ziek in India - Delhi Belly voorkomen

Ziek in India – Delhi Belly voorkomen

Bijna iedereen wordt ziek in India. De zogenaamde Delhi Belly is berucht. Toch hield deze gedachte ons niet tegen om naar India te gaan en uiteindelijk valt het bij veel mensen ook best mee. Vaak blijft het beperkt tot een nogal vervelend gevoel, maar kijk er niet raar van op als je toch diarree krijgt. Ook wij waren tijdens enkele van onze India reizen de pineut. Zo erg als in sommige andere landen, tijdens onze lange reis, werd het echter nooit. Dit komt omdat alle narigheid deels te voorkomen is en wij inmiddels weten hoe dat te doen. Hoe je voorkomt dat je ziek in India zit lees je hier. Met deze tips loop jij geen Delhi Belly op.

Wat is een Delhi Belly?

Misschien handig om eerst te weten wat die gevreesde Delhi Belly nou precies inhoudt. Eigenlijk is het heel simpel: wat jij er aan de bovenkant in stopt komt er in no time via dezelfde weg, OF aan de onderkant, weer uit. Of beide. Heel vervelend, maar reis je naar India, dan is vanwege de slechte hygiëne op veel plaatsen, een Delhi Belly in meerdere of mindere mate haast onoverkomelijk. Als je de volgende tips in acht neem beperk je het risico en word jij wellicht niet ziek in India.

Delhi Belly - veelvuldig naar de wcHeb je een Delhi Belly? Dan blijf je ‘t liefst dichtbij een wc

Drink mineraalwater of liever nog gefilterd water

Kraanwater is in India niet drinkbaar voor Westerse toeristen. Bezoek je India voor minder dan 2 maanden? Drink dan altijd en overal mineraalwater. Let erop dat de dop nog geseald is, want er zijn nog altijd verhalen over flesjes die met kraanwater opnieuw gevuld worden, ook al hebben wij dit zelf nog nooit ergens gezien. Wil je meehelpen om het afvalprobleem van India te verkleinen? Gebruik dan gefilterd water. Het gaat dan niet om een filter zoals je ze soms zelf op drinkflessen of in schenkkannen ziet, maar om door een bedrijf op professionele manier gefilterd water. In verschillende guesthouses en hotels staan grote vaten met van dit gefilterd water, waar je tegen een kleine vergoeding (vaak de helft of minder van mineraalwater) je flesje opnieuw kan vullen.

Kom je vers uit Nederland? Dan is het een goed idee om de eerste dagen je tanden te poetsen met mineraalwater of gefilterd water. Het water bevat op veel plaatsen zoveel bacteriën dat je zelfs van het spoelen van je mond een Delhi Belly kan oplopen. Na een paar dagen is je lichaam aan kleine hoeveelheden hiervan wel gewend en kan je kraanwater gaan gebruiken.

Plastic is er in India genoegPlastic is er in India al genoeg…

Eet geen rauwe groenten en ongeschild fruit

Groenten worden in India vaak gewassen met kraanwater. Geen probleem voor de lokale bevolking, maar jij kan er flink ziek van worden. Als je een salade eet met tomaten en sla die gewassen zijn onder de kraan bijvoorbeeld.
Hetzelfde geldt voor fruit, dat bovendien op de markt vaak wordt besprenkeld met water om het er mooier uit te laten zien. Als je er zeker van wilt zijn dat je geen Delhi Belly overhoudt aan je lekkere appeltje dan schil je het. Overigens wordt fruit zoals sinaasappels soms verzwaard door ze met een beetje water te injecteren. Handig als je als koopman het fruit per kilo verkoopt. En voor jou om een Delhi Belly mee op te lopen.

Voorkom Delhi Belly - groente en fruitVoorkom een Delhi Belly en eet geen rauwe groente en alleen geschild fruit

Controleer of je glas goed schoon en droog is

In India is het heel normaal om keer op keer uit hetzelfde glas te drinken. Tussendoor worden glazen niet altijd even goed afgewassen en alleen even vluchtig afgespoeld. Controleer als je een glas krijgt of het schoon is en er geen plasje afwaswater meer in staat.

Eet waar het druk is

Sommige mensen voelen zich er beter bij om in een luxer restaurant te eten, maar eten in een 5sterren hotel betekent niet automatisch dat je het eten er veilig is. Als ze al tijden minder toeristen ontvangen en daardoor willen besparen op de kosten is het stukje vlees misschien wel ouder dan jij zou wensen! Het beste eet je daar waar het druk is. Dit kan ook bij een straatstalletje in het centrum zijn, maar let er wel op dat wat je krijgt echt net vers gemaakt is, het liefst waar je bij staat. Eten op straat is wat de Indiërs zelf ook doen en dus is het eten naar alle waarschijnlijkheid flink gekruid. Als je dat niet gewend bent of daar niet tegen kan is ook dat een reden om diarree te krijgen. Dit heeft dan echter niet met de hygiëne te maken, maar je buik kan er wel een dag flink door van slag raken. Ook niet fijn!

Vermijd de restaurantjes die je aan doorgaande wegen en snelwegen tegenkomt, je kan hier nooit controleren of het eten vers is en juist hier staat het vaak (te) lang op tijden dat het minder druk is.

Delhi Belly voorkomen - eet waar het druk isWie een Delhi Belly wil voorkomen eet waar het druk is

Smaakt het je niet? Laat het staan! Altijd.

De paar keren dat wij zelf een Delhi Belly hebben gekregen wisten we onmiddellijk waar we deze aan te danken hadden. Het eten smaakte meteen al een beetje gek of niet zo lekker. Blijf bij je gevoel, ook al is er in India nogal wat om je af te leiden daarvan. Als je het eten niet lekker vindt is het misschien een teken dat het niet goed is. Laat het dan staan.

Eet zo weinig mogelijk vlees en in het binnenland geen vis

Vlees bederft snel als het ongekoeld bewaard wordt. Ook vis die vervoerd wordt naar het binnenland is al na de lange reis met oponthoud op de weg niet altijd meer goed. Een vers visje aan het strand kan je prima eten, als je zeker weet dat het echt vers is.

Was vaak je handen

Misschien een inkoppertje, maar toch handig om in acht te nemen: Was je handen met zeep voor al het eten en na een toiletbezoek. Op die manier verklein je de hoeveelheid bacteriën die je binnen krijgt. Veel mensen gebruiken desinfecterende handgel, maar daarvan zie ik het nut niet echt. Behalve dat je weer een plastic flesje meezeult en als het leeg is ergens achter laat. Overal in India zijn kraantjes om je handen te wassen, zeker in restaurants, en in 9 van de 10 gevallen zelfs met zeep.

voorkom Delhi Belly - was je handenIn India leer je al op jonge leeftijd altijd je handen te wassen voor de maaltijd

Eet geen ijs en neem geen ijsblokjes

Voorverpakt ijs lijkt veilig en kan erg aanlokkelijk zijn, zeker bij hoge temperaturen. Doordat de stroom nog weleens uitvalt in India smelt ijs en zodra de stroom terug is bevriest het weer. Als het ijs te lang ontdooid is tijdens 1 van die momenten is het bedorven en ook dan kan je er goed ziek van worden.

IJsblokjes worden geregeld van kraanwater gemaakt. Geen verstandige keus als je een Delhi Belly wilt voorkomen.

Draag instapschoenen of slippers

Veel mensen doen dit al automatisch in tropische landen, maar in India is dit behalve lekker fris ook één van de beste manieren om een Delhi Belly te voorkomen. Losse veters komen ongetwijfeld in contact met de viezigheid op straat. Jij strikt ze en je maakt contact met je handen, die vervolgens een bron van bacteriën zijn geworden, zonder dat je erbij stil staat. Bovendien wordt je in India geacht je schoenen uit te doen bij tempels of als je bij mensen binnen komt. Dat doe je bij instappers en slippers ook heel gemakkelijk zonder met je handen eraan te zitten.

ook instappers helpen Delhi Belly voorkomenOok instappers helpen een Delhi Belly voorkomen

Toch ziek in India

Wordt je toch ziek in India en blijf je maar naar de w.c. rennen? Zorg dan dat je niet uitdroogt, zeker als de diarree langer dan een dag aanhoudt. Probeer water te drinken, liefst met ORS er in opgelost. In veel van de kleine winkeltje met basisbenodigdheden in India is ORS verkrijgbaar en anders vind je het zeker bij de apotheek. Je kan het ook zelf maken met zout en suiker. Meng 1 liter water met 8 theelepels suiker en 1 theelepel zout. Kan je appelsap of cola zonder prik verdragen dan is dit ook goed. En als je weer wat kan eten is gekookte, witte rijst een veilige start, net als toast.

Houd je Delhi Belly langer dan 2 dagen aan, krijg je hoge koorts of verlies je bloed? Ga dan onmiddellijk naar een dokter en zorg dat je de juiste medicijnen krijgt. Een bezoekje aan de dokter plus medicijnen zal je in India zelden meer dan 10 euro kosten.

toch ziek in IndiaToch ziek in India? Veel drinken en bij twijfel een arts raadplegen

Zelf hebben wij altijd een noodvoorraad antibiotica bij ons, voor ons zelf en de kinderen, in India maar ook in andere ontwikkelingslanden. Mochten we ernstig ziek worden en geen arts kunnen raadplegen dan is dit ons redmiddel. Wij hebben ons hier vóór en tijdens onze lange reis EN onze eerste reis met kind naar India in verdiept en zijn op de hoogte van doseringen, werking en gevolgen. Wij zijn echter geen arts en willen je aanraden altijd een dokter te raadplegen. Zo kan je bijvoorbeeld niet elke keer bij de eerste symptomen van diarree antibiotica nemen, na een paar keer ben je immuun voor een bepaalde soort en heb je een probleem als je het echt nodig hebt.

Loperamide, dat in bijvoorbeeld Immodium zit, wordt vaak aangeraden bij diarree, echter dit middel werkt alleen stoppend en de infectie gaat er niet van over. Neem het daarom alleen als je echt een trein of vlucht te halen hebt en heel even afscheid moet nemen van je beste vriend, de w.c.

En tenslotte: neem voldoende rust als je toch ziek in India zit, want geen land ter wereld hebben wij als zo intens ervaren. Je zult je energie nodig hebben als je weer verder reist!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

27 reacties op “Ziek in India – Delhi Belly voorkomen

  1. Kavita zegt:

    Almost everyone gets a Delhi belly? Know who gets a Delhi belly? Those who have understanding of hygiene and don’t know where to eat. 🤣🤣

  2. MB zegt:

    Wij gaan nu vrij snel naar India, de nodige instructies meegekregen van het GGD en vaccins maar een antibiotica raden hun ten strengste af ook al heeft onze reisagent dit middel geadviseerd ook van de huisarts werd een antibiotica afgeraden / wel alvast medicijnen meegekregen voor hoogteziek omdat we in Ladakh op 3500 m verblijven We gaan het zien!!!

    • Yvonne zegt:

      Goed dat je informeert bij GGD en je eigen keuzes maakt. Wij vertrekken volgende maand naar India. Nemen geen antibiotica mee dit keer. Het is daar op elke straathoek verkrijgbaar, mocht dat toch noodzakelijk blijken. Veel plezier in Ladakh, lijkt me fantastisch mooi!

    • Yvonne zegt:

      Ik heb ‘t programma niet gezien, maar de antibiotica (zowel de NLDse als de Indiase) heeft ons toch echt een paar keer gered daar!

    • Yvonne zegt:

      Ik heb even de tekst gelezen bij Zembla, maar dit gaat over Indiase antibiotica die wordt gemaakt om in NLD te verkopen. Niet oven of antibiotica in India wel of niet werkt. 🙂

  3. Matthijs zegt:

    Hoi Yvonne, ik heb vaker gelezen dat gezinnen antibiotica meenemen op reis naar India uit voorzorg. Hoe hebben jullie dit meegekregen van de arts? Deden ze daar niet moeilijk over? Heb je dat bij de huisarts geregeld?

    • Yvonne zegt:

      Inderdaad via de huisarts. Het zal misschien een beetje aan je huisarts liggen of je dat wel of niet meekrijgt. Ik heb ‘t voor Indonesië ook weer meegekregen, door aan te geven dat we niet altijd op plekken zijn waar dit makkelijk verkrijgbaar is en dat ik het prettig vind om bij me te hebben. Dat ik, uiteraard, altijd eerst een arts raadpleeg voordat we het zullen gebruiken.

  4. Susanne zegt:

    Ja klopt inderdaad, er zijn geen garanties en ik laat me er ook niet door tegenhouden. Gewoon goed opletten dan zou het moeten meevallen. We gaan naar Hong Kong maar vinden het toch wel ver vliegen, vandaar een tussenstop in Delhi en meteen een mooie manier om eventjes kennis te maken met India.

  5. Susanne zegt:

    Hoi Yvonne,
    Dank je wel voor deze goede tips! Volgend jaar (duurt dus nog wel even..) ben ik op doorreis met mijn zoon (10) 3 dagen in Delhi en ook wel een beetje bang voor die beruchte Delhi belly. Zou dat in die paar dagen ook al kunnen gebeuren als we echt heel goed opletten en jouw goede tips meenemen? Of is jullie ervaring dat je echt wat langer in India moet zijn als het mis gaat. Is het eten van rijst gerechten (zonder vlees) over het algemeen wel veilig ? Dank je wel alvast! Susanne

    • Yvonne zegt:

      In 3 dagen zou het toch goed moeten komen. Onze meiden kregen beide keren pas aan het eind van de vakantie last van hun buik. De oudste na de reis van 2 weken en de jongste pas na een reis van 4 weken. Maar ja, dat kan van 1 keer verkeerd eten al gebeuren natuurlijk. Als je vegetarisch eet zou het meestal goed moeten zijn. 100% garantie is er natuurlijk nooit, maar dat is er bij veel dingen niet in het leven. 😉 Waar gaat jullie reis naartoe?

  6. Aniek zegt:

    Ik wil graag naar India, maar dit is toch een grote zorg voor mij. Want je wil echt niet ziek worden op reis! Sommige dingen zoals ijsblokjes of niet goed afgewassen glazen vergeet je ook snel, als je je er niet bewust van bent. Al zou het risico om ziek te kunnen worden me niet tegenhouden om eens naar India te gaan 🙂

    • Yvonne zegt:

      Ik denk dat het meevalt hoe snel je het vergeet, want zoals je zegt: je wilt echt NIET ziek worden op reis en bent er dan denk ik bewuster mee bezig. Goed dat het je toch niet tegenhoudt! Echt een keer gaan hoor! 🙂

  7. Judith zegt:

    Goeie tips Yvonne! Tuurlijk is de hygiëne in India niet zoals wij dat kennen maar ik denk wel dat we in Nederland tegenwoordig erg overdrijven op dat gebied waardoor we steeds minder kunnen verdragen. Gelukkig ben ik nog nooit ziek geweest in het buitenland. Lijkt me vreselijk en zo’n zonde van de reistijd.

    • Yvonne zegt:

      Gelukkig maar, is inderdaad zo zonde van je vakantiedagen! Hier gelukkig alleen tijdens onze lange reis echt dagen “gemist”. Toen zaten we er niet zo mee, want dagen genoeg, maar leuk is anders!

  8. Kelly zegt:

    Wat een goede tips Yvonne. Ga ik zeker iets aan hebben, ook tijdens mijn volgende reis. Dit jaar nog geen India voor mij want het is een andere bestemming geworden 😉 . Het ligt trouwens wel in de buurt, haha. Ik ben in Jordanië onwijs ziek geweest door een voedselvergiftiging. Wat kan een mens zich dan ellendig voelen zeg. Antibiotica heb ik nog nooit meegenomen.

  9. Sanne zegt:

    Wat een ellende, je bent er echt totaal door van slag. Fijne tips, zo kan je de kans dat je het krijgt zo klein mogelijk houden. Slim dat je altijd een noodvoorraadje antibiotica mee op reis neemt. Dat doen wij ook altijd en het is al eens heel goed van pas gekomen. Sindsdien, ziet het standaard in de koffer.

    • Yvonne zegt:

      Alleen niet vergeten af en toe de houdbaarheid te controleren en nieuwe te regelen. Onze huisarts geeft het eigenlijk niet zo gauw, zonder dat het echt nodig is, dus al een paar keer in India nieuwe gehaald.

  10. Diana zegt:

    Wat een ontzettend fijne tips. Heb zelf ooit een keer tijdens het reizen vast gezetten aan de wc en dat was in Griekenland. Het stuk vlees smaakte daar niet zo lekker en voordat ik het wist. Gelukkig ben ik best voorzichtig met eten. Maar je weet nooit dus goed om deze tips mee te nemen.

  11. Antonette Spaan zegt:

    Gave foto’s bij zo’n minder fijn artikel. Althans, het is een goed artikel, maar met een minder fijn onderwerp bedoel ik dan 🙂 ik ben zelf niet in India geweest maar ben dus wel behoorlijk ziek geweest in Nepal. Wat een drama zeg. Een week helemaal van slag en dat terwijl ik naar Everest Base Camp moest hiken. Een avontuur werd het wel, laat ik het daar maar op houden 😉

  12. Denise zegt:

    Mooie foto’s Yvonne. En inderdaad, als je bepaalde dingen een beetje in acht houdt gaat het meestal wel goed. Hoewel ik handen wassen soms juist ook nog tricky vind, juist omdat iedereen daar aan zit. Die kraantjes zien er soms zo vies uit. Die zet ik dan vaak weer uit met de bal van mijn hand in plaats van met mijn vingers.
    Toen ik met de kinderen naar Egypte ging was ik ook bang dat we ziek zouden worden. Overal las ik dat bijna iedereen daar wel een keer buikkrampen en diarree kreeg. Juist als moeder alleen was ik er extra bang voor, voor de kinderen, maar ook als ik het erg zou hebben. Uiteindelijk hebben we er geen van drieën last van gehad. Maar ja, je weet het nooit. In Nepal en Myanmar had ik goed opgelet en kreeg ik toch een ‘Delhi belly’.

    • Yvonne zegt:

      Heb je helemaal gelijk in van dat handen wassen. Ik draai ook de kraan altijd wat omslachtig uit op plekken waar ik het niet vertrouw. Of ik was het deel dat ik ga vastpakken eerst met zeep! Gelukkig werden jullie niet ziek in Egypte. Daar hebben wij ook geen enkele last gehad geloof ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *