Kotagede - highlight Yogyakarta

Kota Gede – highlight in Yogyakarta

Kota Gede of Kotagede is het Yogyakarta van lang geleden. Deze wijk ten Zuid-Oosten van Yogyakarta is mijn favoriet in deze bruisende stad. Ondanks de vele toeristen die de hoofdstraten van Kota Gede bezoeken om zilver te kopen is Kota Gede, zodra je die hoofdstraten verlaat, een authentieke, charmante woonwijk, waar het leven er nog net zo uit lijkt te zien als in de tijd dat dit de hoofdstad van het Koninkrijk Mataram was. Vergeet dus de zilversmeden en chocoladefabriek en duik de nauwe steegjes van Kota Gede in, om de sfeer van deze geweldige wijk op te snuiven. Ik neem je graag mee op onze stadswandeling door Kota Gede, aan de hand van de foto’s die ik er maakte.

start je bezoek bij Pasar Kota Gede

Die steegjes in duiken, dat is zeker een must, maar eigenlijk zou je je bezoek aan Kota Gede bij de markt moeten beginnen. Wij nemen vanaf het Kraton een paardenkoets naar Pasar Kota Gede, een ritje van een half uur en een leuk begin van de tour voor onze meiden. Onderweg worden we veelvuldig opgemerkt door voorbijgangers en winkeleigenaren en de dames zwaaien als 2 prinsesjes naar links en naar rechts.

gezelligheid rond Pasar Kota GedeGezelligheid rond Pasar Kota Gede

Bij de hoofdingang van de Pasar Kota Gede worden we afgezet, maar de grootste drukte van de markt is rond het middaguur al voorbij. Toch valt er rondom het marktgebouw nog genoeg te zien en ook binnen in de markt kijken we onze ogen uit. De kleurrijke kraampjes die nog wél open zijn lijken stuk voor stuk wel musea in bijzondere producten. Het voordeel van rond de middag aankomen is dat er veel stalletjes met allerlei lekkere lunchhapjes zijn, geen straf om uit te proberen.

Ook met de paardenkoets van het Kraton naar Kota Gede? Zorg dat je flink afdingt, want je bent hier in het toeristencentrum. Bedenk dat de bestuurder van een Andong normaal gesproken van een paar euro per dag moet rond komen, maar ga niet té ver. De paardjes moeten ook eten! 100.000 Rupiah leek ons zeer redelijk.

De koninklijke begraafplaats en oude moskee van Kota Gede

Vanuit de markt is het makkelijk om even zuidwaarts te lopen naar de koninklijke begraafplaats, oftewel Makam Raja Raja. Via een serie indrukwekkende poorten kom je steeds verder het oude deel van Kota Gede in. Je hoeft de begraafplaats zelf niet eens binnen om onder de indruk te raken van de door machtige muren omgeven hofjes, waar alles sfeer lijkt te ademen. Wil je de begraafplaats wel met eigen ogen zien, dan moet je ter plekke nette, Javaanse kleding huren voor 30.000 Rupiah per persoon, anders kom je er niet in. Een kijkje in de eeuwenoude wasplaats (apart voor mannen en vrouwen) kan wel zonder verkleedpartij. Ook de oude, houten moskee van Kota Gede, nabij de koninklijke begraafplaats, is te bezoeken, hoewel ik me daar zelf meer bij had voorgesteld. Denk wel aan bedekkende kleding en een hoofddoek (sjaaltje) als vrouw zijnde.

Tot zover de échte sights van Kota Gede. Collegablogger Jenny neemt je overigens mee naar nog meer bezienswaardigheden in Yogyakarta zelf én daarbuiten. Wij zagen de meeste bezienswaardigheden van Yogyakarta zelf gedurende onze week in de stad, maar dwaalden ook een hele middag rond door Kota Gede, zonder vooropgesteld doel. En dat was toch eigenlijk wel het beste van deze wijk.

Kota Gede Makam Raja RajaDe koninklijke begraafplaats Makam Raja Raja

Uren rond dolen door Kotagede

welke kant je ook uit gaat en wáár je ook de smalle steegjes in duikt, het is één groot avontuur. Elke voordeur, elke muur is weer anders, maar al met al is Kota Gede een behoorlijk kleurrijke wijk met ook veel hout. Achter prachtige, openstaande luiken spelen kindjes, net als in ienemienie tuintjes en de zeldzame pleintjes. Op een bankje of stoepje zit een oude dame, terwijl een complete theekrans in een minuscule warung naar de laatste soap op tv zit te kijken.

struinen door Kota Gedestruinen door Kota Gede

Droomhuis van Rudi Pesik

Tegenover de warung zien we ook de buitenkant van het indrukwekkende bouwwerk dat we al een paar hofjes terug hadden ontdekt. In eerste instantie denken we aan een tempel, zo ziet het hoogste deel er in elk geval uit en we willen graag even binnen kijken. Bij de dametjes in de warung vragen we waar we de ingang van die tempel kunnen vinden, omdat we nu alleen een zeer rijkversierd, koloniaal woonhuis zien, dat meer weg heeft van een paleis. Lacherig leggen ze ons in een mengeling van Bahasa en gebrekkig Engels uit dat het niet om een tempel gaat, maar dat we maar eens moeten aanbellen bij de indrukwekkende voordeur van het huis. Nieuwsgierig als we zijn doen we dat en de deur gaat uitnodigend open. Op onze vraag of we even binnen mogen kijken wordt tot onze verbazing bevestigend geantwoord.

Rumah Pesik Kota GedeWat hebben we nou weer gespot? Een tempel?

Wat we binnen aantreffen hadden we buiten niet kunnen verwachten: het is alsof we in een paleis uit de vorige eeuw wandelen, met overal het meest prachtige houtsnijwerk en dat in verschillende gebouwen rond een verrassend ruime binnenplaats. De verzamelde kunstobjecten die we binnen zien vormen een bizarre collectie. We herkennen verzamelaars-spullen van over de hele wereld, onder andere uit Nederland. Er zijn beelden, een eeuwenoude paardenkoets en bijzondere meubelstukken. Er hangen foto’s van ontmoetingen met bekende staatshoofden, zoals een aantal keren de voormalig koning Bhumibol van Thailand. Ademloos gaan we van het ene naar het andere vertrek, de bewaker met een vage glimlach op ’t gezicht achter ons aan. Als we een half uur later, nog hevig onder de indruk, naar buiten gaan hebben we geen idee waar we zojuist geweest zijn. Een zoektocht op internet leert ons dat dit het huis is van Rudy Pesik, een bekend en machtig zakenman, die het huis kocht en laat restaureren.

Kota Gede Rumah PesikRumah Pesik, een indrukwekkende verzameling!

Zoals we later horen komen de meeste mensen niet om het Rumah Pesik niet in. Waarom wij toch binnen mochten weten we niet. We hebben de bewaker, uiteraard, wel een leuke fooi toegestopt, zodat jij wellicht ook een kans maakt, als je het probeert. Je vindt het Rumah Pesik ten westen van de Kota Gede Legi markt, in het steegje met bord “Omah UGM”.

Maximaal genieten van Kota Gede

Ben je net zo’n fan van dit soort authentieke wijken als ik en wil je maximaal genieten van de charme van Kota Gede en nóg meer van de wijk ontdekken? Dan is dit jouw slaapplek in Yogyakarta. Met Uber of GoJek ben je zo in de stad bovendien. Een erg vriendelijke en gezellige plek, waar mensen veelal lovend over zijn, is Bhumi Hostel. Slaap je liever echt bij de mensen thuis en net iets meer luxe? Dan is deze homestay waarschijnlijk jouw ding. Ook met een gezin slaap je comfortabel in Kota Gede, bijvoorbeeld in dit ruime en mooie appartement.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Kota Gede – highlight in Yogyakarta

  1. Coen en Lia zegt:

    Hoi Yvonne,
    Naar aanleiding van jouw artikel over Kotagede hebben wij ook door de wijk gestruind. Je komt er geen toerist tegen en was leuk om te doen. Wij hebben twee aanvullingen:
    Als je de bordjes Omah UGM volgt, kom je bij een oud traditioneel huis uit dat je kan bekijken. Het stelt niet heel veel voor maar met 20.000 IDR p.p. maar je daar weer iemand gelukkig en wij kregen ook nog een glaasje limonade toe.
    Het huis van Rudi Pesik is sinds 16 april een homestay die je via airbnb en traveloka kan boeken. Het ligt wel in de buurt van Omah UGM. Maar er dus niet bij. Wij kregen daar een rondleiding maar vonden het geen gezellige kamers. De hele door jou genoemde verzameling is nog aanwezig en was wel bijzonder om te zien. Het oude huis mochten we tegen betaling van 50.000 IDR p.p. ook bezichtigen. Het is niet veel maar meer is het zeker niet waard. Het zag er een beetje stoffig uit en in één kamer deed het licht het niet. Al met al hebben wij een leuke ochtend in Kotagede gehad. Bedankt voor de tip.

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen! En wat fijn dat alles er nog was na Covid ook. Dank je wel voor de waardevolle, aanvullende informatie. Ik ga eens kijken hoe ik dat in het artikel kan verwerken, zodat iedereen het leest. Fijne tijd in Indonesië verder, mochten jullie daar nog zijn!

  2. Linda | travellersoftheworld zegt:

    Dat huis van die zakenman ziet er geweldig uit. Ik zou het zelf denk ik niet zo durven, om aan te bellen en te vragen of ik naar binnen mag, maar het klinkt wel echt als de moeite waard. De wijk lijkt mij verder ook bijzonder, maar dat lijkt Yogjakarta mij sowieso. Tijdens onze wereldreis zullen wij sowieso naar Bali gaan en het liefst reis ik dan door richting Java om onder andere dit leuke wijkje van Yogjakarta te bezoeken!

    • Yvonne zegt:

      Ik weet ook niet of ik uit mezelf had aangebeld, maar één van die buurvrouwen zei het en doordat zij het voorstelde durfde ik het wel aan. We hadden de kindjes mooi vooruit geschoven, dus het eerst wat degene die de deur open deed zag waren hun gezichtjes, haha.. soms moet je een beetje slim zijn. 🙂

  3. Jenny zegt:

    Ik vond de begraafplaats van Kota Gede behoorlijk indrukwekkend! Ik heb nog hilarische foto’s van mij met het vrouwtjes dat me rondleiden. Ze was mini, zeker naast mij.

    Mooie uitgebreide blog. Het huis van die zakenman heb ik helaas niet gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *