bezienswaardigheden Cat Ba - stranden

bezienswaardigheden Cat Ba – leukste eiland van Vietnam

Cat Ba is wat ons betreft het leukste eiland van Vietnam. Waarschijnlijk is het ook één van de mooiste eilanden van Vietnam. Terwijl een groot deel van het heuvelachtige landschap wordt bedekt met groene jungle, ben je er ook op een steenworp afstand van Lan Ha Bay en Halong Bay. Ook voor een perfect dagje strand kun je op Cat Ba terecht. Wij zijn 5 dagen op dit mooie eiland geweest en hebben de meeste bezienswaardigheden van Cat Ba wel ontdekt. Ik neem je mee op onze rondreis door Vietnam en vertel je wat je kunt zien en doen op Cat Ba.

Lan Ha Bay en Halong Bay, dé bezienswaardigheden van Cat Ba

Na onze twijfel om al dan niet naar Halong Bay te gaan, hebben we uiteindelijk besloten om te kiezen voor een kleine week op Cat Ba eiland. Vanaf Cat Ba kun je het rustigere zusje van Halong Bay bezoeken, Lan Ha Bay. Dat is niet alleen minstens even mooi, het is er ook nog eens veel beter voor de portemonnee. Dat laatste is erg fijn als je voor lange tijd op reis bent met het gezin. Er zijn overigens ook cruises die je zowel Lan Ha Bay als Halong Bay laten zien, in één dag. Je kunt dan de minimale verschillen in landschap zien en de mooiste plekken van beide baaien bezoeken. Zo is er een smalle, hoge rots die “the Candle” genoemd wordt en kun je kajakken door 2 grotten vanaf één van de vele drijvende vissersdorpen.

Lan Ha Bay en Halong BayLan Ha Bay en Halong Bay top bezienswaardigheden Cat Ba

Lan Ha Bay en Halong Bay zijn dé bezienswaardigheden van Cat Ba. Voor de meeste reizigers is een cruise langs de bijzondere karstformaties in zee de belangrijkste reden om naar dit eiland te komen. Als je op dag 1 aankomt, kun je op dag 2 een cruise doen en diezelfde avond nog terug reizen naar Hanoi. Wij zien het verschillende mensen doen. Super zonde natuurlijk, want Cat Ba heeft nog veel meer bezienswaardigheden die de moeite zijn.

Geen gedoe met het uitzoeken van de juiste Ha Long Bay of Lan Ha Bay cruise, maar lekker alles door een lokale reisexpert vooraf geregeld? Ga je, net als wij, graag voor de lokale ervaringen? Bij Local Hero Travel bieden ze een aantal voorbeeldreizen naar Vietnam aan, die volledig naar eigen wens kunnen worden aangepast.

Cat Ba national park

Een groot deel van Cat Ba bestaat uit heuvels, bedekt met groene jungle. Cat Ba national park is perfect om een flinke hike te maken. Zo kun je helemaal door het natuurgebied heen naar Viet Hai, één van Cat Ba’s vissersdorpen. Jarenlang was het dorp volledig van de buitenwereld afgesloten. Tegenwoordig vinden steeds meer mensen hun weg door de jungle naar Viet Hai. De wandeling er naartoe vanaf de hoofdingang van Cat Ba nationaal is slechts 6 kilometer. Omdat het terrein zo rotsachtig is en de hellingspercentages flink, doe je er wel een paar uur over om er te komen. In het nationaal park staan meer dan genoeg wegwijzers, dus verdwalen kun je eigenlijk niet. Een gids heb je dan ook niet nodig, ook al zullen sommige tourbureautjes je wat anders willen laten geloven.

Cat Ba national parkCat Ba national park

Wil je wel graag de ongerepte jungle van Cat Ba national park zien, maar heb je geen zin in een lange trekking? Dan kun je ook naar het Đỉnh Ngự Lâm uitzichtpunt klimmen. Zonder zweetdruppels zul je er zeker niet komen, maar als je een beetje door klimt, ben je in 3 kwartier boven. De 360 graden uitzichten zijn fantastisch, zeker als je nog een heel klein stukje verder omhoog klimt vanaf het huisje op het officiële uitzichtpunt.

Trung Trang Cave en Hospital Cave

Het toegangskaartje voor Cat Ba national park kost een paar euro. Dit zelfde kaartje is ook geldig voor Trung Trang Cave, één van de grotten van Cat Ba. In een kwartier loop je op eigen gelegenheid door de grot, die een aantal prachtige druipsteenformaties heeft. Heb je eerder druipsteengrotten gezien, dan is het niet zo heel erg spannend allemaal. Onze kinderen vinden het wel heel tof dat de doorgangen soms zo klein zijn, dat volwassenen flink moeten bukken. Het uitzicht op Cat Ba national park vanaf de ingang van Trung Trang Cave is ook niet verkeerd trouwens.

Trung Trang Cave en Hospital CaveOp de motorbike naar Trung Trang Cave en Hospital Cave

Een bezoek aan Trung Trang Cave kun je perfect combineren met Hospital Cave, een eindje terug aan dezelfde weg. Deze grot is in de Vietnamoorlog gebruikt als veldhospitaal en schuilplek. Binnen krijg je een goed beeld van hoe het er in die tijd uitzag. Schrik niet van de poppen, die in elke ruimte zijn neergezet voor de beeldvorming! Ook in deze grot zie je in de grote ruimte bovenin het ziekenhuisje enkele stalactieten, enigszins spooky belicht met kleurtjes.

Om bovenstaande bezienswaardigheden op Cat Ba te bezoeken heb je eigen vervoer nodig, tenzij je gebruik maakt van de bus die de noordelijke haven met Cat Ba town verbindt. Een motorbike huren kost je zo’n 5 Dollar per dag, een ritje naar Cat Ba national park of de grotten met een motorbike taxi ongeveer de helft.

Zonsondergang op de heuvel met Cannon Fort

Eén van de bezienswaardigheden op Cat Ba die je echt niet mag overslaan is de beklimming van Cannon Fort. Doe je dat in de tweede helft van de middag, dan wordt je boven zeer waarschijnlijk ook nog eens getrakteerd op een spectaculaire zonsondergang. Tijdens de beklimming van de heuvel krijg je zo nu en dan al schitterende uitzichten over de baai rond het eiland, met al die mini eilandjes erin. Uiteindelijk tref je bovenop de heuvel een pad dat door de jungle langs allerlei verdedigingswerken uit verschillende oorlogen voert. Uiteindelijk kom je bij een uitkijkpunt, waar je een grandioos uitzicht hebt over Lan Ha Bay en Cat Ba.

Cannon Fort Cat BaEén van mijn mooiste bezienswaardigheden op Cat Ba is Cannon Fort met haar zonsondergang

Wij vonden het een leuke wandeling vanaf Cat Ba town, maar je kunt ook met de motorbike naar boven. Er zijn verschillende verhalen over wisselende openingstijden en entreetickets die je wel of niet zou krijgen. Wij hebben elk 60.000 Dong betaald en toen we om half 4 ’s middags naar boven liepen, was het hek open. Een ticket hebben we niet gekregen en een bord met openingstijden hebben we ook niet gezien. Het is dus een beetje een gokje of je deze bezienswaardigheden hoog boven Cat Ba kunt zien. Probeer het zeker, alleen het uitzicht is al de moeite waard!

Een andere plek waar je zeker eens de zon in zee moet zien zakken op Cat Ba is de boulevard in het stadje. De palmbomen en de eilanden voor de kust zorgen samen voor een perfect plaatje als je foto’s wilt maken van de zonsondergang.

Cat Ba boulevard zonsondergangIn Cat Ba town moet je zeker eens vanaf de boulevard de zonsondergang zien

Bezienswaardigheden in Cat Ba town

Je vindt geen enorm indrukwekkende bezienswaardigheden in Cat Ba town. De vissershaven en de markt zijn vooral leuk om even te bezoeken als je het lokale leven op het eiland wat beter wil leren kennen. In de vissershaven kun je de vissers hun netten zien repareren en wordt de vangst van de dag binnengebracht. Achterin de kleine haven staan enorme stenen potten, die tot de rand toe gevuld zijn met zout en verschillende soorten vis. Neus dicht, als je al te dichtbij komt!

De markt van Cat Ba is veel groter dan ik vooraf gedacht had. Het zal je niet verbazen dat je hier heel veel vissen en andere zeedieren aantreft. Elke dag wordt hier de verse vangst verkocht. Je kunt er ook aanschuiven in één van de restaurantjes voor een goedkope lunch. Zelf koop ik een paar zelfgebakken wafeltjes van de oudere dames tussen de vis- en goederenmarkt.

vissershaven en markt Cat BaDe vissershaven en markt van Cat Ba zijn ook een bezoekje waard

De bekende stranden van Cat Ba: Cat Co 1, 2 en 3

Andere bezienswaardigheden van Cat Ba die je echt niet mag overslaan zijn de stranden in het uiterste zuiden van het eiland. Cat Co 1, 2 en 3 waren ooit paradijselijke plekjes, zonder enige voorzieningen. De laatste jaren is er bij elk van de stranden een hotel gebouwd. Natuurlijk is een strand zonder zo’n enorm bouwwerk veel mooier. Toch vind ik vooral het Flamingo hotel, met haar uitbundige planten op de balkons, echt wel okee. En als het bij dat ene hotel bij elk strand blijft, is er nog genoeg natuurlijke schoonheid over. De hotels en hun bars en restaurants bieden bovendien erg aangename voorzieningen. Zo kun je bij Flamingo op Cat Co 1 even douchen om het zout van je af te spoelen of kayaks huren. Het eten zag er ook goed uit, maar de kaart was ons wat te prijzig, dus we hebben het niet zelf geprobeerd.

Cat Co 3 heeft naast een luxe hotel ook een echte strandbar, met loungebedjes en rieten parasols. Het geheel doet heerlijk tropisch aan, tegen de groene heuvel erachter. Net als Cat Co 1 is Cat Co 3 een heerlijk breed zandstrand. In een hoekje kun je zwembanden huren, eigenlijk bedoeld voor volwassen Aziaten, die niet kunnen zwemmen. Ze zijn vast ook bruikbaar voor kinderen die lekker op de golven willen dobberen.

Cat Co 1 strand Cat BaCat Co 1 is het bekendste strand van Cat Ba

Tussen Cat Co 2 en 3 is een wandelpad, dat nogal enthousiast “rotspad” genoemd wordt. Het is een volledig betonnen pad met geweldige uitzichten op beide stranden en de karstformaties voor de kust, die net niet tot Lan Ha Bay behoren. In ongeveer 10 minuten kun je zo van het ene naar het andere strand lopen. Vooral rond zonsondergang zijn de vergezichten betoverend.

In de zomermaanden juli en augustus wordt Cat Ba overspoeld met lokale toeristen, die vakantie in eigen land vieren. De stranden zien dan zwart van de mensen. Ook tijdens Vietnamees nieuwjaar, Tet, is Cat Ba een populaire bestemming. Prijzen van accommodatie, restaurantjes én tours schieten dan de lucht in.

Cat Ba rotspad en Cat Co 2 strandOp Cat Ba verbindt het rotspad de Cat Co 1 en Cat Co 2 stranden

Minder bekend strand: Tùng Thu

Aan de andere kant van Cat Ba town, net ten noorden van het centrum, ligt een veel minder bekend strand. Tùng Thu is het breedste zandstrand van Cat Ba. Ondanks dat er een nieuwe, brede weg langs deze hoek van Cat Ba gelegd is, heb je daar weinig last van als je op het strand ligt. In de ochtend oogt dit strand wat grauw, zeker bij laag water, als een deel van het strand donkergekleurd is. Dit strand loopt dan wel veel meer geleidelijk af dan de Cat Co stranden. In de ochtend komen lokale vissers er hun netten en fuiken controleren. Met een beetje geluk legt één van de vissersbootjes aan en kun je een stukje meevaren. Het restaurantje aan dit strand is een stuk leuker geprijsd dan die aan de andere stranden, maar heeft wel een minder uitgebreide kaart. Je kunt er ook gewoon even een drankje doen.

Roeien, kajakken of met een gecharterde boot op pad

Via de Bến Bèo haven, ongeveer anderhalve kilometer van Cat Ba town, kun je het drijvende vissersdorp en de restaurantjes daar bereiken. Het is mogelijk om lokaal een roeibootje te huren, om zelf wat meer van dit dorp en de eerste karstformaties te zien. Ooit kon je hier ook kajakken, maar dat is door de Vietnamese overheid verboden. Wil je graag kajakken in de omgeving van Cat Ba, dan kun je in de omgeving van de haven rondvragen. Je zult dan met een gemotoriseerde boot, met de kajaks erop of erachter, naar een geschikte plek worden gebracht. Vạn Bội eiland heeft schitterende baaien en van die stranden met hoog “onbewoond-eiland-gevoel”, die alleen over water bereikbaar zijn.

Tùng Tu beach Cat BaTùng Tu beach is één van de minder bekende bezienswaardigheden van Cat Ba

Wil je een tocht maken naar Vạn Bội island, Castaway island, Monkey island of één van de andere eilanden in Lan Ha Bay, dan kun je op eigen gelegenheid naar de Bến Bèo haven gaan. Grote kans dat je al wordt aangesproken of je een boot wilt charteren voordat je de haven bereikt hebt. Als richtprijs om te onderhandelen kun je uitgaan van de prijs voor een dagtour voor 3 personen. Ben je met een gezin, dan is zo’n zelf samengestelde tocht op de wateren rond Cat Ba een prima alternatief of extra excursie. Zelf hebben we, na een eendaagse, georganiseerde cruise met een uurtje kajakken, ook een dag Vạn Bội island bezocht met een schipper. In een ochtend of middag kun je al heel wat moois zien daar.

Houd er rekening mee dat de zon in het noorden van Vietnam vroeg onder gaat in de wintermaanden. Van november tot januari zul je tussen half 5 en 5 uur de laatste zonnestralen zien. Op stranden die worden omgeven door heuvels kan er vaak vanaf half 4 ’s middags al geen zon meer zijn.

Van Boi eiland Cat BaVạn Bội island is een leuk uitje vanaf Cat Ba

Rotsklimmen op Cat Ba

Er zijn verschillende plekken op en rond Cat Ba om te rotsklimmen. Moody beach is een bekende en erg mooie plek, op één van de eilanden in Lan Ha Bay, die ook voor beginnende klimmers. Wie de vertikale rotswand bedwongen heeft, wordt getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de baai. Blijf je liever op Cat Ba zelf, dan is Butterfly Valley een prachtige plek om te klimmen. Hier kunnen zowel beginnende als gevorderde klimmers zich uitleven. Wij hebben zelf niet geklommen, maar Cat Ba Climbing krijgt niets dan lovende reviews en biedt verschillende opties aan.

Accommodatie Cat Ba

Het stadje Cat Ba is een centrale plek om alle bezienswaardigheden van het eiland te bezoeken. Bovendien vind je hier alle tourbureautjes, mocht je die nodig hebben. Slaap je midden in het stadje, dan is de kans redelijk groot dat je ’s avonds naar een mengelmoes van karaoke geluiden mag luisteren in je bed. Wij hebben er daarom voor gekozen om in HT homestay te overnachten. Dat is 2 kilometer vanaf het centrale deel van Cat Ba town en super rustig. De nieuwe kamers zijn schoon en ruim, zeker als je de vierpersoonskamers met balkon kiest. Het eenvoudige ontbijt is gratis en mooi meegenomen. Bij de hoofdweg staan motorbike taxi’s klaar om je voor weinig naar het stadje, de haven of de stranden te brengen. Zelf een motorbike huren kost je ongeveer 5 euro per dag. Houd er wel rekening mee dat zelf motorrijden zonder rijbewijs illegaal is in Vietnam!

drijvende vissersdorpjes rond Cat BaDe drijvende vissersdorpjes rond Cat Ba verkennen

Slaap je liever toch wat dichter bij alle actie? Het Cat Ba Island hotel ligt net wat verder naar achteren, maar toch midden in het centrum. Een gave plek om even te ontsnappen aan alle hectiek en het échte eilandgevoel te ervaren is Cat Ba Freedom Island Retreat. Je slaapt dan op één van die groene, heuvelachtige eilandjes. Het privéstrand voor de deur geeft je het ultieme vakantiegevoel. Heerlijk om nog 1 of 2 nachtjes toe te voegen aan je verblijf, als je alle bezienswaardigheden op Cat Ba gezien hebt.

Kies voor je reis naar Cat Ba eiland voor een combiticket, waarbij de busreis naar Hai Phong, de oversteek met de boot en de bus naar je accommodatie op Cat Ba inclusief zijn. Je betaalt uiteindelijk amper iets extra’s ten opzichte van elk ticket zelf regelen en betalen, maar hebt er enorm veel gemak van.

Lijken de activiteiten en bezienswaardigheden van Cat Ba jou ook wel wat? Of heb jij misschien nog andere eilanden in Vietnam bezocht die de moeite waard zijn? Ik hoor het graag!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *