Ninh Binh bezienswaardigheden

Ninh Binh bezienswaardigheden in indrukwekkend Karstlandschap

Ninh Binh heeft bezienswaardigheden in een indrukwekkend Karstlandschap waar je stil van wordt. Statige, Vietnamese poorten en eeuwenoude, mysterieuze tempels staan voor een wand vol grillige, grijze rotspunten. Groene heuvels vol jungle omringen spiegelgladde meren en riviertjes. Zon en wolken spelen met een landschap dat zo afwisselend is, dat je na elke bocht weer je ogen uitkijkt. Ninh Binh en omgeving worden het Halong Bay in het binnenland genoemd. Wij zijn 5 volle dagen in Tam Coc, bij Ninh Binh en zien alle bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Ik neem je mee naar Tam Coc, Trang An en de wijde omgeving van Ninh Binh voor bezienswaardigheden die je alleen in het noorden van Vietnam zult zien.

Waar overnachten in Ninh Binh en omgeving

Ninh Binh is een wat ongezellige stad in het noorden van Vietnam. Na aankomst met de trein, vanuit Hanoi, nemen wij er meteen een taxi de stad uit. Het is immers het schitterende landschap rond Ninh Binh dat dé aantrekkingskracht van deze regio is. Daarom slapen wij liever ook dichtbij dat landschap. Tam Coc is een veel sfeervoller en gemoedelijker stadje dan Ninh Binh. Bovendien ben je daar al helemaal in het karstlandschap. Op de fiets kun je er makkelijk op uit om de mooie bezienswaardigheden rond Ninh Binh te ontdekken. Daarom kiezen wij ervoor om te overnachten in Tam Coc.

accommodatie Tam CocOnze fijne accommodatie is vlakbij het centrum en het meer van Tam Coc bij Ninh Binh

We hadden qua accommodatie geen betere keus kunnen maken! We slapen bij Mr. Cau en zijn gezin, in een kleinschalige homestay. In de kleine, tropische tuin naast hun eigen huis staan 3 stenen huisjes, met een zitje ervoor, aan een klein zwembad. Dat laatste is ideaal om lekker af te koelen na een dag fietsen tussen de bezienswaardigheden rond Ninh Binh. Elke ochtend is er een heerlijk, vers ontbijtje. Je slaapt in het centrum van Tam Coc, maar in een rustig, typisch Vietnamees achterafstraatje. Is er geen plek bij Mr Cau? Dan is Chu Thuong een fijn alternatief, met dezelfde huisjes en ook een zwembad. Tam Coc Friendly homestay is net wat duurder, maar vergelijkbaar en met direct uitzicht op de kalkstenen rotsen.

Op de fiets erop uit rond Ninh Binh

Waar je ook slaapt, de fiets is de beste manier om de omgeving van Ninh Binh te ontdekken. Eigenlijk zijn alle bezienswaardigheden op fietsafstand van elkaar. De meeste accommodaties verhuren zelf fietsen, of lenen ze zelfs gratis uit. In het centrum van Tam Coc heb je, naast het meer, volop keus. Er zijn ook kinderfietsen, mocht je die nodig hebben. Gratis kaartjes zijn beschikbaar, maar google maps werkt ook prima om te navigeren. Houd er alleen rekening mee dat niet overal in de omgeving van Ninh Binh het bereik even goed is. Wij hebben één keer op goed geluk een weg in moeten slaan, omdat er geen verbinding was.

fietsen Ninh Binh vanuit Tam CocDe omgeving van Ninh Binh is super per fiets te verkennen vanuit Tam Coc

Bich Dong tempel

De Bich Dong tempel is één van de bekendste bezienswaardigheden van Ninh Binh. Het bekende plaatje van de toegangspoort tot Bich Dong, met daarachter grillig gevormde heuvels, bedekt met groen, is zonder twijfel één van de meest gefotografeerde van heel Vietnam. Bich Dong is eigenlijk niet één tempel, maar het zijn een aantal grottempels in een heuvelachtig gebied vol kalkstenen rotsen, niet ver van Tam Coc.

Vanuit onze homestay fietsen wij er in 10 minuutjes naartoe. Onderweg zien we tropische vlinders op kleurige bloemen neerdalen en overal rondom zijn water en heuvels. Als we de fietsen gestald hebben, lopen we naar de toegangspoort, met aan beide kanten water en roze waterlelies. Dit is toch wel een beetje een bijzonder momentje. We staan hier gewoon bij één van dé plekken die je gezien moet hebben in het noorden van Vietnam.

Van Tam Coc naar de Bich Dong tempelOp de fiets van Tam Coc naar de Bich Dong tempel

Na de poort vinden we achter een eerste tempel de trap die naar de eigenlijke grottempel leidt. Er staan een aantal eeuwenoude monumenten en uit steen en hout zijn de mooiste draken en andere figuren gecreëerd. Het is een grijze, druilerige dag, zoals vaak hier. De vochtige warmte maakt dat we tóch zweterig de historische, met kleurrijke draken en houtsnijwerk versierde tempel bereiken. Via een doorgang aan de linkerkant gaan we de grot in. Na nog een korte klim komen we aan de andere kant van de berg weer naar buiten. Hier wacht een derde, kleinere tempel.

Zoals bij veel tempels in Vietnam hoef je ook bij Bich Dong geen entree te betalen. Daarom zijn al die tempels ook hier rond Ninh Binh hele budgetvriendelijke bezienswaardigheden. Wel wordt er vaak een kleine fooi verwacht door degene die de fietsen- en scooterstalling beheert.

Bich Dong pagode Ninh BinhDe Bich Dong pagode van Ninh Binh ligt dichter bij Tam Coc

Thai Vi tempel

Al fietsend langs de mooiste bezienswaardigheden rond Ninh Binh moet je ook echt aan de andere kant Tam Coc uit rijden, naar de Thai Vi tempel. Deze ligt nog een stukje dichter bij het centrum dan Bich Dong, maar toch ben je ook hier echt midden in de natuur. Meteen als je Tam Coc uit fietst, wordt je omgeven door rijstvelden en grillige heuvels. Je passeert eerst een brug waar alle roeibootjes onderdoor varen, die vertrokken zijn aan het meer van Tam Coc.

Fototip: vooral als de zon schijnt is deze brug, halverwege Tam Coc en de Thai Vi tempel een perfecte plek om in de vroege ochtend foto’s te maken. Je kunt dan de mooiste plaatjes schieten van de beroemde roeiers van Tam Coc, met hun rijsthoeden en al roeiend met hun voeten!

Tam Coc fotoplek bij Thai Vi tempelNet buiten Tam Coc is dit een mooie fotoplek vlakbij de Thai Vi tempel

Onderweg zien we een dame in het water staan, die waterlelies aan het oogsten is. Geen idee wat ze ermee gaat doen. Verkopen denk ik. Bij de stenen olifant op de parkeerplaats van de tempel zit een man te borduren. Prachtige, Vietnamese tafereeltjes maakt hij, met naald en draad. Ondertussen kijkt hij uit op de stenen toeganspoort met stenen paarden ernaast. De lichtgrijze steen van de tempel steekt mooi af tegen de bergen er direct achter en de blauwe lucht daarboven.

We worden naar binnen gelokt door het geluid van een traditioneel muziekinstrument. Een oude man speelt op een snaarinstrument van bamboe. We zijn de enige bezoekers en worden zo getrakteerd op een privé concert. Hoe mooi!

Thai Vi temple Ninh Binh bezienswaardighedenThai Vi temple Ninh Binh bezienswaardigheden

De beroemde Hang Mua cave en de draak bovenop de berg

Ook de beroemde Hang Mua Cave behoort tot de niet te missen bezienswaardigheden bij Ninh Binh. Dat weten andere bezoekers ook, dus het kan er flink druk worden. Kom daarom zo vroeg mogelijk. Dan is het nog niet al te warm en word je bij de klim over de steile trap, met soms erg grote treden, niet gehinderd door het grote aantal toeristen. Wij gaan na het ontbijt in Tam Coc die kant op en lopen wat vertraging op vanwege alle fotostops die we nog doen. Zo kunnen we de camera echt niet in de tas laten bij de buffels die uitgebreid een modderbad nemen, pal naast het pad. Uiteindelijk is het dan toch al vrij druk als we bij Hang Mua aankomen.

Al van een afstand zie je de draak bovenop de grillige punten van de kale bergtoppen. De klim naar die enorme draak en de uitzichten over het landschap rond Ninh Binh zijn meer de moeite dan de grot zelf. Die stelt eigenlijk niet zoveel voor. In een klein half uurtje beklim je de heuvel met de pagode én de heuvel met de draak via een serie ongelijke trappen.

Hang Mua Cave Ninh BinhDe weg naar de Hang Mua Cave bij Ninh Binh voert langs badende buffels

Beide heuvels liggen naast elkaar en hebben elk hun eigen mooie uitzicht over het platte landschap met die puntige Karstbergen daartussen. Vanaf de heuvel met de draak zijn we het meest onder de indruk. Aan de ene kant kijk je de diepte in, met de meanderende rivier vol bootjes, tussen de groene heuvels. Dat is de foto bovenaan dit artikel. Aan de andere kant zijn het de kale, puntige bergen en de pagode die de aandacht trekken. Wil je met de draak op de foto? Dan moet je heel vroeg komen, of veel geduld hebben. Het is er lastig manoeuvreren, zeker als het druk is.

Ga, zodra je weer beneden bent, niet gelijk weg. Het is ook leuk om even door het park onderaan de heuvel te lopen, langs watervallen en tropische bomen en planten. Ook de vlonders zijn een kijkje waard. Daarover loop je platte, open gebied in lopen rond de kalkstenen heuvels in. Roze waterlelies en waterdiertjes trekken de aandacht van onze meiden. De zon en de wolken maken het landschap samen nóg magischer.

Hang Mua Caves tuinen en omgevingDe tuinen en omgeving van de Hang Mua Caves zijn ook de moeite waard

Bootje varen door het Karstlandschap rond Ninh Binh

Zowel vanuit Tam Coc als vanuit Trang An kun je in een roeiboot door het karstlandschap rond Ninh Binh varen. Op beide plekken is dat mooi en op beide plekken kun je er maximaal van genieten, omdat je zelf niet hoeft te roeien. Of je nou in Tam Coc of Trang An gaat varen, de eigenaar van de boot roeit je altijd rond. In Tam Coc doen ze dat op een speciale manier, met hun voeten! Heb je veel tijd te besteden in de omgeving van Ninh Binh, dan kun je op beide plekken het landschap bekijken vanaf het water. Is je reistempo hoger, dan zul je moeten kiezen. In een apart blog help ik je daarmee en zet ik alle voors en tegens naast elkaar.

Probeer de boottocht bij Ninh Binh in elk geval op een doordeweekse dag te plannen. Het is altijd een drukbezochte activiteit, maar in het weekend is het ook nog eens een populair uitje voor de inwoners van Hanoi. Kom het liefst ook zo vroeg mogelijk op de dag, of ga heel laat in de middag. Zo heb je de meest rustige ervaring in de natuur.

bootje varen Trang An Ninh BinhZo mooi en relaxt: bootje varen in Trang An bij Ninh Binh

Mooie tempels rond Trang An, zoals Dong Chua Ban Long

Wie gaat fietsen in de omgeving van Trang An, zal zich vast verbazen hoeveel tempels er overal in het landschap staan. Sommigen kun je vanaf de weg al bewonderen. Voor andere tempels moet je een klein zijweggetje inslaan. Dong Chua Ban Long is mijn persoonlijke favoriet, aan de weg richting Tam Coc. Zoals bij bijna alle Vietnamese tempels het geval is, moet je eerst onder een mooie toegangspoort door.

Deze is voorzien van details in pastelkleuren en steekt mooi af tegen de groene bergwand achter de tempel. Ook de grafmonumenten zijn in dezelfde kleuren geschilderd. Dit hoekje is samen met de serene grot vol beelden mijn lievelingsplekje van de tempel. Eén van de tempels die we vanaf de doorgaande weg bewonderen is Chua Vang, midden in een meer, aan de rand van Ninh Binh.

bijzondere tempels rond Ninh BinhDong Chua Ban Long en Chua Vang: bijzondere tempels rond Ninh Binh

Hoa Lu ancient capital en Dong am Tien

Het weer is grauw en druilerig, als we op de fiets van Tam Coc naar Hoa Lu Ancient capital rijden. Ergens wel prettig, want met een tropisch temperatuurtje van over de 30 graden is het ook zonder zon al zweterig genoeg. Het is wel echt jammer dat we nog maar net de imposante toegangspoort van het complex door zijn als het echt begint te regenen. Dat het hier vaak nat is, zien we aan de plassen op het plein voor één van de sierlijke pagodes, vlak voor de belangrijkste tempels- en paleisgebouwen. De weerspiegeling in dat water biedt wel weer mooie mogelijkheden voor foto’s.

De citadel en de keizerlijke stad staan er ondanks de regen en de donkere lucht nog steeds indrukwekkend bij. De pittoreske, groene omgeving van Karstbergen en waterwegen draagt daar zeker aan bij. Ook de ontelbare poortjes en doorgangen en de details op zuilen en tempels zijn super om te zien. Als het echt begint te hozen is de lol er wel een beetje af en besluiten we terug te lopen naar onze fietsen.

Hoa Lu VietnamHoa Lu is één van de schitterende, oude Keizerlijke steden van Vietnam

Als het dan ineens bijna droog is, zodra die in zicht zijn, lopen we toch door naar de ingang van Dong am Tien. Dong am Tien is een schitterende plek met een Drakengrot, die je bereikt door na de kaartverkoop een tunnel door te lopen. Zodra je de tunnel uit stapt zie je een betoverend meer, waarin de sprookjesachtige omgeving met grafmonumenten en een tempel in weerspiegelt. Tenminste, dat zou je zien, als het niet precies op dat moment opnieuw begint te hozen. In de regenponcho’s die we van andere bezoekers krijgen, die net klaar zijn, lopen we toch een rondje om het meer. Als het zo hard begint te regenen dat het zelfs onze poncho’s in lekt, houden we het maar voor gezien.

Bij de kaartverkoop van Dong am Tien is niet echt duidelijk of de fietsen die daar staan verplicht zijn om te huren. Wij hebben het idee om met onze huurfiets naar binnen te gaan, maar dat mag in geen geval. Uiteindelijk wordt duidelijk dat je ook prima lopend rond het meer kunt (hoewel dat volgens de Vietnamezen „very far“ is.) Het is hooguit een kwartiertje lopen rond het meer!

Dong am TienBij droog weer is Dong am Tien een plaatje, als het hoost nog steeds mooi

Een geheime tempel en geweldig restaurant midden in de natuur

Bij een fietstochtje in de omgeving van de Thai Vi tempel passeren we spontaan een tempel die slechts weinig mensen ontdekken. Hang Thiên Hương is niet meer dan een grottempel met een fantastisch uitzicht over rijstvelden en groene heuvels. Toch voelt het als een heel bijzonder plekje, vooral vanwege het uitzicht over het landschap rondom. Als je hier aan het eind van de middag een kijkje neemt, is er die prachtige gouden gloed. Ook zo’n 100 meter verderop, waar de verharde weg eindigt bij een bocht in de rivier, is het schitterend. Roeibootjes glijden kalm tussen de heuvels over het gladde water.

Wij besluiten het onverharde pad vanaf die bocht nog een eindje te volgen. We blijven nieuwsgierige slow travelers. We passeren een visser die net beet blijkt te hebben. Bloeiende rietpluimen, wilde bananenbomen en ander groen vangen de laatste zonnestralen in de vallei als we bij een gesloten hek komen. Het blijkt de toegang tot Thung Sen Tam Coc restaurant & cafe te zijn. De eigenaars komen er net aan en geven ons trots een rondleiding. Ze leggen op dat moment de laatste hand aan hun paradijselijke plekje, midden in geweldige natuur. Over een maand gaan ze open, dus als jij dit leest kun je hier niet alleen genieten van papegaaibloemen, tropische vlinders en grotten, maar ook van een hapje en drankje.

natuur Ninh BinhGeweldige natuur bij de Hang Thiên Hương tempel en Thung Sen Tam Coc restaurant & cafe

Bai Dinh pagode

Eén van de bekendste bezienswaardigheden bij Ninh Binh en het grootste tempelcomplex van Zuidoost Azië is de Bai Dinh pagode. Ik twijfel vooraf enorm of ik deze plek wel wil bezoeken, omdat het gigantische tempelcomplex erg nieuw is en zelfs de 12e eeuwse pagode recent gerenoveerd. Ik houd meer van historische plekjes met een intieme sfeer. Het enorme complex met tempels, duizenden Boeddha beelden, de pagode, een tamboers- en klokkentoren trekt me daarom niet zo. Uiteindelijk wint mijn nieuwsgierigheid het en bovendien hebben we nog een middag over. Ik ben blij dat we toch een kijkje zijn gaan nemen.

Ondanks dat het complex sfeer mist, zijn we onder de indruk van de omvang ervan. Gang na gang met gouden Boeddha beelden, een gigantische klok in de klokkentoren en de grote pagode, zijn allemaal heel gaaf om te zien. Tempel na tempel lopen we een heuvel omhoog, waarbij elke tempel weer groter is dan de vorige. Bovenaan de heuvel staat de enorme pagode, waar we met de lift naar boven zoeven. Het 360 graden uitzicht over het tempelcomplex en de omgeving zijn spectaculair.

Bai Dinh pagode en tempel complexDe Bai Dinh pagode en het gigantische tempel complex vlakbij Ninh Binh

We maken dankbaar gebruik van de elektrische karretjes tussen de verschillende plekken in het complex en de parkeerplaats. Je betaalt daar wel een paar euro per persoon voor, maar het spaart een hete, vermoeiende wandeling onder de tropische zon uit.

Net wat verder weg: Van Long nature reserve en Chùa Địch Lộng

Een kleine 20 kilometer ten noorden van de stad vind je één van de minder bezochte bezienswaardigheden van Ninh Binh. Van Long nature reserve is een klein, maar speciaal natuurgebied. Een spiegelglad meer, met hoog riet aan de oevers, ligt tussen de met groen begroeide Karstbergen. Dit is een klein paradijsje voor vogels en natuurliefhebbers. Op het meer bloeien roze waterlelies en op verschillende plekken stroomt het meer de grotten van de karstbergen in. Kom vroeg in de ochtend om de meeste vogels te zien en voor de beste ervaring, met laag licht. Eigenlijk waren wij zelf al een beetje laat, rond half 10.

Van Long nature reserve bij Ninh BinhVan Long nature reserve bij Ninh Binh

Zo’n 10 minuutjes met de auto vanuit Van Long nature reserve is één van de meest bijzondere tempels van de omgeving: Chùa Địch Lộng. Niet alleen staan er een aantal geweldig mooie tempelgebouwen in de typisch Vietnamese tuin vol beelden en met waterpartijen en bruggetjes. Er is ook nog eens een wonderlijke grot, met precies bij de ingang een sierlijke poort en een altaar. De lichtinval in het grottenstelsel is heel gaaf, omdat er hier en daar openingen in het rotsdak zijn. De sfeer in de tuin, de tempel én de grot is sereen. Wij zijn de enige bezoekers.

Binnenkort schrijf ik een uitgebreid blog over hoe je zelf een halve dagtocht organiseert naar Van Long nature reserve en Chùa Địch Lộng. Daarin lees je meer en zie je veel foto’s van deze mooie bezienswaardigheden bij Ninh Binh.

Chùa Địch Lộng bij Ninh BinhChùa Địch Lộng is één van de bijzondere tempels bij Ninh Binh

Beste tijd om Ninh Binh te bezoeken

Wij hebben deze bezienswaardigheden rond Ninh Binh gezien in 5 volle dagen. Als je iets ruimer de tijd neemt, heb je meer kans om het landschap op haar mooist te zien: met een blauwe lucht en veel kleur door de zonnestralen. In 2 dagen kun je rond Ninh Binh ook heel veel zien en doen. Houd er alleen rekening mee dat het weer soms regenachtig en grauw kan zijn. Dat is eigenlijk in elk seizoen zo, maar in de wintermaanden is het vaker helder weer. December en januari kunnen wel vrij fris zijn, zeker als je ook nog de bergen rond Sapa wilt bezoeken. November en februari zijn daarom de beste maanden voor Ninh Binh in een rondje Noord-Vietnam.

Ben jij in Ninh Binh geweest? Welke bezienswaardigheden vond jij hier het meest indrukwekend?

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

4 reacties op “Ninh Binh bezienswaardigheden in indrukwekkend Karstlandschap

 1. Anne - Ditisanne.nl zegt:

  Leuk om te lezen! We zijn net terug uit Vietnam (en Cambodja) dus zat zojuist o.a. onze Ninh Binh-foto’s te bewerken.

  Wij overnachtten in twee homestays in Trang An; toen we met de scooter door Tam Coc kwamen was ik enorm blij dat we voor Trang An gekozen hadden qua overnachting omdat je daar veel meer in het karstlandschap overnacht dan in Tam Coc. Is bovendien wat minder toeristisch en druk dan Tam Coc, al zullen sommigen dat misschien juist wel weer meer aanspreken. 😉

  Jammer dat wij maar twee dagen in deze omgeving hadden want heb helaas een hoop leuke dingen uit jouw blog moeten skippen! Maar ja…keuzes keuzes 😉

  • Yvonne zegt:

   Ohh, ja dat snap ik. Zelf vonden wij het voor nu beter om in de rustige, achterafstraatjes van Tam Coc te slapen, zodat we veel keus hadden aan restaurantjes in de directe omgeving, maar toch rustig sliepen. Vonden we met de kinderen heel fijn. Vanuit de tuin zagen we enkele Karstbergen, maar zaten er denk ik minder midden in dan Trang An. Echt mooi is het daar ook. En voor die dingen die jullie hebben moeten skippen: misschien nog ooit een keertje terug! 🙂

  • Chris zegt:

   Oh wat zit ik in twijfel nu ik dit lees. Het gegeven, heb een vliegtuigticket voor een 4w reis naar bali gekocht (6nov-6dec) hele reis gepland, dan pas lees ik, … Regenseizoen, Regio Ubud regenbuien die meerdere dagen kan omvatten. Niet mijn idee van vakantie nemen. Plan b, misschien ticket vanuit Singapore andere bestemming kiezen. Richting Vietnam of Thailand? Toch voor Thailand kiezen?, iets beter weerbeeld en het eten vinden we zo lekker…. Desondanks we Thailand de highlights reeds hebben gezien, Chiang Mai, Bangkok, Phi Phi, etc .. regio Koh Sok nog niet bezocht… Geen jouw blog Vietnam, je beschrijft het zo mooi. Heb er wel zin in, … Maar houd ook van zomers weer, … Het noorden ziet er hemels uit, … Maar is nov dec wel een goede periode… pfff, dit jaar lijk ik een kip zonder kop. Gewoon door te lezen, Ubud aanhoudende regen mogelijk, rijden met een poncho op een scooter, drukte op bali, huren scooters toeristen ’n probleem…. X aantal jaar geleden hadden we ook Bali op ons planning staan, 2d voor afreis vulkaan uitbarsting… Het lijkt dat Bali niet voor ons bestemd is! … Maar wat dan wel naar toe dit jaar? Vietnam is het niet aangenamer op ander momenten, nov dec 2023 waar moeten we het beste zijn?

  • Yvonne zegt:

   Oh jee.. ja, soms lees je pas achteraf dingen die je kijk op een bestemming veranderen. Ja, het kan veel regenen in het natte seizoen.. maar je weet het alleen nooit zeker. Wij waren in juli op Bali, droge seizoen. 3 of 4 Dagen onafgebroken regen in de omgeving van Ubud gehad. Hebben niks kunnen ondernemen. Wij waren in november in noord-Vietnam, tot begin december, dus precies jouw data. Het weer was overwegend bewolkt, met ook uitgebreide, zonnige perioden en dagen en ook een paar keer regen. Vietnam heeft veel neerslag. Het weer is altijd een gokje. Zeker tegenwoordig. Succes met kiezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *