je tegenkomt, Pantai Are Guling, sloegen wij over, maar de foto’s die ik ervan zie op internet laten een strand zien dat wordt omgeven door bizar gevormde rotsen en een verlaten stuk zand. Nu heb ik spijt, want ik kan me zo voorstellen dat dit anders een goede kanshebber was geweest om mijn favoriete strand van Zuid-Lombok te zijn.

Wij stopten bij het tweede strand: Mawun Beach, dat er nu met die titel vandoor gaat. Er zijn hier 2 of 3 kleine restaurantjes, maar vooral is er die perfecte baai met een kleur water die je haast niet voor mogelijk houdt. Je hebt het strand hier echt nog bijna helemaal voor jezelf en het aantal verkopers is beperkt tot een handjevol kinderen met armbandjes. Voor de beste stranden van Kuta Lombok hoef je dus alleen maar een kilometer of 5 naar het Westen te rijden en je zal geen enkele aandrang voelen deze plek in de nabije toekomst nog te willen verlaten. 🙂 Een pasta of Indonesisch gerecht bij het laatste restaurantje is echt een aanrader. Met zicht op de blauwe zee, kan je hier van heerlijk eten genieten, met je voeten in het zand.

mooiste stranden Kuta Lombok - Mawun beachEén van de mooiste stranden rond Kuta Lombok – Mawun beach

Net iets verder, op een plek waar de doorgaande weg heel eventjes vlakbij zee komt is een ander prachtig strand, dat nog amper bezocht wordt: Lancing Beach, ook wel Secret Beach genoemd. Heel geheim vond ik hem niet, want hij is makkelijk te vinden, maar dat desondanks toch nog bijna niemand dit strand ontdekt heeft is wel erg fijn. Je kan hier melk uit een kokosnoot drinken, van het simpele stalletje van een lokale familie en er staan ook een paar strandbedjes en één eenzame strandschommel, die soms door de lokale kinderen gebruikt wordt. Het strand loopt hier wel redelijk steil naar beneden, dus eigenlijk meer geschikt voor de betere zwemmers onder ons.

mooiste stranden Kuta Lombok - Lancing beachLancing beach wordt ook wel Secret beach genoemd

Selong Belanak

Vervolg je de weg nog zo’n kilometer of 15 verder naar het Westen, dan wacht daar nog een andere verrassing. Selong Belanak is hét surfersstrand in de omgeving van Kuta Lombok en ook een bijzonder fijne plek. Zelf vond ik de vissersbootjes aan de oostkant van het strand ongelooflijk fotogeniek. Je kan de vissers hier nog echt met hun vangst van de dag aan land zien komen en ook het repareren van de netten en het timmeren van nieuwe bootjes gebeurt op het strand. Selong Belanak heeft verschillende restaurantjes en surfscholen, waar je voor een paar euro kan eten en surflessen nemen.

mooiste stranden Kuta Lombok - Selong BelanakIets verder vanaf Kuta op een kleine 2o km- Selong Belanak

Accommodatie Kuta

In Kuta is genoeg aanbod van betaalbare en fijne accommodatie. Zelf sliepen we de eerste nachten in een erg vriendelijke homestay, net buiten het dorp. Bij deze familie hadden we echt het gevoel met open armen ontvangen te worden en het ontbijt, dat inbegrepen was, smaakte elke ochtend heerlijk.

Ook op Bali zijn er echt nog wel onontdekte plekjes, zonder massatoerisme. Ik vertel je in een apart blog waar je het Bali zonder toeristen nog vindt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »