Onze reis naar Gambia is geen standaard strandvakantie met alleen onbezorgd zon, zee, zwembad en strand vanuit een all-inclusive resort. Wat betreft gezondheid en veiligheid heb ik me daarom vooraf verdiept in wat we konden verwachten in dit Afrikaanse land van “The Smiling Coast”. Die kust hebben wij ook bezocht, maar het is vooral onze reis naar het binnenland waar ik veel over gelezen heb. Hoe zit het daar met malaria en muskietennetten, wat is er te koop aan drinken, hoe zijn de toestand van de wegen en de veiligheid in het binnenland? Deze en andere tips voor Gambia lees je in dit blog.
Veiligheid in Gambia
The smiling Coast.. ik hoor er voor vertrek nogal wat andere verhalen over. Ik me af of het vooral de alleenreizende, Europese dames zijn die er glimlachen, of de Gambiaanse mannen, die in ruil voor cadeautjes en geld tijd met ze doorbrengen. Omdat ik alleen met onze oudste dochter naar Gambia reis heb ik zo mijn twijfels of ik wel alleen met haar over het strand kan lopen. Volgens de verhalen van sommigen wordt je elke 2 meter belaagd door opdringerige Gambianen, die iets willen verkopen of denken dat je als vrouw alleen andere interesses hebt.
Zomaar een aantal ontmoetingen in Gambia die gewoon echt leuk en gezellig waren
Ik kan je vertellen: als je enige reiservaring hebt in Azië, dan valt dat gevoel van belaagd worden enorm mee. Ja, je wordt regelmatig aangesproken, door één van de armste bevolkingen ter wereld, die graag wat willen verdienen. Geef ze eens ongelijk! De één verkoopt beschilderde schelpen, de ander wil graag dat je in een zelf gebouwd restaurantje komt eten of drinken. Vervelende ervaringen heb ik nergens gehad. Een duidelijk “nee” is meestal echt genoeg, zeker als je daarna doorloopt of verder leest in je boek op je strandbedje. Ik heb met onze dochter kilometers over het strand gewandeld en we hebben ons nergens onveilig gevoeld. We hebben geregeld een praatje gemaakt met iemand en soms ook duidelijk aangegeven dat we dat niet wilden. Vanwege wat ik vooraf gelezen heb, zijn we na zonsondergang nooit op het strand geweest.
Dat het ons niet is overkomen, wil niet zeggen dat het nooit gebeurt. Een dame die in dezelfde accommodatie verblijft, vertelt me dat ze een keer is aangevallen tijdens een strandwandeling. Een man probeerde er met haar tas vandoor te gaan. Laat dure sieraden thuis en je geld zoveel mogelijk goed opgeborgen in je kamer!
Wij hebben zonder problemen langs de mooiste stranden van Gambia gewandeld
De drukke markten van Serrekunda en de Royal Albert Market zijn natuurlijk dé plek waar je zakkenrollers kunt tegenkomen, zoals dat ook zo is op de markt in Amsterdam of in Parijs. Zorg dat je je geld ergens hebt opgeborgen waar niemand erbij kan en ben je met 2, verdeel je geld en andere belangrijke spullen dan. Ik vond het heel fijn om met een lokale gids over de markt te lopen. Die kent de weg, spreekt de taal en houdt ook een oogje op jou en de omgeving.
Gezondheid: malaria, vaccinaties en Banjul Belly
Dé gezondheidsvraag die ik mezelf het meest gesteld heb voor we naar Gambia zijn gereisd is hoe groot het risico op malaria in het droge seizoen werkelijk is. In principe 50 procent natuurlijk: je krijgt het wel, of je krijgt het niet. Toch zijn we uiteindelijk naar Gambia gereisd met dezelfde gedachte als waarmee we altijd naar India en Zuidoost-Azië rondreizen: als er nauwelijks muggen zijn, is de kans op malaria heel klein als je voorzorgsmaatregelen neemt. Het is het droge seizoen, tussen november en april. Ik verwacht daarom weinig muggen.
We zien genoeg dieren in Gambia, maar gelukkig weinig muggen
En zo stappen we met 4 noodpakketjes Malarone in het vliegtuig naar Gambia. De pakketjes zijn over van onze reis van 8 maanden door Azië. Ze zouden ook prima als malaria medicatie kunnen dienen, als we alsnog heel veel muggen zien in Gambia. Dat is niet het geval. Ik word in een dikke week tijd geen enkele keer gestoken, onze dochter door 2 muggen. In het binnenland hebben we ons rond zonsondergang goed ingesmeerd met Indiase anti-muggencrème. Wij zweren bij de Odomos zonder DEET; geen gif en toch elke keer weer heel effectief. We hebben ook nog twee flesjes muggenspray mét DEET in de tas gestopt. Mochten Gambiaanse muggen zich niks aantrekken van Indiase muggencrème. Die spray is ongebruikt weer terug naar Nederland gegaan.
Alle instanties adviseren vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en B en soms ook Gele Koorts. Gelukkig hebben wij al deze vaccinaties al gehad én zijn ze nog geldig ook. Anders kan een vakantie naar Gambia toch best een prijzige reis worden. Verder waarschuwen GGD en anderen dat malaria het hele jaar rond voorkomt in Gambia en profilaxe slikken noodzakelijk is! Dat wij hier een andere keus in hebben gemaakt dan het standaard advies, heeft te maken met onze reiservaring, ons idee dat gezond verstand belangrijker is dan zonder aarzelen vaccineren en pillen slikken en misschien een dosis koppigheid 😉 Win altijd goed advies in en probeer hoe dan ook te voorkomen dat je het krijgt. Malaria is geen grapje!
Indiase muggencrème is in apotheken rond de markten volop te vinden
Beide accommodaties in het binnenland waren voorzien van muskietennetten. Aan de kust waren die niet. We hadden daar wel een ventilator én een airco, over het algemeen voldoende om muggen weg te houden. Check vooraf hoe dit bij jouw accommodatie(s) is.
Van de Banjul Belly had ik voor vertrek naar Gambia nog nooit gehoord. Het blijkt de Gambiaanse variant van de Delhi Belly te zijn. In India voorkomen we die door geen of heel weinig vlees te eten en goed op te letten waar de lokale bevolking zelf eet. In Gambia is alles nieuw voor ons. Bovendien wordt hier veel vlees gegeten. De bekende lokale gerechten zijn bijna allemaal met kip of vis. Gelukkig lopen er dan ook genoeg kippen rond en zijn zowel de kip als de vis meestal super vers. Met temperaturen zoals die in Gambia kunnen zijn, (wij hadden in het binnenland 44 tot 48 graden overdag!) zou ik daar zeker goed opletten dat je vers eten krijgt. Eet in drukke restaurantjes, met een hoge omloopsnelheid.
Voorkom een Banjul belly met vers, ongeschild fruit en eet alleen verse vis
Ben je in een afgelegen plaats en zie je echt geen geschikte eetgelegenheid? Er zijn overal in Gambia kleine winkeltjes waar de lokale bevolking zelf stokbroodjes koopt gedurende de dag. Op de toonbank van deze winkeltjes staat vrijwel altijd een enorme pot chocopasta. Dit is een prima snelle lunch als je echt niks anders kunt vinden. Zelfs in de kleinste dorpen hebben wij dit soort winkeltjes gevonden.
Onze stoflongen uit Gambia
We hebben er nog weken van kunnen genieten: onze stoflongen uit Gambia. Voor vertrek had ik me nooit gerealiseerd hoe enorm stoffig Afrika is en hoeveel last je daarvan kunt krijgen. Blijf je aan de kust, dan valt het allemaal wel mee. Zodra we echt op pad gaan met de auto begin ik te hoesten. Er zijn weinig auto’s met airco in Gambia. Het is er wel het hele jaar warm. Als wij er zijn is het zelfs super heet, zeker voor februari. De ramen van de auto staan daarom constant open. Stof waait naar binnen. In het binnenland rijden we door een gebied waar een bosbrand woedt. Aan beide kanten van de weg staat de berm in lichterlaaie. De lucht is kilometers lang zwart van de rook. Ik hoest nog wat meer.
Aan stoffige wegen in Gambia geen gebrek
Langzaam begin ik te begrijpen waarom ik andere reizigers met mondkapjes zie lopen. Reis je voor het eerst naar Gambia en ga je flink wat van het land zien? Pak dan een extra sjaaltje in of neem mondkapjes mee. Helaas ben ik mijn sjaaltje in één van de eerste accommodaties vergeten en hoest ik nog weken na thuiskomst de longen uit mijn lijf. Naast het stof zijn de onvoorspelbare acties en het roekeloze gedrag van de Gambianen op de nieuw aangelegde “snelwegen” in de omgeving van Banjul en de kust een ding om rekening mee te houden. Er vallen veel verkeersdoden in Gambia. Kom je met pech langs de kant van de weg, net als wij? Stap uit de auto en wacht op veilige afstand van de weg tot je verder kunt.
Mee in je bagage naar Gambia
De gezondheidszorg in Gambia is zoals je zou verwachten van een land dat zo arm is. Neem alle noodzakelijke medicatie die je thuis gebruikt of mogelijk nodig hebt daarom zelf mee. Wij reizen altijd met een hard plastic bakje met daarin de meest noodzakelijke spullen die onze reisapotheek vormen. Goed plakkende pleisters vind je in Gambia niet. Ook desinfecterende spray, Paracetamol en hoesttabletten (!) zijn handig om in je eigen reisapotheek mee te nemen. Een thermometer is handig om te checken of je koorts hebt en mogelijk malaria hebt opgelopen. Heb je toch een Banjul Belly opgelopen, dan is iets tegen diarree fijn om bij je te hebben.
Denk voor vertrek naar het binnenland van Gambia na over wat je meeneemt
Niet direct iets voor de reisapotheek, maar goedwerkende zonnebrandcrème neem je ook het beste van huis mee naar Gambia. Wij kopen altijd aan het eind van de zomer wat extra flesjes in als we denken naar de winterzon te gaan. Veel supermarkten en apotheken in Gambia worden gerund door Indiërs. Voor ons is het dé gelegenheid om onze reisapotheek aan te vullen met ayurvedische oogdruppels en crèmes. Ook antibiotica en malariamedicatie kun je er zonder recept krijgen. Net als in India is de kwaliteit hiervan wisselend en moet je weten waar en wat je koopt. Heb je dit nodig, neem dan iemand mee die in Gambia woont en je kan adviseren.
Visum Gambia en geldzaken
Voor Gambia heb je vanuit Nederland geen visum nodig. Wel moet je bij aankomst én vertrek een soort luchthavenbelasting betalen. Heel flauw mag je dat doen in Dalassi, maar kun je pas Dalassi hebben zodra je het land in bent. Bij aankomst heb je dus alleen de optie om te betalen in Euro’s (of Dollars of Ponden als je die hebt), tenzij je eerder in Gambia was of van iemand Dalassi hebt overgenomen voor vertrek. Het is overigens illegaal om meer dan 100 Dalassi uit te voeren, dus in feite kan dat niet. Klein detail als je de belasting in Euro’s betaalt is dat je ruim anderhalf keer zoveel betaalt. Zorg dus dat je voldoende geld bewaart om aan het eind van je reis nog de vertrekbelasting in Dalassi te kunnen betalen.
Nieuwe kleding en donaties bij een feest: in Gambia wordt alles contant gedaan
In Gambia wordt nog altijd alles contant betaald. Pinnen in Gambia kan op verschillende plekken in het toeristische gebied dat The Strip wordt genoemd en in de grotere plaatsen. Pinautomaten werken niet altijd én er is een maximum bedrag dat je per keer kunt pinnen. Voor elke transactie betaal je kosten aan de lokale bank én je eigen bank. Als je verschillende keren achter elkaar moet pinnen om er een redelijk bedrag uit te halen, lopen die kosten behoorlijk op. Het is voordeliger om geld van huis mee te nemen en dat te wisselen. Neem je een taxi vanaf de luchthaven, dan weet je chauffeur wat de beste plek is om dit te doen. Check vooraf de koers, zodat je weet of je een goeie deal maakt of beter naar een ander kunt gaan. In ons geval wachten we langs de kant van de weg een kwartier op een bekende van onze chauffeur, die met een pakket Dalassi’s aan komt sjezen in ruil voor onze Euro’s.
Natuurlijk nooit gunstig voor de waarde van de eigen munt, maar wij hebben ook een aantal keren in Euro’s betaald bij een accommodatie, zodat we niet wéér geld moesten wisselen. De pakketten Dalassi’s zijn vanwege de inflatie zo enorm dat ze ook echt super onpraktisch mee te nemen zijn.
Bij een aantal accommodaties in Gambia kun je in Euro betalen of pinnen
Laatste tips Gambia
In Gambia worden stekkers van het type G gebruikt. Wij hebben een wereldstekker, die we naar Gambia hebben meegenomen. Best onhandig als je meer dan 1 apparaat tegelijk wilt opladen of een muggenstekker wilt gebruiken én een apparaat wilt opladen tegelijk. Onze splitter waren we vergeten, maar zou ik zeker naar Gambia meenemen, zodat je meer dan 1 ding tegelijk aan het stroom kunt hangen. Stroomuitval is in Gambia trouwens heel gebruikelijk. Meestal duurt het maar kort.
Om een Banjul Belly te voorkomen is het aan te raden om geen kraanwater te drinken en geen ijsblokjes te nemen. Je weet nooit of die ook met kraanwater zijn gemaakt. Wij zweren bij onze Water2Go fles, die in principe al het water kan filteren. Tijdens onze 3 dagen in Kuntaur hadden wij echter stinkend, bruin kraanwater. Nog nooit hebben we zulk onaantrekkelijk water gezien. Gelukkig verkopen ze ook overal flessen water!
Op dit soort plekken is het fijn om een Water2Go fles bij je te hebben
Wij hebben met een auto met chauffeur de binnenlanden van Gambia ontdekt. Het is nauwelijks duurder dan een auto huren. Onderweg zijn er tientallen checkpoints met politie. Tot 3 keer toe moet onze chauffeur de auto uit om mee te lopen naar een loketje, waar ze dan extra vragen stellen en controleren of écht alles wel in orde is. Volgens hem pesterijen van corrupte agenten. Als buitenlander moet je hier vaak de portemonnee trekken zegt hij.
Fotograferen wordt door veel Gambianen niet gewaardeerd. Vraag altijd vooraf toestemming om een foto te maken. Zelf maak ik liever eerst een praatje. Zo leer ik meer over het lokale leven, ontmoet ik leuke mensen én is de kans groter dat ik uiteindelijk een foto van de mensen mag maken. Win-win!
Heb jij nog aanvullende tips voor een reis naar Gambia?
Geweldige adviezen voor iemand die voor het eerst baar Gambia wil gaan
Oh, wat fijn dat je er wat aan hebt gehad! Veel plezier in Gambia.