zien en doen in Gambia

Zien en doen in Gambia – bezienswaardigheden en mooiste plekjes

Gambia is een echte winterzonbestemming, waar je niet persé naartoe gaat voor de fantastische bezienswaardigheden en onuitputtelijke hoeveelheid mooie plekjes. Toch zou het enorm zonde zijn om alleen maar op het strand te liggen in Gambia en de bijzondere natuur en cultuur te missen. De vissersdorpjes langs de kust, de Baobab bomen door het hele land en de chimpansees, kleurrijke vogels en nijlpaarden in het oosten van het land zijn stuk voor stuk hoogtepunten die ik niet had willen missen. In dit blog lees je welke bezienswaardigheden van Gambia ook zeker de moeite zijn. Ik deel naast de highlights ook graag de minder bezochte, unieke bezienswaardigheden en activiteiten met je.

bekendste bezienswaardigheden Gambia – de markt van Serrekunda en Banjul

De markt van Serrekunda en de Royal Albert Market van Banjul zijn twee van de levendige, bruisende markten van Gambia. Het is dat onze dochter na 2 uur rond struinen écht wel wat anders wil gaan doen, maar ik zou mezelf hier de hele dag kunnen vermaken. Van alle bezienswaardigheden in Gambia zijn de markten het meest Afrikaans!

zien en doen in Gambia - Serrekunda marktZeker doen in Gambia: de markt van Serrekunda bezoeken

Houd je van licht chaotische, lokale markten, waar je heerlijk kunt verdwalen tussen levendige, kleurrijke stoffen en kleding, heerlijk geurende kruiden, verse groenten en fruit? Ontmoet je graag de Gambiaanse bezoekers die hier hun dagelijkse inkopen doen of juist proberen een centje bij te verdienen door er wat te verkopen? De labyrinten van steegjes langs gammele kraampjes en speciaal in het leven geroepen winkeltjes zijn dé plek om het echte Gambia te zien. Wij kijken onze ogen uit op de koopwaar én de prachtig uitgedoste, vrouwelijke bezoekers van de markt. Op welk moment van de dag je hier ook komt, er is altijd wat te doen.

De mooiste stranden tussen Batukunku en Tanji

De stranden van Gambia zijn niet bepaald de mooiste ter wereld, dat zien we al op de foto’s voordat we er zijn. Als wij op onze eerste dag van Batukunku naar Tanji wandelen via het strand, worden we echter niet teleurgesteld. De witte stranden met hier en daar een erg fotogenieke palmboom én een heel aantal Baobabs zijn prachtig. Onze dochter vindt er prachtige schelpen en is helemaal in haar nopjes als ze zelfs een Portugees Oorlogsschip in de branding aantreft.

Gambia mooiste strandTussen Batukunku en Tanji vind je in Gambia de mooiste stranden

Van alle barretjes langs het strand tussen Batukunku en Tanji is Lamin’s Happy Corner wel dé tofste plek om even te chillen aan het water. Lamin heeft een complete speeltuin van klimtoestellen, schommels en met schelpen versierde zitjes gemaakt. Wat een fantastische plek!

Vissersdorpje Tanji en Sanyang Fishing Village

Langs de hele Gambiaanse kust liggen verschillende vissersdorpjes met kleurrijke, houten boten, die stuk voor stuk echte kunstwerken zijn. De boten zijn met de hand gebouwd en in aantrekkelijke, primaire kleuren geverfd. Sommige vallen van ellende bijna uit elkaar. Andere zien eruit alsof ze gisteren nog hersteld en geschilderd zijn. Vissers zijn de hele dag bezig hun netten te repareren, de vangst van die ochtend of middag aan land te brengen of hun boten een nieuw laagje verf te geven. De vrouwen slepen grote, plastic bakken met vis of garnalen naar de markt, waar ze de koopwaar voor de beste prijs proberen kwijt te raken.

vismarkt Tanji en Sanyang GambiaDe vismarkt in Tanji en Sanyang zijn leuke bezienswaardigheden in Gambia

Tanji is het bekendste en grootste vissersdorp, met een levendige markt en honderden boten. Ons eerste bezoek aan deze vismarkt is er eentje die ons nog lang zal heugen. De geur van vis is zo midden op de dag, in de brandende zon, enorm sterk. Iedereen doet z’n best ons wat te verkopen. Alles wat wij willen, na een flinke wandeling langs het strand, is wat fruit kopen en hier zo gauw mogelijk weer weg. Gelukkig rijden lokale busjes af en aan. Je stapt heel makkelijk in en zodra het busje vol is, zet de chauffeur koers langs de noordelijke of zuidelijke kustweg. Wij zijn zo binnen 10 minuten terug bij onze accommodatie in Batukunku. Een andere dag zijn we bij Sanyang Fishing Village, daar is meer ruimte en meer rust én een heel mooi strand.

Bezoek de Sand Dune Mosque van Gunjur en de reptilefarm vlakbij

Het lijkt haast wel een sprookjeskasteel of een scène uit Aladin: de oudroze moskee op het strand. De Sand Dune Mosque van Gunjur is gebouwd door voormalig president Jammeh. Wij hebben speciaal bedekkende kleding aangetrokken en zowel onze dochter als ikzelf hebben een sjaaltje mee om ons hoofd te bedekken. Gek genoeg lijkt onze chauffeur ook niet precies te weten hoe je naar de moskee moet rijden en dus staan we vast voor een weggetje met mul zand. Volgens Google maps is het minder dan een kilometer lopen en dus navigeer ik wandelend langs verschillende zandweggetjes naar de moskee.

Sand Dune Mosque GambiaDe sprookjesachtige Sand Dune Mosque van Gambia

Precies op het moment dat we de roze moskee in het oog krijgen, op de rand van een moerassig gebied en het strand, zegt onze chauffeur tussen neus en lippen door dat we niet naar binnen kunnen. Op mijn vraag waarom hij dat denkt, krijg ik te horen dat je daar immers een speciaal gewaad voor aan moet, als vrouw. Ik ben verbijsterd. Ik heb hem immers gisteren gevraagd of ik als buitenlandse vrouw in de moskee naar binnen mag en toen zei hij dat dit geen enkel probleem is. Met zo’n tent-vormig gewaad aan dus.. dat had hij er voor het gemak gisteren niet bij verteld.

Gelukkig blijkt het idee dat ik direct weer naar buiten gestuurd ga worden vooral in zijn eigen hoofd te bestaan. Keurig bedekt met wijde broek en sjaal stap ik even later met onze dochter naar binnen en samen bekijken we de moskee, die van binnen minder mooi is dan van buiten. Wel heel tof is dat je naar boven kunt klimmen en het dak op kunt stappen, voor een mooi uitzicht over de kust én de groene koepels op het dak. Van hieruit is het nog geen 10 minuten rijden naar de Reptilefarm. Slangen en andere reptielen worden hier beschermd en opnieuw uitgezet. Je kunt de (meestal onschuldige) slangen soms zelfs vasthouden.

Reptile Farm GambiaDe Reptile Farm is ook in het zuiden van Gambia, niet ver van de Sand Dune Mosque

Zien en doen in Gambia – de Baobab bomen van Sita Joyeh

Eén van de bezienswaardigheden in Gambia die nauwelijks door toeristen bezocht worden, zijn de Baobab bomen van Sita Joyeh. Het eiland Sita Joyeh in het noorden van het land wordt volledig omgeven door imposante Baobabs. Wij komen er aan rond het middaguur, waardoor het licht erg hard is. Beter zorg je dat je hier in de relatief koele ochtend of de late namiddag bent. Dan is het licht veel mooier en kun je van een wandeling over het kleine eiland genieten, of een hapje en drankje doen onder de bomen. Wij zien verschillende Neushoornvogels en andere gevleugelde vrienden. Ik denk dat je ook die in de vroege ochtend nog veel meer kunt zien hier. Wil je deze plek op haar allermooist ervaren, dan kun je ook een nachtje blijven slapen in een tweepersoons- of familiekamer.

Om bij Sita Joyeh Baobab Island te komen heb je eigen vervoer nodig. Regel vooraf je transport, ook voor de terugweg. Er is in die omgeving helemaal niets en vervoer ter plekke regelen zal altijd duurder uitvallen.

Sita Joyeh Babobab IslandPrachtige natuur rond Sita Joyeh Babobab Island

Verblijf in een authentiek dorpje of bij de mangroven in het binnenland

Veruit de meeste toeristen verlaten de Senegambia strip van resorts niet of nauwelijks tijdens hun vakantie in Gambia. Zo zonde, want het echte land zie je vooral daarbuiten. Wij reizen op onze derde dag naar het zuiden, waar we in een klein, lokaal dorpje in een Eco Lodge en cultureel centrum verblijven. In een apart blog schrijf ik uitgebreid over onze tijd bij Soforal Lodge.

Een andere fijne plek, waar je eigenlijk minimaal een nacht moet doorbrengen, is Abca’s Creek Lodge. Deze luxe accommodatie ligt verspreid onder het groen, aan één van de rustige mangroves van Gambia. Huur een kayak, om in alle stilte de zon te zien opkomen boven het water. Geniet van de vogels en apen die zich hier in het groen verstoppen. Maak een fietstocht door het Gambiaanse platteland of kook met een lokale kok je eigen Gambiaanse maaltijd. Wij worden echt blij van een plek zoals dit. Oh en ook van hun zelfgemaakte chocolade ijs! 😉

Abca's Creek Lodge GambiaAbca’s Creek Lodge is een hele fijne verblijfplek in Gambia

Ga aapjes kijken, maar doe dat niet in een park!

Rond vrijwel al onze accommodaties én bij bezienswaardigheden in de natuur, zoals Sita Joyeh, zien wij aapjes in Gambia. Ze spelen in de tuin van Abca’s Creek Lodge en in die van onze laatste accommdatie langs de kust. Ze zitten achter elkaar aan in de bomen rond Kuntaur en steken geregeld de weg over als we van de kust naar het oosten rijden en andersom. Bijilo Monkey Park en Abuko Nature Reserve worden vaak aangeprezen als dé plekken om contact met aapjes te maken en andere dieren van dichtbij te zien. Wij bedanken daarvoor. Wij zien dieren liever in de natuur, wat hier in Gambia prima lukt. Vooral over Abuko nature reserve horen we veel negatieve verhalen, dat er bijvoorbeeld hyena’s onder heel slechte omstandigheden gehouden worden.

Ook de Crocodile Pool van Bakau slaan wij over. Hier zouden we volgens onze gids écht krokodillen moeten gaan aanraken. No way dat wij overvoerde, opgesloten krokodillen willen aaien! Met een beetje geluk zie je vanaf Calypso Bar en restaurant krokodillen die niet in hun vrijheid beperkt zijn.

aapjes kijken GambiaAapjes kijken kan in Gambia overal

Ga chimpansees en nijlpaarden spotten in het westen

Dé reden dat wij de lange en warme tocht naar het oosten van Gambia maken, is omdat we heel graag chimpansees en nijlpaarden willen zien. In de omgeving van Kuntaur kun je dagelijks in de middag een boottocht over de Gambia rivier maken naar Baboon island. Wij varen naar Baboon island vanuit Kairoh Garden. Dit rehabilitatieproject zorgt ervoor dat een groep chimpansees weer een plekje in de natuur krijgt. Met een beetje geluk zie je vanaf diezelfde boot nijlpaarden en krokodillen in het water rond Baboon island. Wij zijn van die lucky bastards en zien maar liefst 4 nijlpaarden, waaronder een moeder met baby.

Blijf je 2 nachten slapen bij Kairoh Garden, dan heb je een tweede kans om chimpansees en nijlpaarden te zien als het de eerste keer niet lukt. In ons geval is dat niet nodig en hebben wij de volgende middag tijd om met een ezelkar op pad te gaan in de omgeving. We bezoeken dan met onze gids een lokale bruiloft, een onvergetelijke en kleurrijke ervaring. In de ochtend zijn we met diezelfde gids de Gambia rivier overgestoken, om aan de andere kant Rode Franje-apen, Groene Velvetapen en heel veel vogels te zien. Daar over in een apart blog meer.

Chimpansees Franje apen en nijlpaarden bezienswaardigheden Gambia oostenChimpansees, Franje apen en nijlpaarden zijn dé bezienswaardigheden in het oosten van Gambia

Onvergetelijk: paardrijden op het strand

In de omgeving van Kotu zijn verschillende ranches. Barry Ebrima is één van de eigenaars van een aantal van de paarden op 5 minuutjes stappen van het strand. We kiezen ervoor om met hem op pad te gaan, omdat hij één van de meest ervaren en betrokken paardeneigenaars van heel Gambia lijkt. Dat gevoel blijkt te kloppen. Trots laat hij zijn goedverzorgde paarden zien. In een mum van tijd hebben twee jongens de paarden opgezadeld en stappen we het strand op.

In de ochtend is het nog lekker koel en rustig, ideaal om in galop het strand over te stuiven. Dat vinden onze dochter en haar begeleider in elk geval wel. In de twee uur die volgen komt ze keer op keer met een grote glimlach langs. Ik stap er in rustig tempo achteraan, genietend van het zonnetje en rijdend door de branding. Goed om je te realiseren dat verzorging en veiligheid in Afrika andere begrippen zijn dan thuis. Een cap wordt niet gedragen en als de eigenaars geen inkomen hebben, is er voor de paarden ook minder te eten! Bij Barry Ebrima komen zijn paarden echter altijd op de eerste plek.

paardrijden strand GambiaZo leuk om te doen: paardrijden op het strand in Gambia

Regel zelf een tocht langs de bezienswaardigheden van Gambia met chauffeur

Gambia is een klein land. De meeste bezienswaardigheden van Gambia kun je makkelijk vanuit één vaste plek bezoeken tijdens dagtrips. Alleen voor een tocht naar het binnenland is een overnachting in het oosten noodzakelijk, of eigenlijk beter minimaal 2. In de verschillende Facebook groepen kom ik tips tegen van andere reizigers. Ik kies daar één van de chauffeurs van uit en we appen wat heen en weer. Het klikt en ik maak 2 dagtrips en een reis met 2 overnachtingen naar het binnenland met Almami. Hij is vriendelijk en begaan met ons. Super fijn dat hij al staat te wachten op de luchthaven, tussen al die andere zwaaiende chauffeurs die werk zoeken. Stuur hem zeker een bericht als je ook graag wordt opgehaald bij aankomst en met een fijne gids / chauffeur op pad wilt.

Ga naar al mijn Afrika blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Zien en doen in Gambia – bezienswaardigheden en mooiste plekjes

    • yvonneREISTverder.nl zegt:

      Wij hebben een noodkuur Malarone meegenomen (om te nemen in het geval 1 van ons koorts zou krijgen) en gekeken of we muggen zagen. Aan de kust amper.. niet ingesmeerd, niet geprikt. In het binnenland waren er wat meer, goed ingesmeerd en onder muggennet geslapen. Ik had geen enkele muggenbeet, onze oudste was te pakken genomen door beide muggen in onze kamer. Goed om je te realiseren dat er in het natte seizoen (veel) meer muggen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *