Indonesië met kinderen - tips

Indonesië met kinderen – tips

Wie Indonesië met kinderen bezoekt kan rekenen op veel contact met de lokale bevolking. Indonesiërs zijn dol op kinderen en als ze blond zijn lijken ze een extra aantrekkingskracht te hebben. Daardoor zijn het niet alleen de geweldige bezienswaardigheden die de reis de moeite waard maken. Met kinderen krijgt een rondreis door Indonesië een extra dimensie vanwege het unieke kijkje in de cultuur, door het extra contact en de aandacht die jullie kinderen ongetwijfeld krijgen. Rondreizen in Indonesië is bovendien heel eenvoudig en de mogelijkheden op het gebied van vervoer en accommodatie variëren van eenvoudig tot luxe. Indonesië is ook nog eens heel betaalbaar. Ideaal dus voor gezinnen, want reizen met kinderen is vaak niet echt goedkoop.

Vliegen naar Indonesië met kinderen

Je zal niet de enige zijn die opziet tegen een lange vlucht met (jonge) kinderen. Als je jezelf goed voorbereidt hoeft vliegen naar Indonesië met kinderen echter geen enkel probleem te zijn. En zodra je kinderen eenmaal in het zwembad tussen de rijstterrassen plonsen is iedereen die lange reis al lang vergeten. Start je in Jakarta, dan kan dat rechtstreeks met bijvoorbeeld KLM of Garuda. Kies je ervoor om naar Bali te vliegen, dan betekent dit dat je altijd een tussenstop zal hebben. De maatschappijen die vliegen via Singapore, Kuala Lumpur of het Midden-Oosten zijn goed en in vrijwel alle gevallen erg kindvriendelijk. Zit je voor jullie vakanties al vast aan de zomervakantie? Dan boek je de vluchten het liefst zo ver mogelijk van te voren. Onze retourvluchten op Bali had ik al in september geregeld, maar probeer in elk geval vóór eind november geboekt te hebben.

Indonesië met kinderen - zwemmen tussen rijstveldenZodra je kinderen in ZO’N zwembad plonsen is de lange reis vergeten

Kom je in Indonesië aan in de (vroege) ochtend? Slaap dan een paar uurtjes, maar zet de wekker en ga wat doen. Zo kan je ’s avonds op de normale tijd op bed en is de jetlag het snelst voorbij. Kom je aan in de middag of avond? Rek dan het slapen gaan tot de normale tijd.

Welke eilanden Indonesië met kinderen

Het mooie aan Indonesië is, dat elk eiland anders is. Veel gezinnen kiezen voor Bali, omdat het veel voorzieningen heeft en al behoorlijk ontgonnen terrein is. Dat is dan ook meteen de reden dat we er zelf slechts een week zijn gebleven. Het is voor ons iets TE ontgonnen. Platgelopen. 🙂 Toch zijn er zeker nog onontdekte en authentieke plekjes te vinden, zoals deze homestay vlakbij Sidemen (met zwembad op 100 meter), die ook met kinderen geweldig is. Verder is Ubud fijn met kinderen, net als de stranden natuurlijk. De kalme stranden van Sanur zijn perfect voor gezinnen. Een belangrijk verschil tussen Bali en de rest van Indonesië is, dat de mensen overwegend Hindoe zijn. Dat wordt door de meeste mensen wat toegankelijker ervaren dan de eilanden in de rest van het land. De kleurrijke tempels en ceremonies zijn geweldig om te zien, ook voor kinderen.

Indonesië met kinderen - hindoe BaliHet Hindoeïstische Bali wordt als toegankelijker ervaren

Kies je voor wat meer avontuur? Dan zijn Java en Lombok ook perfect om met kinderen te ontdekken. Java is groot en druk en valt daarmee voor sommigen af, maar op Java kan je heel relaxt met de trein rond reizen, waardoor het in mijn ogen juist perfect is voor gezinnen. Ook liggen op Java een aantal highlights van Indonesië, die je eigenlijk niet zou moeten missen. De Bromo vulkaan bijvoorbeeld is enorm indrukwekkend en ook goed met kinderen te bezoeken. Wij bezochten de Bromo op eigen gelegenheid, met onze meiden. Ook de Borobudur is zo’n toeristentrekker die je toch eigenlijk echt wil zien. Gelukkig zijn er in de directe omgeving genoeg opties om het gebaande pad te verlaten en leuke activiteiten voor de kinderen te ondernemen, zoals pottenbakken en een tochtje in een paardenkoets maken. Op Lombok is het heerlijk relaxen aan de stranden, maar op ontdekking in het binnenland is zeker ook een aanrader. Zo mag deze excursie met paardenkoets niet ontbreken als je Lombok met kinderen bezoekt.

Indonesië met kinderen - highlightEen highlight! Of je Indonesië met kinderen ontdekt, of zonder

De andere eilanden van Indonesië zijn net wat lastiger te bereizen met kinderen, omdat de afstanden vaak groot zijn en de infrastructuur niet heel geweldig. Bovendien kennen de eilanden ten oosten van Lombok een vrij hoog malariarisico. Dat is iets waar ik me zeker in zou verdiepen voordat je die kant op gaat, net als de lokale gezondheidszorg.

Opties om zeker te overwegen voor je reis naar Indonesië met kinderen die al wat ouder zijn: Orang-Oetans en andere dieren spotten op Sumatra of Borneo. Overigens is ook Maleisisch Borneo geweldig. Of ervaar met kinderen de indrukwekkende natuur en cultuur op Flores, of ga cultuur snuiven op Sulawesi.


Indonesië met kinderen is heerlijk, zoals ons reisfilmpje laat zien

Hoe bepaal je de route?

De meeste vluchten komen aan in Jakarta op Java of in Denpasar op Bali. In Jakarta en omgeving ben je vrij gauw uitgekeken, dus een grotere rondreis ligt dan voor de hand. Als je op Bali landt en blijft, kan je daar een rondje doen en vanaf dezelfde luchthaven terug vliegen. Met hele jonge kinderen is het aan te raden minimaal 3 of 4 nachten op één plek te blijven, dus dan zou je bijvoorbeeld op 4 plekken op het eiland een kindvriendelijke accommodatie kunnen zoeken. Verlaat je Bali, dan zal je in elk geval een binnenlandse vlucht moeten doen om weer op je startpunt uit te komen, tenzij je dezelfde route terug wilt reizen. Gelukkig zijn er verschillende lokale luchtvaartmaatschappijen met goedkope binnenlandse vluchten. Lion Air en Air Asia zijn de meest gebruikte.

Vind je het nog niet zo makkelijk om een route te bepalen in Indonesië, omdat er gewoon heel veel te zien en doen is in dit land? Logisch! Een specialist die je hier zeker bij kan helpen en die net als wij de lokale ervaringen op eis hoog in het vaandel heeft, is Local Hero Travel, met volop keus aan rondreizen door Indonesië.

Bali ontdekken met kinderen vanuit DenpasarBali ontdekken vanuit Denpasar

Wat je route ook wordt, probeer een beetje af te wisselen in lengte van reisdagen en neem een dag extra rust na een lange reisdag. Zo kunnen de kinderen, maar ook jij zelf, even op adem komen. Activiteiten speciaal voor kinderen zijn, naar mijn idee, niet echt noodzakelijk. Er is in Indonesië zoveel te zien en beleven, dat ook voor de kinderen interessant is, dat ze zich toch wel vermaken. Er zijn overal paardenkoetsen, waar je een ritje in kan maken. Bij een wandeling door de rijstvelden zal je naar alle waarschijnlijkheid ook stuiten op een groep mensen die de rijst aan het oogsten of planten zijn en waar ze even kunnen meehelpen als ze willen. De Hindoeïstische tempels op Bali zijn een belevenis, waar je soms ogen en oren te kort komt. En als je minimaal één keer een aantal dagen aan het strand verblijft is dat iets om naar uit te zien voor ze. Probeer af en toe ook een accommodatie te vinden met zwembad en je bent klaar.

Onze eigen route

Wij vlogen retour op Bali, omdat ik daarvoor betaalbare tickets gevonden had. Van daaruit ben ik dan een route gaan samenstellen. Dat we niet op Bali zouden blijven stond meteen vast, want we houden ervan om de gebaande paden een beetje te verlaten. Dat kan heel prima, zelfs als je Indonesië met kinderen bezoekt, maar niet op Bali. In elk geval niet voor een complete maand. Na een nachtje acclimatiseren in dit fijne guesthouse met zwembad, vlakbij de luchthaven, gingen we daarom via Sidemen en Munduk naar de haven in Gilimanuk. Hier staken we over naar Java, waar we in etappes met de trein naar Yogyakarta reisden. Van daaruit vlogen we naar Lombok. Op Lombok hebben we 4 dagen strand gedaan en hadden we 2 dagen Sembalun en 3 dagen Tetebatu gepland. Dat liep uiteindelijk alleen wat anders. In een apart blog deel ik onze complete route over Bali, Java en Lombok met je.

Indonesië met kinderen - 3 eilandenIn een maand tijd kan je 3 eilanden van Indonesië met kinderen ontdekken

Kindvriendelijke accommodatie Indonesië

Zoals ik eerder al schrijf kan je zo eenvoudig of luxe overnachten als je wil in Indonesië. Met kinderen vind ik overnachten in appartementen altijd erg prettig. De ruimte, even zelf een vertrouwd kostje koken en lekker een eigen slaapkamer hebben zijn zo wat voordelen boven een hotelkamer. Ik heb daarom steeds gezocht naar een appartement en anders een homestay. Homestays worden vaak gerund door gezinnen en dat betekent dat er automatisch speelkameraadjes zijn. Via booking.com en AirBnb is het niet moeilijk kindvriendelijke accommodatie in Indonesië te vinden. Deze accommodaties waren onze persoonlijke favorieten:

Indonesië met kinderen - accommodatieEen aantal hele kindvriendelijke accommodaties van onze Indonesië reis

Gezondheid

Zorg dat je jezelf voor vertrek goed laat informeren over de vaccinaties die jij en je kinderen nodig hebben. Dit kan per eiland verschillen, maar DTP en Hepatitis A en B worden in elk geval aangeraden. De vaccinatie tegen Hepatitis A kan pas vanaf 12 maanden gegeven worden. Kinderen tot de leeftijd van 4 jaar worden overigens zelden ziek als ze Hepatitis A oplopen. Op alle eilanden, behalve Bali, komt malaria voor in Indonesië. Het risico op Java is relatief laag en op Lombok net iets hoger. Zorg er in elk geval voor dat je de kinderen goed beschermt tegen muggen, door ze in te smeren en zoveel mogelijk bedekkende, luchtige kleding te laten dragen. Ook overdag, aangezien Dengue muggen juist dan steken. De kans op Malaria en Dengue is het grootst tijdens het regenseizoen, van november tot april.

Het oplopen van reizigersdiarree is een serieus risico in Indonesië. Zorg er voor dat je kinderen alleen schoon water drinken en dat het eten vers is en warm genoeg. Fruit schil je het beste zelf, maar laat ze hoe dan ook alleen vers geschild fruit eten. Overigens kunnen de kruiden er bij sommige kinderen ook al voor zorgen dat hun buik van streek raakt. Genoeg drinken is altijd belangrijk, maar dan helemaal. Zorg voor een noodapotheekje, met ook een middeltje tegen diarree.

Indonesië met kinderen - gezondheidGroen en rijstvelden betekent muggen: iets om rekening mee te houden

Het verkeer op Java en Bali kan enorm druk en chaotisch zijn. Pas op dat je kinderen niet de weg op lopen en houd ze dichtbij je op plekken waar dat nodig is. Help ze met uitstappen uit een taxi in drukke steden en kies altijd de niet-weg kant om de deur open te doen.

Eten in Indonesië met kinderen

Indonesisch eten is gekruid, maar niet per se heel pikant. Vooral in toeristische gebieden is de smaak aangepast op de Westerse smaakpapillen en heel prima eetbaar voor kinderen. Op veel plekken kan je ook frietjes, spaghetti of pannenkoeken bestellen, maar niet overal. Fruit is altijd ruim verkrijgbaar, dus ook de kieskeurige eters zullen in elk geval altijd een banaantje of wat ananas kunnen eten. Het ontbijt is in Indonesië veelal bij de prijs van je accommodatie inbegrepen en in de meer toeristische plaatsen meestal Westers. In de steden en op toeristische plekken zijn grote supermarkten, waar bijna alles verkrijgbaar is dat je thuis ook kan kopen, zij het van een ander merk. Slaap je in een appartement, dan kan je daar inkopen doen en zelfs het favoriete gerecht van je kinderen zelf klaarmaken.

reizen Indonesië met kinderenReizen in Indonesië met kinderen is een geweldig leuk avontuur

Ook eten bij een straatstalletje kan heel prima met kinderen, mits je een stalletje uitkiest waar het druk is en het eten wordt klaargemaakt waar je bij staat. Pas op met fruit dat al geschild is, ook voor sapjes. Vraag liever of ze het vers schillen!

Over babyvoeding en buggy’s in Indonesië

Babymelk en potjes babyvoeding zijn eigenlijk alleen in de toeristische hotspots op Bali en in Yogyakarta goed verkrijgbaar. De smaak zal vaak anders zijn dan thuis, dus is het aan te raden om met name melkpoeder van huis mee te nemen, als je dat nodig hebt.

Een buggy of wandelwagen kan handig zijn op de luchthavens en stations. Bovendien is het ideaal om je kindje erin te zetten tijdens het eten, als er geen kinderstoel is, of om even een dutje te doen terwijl jij nog eet. Houdt er wel rekening mee dat de stoepen ongelijk of niet aanwezig zijn en dat het echt behelpen is om buiten te lopen met je buggy of wandelwagen. Een draagzak is handig om bij je te hebben als je echt wandelingen wil maken.

De beste tip voor Indonesië met kinderen heb ik tot het laatst bewaard: ga! Het is een geweldig land om met het gezin te bezoeken en je zal zeker geen spijt krijgen. En heb je nog vragen: stel ze gerust.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

27 reacties op “Indonesië met kinderen – tips

 1. Wietske zegt:

  Wat leuk! Waar gaat jullie reis naartoe? Dat is inderdaad ook een optie, 2 kamers boeken. Wij dachten om desnoods een triple room te boeken en dan 1 kind tussen ons in als er geen andere optie is voor een familiekamer (maar allemaal een eigen bed heeft wel onze voorkeur ;-). Wij hebben zo’n Nomad travel bed tentje, die zijn denk ik iets groter dan een Deryan. Ik denk dat hij er nog net in past als we straks weggaan. Ik ga er nog even goed over nadenken. Dank in ieder geval!

  • Yvonne zegt:

   Inmiddels gisteren een blog met onze plannen online gezet. Mocht je het gemist hebben: we gaan in eerste instantie naar India en daarna zien we het. Een kind tussen je in lijkt me echt zo niet fijn. Onze kinderen woelen ook nogal. 🙂 Ik geloof dat ik zelf voor zo’n lange reis liever niet met een tentje zou sjouwen, maar dat is persoonlijk. Ik reis graag zo licht mogelijk komende reis. Wil maximaal 2 backpacks en 2 dagrugzakken (waarvan 1 de camera-gear is) meenemen.

 2. Wietske zegt:

  Leuk artikel! Wij gaan in 2023 voor ca 8 maanden op reis en Indonesië staat zeker op de planning. Onze kids zijn dan 7 en 4. Ik vroeg me af of jullie nog een slaaptentje meenamen voor de jongste op die leeftijd? Of boekten jullie altijd 4 pers kamers? Want die zijn niet altijd even makkelijk beschikbaar denk ik? Tentje lijkt mij aan de ene kant nog handig om mee te nemen om op overnachtingen te besparen, aan de andere kant reizen we het liefst zo licht mogelijk en sleep ik liever niet met dat extra gewicht…

  • Yvonne zegt:

   Mooie plannen, hier vergelijkbare plannen trouwens! Toen ze 4 waren pasten ze bij ons niet meer in het tentje. Wij hebben toen 2 slaapkamers voor 2 personen genomen en lieten de kinderen elk in een eigen slaapkamer slapen met ons in de avonduren in de tuin direct voor de kamer (als die er was) of de gang ervoor, zodat we nog konden kletsen. Als wij dan gingen slapen gingen we elk bij een kind. Soms hadden we een huis(je) of appartement met een extra slaapkamer, zodat elk kind in een eigen kamer kon liggen en wisselden we af met kinderen ook eens bij elkaar. Maar helaas slapen onze kinderen slecht als ze een kamer delen.

 3. Maria zegt:

  Hallo Yvonne, een klein vraagje. Wij willen van Bali naar Bandung voor een paar dagen, nu is mijn vraag, zijn de binnenlandse vluchten veilig genoeg? En is het verstandig om ze voortijdig te boeken?

  Met vriendelijke groet,

  Maria Janssen

  • Yvonne zegt:

   Om daar een goed antwoord op te vinden zou ik zeker even zoeken naar reviews van de luchtvaartmaatschappij die je wilt gebruiken. Ik kan je iets vertellen over de 2 vluchten die wij hebben genomen, maar elk vliegtuig, elke maatschappij is anders en zelfs per vlucht kan de kwaliteit verschillen. Wij hebben het niet als onveilig ervaren.

 4. Manon Ruitenberg Fotografie zegt:

  Leuk om je artikel te lezen! Ik/wij hebben zelf geen kinderen. Als ik vrienden en familie altijd bezig ziet met inpakken voor het hele gezin ben ik altijd erg blij dat wij geen kinderen hebben. Het leek me ook altijd een erge uitdaging om met kinderen op vakantie te gaan. Alleen als ik jouw artikel zo lees, dan valt het me mee om te reizen met kinderen. Leuk dat jullie dit ook op deze manier doen!

  • Yvonne zegt:

   Ik verbaas me altijd over de enorme hoeveelheid bagage die anderen meenemen, met en zonder kinderen. Als we minder dan 2 weken weg gaan reizen we met alleen handbagage en dat bevalt uitstekend. Dan is het heel prima te doen, zeker als ze geen baby / peuter meer zijn.

 5. Rory Blokzijl zegt:

  Wow, wow en wow. Wat een mooi en volledig artikel! Heel gaaf. Wij zijn als stel al ettelijke malen naar Indonesië en Bali geweest (altijd die combinatie, we wisselden iedere keer van gedeelte in Indonesië en combineerden dat met ons ‘vaste’ hotel in Tuban). Mijn familie komt uit Jakarta en verre familie woont daar nog. Verder zijn we ook naar Singapore, Hong Kong en Kuala Lumpur geweest. Ook wij kozen – na een keer het op de standaard manier te hebben gedaan – voor stopovers waar we dan 3 dagen bleven om in het ritme te komen, voordat we naar Bali doorvlogen. Tours deden we wel, maar we kozen dan ervoor om met zijn tweetjes een chauffeur in de arm te nemen die ons alles liet zien.

  Heel eerlijk zijn wij geen backpackers en best ‘luxe diertjes’, dus wel altijd een 4-sterren hotel. Nu – met kind – zou ik denk ik kiezen voor een villa of AirBnB. Avontuurlijker dan dat zou het niet worden ben ik bang. Alleen zie ik nog op tegen de verre reis (want ik zie er zelf ook al tegenop).

  Toch heel fijn om te lezen hoe mooi jullie reis is geweest. Mooie foto’s, heldere uitleg. Echt fijn om te zien en lezen!

  • Yvonne zegt:

   Dat geeft toch niet, het hoeft niet persé avontuurlijk te zijn qua accommodatie als je dat zelf niet wilt. Ik vind het erg leuk om eens in een homestay te slapen, juist met de kids, maar ieder z’n eigen ding hoor. Dank je wel voor je fijne, uitgebreide reactie!

 6. Maya zegt:

  Heb juist afgelopen week de route vastgelegd voor augustus: na Singapore gaan we naar Sumatra, vervolgens vliegen we naar Yogyakarta en via Bromo door naar Noord Bali. Ik zie dat ik hetzelfde guesthouse (Otix) bij Bromo heb geboekt hahaha. Ga komende tijd nog eens opnieuw je blogs van Java en Bali lezen. 😊

  • Yvonne zegt:

   Aahhh.. leuk Maya! Hebben jullie het appartement genomen bij Orix? Blijkbaar hebben we dezelfde smaak. 🙂 Binnenkort nog een blog over Yogyakarta online!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *