Bromo zonder tour en zonder entreeticket

Bromo zonder tour en zonder entreeticket

Bromo is dé highlight van Java en samen met de Borobodur eigenlijk van heel Indonesië, dus ook wij reizen tijdens onze eerste Indonesië reis naar dit fantastische natuurspektakel af. Ondanks dat ik graag ga voor de lokale ervaringen en de minder bereisde plekken van een land, wil ik voor een hoogtepunt als de Bromo vulkaan graag een uitzondering maken. Vooraf verdiep ik me niet al te veel in het hoe en wat, maar een tour boeken we niet. We besluiten zelf met het openbaar vervoer die kant op te reizen en ter plekke te zien of we al dan niet voor een Bromo sunrise tour willen gaan.

Bromo sunrise tour of niet

Als we op Java andere reizigers ontmoeten komen ze steevast vanuit de andere reisrichting en allemaal zijn ze even enthousiast over hun Bromo sunrise tour. Na het zien van foto’s van een medereiziger lees ik me alvast wat in op internet. Mijn enthousiasme groeit, maar al gauw staat vast dat ik toch niet mee wil in zo’n jeep, die je in een lange kolonne naar één van de Bromo sunrise points brengt. Een plek waar je samen met honderden anderen, al blauwbekkend, staat te wachten tot de zon opkomt, terwijl langzaam een magisch schouwspel tevoorschijn komt. Dat magische is er voor mij namelijk heel snel af, als ik daarvoor eerst de hoofdprijs mag betalen en het moment daarna met zoveel anderen moet delen.

liever in rust genieten van BromoIk geniet liever in rust van de Bromo

Een Bromo sunrise tour kost meestal 150.000 Rupiah, maar ons guesthouse biedt een hele jeep aan voor 400.000. Daarnaast betaal je voor het betreden van het Tengger nationaal park een “national park fee” van 217.500 Rupiah op weekdagen en 317.500 in het weekend (2018)

De Bromo zelf, lopend, verkennen

Er is ook een andere optie. In plaats van een plekje in een jeep te kopen kan je ook zelf omhoog lopen via een alternatieve route, die ook niet langs het tickethuisje komt. Zo zie je de Bromo zonder tour en zonder entreeticket. Ook ben je dan vrij om een ander plekje te kiezen dan de vaste plekken waar de massa verzamelt. Midden in de nacht opstaan en in het donker over een steil pad klimmen lijkt me niet ideaal met kinderen en daarom plaats ik een oproepje in een grote Facebookgroep om te zoeken naar een metgezel.

Het idee is dat we zo elk één dag (nacht!) naar boven lopen, terwijl de ander bij de kinderen blijft. Er komt geen reactie op mijn oproepje en helemaal alleen een donker bergpad beklimmen valt af als optie. Als we in Cemoro Lawang zijn besluiten we daarom, zodra we de volgende ochtend wakker zijn, toch als gezin op pad te gaan en wat van de Bromo te zien gedurende de dag. Dan kunnen we altijd nog beslissen om de dag erna alsnog een Bromo sunrise tour te doen, als we toch het gevoel krijgen wat gemist te hebben.

aankomst Cemoro LawangAankomst Cemoro Lawang

Cemoro Lawang is het dorp dat het dichtst bij de Bromo ligt. Om het dorp in te mogen betaal je een klein bedrag. Wil je het achterste deel van het dorp in, richting Bromo, dan betaal je ook de eerder genoemde “national park fee”. Met een beetje mazzel kom je langs het tickethuisje zonder opgemerkt te worden, zeker lopend of op een moto-taxi.

Eerste kennismaking met de Bromo

Even na zonsopkomst worden wij wakker van het zonnetje dat precies tussen ons gordijn door piept en even later staan we buiten. Het is nog geen 7 uur, maar van de kou waarvoor we zo gewaarschuwd zijn voelen we weinig meer. Het is al aangenaam warm. Zonder vast plan lopen we Cemoro Lawang in, naar het uitkijkplatform net na het tickethuisje. Gistermiddag zijn we daar, in het laatste restje daglicht, probleemloos langs gelopen. Nu worden we aangeklampt. Of we wel 36 euro willen betalen om verder te lopen. Nou. Nee dus.

Als je in Cemoro Lawang richting Bromo loopt / rijdt kom je bij een splitsing waarvan links naar het tickethuisje leidt en rechts een weg met een grote poort naar Seruni point gaat. Als je de weg naar Seruni point neemt betaal je niks en kan je kiezen om bij hotel Cemara Indah het pad omlaag naar de Bromo vulkaan te nemen, of de weg te volgen naar de viewpoints

start Bromo wandeling richting SeruniDe start van onze Bromo wandeling richting Seruni

We draaien om en lopen de weg in naar Seruni Point. In het mooie, lage ochtendlicht passeren we akkertjes waar mensen aan het werk zijn. Links is na een meter of 50 duidelijk een afgrond, maar omdat de akkers iets omhoog lopen kunnen we het uitzicht niet zien. We besluiten één van de zandweggetjes in te lopen, tussen de gewassen door, om over de rand te kijken. We worden niet teleurgesteld. De Bromo vulkaan staat daar magnifiek in de ochtendzon, met Gunung Batok er rechts naast en daar achter Gunung Semuru, de hoogste en meest heilige berg van Java.

We lopen door over de weg naar Seruni en die weg stijgt flink, maar is prima te doen. Zo nu en dan komen we wandelaars tegen die duidelijk naar de zonsopkomst zijn wezen kijken. In onze richting loopt niemand. Als we bij Seruni Point aankomen zijn de andere wandelaars verdwenen en hebben we het uitzicht voor ons zelf. Overigens zou je hier ook prima met een gecharterde motorbike-taxi naartoe kunnen komen. Dan ben je er in 10 minuten vanuit Cemoro Lawang en zou je, zelfs als je om 5 uur opstaat, de sunrise nog kunnen zien hier.

Seruni point is ‘t 1e uitzichtpunt dat je tegenkomt vanuit Cemoro Lawang. In 3 kwartier loop je hier vanuit het dorp naartoe. Daarna wordt de helling steiler en worden de uitzichten elke haarspeld mooier. Via een trap en een steile klimpartij over een wat modderig stuk is het nog een klein half uur geleidelijk klimmen naar King Kong hill, met het klassieke Bromo uitzicht.

Verder naar King Kong Hill

Als we verder klimmen en de trap op zijn hebben we behoorlijk wat moeite om met een peuter en een kleuter de steile, wat modderige helling op te klimmen, maar een meter of 20 hoger wordt het pad vlakker en lopen we tussen struiken, bomen en bloemen en door het hoge gras. Uiteindelijk komen we bij een klein uitzichtplatform uit dat net onder King Kong Hill ligt en ons al het zweet en de duizeligheid meteen doet vergeten. Wat voor ons ligt is het bekende plaatje met de Bromo, vlak achter Gunung Batok en voor Gunung Semuru. Doordat we met onze meiden bijna 3 uur onder weg zijn geweest is het inmiddels ver na zonsopkomst, maar ook rond 10 uur in de ochtend is het licht nog niet te hard voor mooie foto’s. En het beste: we hoeven ons uitzicht ook hier met niemand anders te delen.

Bromo viewpoints voor ons alleenHet uitzicht op de Bromo hoeven we met niemand te delen

Te zien aan het grote aantal huisjes van plastic zeil, tussen het uitzichtplatform en de hoger gelegen parkeerplaats en Warung Banana, is het aantal mensen dat hier dagelijks afwacht tot de zon zich laat zien enorm. Om 10 uur is echter alles verlaten.

Afdaling naar de Bromo zelf

We lopen het stenen pad verder omhoog, tot we bij de afslag komen waar we naar boven kunnen voor Warung Banana en de jeep parkeerplaats óf naar beneden via een steile slingerweg. Bij een eenzaam stalletje kunnen we gelukkig wat water kopen. Het vrouwtje probeert ook noodles en bananen aan ons te slijten, maar het is alleen vocht waar we behoefte aan hebben.

Een paar mannen zijn aan het werk om nog meer stalletjes te timmeren. Ze bieden aan ons op de motorbike naar beneden te brengen. Daar hebben we wel oren naar en we regelen dat ze bij de Bromo op ons zullen wachten, om ons daarna terug te brengen naar ons guesthouse in Cemoro Lawang. Na wat afdingen kan dat voor 125.000 per motortje. Als we nog flinker onderhandeld hadden en wat minder met onze dure apparatuur gezwaaid, had de prijs vast nog verder naar beneden gekund, maar we hebben geen zin in gedoe om een paar euro en bezoeken bovendien de Bromo zonder tour en zonder entreeticket, dus ’t kan er nog wel af. 😉

achterop de motor naar Bromo vanaf King Kong hillachterop de motor naar Bromo vanaf King Kong hill

Rondom King Kong Hill zijn er altijd wel motorbikes aanwezig en een lift naar beneden is makkelijk te regelen. Ik heb gehoord dat je met flink onderhandelen de trip naar de Bromo voor 25.000 kan maken, maar 50.000 lijkt een reëlere prijs. Voor iedereen!

Een spectaculaire afdaling begint. De weg is bochtig en steil, maar onze motorhelden zijn ervaren en onverschrokken. Na een paar fotostops sjezen we door naar beneden, waar we ook de droge, stoffige “sea of sand” trotseren. We glijden wat heen en weer door het mulle zand, ondertussen genietend van het bizarre landschap. Het lijkt wel alsof we op de maan rond rijden. Na een minuut of 10 komt de tempel Pura Luhur Poten Bromo Ngadisari in beeld en ook de Bromo zelf. We slaan de paardjes af, die ons worden aangeboden, en maken de flinke klim naar boven. Ook hier zijn weer wat lokale stalletjes met eten en drinken, maar wij hebben onze voorraad boven voldoende aangevuld.

De Bromo zonder tour en zonder entreeticketDe Bromo vulkaan op

En de beloning!

Eerst lopen we over een sterk stijgend pad door het maanlandschap, daarna nog de lange trap tot de kraterrand. En dan staan we oog in oog met de binnenkant van de Bromo vulkaan. Uit de borrelende diepte stijgen de hele dag al wolken op en ook nu is de activiteit van de vulkaan goed te zien. We lopen een stukje over de kraterrand, met links uitzicht over de prachtige omgeving, waar wolken de omringende bergen over komen rollen en rechts dat borrelende gat. Dan vinden we het mooi geweest en inmiddels zit het stof ook werkelijk tot in onze navel. We dalen af naar de voet van de vulkaan voor ons ritje naar “huis”.

Bromo zonder tour - kaartDe rode route is de klim naar King Kong hill, daarna linksom via de viewpoints naar de Bromo

Accommodatie Bromo

Ons “huis” hier is Bromo Otix, een guesthouse met fijne, redelijk comfortabele kamers en zelfs 2 appartementen, waarbij we als gezin onze eigen woonruimte hebben. Het keukentje is heel eenvoudig, maar alles is schoon en de bedden zijn prima. De meeste accommodatie rondom Bromo heeft niet zulke beste beoordelingen, maar Otix is zeker een aanrader voor iedereen die voor een fijne prijs goed wil slapen. Veel mensen kiezen voor de enorm populaire Lava View Lodge, maar naar we hoorden is de prijs hier fors hoger en de kwaliteit niet naar verwachting, net als bij veel van de andere slaapplekken. Homestay mum Bromo lijkt wel een fijne plek en er komen steeds nieuwe homestays bij, waarvan de meesten het erg goed lijken te doen.

Bromo Otix guesthouseRondom Bromo Otix guesthouse

Hoe reis je naar de Bromo?

Reis je van verre, dan kan je vliegen op Malang of Surabaya om de Bromo te bezoeken. Wij zijn vanuit Kalibaru, via Probolingo naar de Bromo gereisd. Kom je met de trein vanuit de richting van Yogyakarta of Surabaya, dan kan je erop rekenen dat er een uitgebreid welkomstcomité voor je klaar staat met taxichauffeurs die allemaal graag willen dat je in hún auto stapt. Kalibaru is de minder populaire andersom-route, waardoor er slechts een handjevol mannetjes klaar stond.

Uiteindelijk hebben we samen met 3 andere backpackers een taxi gedeeld, voor 75.000 Rupiah per persoon. Kom je vroeg genoeg op de dag, dan kan je ook in een bemo naar het busstation stappen en daar de minibus naar Cemoro Lawang nemen voor 35.000. Je doet er dan wel minstens een half uur langer over dan met een (gedeelde) taxi en vertrekt pas als er genoeg passagiers zijn. De minibus vanuit Malang naar Probolingo doet er tweeëneenhalf uur over en kost ongeveer hetzelfde als de rit van Probolingo naar Cemoro Lawang.

op weg naar Bromo - wachten op gedeelde taxiop weg naar Bromo – wachten op de gedeelde taxi

Essentiëel bij Bromo zonder tour

Ga je de Bromo met tour bezoeken, dan wordt er voor alles gezorgd. Doe je de Bromo zonder tour, dan zorg je zelf voor genoeg water (bij King Kong Hill en de Bromo zelf is voor een flinke prijs wel water te koop), goede schoenen die tegen een laagje stof / lava kunnen, dunne laagjes kleding, die je uit kan doen tijdens het lopen, zonnebrandcrème, een zonnebril, een mondkapje tegen het stof en als je voor zonsopkomst vertrekt een zaklamp. Een hoofdlampje is het meest praktisch, zodat je je handen vrij hebt om een stukje te klimmen, halverwege.

Door de Bromo zelf te beklimmen, zonder tour, kun je flink op je kosten besparen? Meer weten over wat een rondreis door Indonesië kost? Collega blogger Rani schreef een blog over de kosten voor 3 maanden backpacken door Indonesië, met prachtige foto’s om alvast in de stemming te komen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »