route Vietnam rondreis noord

Route Vietnam rondreis door het bijzondere noorden

Een route door Vietnam samenstellen betekent vaak dat je van zuid naar noord reist, of andersom. Het land is smal en langgerekt, dus afhankelijk van de wensen voor je rondreis door Vietnam start je in het zuiden of in het noorden. Wij zien een bestemming graag uitgebreid en reizen daardoor langzaam. Voor iedereen die ook van slow travel houdt, is het een aanrader te kiezen voor óf een route door het noorden van Vietnam of juist door het zuiden. Wij hebben in een maand een rondreis door alleen het noorden van het land gemaakt. Ga ook met onze route Vietnam van haar meest spectaculaire kant zien. Reis je mee met onze rondreis door het noorden?

Route Vietnam noord voor 3 tot 4 weken

Onderstaande route gaat uit van 4 nachten in elke plaats. Daarmee heb je in totaal 24 dagen / nachten in Vietnam. Als je daarna terug reist naar Hanoi kom je op 25 dagen uit. Heb je echt 4 volle weken, of net iets meer? Dan kun je in de omgeving van Sapa of Bac Ha nog wat langer blijven, zodat je ook de andere van beide plaatsen kunt zien. Zelf hebben wij in alle plaatsen 5 nachten doorgebracht en in Hanoi zelfs 6. Dit gaf ons de tijd om de stad echt te leren kennen en om rustig te reizen met onze kinderen. Bovendien hebben we in de omgeving van Bac Ha veel verschillende weekmarkten kunnen bezoeken. Elke plaats heeft haar eigen weekmarkt, met haar eigen charme. Die markten worden allemaal op een andere dag van de week gehouden. Heb je minder tijd te besteden in Bac Ha, dan zul je moeten kiezen welke markten je wel en niet bezoekt.

route Vietnam start HanoiEen paar extra nachten Hanoi gaven ons de kans onze Vietnam rondreis rustig te beginnen

Start route Vietnam in Hanoi (4N)

Hanoi is niet helemaal onze stad, maar het is wel dé plek om je route door Vietnam te starten als je een rondje in het noorden doet. Het is een drukke, volle en lawaaierige stad, wat normaal gesproken echt wel aan ons besteed is. Hier worden we juist echt niet blij van alle hectiek. Zeker het “Old Quarter” is nooit stil. Onze accommodatie is in Truc Bach, de wijk ten noorden van het “Old Quarter”. Hier vind je minder toeristen en meer lokaal leven, iets waar wij eigenlijk altijd dol op zijn. In Vietnam is dat net iets anders. Al voordat we ons bed uit zijn komt de geur van vissoep door de kieren naar binnen. Dat geldt ook voor de leefgeluiden van het gezin waarbij we eigenlijk in een deel van hun huis logeren. Waar ik altijd het liefst in een homestay slaap, zou ik in Hanoi een volgende keer echt kiezen voor een wat duurder hotel of appartement, hoewel ons eigen appartement zeker niet slecht was en op een prima plek. Met meer rust en luxe kun je kun je jezelf beter terugtrekken in je eigen bubble na een dag in deze hectische stad. Dit appartement, ook in Truc Bach, lijkt daarvoor ideaal.

In 3 volle dagen, oftewel 4 nachten, heb je voldoende tijd om het “Old Quarter” te verkennen, net als de wijk Truc Bach met haar tempels, sfeervolle straatjes en het meer. Ook heb je voldoende tijd voor het Ho Chi Minh mausoleum, oude keizerlijke stad en een aantal markten, én de voorstelling van het waterpoppentheater voordat je je route door het noorden van Vietnam echt van start gaat.

Hanoi - Hoan Kiem lakeIn Hanoi is alleen al de omgeving van Hoan Kiem lake haast een volle dag waard

Cat Ba eiland en Lan Ha Bay als alternatief voor Ha Long Bay(4N)

Vanuit Hanoi is je Vietnam rondreis echt begonnen als je in een paar uurtjes richting Cat Ba eiland reist. Dat kan heel gemakkelijk met een combiticket, waarbij de busreis naar Hai Phong, de oversteek met de boot en de bus naar je accommodatie op Cat Ba inclusief zijn. Je betaalt uiteindelijk amper iets extra’s ten opzichte van elk ticket zelf regelen en betalen. Wij verblijven in een fijne, nieuwe en rustig gelegen homestay, die ook nog eens heel betaalbaar is en waar een eenvoudig ontbijt bij de prijs is inbegrepen. Van hieruit verkennen we op een scooter het groene Cat Ba eiland, gaan we een dag strandje hoppen en maken we een excursie naar Lan Ha Bay. Wij kiezen er bewust voor om Ha Long Bay in te ruilen voor Lan Ha Bay. We krijgen geen spijt.

Ha Giang Loop (4N)

Vanuit Cat Ba eiland reizen wij via Hanoi naar Bac Ha. Er is echter één bestemming die wij uiteindelijk hebben laten varen, die je zeker moet meepakken in je route door Vietnam. Houd je van fenomenale landschappen en ben je een goede motorrijder, mét rijbewijs, dan is de Ha Giang Loop een geweldige ervaring. De landschappen van Ha Giang behoren tot de mooiste van Zuidoost Azië en eigenlijk is dit één van mijn redenen om een Vietnam rondreis te maken. Al 15 jaar terug zie ik foto’s van deze plek in noord-Vietnam, dan nog een onbekende plek. Inmiddels is het reuze populair geworden en neemt eigenlijk iedereen Ha Giang mee in z’n Vietnam rondreis. Misschien speelt ook die toegenomen populariteit wel een doorslaggevende rol in mijn keuze. Uiteindelijk zie ik ervan af om naar Ha Giang te reizen, nadat ik uitgebreid onderzoek heb gedaan. Ik wil vooral het risico van een valpartij op de motor met 2 kinderen niet nemen.

Lan Ha Bay en Halong BayVanuit Lan Ha Bay gaat onze route door Vietnam verder noordwaarts

Het gaat ongetwijfeld heel vaak goed, maar het gaat ook geregeld een keer fout met onervaren motorrijders in Zuidoost Azië. De Ha Giang loop is geen “scooterrondje”, zoals velen het doen voorkomen. Het is echt wel een behoorlijk uitdagende route, met veel hoogteverschil en soms hele smalle paden. Doe je de route met een auto, dan blijf je op de bredere, lagere autoweg, met soms veel minder mooie uitzichten. Achterop bij een Easyrider is ook een optie, maar vonden wij met 4 personen financieel niet leuk meer. Om verschillende redenen hebben wij de steile, groene berglandschappen dus uit onze route door Vietnam gehaald, maar achteraf heb ik misschien toch nog altijd een beetje spijt dat we deze prachtplek nu niet gezien hebben.

Sapa of Bac Ha(4N)

Voor de meeste mensen is hun route door Vietnam niet compleet zonder een bezoek aan de rijstterrassen van Sapa. Kies ter plekke voor een eendaagse tour door de rijstterrassen in combinatie met lokale dorpjes, of ga voor een driedaagse trekking, waarbij je meer ziet van de omgeving (vooral aan te raden in het seizoen dat de rijst groen is). Wij reizen ook vanuit Hanoi noordwaarts met de nachttrein. We gaan na aankomst in Lao Cai echter niet westwaarts naar Sapa, maar naar het oosten, voor een kleine week in Bac Ha. De rijstterrassen van Sapa liggen in de wintermaanden vaak in de mist gehuld. Bovendien kan ’t er behoorlijk koud worden. Daar heb ik helemaal geen zin in!

laatste afdaling trekking Bac HaOnze trekking in Bac Ha maakt dat wij Sapa zeker niet gemist hebben

Kom je vanuit Ha Giang, dan hoef je niet eerst terug naar Hanoi, maar kun je met de bus naar Bac Ha en eventueel verder naar Sapa reizen. Na je tijd in het uiterste noorden van Vietnam reis je dan wel met de nachttrein terug naar Hanoi.

Bac Ha ligt lager dan Sapa en heeft dus in de wintermaanden vaak beter weer. Bovendien zijn de weekmarkten in en rondom Bac Ha minder toeristisch en minstens even kleurrijk als die in Sapa. Ik ben dol op de schitterend uitgedoste bergstammen die deze markten bevolken en wil ook graag een trekking maken door het ruige, bergachtige noorden van Vietnam. Een meerdaagse trekking en de gelegenheid om in elk geval 1 van de lokale weekmarkten te bezoeken betekent dat 4 nachten in Sapa of Bac Ha echt een minimum is. Wij zijn blij om 6 nachten in de homestay van So Hmong te kunnen verblijven. Deze lokale ervaring zorgt dat we ons helemaal kunnen onderdompelen in dit prachtige stukje Vietnam. We maken met So echt een gave trekking ook.

kleurrijke markten rond Bac HaWoon zeker enkele van de kleurrijke markten bij rond Bac Ha

Ninh Binh / Tam Coc (4N)

Het voordeel van reizen met de nachttrein tijdens je Vietnam rondreis is dat je tijd bespaart. Je raakt geen dag kwijt aan reizen en slapen moet je toch. De treinen in Vietnam zijn betaalbaar en comfortabel genoeg om écht te kunnen slapen. Als we met de nachttrein van Lao Cai terug naar Hanoi zijn gereisd, kunnen we dan ook zo overstappen voor de laatste 2 uurtjes naar Ninh Binh. De omgeving van Ninh Binh moet je écht in je route door Vietnam opnemen. Deze stad zelf is wel de minst charmante plek in deze omgeving, dus wij gaan direct verder naar Tam Coc, waar we opnieuw een hele fijne homestay hebben geboekt. Wij slapen bij een super lieve familie, op een rustige, maar centrale plek en mét zwembad in de tuin.

In Tam Coc en Trang An ben je midden in het fantastische karstlandschap in een dorpje waar je op de fiets of de scooter de mooiste plekken binnen handbereik hebt. Veel mensen blijven slechts 2 dagen, maar als je zowel de bezienswaardigheden van Tam Coc als de boottocht bij Trang An wilt ervaren (en geloof me, dat wil je), heb je er eigenlijk minimaal 3 nodig. Fiets zeker naar de Bich Dong temple en de Thai Vi tenple, bezoek Hoa Lu ancient capital en maak de klim naar Mua Cave. Ga bootje varen in het minder bezochte Van Long NP en bezoek de magische Dich Long temple. Ga tenslotte zeker naar de immense Bai Dinh pagoda en verwonder je over de grootsheid hiervan.

Ninh Binh route VietnamNinh Binh mag niet ontbreken in je route door Vietnam

Phong Nha Ke Bang (4N)

Houd je van grotten en schitterende, groene natuur? Dan zit je in Phong Nha Ke Bang goed, met haar 300 verschillende grotten. Vanuit Ninh Binh ben je er binnen een paar uurtjes met de trein en dit is een fijne laatste stop op je route door Vietnam als je in het noorden van het land blijft. Met een tour kun je één of enkele van de grotten verkennen. Je kunt op eigen gelegenheid de omgeving verkennen op een scooter. Maak zeker stops bij de botanische tuin en de Mooc rivier. Ziplinen, modderbaden nemen en kayakken behoren ook tot de mogelijkheden. Ook in Phong Nha Ke Bang is een verblijf in een homestay weer een aanrader, hoewel de naam guesthouse meestal passender is. Je slaapt dan betaalbaar en vaak nog beter dan in een hotel, maar meestal niet zo kleinschalig als in een echte homestay. Deze heeft heel veel verschillende kamers, is super goed geprijsd en krijgt lovende reviews.

Vluchten boeken voor je Vietnam rondreis

De kans is groot dat je jouw route door Vietnam begint en eindigt in Hanoi, als je alleen het noorden van het land bezoekt. Vluchten naar Hanoi zijn vaak net wat prijziger dan vluchten naar Bangkok in Thailand, maar behoren toch tot de meest betaalbare in de regio. Boek 2 tot 3 maanden voor vertrek om de beste deals te vinden. Zit je vast aan de zomer- of Kerstvakantie, dan kun je het beste zo ver mogelijk vooruit je vluchten naar Vietnam boeken. Zijn op jouw reisdagen de vluchten naar Bangkok écht veel beter geprijsd? Dan kun je ook op Bangkok vliegen en een retourtje Bangkok – Hanoi boeken met Air Asia. Thailand heeft voor Nederlanders een visumvrije entree tot 2 keer per jaar, dus zelfs als je een paar dagen in Bangkok wilt blijven, hoef je niet eerst een visum te regelen.

route Vietnam noordroute Vietnam noord op de kaart

Visum Vietnam

Sinds het toerisme na Covid weer is opgestart, is er in Vietnam nog maar 1 visum optie voor toeristen over. Je kunt alleen nog met een e-visum van 30 dagen het land in. Dit regel je het best minimaal 2 weken voor vertrek, aangezien het volgens de site 3 wekdagen duurt, maar dit in de praktijk ook weleens een dag langer is. Bovendien zitten er in de meeste gevallen dus weekend-dagen in de verwerkingstermijn, waardoor je vaak 5 of 6 dagen verder bent voordat je het visum hebt. Zorg dat je direct een goede pasfoto en foto van je paspoort upload, zodat deze niet geweigerd worden en je opnieuw moet wachten voor de aanvraag.

Ben je te laat met het aanvragen van je Vietnam visum, dan zijn er nog wel spoedprocedures mogelijk, maar die kosten altijd flink meer dan de 25 dollar die het 30 dagen visum standaard kost. Let goed op waar je het visum regelt. Er is slechts één officiële website, maar er zijn verschillende bedrijfjes die zich ook zo voordoen. Bij hen betaal je meer en moet je vaak langer wachten op je visum. Ik ken mensen die zo hun vlucht hebben moeten missen.

Het noorden van Vietnam wordt vaak als het mooiste van het land geroemd. Toch zijn er in het midden en zuiden van Vietnam ook hele fijne plekken. Mariska maakte een rondreis door Vietnam en reisde vanuit het noorden naar het zuiden.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
1
Nee
0

2 reacties op “Route Vietnam rondreis door het bijzondere noorden

 1. Evelyn zegt:

  Hey Yvonne,
  Wat een reis weeral! Het klinkt prachtig en doet watertanden…
  Wij denken eraan om volgend jaar in maart naar Vietnam te trekken en een gelijkaardige route te volgen. In welke maand waren jullie er?
  Veel groeten,
  Evelyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *