authentiek Gambia

Ontdek authentiek Gambia met een verblijf in deze Eco Lodge

Wij zien graag de meest authentieke kant van een land, zo ook tijdens onze rondreis door Gambia. Daarom kiezen we ervoor om niet in het toeristische gebied van “The Strip” te verblijven in Senegambia. Wij slapen onze eerste nachten in een lodge bij Batukunku, niet ver van het bekende vissersdorp Tanji. Van hieruit reizen we nog wat verder naar het zuiden, waar je het échte, authentieke Gambia vindt. We slapen in de Eco Lodge en cultureel centrum Soforal, een unieke plek in een typisch Gambiaans dorpje.

Aankomst in de Eco Lodge in Berrending

Hoe verder je in Gambia naar het zuiden rijdt, hoe rustiger de weg wordt. Tussen Gunjur en Kartung heb je het asfalt bijna voor jezelf. De laatste kilometer naar Soforal in Berrending zijn echter helemaal onverhard. Langs de zandpaden van Gunjar Madina naar Berrending zorgen palmbomen, mangobomen en allerlei struikgewas voor schaduw. Wij arriveren rond het heetst van de dag. Buiten is er weinig te beleven. Een jongetje loopt op blote voeten met zijn moeder naar de waterput, terwijl geiten op het erf scharrelen. Een motor doet het stof van het pad opwaaien. Verder is het stil.

aankomst Soforal Eco Lodge BerrendingIn de natuurlijke omgeving van Soforal Eco Lodge voelen we ons direct thuis

De verschillende gebouwen van Soforal Lodge staan in een ruime tuin met bomen, planten en kunst. Tot grote vreugde van onze oudste dochter worden we behalve door vriendelijke eigenaar Wim ook begroet door 2 lieve honden. De tuin is een oase van rust in tropisch Gambia. De wasruimtes hebben muren, geen plafond, waardoor je midden in de natuur staat. Hoe tof is dat! Het water wordt door het personeel uit de put gehaald, stromend water is er in dit deel van Gambia niet. In the Blue Bar chillen we en genieten we onder de bomen van een fijne lunch van verse lokale producten, zoals banaan en aubergine.

De slaapvertrekken zijn geïnspireerd op een traditionele Diola woonstede, een zogenaamd impluvium huis. De kamers liggen rondom een sociale binnenruimte met in het midden een groep planten. Daar boven valt het licht (en in de regentijd het water) als een bundel binnen. Kleurige Afrikaanse doeken en houten beeldjes zorgen voor gezellige aankleding. Zelf hebben wij daar geen tijd voor, maar dit is een heerlijke plek om een boek te lezen of zomaar wat te mijmeren. Er zijn tien kamers, voorzien van bedden met goede matrassen en klamboes. Wij slapen in kamer 1, met een tweepersoons- en een eenpersoonsbed. Natuurlijk slapen we gezellig samen in het tweepersoonsbed.

sfeervolle kleurrijke Eco Lodge SoforalSfeervolle kleurrijke Eco Lodge Soforal

Schoolbezoek

Omdat we pas tegen het eind van de middag een wandeling door het dorp gaan maken, maar de meeste kinderen dan al vrij zijn, besluiten we net na de lunch op eigengelegenheid naar één van de scholen van Berrending te lopen. Het is vlakbij de Eco Lodge, dus prima te vinden zonder lokale gids. We informeren bij een medewerker op het plein of ons bezoek wel passend is, want we willen naturlijk geen les verstoren. De lagere en hogere klassen blijken elk een halve dag les te krijgen en het zijn de oudste leerlingen die er nu nog zijn. Ideaal, want die zijn niet zomaar afgeleid en voor onze eigen dochter is het ook het leukst om de hogere groepen te zien. Nadat we ons hebben geregistreerd bij de directrice, mogen we achter in de klas meedoen met klas 6, zo te zien ongeveer vergelijkbaar met groep 8.

De leerkracht schrijft net een aantal opdrachten op het bord voor de 30 leerlingen. In hun boeken zoeken zij het antwoord op, noteren het en laten het dan aan de leraar zien. De snelste leerling zit zo al gauw een kwartier werkloos te wachten, tot alle schriften bekeken zijn.. schriften met daarin een gereproduceerd antwoord van de letterlijke tekst uit het boek, waarvan niemand de betekenis echt lijkt te snappen (ook wij niet!). Met een kind dat nóg blijer is dan eerst met haar eigen school, loop ik even later weer naar buiten. Onderwijs volgen valt, net als veel andere dingen, niet persé mee in Gambia.

dorpsschool GambiaZo ziet een dorpsschool in Gambia er dus uit

Djembé les in het groen

Terug in de fijne tuin van Soforal worden we al snel begroet door Lamin, die maar liefst 3 djembé’s heeft meegenomen. Op een plekje onder de enorme bomen, met een schommel, een hangmat en ligstoelen voor publiek zonder eigen trommelwensen installeert hij zich. Onze dochter rent onmiddellijk die kant op en aan het geluid te horen wordt ze direct aan het werk gezet. Als ik 10 minuutjes later op 1 van de bedjes ga zitten, weet ze al een aardig ritme mee te trommelen. Lamin’s enthousiasme is aanstekelijk. Ik krijg bijna zin om mee te doen, helemaal als ik zie hoe zo’n blij kind er in opperste concentratie met hem meedoet. Meer dan twee uur duurt de les en dan nog moet ik haar echt losweken. Dit gaan we zeker nog een keer weer doen!

Wil je ook graag een djembé les van Lamin krijgen? Geef dit dan van te voren aan, zodat Wim het voor je kan regelen. Ervaring is niet nodig en Lamin neemt zijn eigen instrumenten mee. Hij is ook heel geschikt als leraar voor kinderen!

djembé lesDe djembé les is voor onze dochter één van de hoogtepunten van onze tijd in Gambia

Kennis maken met de Diola cultuur tijdens een wandeling

Na een verkoelend drankje na de Djembé les gaan we op pad met Karamo. Deze vriendelijke, enthousiaste jongen loopt samen met ons het Diola dorpje Berrending in. De zon zakt langzaam, waardoor de temperatuur weer aangenaam wordt. In het gouden licht wandelen we langs stoffige zandpaden, waar nu langzamerhand wat meer levendigheid ontstaat. Een kleermaker naait een kleurrijke jurk onder toeziend oog van 2 vrienden. Mijn vraag over de nationaliteit van één van de bijzonder lichtgekleurde vrienden leidt tot een schaterlach: “He is a Fulla!” Zie je een lichtgekleurd persoon in Gambia, dan is hij één van de Fulla stam, dat weet toch iederéén?! Wij inmiddels ook. 🙂

Een groepje kleurrijk uitgedoste, vrolijke dames kletst, haakt en verkoopt pinda’s en andere snacks bij één van de huisjes langs de kant van de weg. Kinderen voetballen en halen water voor hun moeders. Een echt centrum is er niet. Berrending is een verzameling verspreid staande huizen, scholen, moskeetjes en er is zelfs een ziekenhuisje. We zijn onder de indruk van de primitieve omstandigheden waaronder de enige arts hier woont en werkt. Veel spullen zijn afdankertjes uit Nederland, zo zien we aan de namen die erop staan. De positiviteit van de arts is bewonderenswaardig.

Diola dorp BerrendingDe prachtige inwoners van Diola dorp Berrending

Ondanks dat er niet echt een centrum is, worden we met veel aandacht in de “compound” rondgeleid door Karamo. Zijn vader is de dorpsoudste en de compound is gevestigd rond het allereerste huis van het dorpje, dat ooit van zijn grootvader was. Heb je een vraag of een probleem, dan meld je jezelf bij de dorpsoudste. Karamo’s vader is er vandaag niet, dus daarom zit zijn oom als plaatsvervanger buiten op de veranda. Kinderen spelen om hem heen en komen met ons kennismaken. Onder een afdakje zitten andere mannen groene thee te drinken, terwijl ze een enthousiaste discussie voeren.

Niet ver van de compound is de kerk. Aan die kant wonen de Christenen wijst Karamo. Moslims en Christenen leven in Gambia vreedzaam samen, gewoon in dezelfde dorpjes. Hun kinderen gaan samen naar school en ze zijn vrienden voor het leven, ongeacht de verschillen in geloof. Het is dat de Christenen varkens houden, anders zouden hun huizen niet eens in een apart deel van het dorp staan. De vrouwen werken samen in de omheinde “vrouwentuinen”, de Gambiaanse variant van de volkstuintjes. Mooi om te zien!

authentiek Gambia dorpslevenauthentiek Gambia – het dorpsleven in Berrending

Soforal, “Together we can”

Als de avond valt zijn we nét terug bij ons tijdelijke thuis: Soforal, “Together we can”. Dat ze het hier samen doen, dat is duidelijk. Op een heel natuurlijke manier werken lokale werknemers en Wim samen, om gasten een uniek kijkje te geven in het echte leven in Gambia. Het is een geweldige plek. Wij snappen helemaal waarom Wim hier al meer dan 15 jaar woont en van deze plek zoveel houdt! Het is heel lastig om deze plek niet direct in je hart te sluiten. Wil jij ook een paar dagen in dit authentieke stukje Gambia verblijven? Boek dan jouw kamer bij Soforal.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Ontdek authentiek Gambia met een verblijf in deze Eco Lodge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *