Hanoi bezienswaardigheden en tips lokaal

zien en doen in Hanoi als een local – bezienswaardigheden en originele tips

Er is zoveel te zien en doen in Hanoi dat wij er een kleine week blijven. Het is onze eerste kennismaking met Vietnam en daardoor is alles wat we zien extra de moeite waard. Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Hanoi om ons 5 volle dagen te vermaken, ook zonder dat je alle gave lokale plekjes wilt ontdekken zoals ik. Misschien hadden we nog wel langer kunnen blijven, maar we popelen ook om de rest van Noord-Vietnam te zien. Vanuit Hanoi reizen we naar Bac Ha, Cat Ba en Ninh Binh. Telkens komen we weer terug in Hanoi, dat een centrale plek in onze reis door Noord-Vietnam blijkt te zijn. Ik deel mijn tips en alle bezienswaardigheden in Hanoi die wij de moeite waard vonden, veel daarvan zullen de meeste toeristen nooit zien. Deze lokale bezienswaardigheden vind ik de leukste!

Verblijf in Truc Bach, mijn favoriete wijk in Hanoi

Midden in Hanoi ligt het gigantische Ho Tay meer. Ten westen daarvan, gescheiden door een drukke weg, ligt een kleiner meer, met een eiland vol sfeervolle straatjes. Dit meer is het Truc Bach meer. De wijk Truc Bach is de aaneenschakeling van historische huizen, tempels en restaurantjes, het kanaal dat in het Truc Bach meer uitstroomt en alles wat daar een beetje rondom ligt. Het voelt een beetje alsof je in een ouderwets dorp terecht bent gekomen als je door de kleine straatjes van Truc Bach slentert. Het lawaaiige, stinkende en overweldigende Hanoi lijkt hier heel ver weg. Toch is Hanoi Old Quarter slechts 5 minuten met een taxi of een dik kwartier lopen vanaf de meeste plekken in Truc Bach. Ideaal qua locatie dus ook.

authentiek Truc Bach met Chau Long marketauthentiek Truc Bach met de lokale Chau Long market

Waar je in Hanoi Old Quarter struikelt over de souvenirkraampjes, op toeristen gerichte kraampjes met snacks en drinken en compleet overlopen winkels vol prullaria, is Truc Bach vooral een échte wijk, waar gewoond en geleefd wordt. Hier kom je hooguit een handvol andere toeristen tegen. Naast het meer vind je er ook een aantal schitterende tempels, die een bezoek meer dan waard zijn. Tran Quoc, de oudste pagode van Hanoi bevindt zich in Truc Bach, net als de kleine Thuy Trung Tien tempel er vlakbij. De Denh Quan Thanh tempel staat officieel net buiten Truc Bach, maar is op loopafstand van de andere 2 tempels.

Lokale tip: wandel over de P. Phan Đình Phùng

Vanuit Truc Bach is het niet ver naar P. Phan Đình Phùng. Deze brede laan met aan beide kanten enorm dikke, oude bomen is een verzameling schitterende Frans-koloniale huizen. Ooit was dit de achterkant van de oude keizerlijke stad. Uit die tijd staan er nog restanten van de imposante muur en ook de stadspoorten en tegelijk wachttorens zijn mooi bewaard gebleven. Di tích Cửa Bắc-Hà Nội is de allermooiste en wij beklimmen dit imposante bouwwerk van rode bakstenen. Bovenop komen we in een tempel en hebben we een mooi uitzicht over dit deel van Hanoi. Terug beneden vergapen we ons nog een tijdje aan de Vietnamezen die hier naartoe komen om zich op hun mooist te laten fotograferen. Ik snap die stelletjes en dames met hun parasolletjes wel. Het licht hier is fantastisch. Het bloemenkraampje op de hoek doet goede zaken om al die mooie dames van een bosje kleurige bloemen te voorzien.

P. Phan Đình Phùng mooiste laan van HanoiDe P. Phan Đình Phùng is de mooiste laan van Hanoi

Combineer de bekendste bezienswaardigheden van Hanoi met lokale wijk Ngoc Ha

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Hanoi is het mausoleum van Ho Chi Minh. Het graf van de overleden Vietnamese president is een bedevaartsplek die bezoekers uit heel Vietnam trekt. Het gigantische Ba-Dinh plein is bedoeld voor officiële optochten en heeft plek voor 250.000 mensen. We moeten direct aan het Rode Plein in Beijing denken.

Op steenworp afstand van het mausoleum is een andere plek die je zeker moet zien in Hanoi. De One Pillar Pagoda is een Boeddhistische tempel is wel heel bijzonder gebouwd. Zoals de naam al doet vermoeden staat deze op één pilaar. Ondanks dat wij er vrij snel zijn uitgekeken, mag je deze pagode echt niet missen. Het wordt naast de Hương-tempel beschouwd als een van de twee meest iconische tempels van Vietnam.

Mausoleum Ho Chi Minh en One Pillar PagodaHet Ho Chi Minh Mausoleum en de One Pillar Pagoda zijn highights vlakbij onbekend Ngoc Ha

Vanuit het mausoleum en de One Pillar Pagoda wandel je zo naar één van mijn favoriete wijken van de stad. Ngoc Ha kent geen enorme lijst met meest spectaculaire bezienswaardigheden van Hanoi, maar het is wat ons betreft één van de leukste wijken om rond te dwalen. Elk van de smalle, hoge huizen is weer anders dan dat ernaast. Veel van die huizen hebben prachtige pasteltinten en liggen rond vredige vijvers, waardoor je jezelf haast niet in een drukke miljoenenstad waant. Stille tempels worden weerspiegeld in de met leliebladen bezaaide vijvers, terwijl de lokale bevolking met rijsthoeden een visje vangt of langs slentert op weg naar de lokale markt. Wij zijn helemaal weg van deze lokale wijk.

lokale markt straat HanoiEen lokale marktstraat in Ngoc Ha

De oude keizerlijke stad is één van onze favoriete bezienswaardigheden van Hanoi

Tot mijn grote verbazing is het helemaal niet druk in de oude keizerlijke stad van Thang Long, dat ooit op deze plek in Hanoi lag. Het kleine museumpje bij de ingang brengt ons direct al in de jusite stemming. In dit nagemaakte Vietnamese dorpje zien we kleurrijke Vietnamese vliegers, draken en lampions. Zodra we het enorme grasveld op lopen zien we imposante citadel met tempel. Het hele gebouw ademt geschiedenis en ziet er op en top Vietnamees uit, met haar gele kleur, sierlijk gekrulde daken, verschillende bogen en enigszins vervallen uiterlijk.

In een Frans-koloniaal gebouw met groene luiken, gele tegelvloer en een hele rij bogen is een museum met archeologische vondsten uit de citadel. We staan minutenlang te kijken naar draken en andere beelden van bijzonder gedetailleerd beeldhouwwerk en houtsnijwerk. Via verschillende poorten en andere musea komen we steeds weer in een volgende binnenplaats met meer draken enkoperen, gedecoreerde ketels. We hebben mazzel, want door het wazige zonnetje van deze dag is alsof de hele keizerlijke stad in een gouden gloed krijgt. Mede daardoor is dit één van onze favoriete bezienswaardigheden van Hanoi.

Hanoi oude keizerlijke stad van Thang LongF1 Van onze favoriete bezienswaardigheden van Hanoi is de oude keizerlijke stad van Thang Long

Niet te missen hoogtepunt van Hanoi: de tempel van literatuur, Van Mieu

Net even ten zuiden van de oude keizerlijke stad vind je één van de niet te missen hoogtepunten van Hanoi. De tempel van literatuur, Van Mieu is een Confusiustempel en staat afgebeeld op het 100.000 Dong biljet. De tempel is in dezelfde eeuw gebouwd als de citadel. Doordat deze bezienswaardigheden zo dicht bij elkaar liggen, zijn ze perfect te combineren in een ochtend of middag.

Zodra we de indrukwekkende poort binnen zijn gegaan verstomt het stadslawaai. Via kleinere porten komen we steeds op een andere binnenplaats. Op de eerste twee staan dikke, oude bomen. Echt onder de indruk zijn we van de 82 stenen steles bovenop enorme stenen schildpadden op de derde binnenplaats. Dankzij deze steles en de paviljoens met altaren op de verschillende binnenplaatsen hebben wij echt het gevoel in Vietnam te zijn. Deze plek ademt historie en rust, ondanks best een redelijk aantal andere bezoekers.

Hanoi tempel van literatuur - Van MieuEén van de hoogtepunten van Hanoi: de tempel van literatuur – Van Mieu

Ook liefhebbers van street art kunnen hun hart ophalen in Hanoi

Hanoi is een stad waar geschiedenis en de moderne stad samenkomen, een plek vol diep gewortelde, culturele rijkdom en historische betekenis… en een moderne kant! Wil je echt als een local dingen zien en doen in Hanoi, ga dan op zoek naar street art in de de Hanoi Mural Street. Een internationaal kunstproject heeft van Phung Hung Street een kunstgalerie in de open lucht gemaakt die zeker een bezoek waard is, of je nu van straatkunst houdt of niet.

Zoeken naar street art heeft ons al op de meest verrassende plekken gebracht, die we anders nooit gevonden hadden. Zo zien wij de tofste kleine winkeltjes, maar helaas ook minder mooie dingen, als wij op zoek zijn naar de tofste murals langs het spoor. Drie of vier straatrestaurantjes verkopen er hond van de barbecue. Met een bijl worden de duidelijk herkenbare beestjes in stukken gehakt. We focussen maar gauw op de 17 muurschilderingen langs 200 meter spoorviaduct, niet ver van de historische Long Bien-brug. Wat we zien is een ode aan de traditionele en moderne kant van Hanoi en Vietnam.

street art Hanoi Phung Hung StreetOok street art kun je in Hanoi vinden, bijvoorbeeld in Phung Hung Street

Onvermijdelijk naderen ook wij na een paar dagen Hanoi Old Quarter via Hang Ma street

Na een paar dagen struinen langs de lokale wijkjes en veel van de minder voor de hand liggende bezienswaardigheden van Hanoi kunnen we niet meer om een bezoek aan Hanoi Old Quarter heen. Wandelend vanuit onze thuishaven in Truc Bach komen we eerst in Hang Ma street. In deze straat worden al meer dan 500 jaar de kleurigste papieren vliegers, lampions en andere papierwaren verkocht. Dit is een absolute visual overload. Overal is wat te zien. In de ene winkel zijn nog meer kleurrijke spulletjes tentoongesteld dan in de andere. Wij kopen een mooi schriftje voor de meiden.

Op sommige hoekjes zien we prachtig bewaard gebleven mengsels van Frans-koloniale en Vietnamese architectuur. Op straat fietst, bromt en loopt iedereen kriskras door elkaar heen. Een verkoper met rijsthoed heeft manden met broccoli en bamboe bij zich. Een marktkoopvrouw passeert met haar complete kraampje op haar fiets. Hier kijk je elk uur van de dag je ogen uit.

Hanoi Old Quarter Hang Ma streetIn Hanoi Old Quarter mag je Hang Ma street niet overslaan

De bekende bezienswaardigheden in Hanoi Old Quarter

De bekende bezienswaardigheden in Hanoi Old Quarter kent eigenlijk iedereen wel. Ik ga er daarom niet te veel woorden aan vuil maken. Het waterpoppentheater is een unieke voorstelling natuurlijk en vooral een hit als je Hanoi met kinderen bezoekt. Den Ngoc Son en Ho guom zijn twee tempels in het Ho Hoan Kiem meer, waar je absoluut een wandeling omheen moet maken. Den Ngoc Son is via de bekende oranje brug te bereiken. Ondanks de vele bezoekers van over de hele wereld is dit vroeg op de dag nog een serene, heilige plek om even te genieten van puur Azië.

Wil je naar de voorstelling van het bijzondere waterpoppentheater van Hanoi, koop dan op tijd je kaartjes. Zeker met kinderen is het fijn om een beetje vooraan te kunnen zitten. Wij kochten een dag voor de show nog kaartjes op de eerste rij, gewoon aan de kassa. Je kunt ze ook online kopen.

de Den Ngoc Son tempel en waterpoppentheater Hanoide Den Ngoc Son tempel is ook in het waterpoppentheater te zien

Op korte afstand van het meer staat de Katholieke, Gotische St. Joseph kathedraal, die me aan de buitenkant aan de Notre Dame doet denken. Dat is niet zo gek natuurlijk, voor een Frans bouwwerk. Van hieruit is het dik 10 minuten westwaarts lopen naar het beroemde Hanoi train street. De hype van de huisjes en café’s die slechts een smalle doorgang voor de trein overlaten is in 2019 door de autoriteiten verboden. Vanaf toen tot 2023 waren er tijdelijk geen drommen toeristen meer die hun leven wagen om de coolste foto’s en filmpjes van de passerede trein te maken. Niks zo veranderlijk als de Vietnamese overheid: in 2023 is Train Street weer volledig operationeel als voorheen!

Minder bekende bezienswaardigheden in Hanoi Old Quarter

Zelfs in het meest toeristische gebied van de stad zijn er nog bijzondere en lokale dingen te zien en doen. Zo glijden onze meiden op coole scooter-fietsjes tussen de lokale kinderen over het nieuwe plein aan de westkant van het Ho Hoan Kiem meer. En we gaan op zoek naar meer kleine, historische boekwinkeltjes in Dinh Le straat, in de noordwest-hoek van het Ho Hoan Kiem meer. Bij toeval ontdekken we daar een aantal tweedehands boekwinkeltjes naast elkaar én volgen we een enthousiasteling een klein steegje in. Dit leidt naar een minuscuul binnenplaatsje waar we op de eerste verdieping de wel erg fotogenieke, enorm volle Mao Bookstore vinden. De wenteltrap naar de kleurrijke boekenverzameling op de bovenverdieping is fantastisch.

Train street en boekwinkel in Hanoi Old QuarterTrain street en boekwinkel in Hanoi Old Quarter

Niet ver van de veel bezochte St. Joseph kathedraal is een tempel die slechts een handvol toeristen ziet. Je bereikt de Chua Ba Da door een nauwelijks zichtbaar zijstraatje van de P. Nha Tho. Als wij de kleine binnenplaats oversteken horen we het zachte stemgeluid van biddende vrouwen. De hele tempel zit er vol mee, allemaal gekleed in hetzelfde grijze tenue. Het voelt haast alsof we stiekem door de openstaande deuren naar binnen gluren. Wij worden echt blij van dit soort lokale plekken en dingen om te zien en doen in Hanoi.

Om de hoek nemen we een kijkje in nog 2 minder bezochte tempels. De binnenplaatsen zijn volledig met weelderig groen omgeven en er hangt een enigszins mysterieus sfeertje: Chua Ly Trieu Quoc Su en Den Bach Ma zijn beiden een kijkje waard. Mooie, sierlijke stenen en houten poorten, prachtig houtsnijwerk en grote hoeveelheden wierook ontbreken niet.

kleine tempels Hanoi Old QuarterDe sfeervolle, kleine tempels in Hanoi Old Quarter

Bekend maar weinig bezocht: Long Bien brug

Iedereen die met de trein van Hanoi naar Sapa reist, moet deze oude, ijzeren spoorbrug oversteken. Maar weinig mensen wandelen over de brug. Wij wel. Het fietspad dat langs de rails is aangelegd is perfect om de Rode Rivier over te steken en zo nu en dan een fotostop te maken. Ik vind deze oude spoorbrug heel gaaf om te fotograferen. Onze jongste dochter vindt het maar een eng ding, helemaal als we er een paar dagen later overheen rijden met de trein. “Ik weet wel hoe verroest dit ding is” zegt ze. 🙂 In het donker kunnen we dat gelukkig niet zien.

Long Bien brug HanoiDe roestige Long Bien brug en de omgeving daarvan in Hanoi

Na enkele tientallen meters wil onze jongste niet verder. Sterker nog: ze draait om en loopt terug. Met de oudste neem ik een Grab motortaxi. Lopen naar de overkant is namelijk een flink eind en met een motortje ben je er zo. Hoe cool om zo achterop over deze historische brug te zoeven. We nemen een kijkje aan de overkant en boeken daarna, lekker lui, een Grab terug.

Ben jij ook in Hanoi geweest? Wat was je favoriete buurt en wat vond je de leukste bezienswaardigheden?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *