wereldreis met gezin

Wat kost dat nou – zo’n wereldreis met gezin voor 8 maanden

“Wat kost dat nou zo’n wereldreis met gezin voor 8 maanden?” De vraag die iedereen graag beantwoord ziet, maar die bijna niemand rechtuit durft te stellen, lijkt het wel. Waar we zelf allemaal het idee hebben zo direct te zijn, vragen ze ons in India het hemd van het lijf over ons inkomen, de prijs van ons huis of onze auto, terwijl over geldzaken in Nederland weinig openlijk gesproken wordt. Wij delen de kosten van onze reis in dit blog, lekker Indiaas. 😉 Op wereldreis met kinderen klinkt alsof je er kapitalen voor nodig hebt. Het is inderdaad niet goedkoop en we hebben er vooraf dingen voor gelaten om te sparen. Uiteindelijk komt onze reis ook wat duurder uit dan we vooraf gedacht hadden. Dat heeft vooral te maken met het inwisselen van het goedkopere Nepal voor tóch naar Maleisië. In dit blog vertel ik je wat onze wereldreis met gezin voor 8 maanden gekost heeft. Nou ja, op anderhalve week ná 8 maanden dan.

Kosten wereldreis zijn enorm persoonsafhankelijk

Ga je op wereldreis met kinderen, dan zijn de kosten enorm afhankelijk van jullie persoonlijke situatie en keuzes. Reis je met 1 of 2 kinderen onder de 5 jaar en delen jullie vaak een kamer? Dan zullen je accommodatiekosten, maar ook kosten voor activiteiten een heel stuk lager zijn dan wanneer je met 3 pubers op reis gaat. Doe je elke paar dagen een georganiseerde tour of ga je veelal zelf op pad om alleen zo nu en dan met een gids ergens heen te gaan of een gave, begeleide activiteit te doen? Ga je naar Afrika en Amerika, dan ben je veel meer geld kwijt dan wanneer je in Azië rondreist. Vliegen jullie veel, of reis je overland met het openbaar vervoer?

wereldreis met gezin openbaar vervoerWij maakten tijdens onze wereldreis met gezin veel gebruik van openbaar vervoer

De kosten van onze wereldreis met gezin voor net iets minder dan 8 maanden zijn gebaseerd op onze flashpacker reisstijl. Dat wil zeggen dat we veelal als backpackers met het openbaar vervoer hebben gereisd. Rugzak op en met de trein of de bus van A naar B. Zo nu en dan hebben we een taxi genomen, als het openbaar vervoer zoveel meer tijd zou kosten of op te onpraktische tijden vertrok of aankwam. In Thailand hebben we 5 dagen een auto gehuurd, zodat we meer konden zien en doen. In Maleisië hebben we 2 keer een binnenlandse vlucht genomen, omdat Borneo groot is en geen erg efficiënt systeem van openbaar vervoer heeft. Verder hebben we altijd overland gereisd, op onze gebruikelijke slow travel wijze.

We hebben gegeten bij goedkope restaurantjes en zo nu en dan bij straatstalletjes. We hebben veelal in middenklasse guesthouses en hostels geslapen. Meestal hebben we gekozen voor 2 aparte kamers, met onze meiden van 8 en 10 jaar oud. In Vietnam en soms ook in andere landen sliepen we ook wel in familiekamers. Af en toe hebben we een appartement met 2 slaapkamers gehuurd zoals in Taman Negara, George Town en een aantal andere plekken in Maleisië.

wereldreis met gezin backpackenOp wereldreis met gezin is grotendeels gewoon backpacken voor ons

Wereldreis met gezin in Azië

De wereld is groot, te groot om er snel doorheen te reizen. Wij houden ervan om een regio uitgebreid te verkennen en écht in een land of streek te duiken. Dat onze wereldreis geen reis rond de hele wereld zou worden, stond dus voor vertrek al vast. Wij hebben vooraf enorm getwijfeld of we richting het oosten of het westen zouden gaan. Midden- en Zuid-Amerika trekken ons, maar Azië trok op dit moment harder. Dat we heel graag eens Diwali en Holi in India wilden vieren, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven ons te richten op Azië. Midden- en Zuid-Amerika moeten wachten. Wat we precies gedaan hebben?

3wekenIndia, inclusief Diwali vieren
1maandNoord-Vietnam
12dagenoverland naar Midden-Laos Thakhek loop
1,5maandThailand: Isaan, Bangkok, zuiden, opnieuw Bangkok, Isaan
1maandNoord-Laos
6wekenIndia, Holi in Jodhpur en verder Gujarat en Mumbai
1maandMaleisisch Borneo (Saba en Sarawak)
3wekenWest-Maleisië

Holi in India tijdens onze wereldreis
Holi vieren in India tijdens onze wereldreis

Kosten waar je niet aan denkt: vaste lasten in Nederland

Misschien niet de eerste kosten waar je aan denkt als je een wereldreis plant, zijn de doorlopende kosten van vaste lasten in Nederland. Je verzekeringen zijn onmisbaar als je op reis vertrekt. Een auto kun je schorsen en uit de verzekering halen, zodat die kosten wegvallen. Abonnementen en verenigingen kun je opzeggen. Blijven over: alle vaste lasten van je woning. Deze heb je uiteraard alleen als je besluit je huis aan te houden. Verkoop je alles? Dan zijn je kosten in Nederland (vrijwel) nul. Ik ga ervan uit dat je bij een wereldreis van 8 maanden niet overgaat tot zulke rigoureuze stappen. Wij in elk geval niet. Bovendien zijn we veel te blij met ons huis.

Wij hebben er daarom voor gekozen om ons huis te verhuren, zodat de huurders de kosten van de hypotheek konden overnemen en we ook de contracten voor internet en tv, gas, water en licht konden laten doorlopen. Dit is ons goed bevallen, maar brengt wel wat werk met zich mee. Zo moet je persoonlijke spullen opslaan en later weer uitpakken. Wij hebben alle persoonlijke spullen in de kleinste slaapkamer gezet en die op slot gedaan. Kleding hebben we op de vliering opgeborgen. Er was ook wat kleine schade aan gebruiksvoorwerpen in huis. Niet leuk om daar direct achteraan te moeten als je na je wereldreis thuiskomt, maar de lasten wegen niet op tegen de inkomsten die we ervan gehad hebben. Uiteindelijk hebben we door de verhuur van ons huis en de verrekening met de betaalde borg geen extra kosten in Nederland overgehouden aan onze wereldreis.

accommodatie wereldreis
Ons eigen huis ruilden we voor dit soort accommodaties tijdens onze wereldreis

Informeer voor je besluit om je huis te verhuren goed naar de rechten en plichten van jou als verhuurder en die van de huurders. Maak goede afspraken over het gebruik van spullen en de oplevering van het huis. Zet de einddatum van de huurperiode goed op papier, op een manier die rechtsgeldig is of laat dit voor je doen!

Kosten vooraf aan vaccinaties, kleding en andere spullen

Ook de kosten vooraf aan je wereldreis zijn erg afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Welke vaccinaties heb je al gehad en welke vind je belangrijk om nog te nemen op de bestemmingen waar jullie naartoe gaan? Laat je vooraf goed informeren door een instantie die de juiste kennis daarvoor heeft. Wellicht ben je (deels) verzekerd voor de kosten van reisconsulten en –vaccinaties. Wij hebben daarom gekozen om naar Meditel te gaan. De kosten werden voor 3 van ons gedekt door onze ziektekostenverzekering bij Interpolis, maar de samenwerking met Meditel is geen aanrader! Vrijwel alles wat er mis zou kunnen gaan met de betaling van de kosten, is mis gegaan. Gelukkig hebben we wel de juiste vaccinaties en 3 noodpakketjes malariamedicatie gekregen.

Taman Negara jungle
In bijvoorbeeld Taman Negara is malaria een klein risico, waarvoor we noodpakketjes mee hadden

Heb je al veel reiskleding en backpacks, omdat je wel vaker reist, dan vallen ook hier de kosten mee. Wij zijn vertrokken met de 2 Nomad backpacks van die we al jaren gebruiken. Voor de kinderen hebben we nog goede sandalen en wandelschoenen aangeschaft, want die waren te klein geworden. Houd er rekening mee dat je onderweg mogelijk nog kleding of schoenen zult moeten vervangen, als je langer dan een half jaar op wereldreis gaat. In ons geval waren de sandalen na maandenlang dagelijks gebruik helemaal af gelopen, zowel van de kinderen als van onszelf. In ontwikkelingslanden kan het een grote uitdaging zijn om kwalitatief goede vervanging te vinden, maar gelukkig is er een Decathlon op veel plekken tegenwoordig. Is die globalisering toch nog ergens goed voor. 😉 Voor onze meiden hebben we ook 2 keer nieuwe zwemkleding gekocht.

Kosten die we zelf vooral gemaakt hebben vóór vertrek zijn die voor de aanschaf van een (reis-)zoomlens met groter bereik en een e-reader voor onze oudste. De jongste kon via de online bieb op de tablet lezen, die we al hadden. Heb je nog geen goede fotocamera voor op reis, dan is dit dé gelegenheid die aan te schaffen. Een wereldreis met gezin maak je waarschijnlijk maar eens in je leven. Zonde als je daar geen mooie foto’s van hebt, toch?! Onze reisapotheek hebben we aangevuld en uitgebreid. Ik heb het niet tot in detail bijgehouden, maar ik denk dat de kosten vóór vertrek ons ongeveer €500,- armer hebben gemaakt.

snorkelen met schildpadden Redang Maleisië
Die nieuwe zwemkleding onderweg was wel nodig

De kosten voor vliegtickets voor onze wereldreis

Maak je een echte wereldreis, waarbij je rond de hele wereld vliegt? Dan kan het heel gunstig uitpakken om een Round the world ticket te boeken. Bij zo’n ticket kies je vooraf in welke richting je rond de wereld vliegt. Afhankelijk van de continenten die je bezoekt en het aantal stops dat je maakt, is zo’n ticket duurder of goedkoper. Bezoek je slechts 1 of 2 continenten tijdens je reis? Dan is het meestal voordeliger om losse tickets te boeken. Aangezien wij verschillende keren oost- en westwaarts vliegen tijdens onze wereldreis, zijn losse tickets voor ons de enige optie. Houd er rekening mee in je budget dat vliegtickets tegenwoordig stukken duurder zijn dan pre-Corona. Dit zijn onze kosten voor de vliegtickets, altijd inclusief minimaal 2 ingecheckte backpacks van maximaal 15 kilo (en soms met veel meer toegestane bagage):

RouteMaatschappijPrijs
Frankfurt – DelhiVistara, die wij als fijne, betrouwbare maatschappij ervaren€1.480,-
Arnhem – FrankfurtICE met stoelreservering (kinderen gratis)€78,-
Delhi – HanoiVietjet Air, een echte budget maatschappij, maar prima vlucht gehad€404,-
Bangkok – JaipurThai Air Asia, idem als Vietjet qua ervaring€435,-
Mumbai – Kota KinabaluSingapore Airlines plus hotelovernachting Singapore€790,-
Sandakan – KuchingAir Asia€380,-
Kuching – Kota BharuAir Asia€170,-
Kuala Lumpur – AmsterdamEtihad plus hotelovernachting Abu Dhabi€1.634,-

ICE naar Frankfurt start wereldreis
Met de ICE naar Frankfurt voor de start van onze wereldreis

Daarmee komen de totale kosten voor alle vluchten van onze wereldreis met gezin voor 8 maanden op €5.371,- Niet goedkoop en in totaal ruim €1.000,- boven mijn oorspronkelijke begroting. Bij die begroting had ik echter geen rekening gehouden met onze vluchten naar en in Borneo / Maleisië. Eigenlijk zou Nepal de laatste bestemming van onze wereldreis worden, maar uiteindelijk zijn we dus een flink stuk extra gaan vliegen, naar Maleisië en hebben we daar ook nog 2 extra binnenlandse vluchten gemaakt.

kosten visa wereldreis

Veel landen vereisen een visum om er te mogen rondreizen, andere hebben geen visumplicht voor Nederlandse toeristen. Visumkosten kunnen flink oplopen bij een wereldreis, zeker als je verschillende landen relatief kort bezoekt. Wij hebben alleen de eerste keer in Laos slechts kort gebruik gemaakt van ons (daardoor relatief dure) visum. In ons geval zien de totale kosten voor visa voor ons vieren samen er zo uit:

Indiamultiple entry, 1 jaar geldig€146,-
Vietnam1 maand visum€92,-
Laos2 keer 1 maand visum€292,-
Thailand en Maleisiëvisum vrije entree voor Nederlanders€0,-
In totaal hebben wij met 4 personen €530,- betaald aan visumkosten voor onze reis.

Engels leren op wereldreis
India was één van die landen waarvoor we wél een visum nodig hadden

Kosten voor accommodatie

In Vietnam en Laos is overnachten een stukje voordeliger dan in de andere landen die wij bezocht hebben. Dat geldt in elk geval als je een bepaalde mate van rust en comfort wilt. In India kun je ook veel goedkoper slapen, maar juist hier wilde ik graag ALTIJD een relaxt en fijn plekje om tot rust te komen, omdat ik al sinds onze eerste keer India weet hoe overweldigend dit land kan zijn. Bovendien is Gujarat een stuk minder budgetvriendelijk dan Rajasthan. Dat had ik vooraf ook zo ingeschat en begroot.

Met de verwachte 25 euro per nacht in Vietnam en Laos zijn we makkelijk toegekomen. Dat geldt ook voor de 30 euro per nacht die ik in India begroot had, ook al is Gujarat wat prijziger. Doordat we in Thailand ook de dure eilanden bezochten en een keer een week in een groot appartement geslapen hebben, zijn we daar net niet helemaal uitgekomen met de verwachte 30 tot 35 euro per nacht. Uiteindelijk hebben we ruim 35 euro per nacht uitgegeven. In Maleisië is een beetje comfortabel overnachten net iets duurder, zeker op de eilanden. Toch hebben we een aantal keren voor een mooie prijs kunnen slapen op minder toeristische plekken. Nergens waren de prijzen voor ons verblijf zo uiteenlopend als hier. We sliepen voor 14 euro per nacht, voor 90 euro én voor alles daartussen.

strand Mantanani Borneo
Onze accommodatie aan het strand op Mantanani, Borneo is de duurste van onze reis

De totale kosten voor de accommodatie tijdens onze wereldreis zien er zo uit:

Aantal nachtenBestemmingAccommodatiekostenGemiddeld per nacht
20Rajasthan, India€485,-€24,25
28Vietnam incl kosten 2 nachttreinen€551,-€19,68
10centraal Laos€160,-€16,-
39Thailand incl kosten 1 nachttrein€1.407,-€36,08
29Noord-Laos€552,-€19,03
10Thailand incl kosten 1 nachttrein€503,-€50,30
39Pushkar, Jodhpur (Holi) en Gujarat, India€1.249,-€32,03
54Maleisië€1.711,-€31,69
Totaal€6.618,-€28,90

Tel je alles bij elkaar op, dan hebben we voor €6.618,- geslapen in 231 nachten. Met nog geen 29 euro per nacht is dat slechts een dikke euro pp per nacht! En dan te bedenken dat we niet eens als echte backpackers in dorms geslapen hebben en geregeld een keer wat extra luxe hebben genomen. Azië is echt wel heel goed betaalbaar.

accommodatie India wereldreis
Nog zo’n paradijsje: onze accommodatie in Bhuj, India .. op een boerderij

Vervoerskosten en eten ter plaatse

De kosten van vervoer en eten heb ik tijdens onze wereldreis niet apart van elkaar bijgehouden. In alle landen hebben we zoveel mogelijk met het openbaar vervoer gereisd. In India en Maleisië hebben we een aantal keren een taxi genomen voor een lange transfer, die ons veel hoofdbrekens over de te overbruggen afstand en de lastige verbindingen heeft bespaard. In Thailand hebben we 5 dagen een auto gehuurd en in Laos 2 dagen. Dat laatste was inclusief chauffeur, omdat we geen zin hadden in de risico’s op schade en de vage voorwaarden die daarvoor in de contracten van alle verhuurders staan. In alle landen hebben we korte transfers (tot 10 kilometer) met tuktuks, motortaxi’s, Grabs en normale taxi’s gedaan.

Gegeten hebben we gedurende onze hele wereldreis in eenvoudige restaurants en straatstalletjes, voor zowel lunch als diner. Ons ontbijt was ongeveer een kwart van de tijd inbegrepen in de accommodatieprijs. De andere dagen hebben we ook het ontbijt op straat of in een simpel restaurantje gegeten. Zo’n 5 tot 10% van onze wereldreis sliepen we in een appartement met eigen keuken. Die dagen hebben we ook soms zelf gekookt, maar vaak besteld via Grab-food of andere apps en dagelijks zelf ontbijt gemaakt.

goedkoop en lekker eten op reis
We hebben soms zo goedkoop, maar zo lekker gegeten op reis. Vooral in India!

De volgende bedragen hebben we per land uitgegeven aan deze manier van reizen:

Aantal nachtenBestemmingEten- en VervoerskostenGemiddeld per dag
20nachten Rajasthan, India€1.124,-€ 56,20
28nachten Vietnam€1.250,-€ 44,64
10nachten centraal Laos€540,-€ 54,00
39nachten Thailand€1.623,-€ 41,62
29nachten Noord-Laos€1.358,-€ 46,83
10nachten Thailand€398,-€ 39,80
39nachten Pushkar, Jodhpur (Holi) en Gujarat, India€1.395,-€ 35,77
54nachten Maleisië€2.756,-€ 51,04
Totaal€10.174,-€ 45,61

Activiteiten en extra kosten wereldreis met gezin

Excursies, tours, musea en belevenissen zijn de dingen die onze reis extra leuk hebben gemaakt. Zo hebben we bijvoorbeeld twee dagen gevaren in Lan Ha Bay en zijn we met gidsen op pad geweest om de verschillende traditionele stammen in Gujarat te ontmoeten. Ook hebben we 2 dagen paard gereden in Rajasthan en zijn we verschillende keren naar een waterpark geweest. Dat laatste hadden we zeker niet gedaan als we met ons tweeën op pad waren, maar een wereldreis met gezin betekent dat je andere keuzes maakt. Vooral bij een rondreis op Borneo betaal je bij tours en excursies voor kinderen vaak het volle pond, of minimaal de helft. Op de hoge prijzen voor activiteiten tikt dat dan behoorlijk aan. Eén van de meest betaalbare, gave excursies was onze meerdaagse verkenning van de Kinbatangan rivier.

Kinabatangan BorneoEén van de gave tours die we wél deden op Borneo was die in de jungle van Kinabatangan

Aantal nachtenBestemmingExcursiekostenGemiddeld per dag
20nachten Rajasthan, India€250,-€12,50
28nachten Vietnam€385,-€13,75
10nachten centraal Laos€219,-€21,90
39nachten Thailand€647,-€16,59
29nachten Noord-Laos€330,-€11,38
10nachten Thailand€241,-€24,10
39nachten Pushkar, Jodhpur (Holi) en Gujarat, India€556,-€14,26
54nachten Maleisië€2.589,-€47,94
Totaal €5.487,-€22,78

Totale kosten van onze wereldreis met gezin voor 8 maanden

In totaal hebben we €28.610,- uitgegeven voor alle kosten van onze wereldreis met gezin voor bijna 8 maanden. Dat komt neer op zo’n €125,- all-in per dag, inclusief kosten vooraf, vliegtickets en visa.

toffe activiteit op wereldreis met gezinSpontane uitgave aan een toffe activiteit: Dugongs spotten met lokale vissers

Vooral Maleisië heeft ons totale budget opgedreven, zowel qua vliegtickets als qua verblijf ter plekke. Had het goedkoper gekund? Ja, zeker. We hadden gedurende de hele reis nóg wat minder luxe kunnen overnachten en zeker vaker bij straatstalletjes kunnen eten. Ook hadden we kunnen kiezen om minder vaak naar waterparken te gaan én om die lange dagen in het OV te maken, in plaats van een snellere taxi te nemen. Dat had zeker weten afgedaan aan de ervaring en minder relaxte kinderen opgeleverd. Bovendien ga je op reis om wat te zien en te doen, dus ook op excursies hadden we niet willen beknibbelen. Vanwege de pittig geprijsde tours en excursies én de entreeprijzen van bijvoorbeeld nationale parken op Borneo hebben we ook nu al keuzes moeten maken. We hebben een aantal parken bewust niet uitgekozen vanwege de hoge kosten. Zo’n €600,- tot €1.000,- voor 2 volle dagen in de jungle, waar je dan hopelijk Orang-Oetans, luipaarden en olifanten ziet, voelde voor ons echt té absurd.

We kijken terug op een geslaagde reis, waarbij we veel hebben kunnen doen en weinig hebben hoeven laten. Wel hebben we bewuste keuzes gemaakt om onze wereldreis betaalbaar te houden. Ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd.

Wat vind jij? Had jij verwacht dat onze wereldreis met gezin voor 8 maanden op dit eindbedrag zou komen? Had jij andere keuzes gemaakt?

Ga naar al mijn Kids blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

6 reacties op “Wat kost dat nou – zo’n wereldreis met gezin voor 8 maanden

 1. Frank zegt:

  Dag Yvonne,

  Wat een mooi en overzichtelijk plaatje en wat een fantastische ervaring moet dat zijn geweest!
  Hebben jullie deze reis recentelijk gedaan met het gezin? Wij willen ook met ons gezin gaan en ben benieuwd of deze prijzen nog gelden.
  Hoor het graag

 2. Jenneke zegt:

  Wat een fantastisch verslag weer. Ook hoe je t allemaal zo mooi op een rijtje hebt gezet. Ik heb een beetje meegenoten van jullie schitterende reis en nu kon ik t nog eens rustig laten passeren en goed bekijken.
  Dank Yvonne, in een woord: geweldig.

 3. Davina zegt:

  Dat totaalbedrag klinkt groot, maar als je het gemiddelde bekijkt, valt dat echt goed mee. De vluchten zijn duur, maar dat breng je makkelijk in balans met het goedkope verblijf en eten. Dit lijkt me een heel realistisch en logisch bedrag.
  Voor verre reizen zoals Amerika of Australia betaal je evenveel voor een vlucht, maar voor voeding en verblijf betaal je daar het dubbele (zoniet het driedubbele). Dit lijkt me dus echt goed doenbaar!
  Bedankt om te delen, erg overzichtelijk en aan alles gedacht! 🙂

 4. Jeroen & Alette | The Book of Wandering zegt:

  Ik zei het al even op FB, maar ik wilde je het ook hier laten weten: superfijn dat je dit deelt. Dit inspireert enorm om nieuwe reizen te plannen en opener te zijn over de reiskosten in ons eigen blog. Wat hebben jullie met elkaar een prachtreis gemaakt! Die Borneo-ervaring is bij ons wel weer terug in de picture hierdoor (nadat we ooit al Redmond O’Hanlon’s boek over Borneo lazen).

 5. Anet van Nooij-Opbroek zegt:

  Ik denk dat deze totale onkosten de reis de moeite waard zijn geweest.
  Wat was het mooi om te zien waar jullie overal waren.
  Dit zal voor jullie een onvergetelijke reis zijn geweest.
  Wel goed om voor andere mensen te weten die aan zulke reis willen beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *