Sla Malang niet over op Java

Sla Malang niet over op Java

Malang ligt nog altijd niet op de standaard toeristenroute over Java. Aan de ene kant jammer en aan de andere kant is juist dat wat Malang zo’n leuke stop maakt. Zo blijft Malang die echt Javaanse stad, met een heerlijke sfeer en zeker een aantal plekken die voor bezoekers de moeite waard zijn zonder een toeristen-hub te worden. Wij waren brachten 3 hele dagen in Malang en omgeving door en bezochten op eigen gelegenheid, maar ook samen met een lokale familie, een aantal bijzondere plekken in en om de stad.

Malang vanuit Oost- of West- Java

Wie reist op Java om de highlights te zien, komt zo goed als zeker ooit eens langs Malang. Of je nou komt uit het oosten, zoals wij, en vanuit Bali via de Bromo (en eventueel Ijen) richting Yogyakarta gaat, of je doet het andersom.. Malang is een logische stop op die route, tenzij je via Surabaja reist. Toch heeft Malang meer te bieden en deze stad is zó leuk dat je er echt zeker een paar dagen zou moeten doorbrengen, vind ik. Niet eens zo zeer vanwege de bezienswaardigheden, maar zeker wel om de sfeer te proeven en te genieten van de mooie, groene omgeving.

naar Malang vanuit BromoWij reisden naar Malang vanuit de Bromo vulkaan

Bezienswaardigheden Malang

Zoals gezegd hoef je voor de bezienswaardigheden Malang niet persé op je shortlist te zetten. Toch zijn er een aantal sights die zeker even moet zien, maar in één dag kom je al een heel eind. Met stip op één staat het kleurrijke Jodipan village, oftewel Kampung Warna Warni. Dit is niet zozeer een dorp, als wel een wijk niet ver vanaf het treinstation van Malang. Kampung Warna Warni Jodipan was voorheen een sloppenwijk en wel eentje waar je met een grote boog omheen liep als toerist. Tot de inwoners besloten de wijk schoon te maken, op te knappen en in regenboogkleuren te schilderen.

Malang Java - Kampung Warna Warni JodipanMet stip op één in Malang – Kampung Warna Warni Jodipan

Nu is het één van de hipste wijken van heel Malang en wil iedereen er wel even een kijkje nemen. De inwoners profiteren daar uiteraard van, doordat ze een kleine entree vragen om de wijk te bezoeken en wat snacks en souvenirs verkopen. Ik vind het echt een geslaagd project en we lopen een hele tijd rond om van de gave streetart te genieten en door de smalle, kleurrijke steegjes te dwalen. De vriendelijke bewoners maken graag even een praatje en de meiden pompen water bij één van de waterpompen. Onze ochtend hier voelt echt als een fijn welkom in Malang.

Eenmaal weer op straat is een becak die ons naar de volgende bestemming wil brengen gauw gevonden. Een beetje een gekke plek en niet echt geschikt voor dierenliefhebbers, maar wel typisch Indonesië en daardoor toch de moeite van het bezoeken vond ik. De vogeltjesmarkt, oftewel Pasar Burung, is één van de bezienswaardigheden die Malang laten zien zoals het echt is. Hier zien we volwassen mannen vertederd naar piepkleine vogeltjes in kooitjes kijken, maar ook aapjes, kalkoenen, konijntjes, kameleons en andere dieren in veel te kleine hokjes. Bizar om te zien hoe anders de manier van omgaan met dieren nog altijd is in Azië en met een dubbel gevoel verlaten we na een uurtje de vogeltjesmarkt van Malang.

Vogeltjesmarkt Malang JavaVogeltjesmarkt Malang Java

Onze becakbestuurder staat, zoals afgesproken, nog op ons te wachten en brengt ons een paar straten verder. Niet ver van het treinstation en Kampung Warna Warni Jodipan is Malangs Alun Alun, het centrale, groene plein en stadsparkje. Het park is een fijne, groene oase in de stad, hoewel de enorme, oude bomen langs de lange, brede lanen ook voor het nodige groen zorgen. Aan de rand van Alun Alun staan een grote moskee en een veel kleinere kerk gebroederlijk naast elkaar, leuk om even te zien, maar niet spectaculair. Onze dames spelen een tijdje met de lokale kindjes in de speeltuin aan de rand van het park, voordat we het tijd vinden richting ons tijdelijke huis te gaan.

We hebben de echte bezienswaardigheden van Malang namelijk wel gehad, maar willen het nuttige van onze rit naar onze accommodatie combineren met het aangename van een paar laatste fotostops. Dat is dus wat we doen en we voelen het koloniale verleden van Malang tot leven komen als we een aantal eeuwenoude gebouwen passeren, zoals Balai Kota aan de grootste rotonde van de stad en eigenlijk elk huis aan de statige Jalan Besar Ijen.

in de becak door Malang - Javain de becak door prachtig groen Malang

Erg leuk om te doen is het charteren van één van de vele becaks en je daarmee een half uurtje te laten rondrijden door het centrum. Zeker als je van te voren even een lijstje samenstelt van de koloniale gebouwen of straten die je wilt zien. Voor 30.000 Rupiah kom je een heel eind

Een toevallige ontmoeting

Op onze eerste dag in Malang zijn we onderweg naar het centrum vanuit onze accommodatie om de bezienswaardigheden van Malang zelf te zien, als we worden aangesproken. Een lieve dame op de scooter vraagt ons of ze kan helpen. Wij lopen inmiddels alweer zeker een kwartier heen en weer op zoek naar de bemo naar het centrum, die hier volgens verschillende locals ergens zou moeten vertrekken. Onze lieve dame heet Cory en heeft ons een kwartier eerder ook al zien zoeken, toen ze haar dochter naar school ging brengen. Nu ze terug naar huis rijdt wil ze ons haar hulp aanbieden. Uiteindelijk brengt ze eerst mij en Vera naar de juiste opstapplek voor de bemo en daarna rijdt ze de 2 kilometer door het drukke stadsverkeer terug om Peter en Rosalie op te halen. We wisselen telefoonnummers uit en later die dag spreken we af om de volgende ochtend samen op pad te gaan in de omgeving van Malang.

Op pad rondom Malang

We zijn verrast als Cory de volgende dag keurig op de afgesproken tijd voor onze deur staat. Punctuele Aziaten.. die waren we nog nooit eerder tegengekomen. We rijden gauw Malang uit en via allerlei geweldige, kleine weggetjes, die door schattige dorpjes en langs prachtige rijstvelden gaan, komen we uiteindelijk in Sumberawan. Dit is een minuscuul plaatsje, waar we met wat aanwijzingen van lokale boeren een paadje langs een smal stroompje vinden, dat ons naar Candi Sumberawan brengt. Het is niet deze stupa met de eeuwenoude, kleine tempel die zo bijzonder zijn, maar de weg er naartoe door het echt Javaanse landschap, waar oude dametjes de was doen in een beekje en de lokale jeugd ondeugd uithaalt. We dwalen een hele tijd rond en kopen op de terugweg wat te snacken in het enige winkeltje dat Sumberawan rijk is.

omgeving Malang Java - Candi SumberawanNiet de tempel, maar de omgeving van Candi Sumberawan maakt indruk

Vanuit Sumberawan rijden we, opnieuw via de meest prachtige landschappen en dorpjes rond Malang, terug richting de hoofdweg. In Singosari maken we een nieuwe stop om de Singosari tempels te zien. We zijn niet enorm onder de indruk van de tempels, maar genieten vooral van het dorpse leven, waar echte ambachtsmannen knap handwerk vervaardigen en de markt een verzameling heerlijke kruiden, groenten en fruit is.

Via de noordelijke rand van Malang rijden we oostwaarts, richting Batu. Deze stad ligt in de bergen rond Malang en is een fijne dagtrip op zichzelf. In de stad en haar omgeving is genoeg te doen. Zo zijn er verschillende recreatieparken met zwembaden, zijn er verschillende watervallen in een geweldig groene omgeving, is er een schitterende botanische tuin (Batu Flower Garden) en zijn de nightmarket en de kermis op de Alun Alun van Batu erg leuk om te chillen tussen de locals. Na een fijne tijd in en rond Batu, waarbij de Coban Rondo waterval favoriet is, sluiten we aan in de lange file terug naar Malang. Dat is toch elke keer weer een tegenvaller op Java: de enorme verkeersdrukte. Toch blijft dit één van de heerlijkste dagen van onze tijd op Java. Mocht je de kans krijgen: ga zeker met een lokale familie op stap, dat zet de dingen weer in een compleet ander perspectief!

Singosari en Coban Rondo - JavaLeuke dagtocht vanuit Malang naar Singosari en Coban Rondo

De Bromo vanuit Malang

Vanuit Malang is de Bromo vulkaan niet ver en goed te doen als weekendtrip, of op doorreis verder richting het Oosten van Java. Er zijn ook mensen die een dag Bromo doen vanuit Malang, maar dat lijkt me erg vermoeiend. Ik zou er minimaal één overnachting van maken. Zo heb je de tijd om ook van de sunrise te genieten vanaf de viewpoints en de Bromo en omgeving ervan in een rustig tempo te zien.

Malang met kinderen

Er is in Malang niet superveel wat het nou speciaal voor kinderen interessant maakt, maar Malang is zeker een fijne stad om met kinderen te bezoeken. De speeltuin en de activiteiten rond Alun Alun, zoals een ritje met één van de versierde karren, zijn fijn, net als struinen door het kleurrijke Kampung Warna Warni Jodipan. De omgeving van Malang heeft ook genoeg te bieden voor kinderen: splashen bij de watervallen of in één van de zwembaden rond Batu en een bezoek aan één van de attractieparken of de kermis in het centrum bijvoorbeeld. Wie Malang met kinderen bezoekt zal zeker regelmatig blije koppies zien!

Malang met kinderenIn Malang hoeven kinderen zich ook niet te vervelen

Accommodatie Malang

In Malang is genoeg accommodatie te vinden voor elk budget. Van leuke homestays buiten het centrum, tot echte hotels daar middenin. Zelf hebben we prima geslapen in een echt huis in één van de buitenwijken. Ons huis had 2 slaapkamers, een keuken met alles wat we nodig hadden om even een paar dagen zelf te koken, omdat we daar wel aan toe waren na 2 weken nasi en bami én een zwembad voor de kinderen. Het zwembad ligt een meter of 100 verderop en is vrij te gebruiken door iedereen in deze wijk voor de chiquere gezinnen in Malang. Ons huis in Malang was de oase van rust die we nodig hadden, zo halverwege onze drukke Indonesië rondreis.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *