Gek genoeg word ik altijd juist aangetrokken door plekken waar andere toeristen liever weg blijven. Die bizarre bezienswaardigheden werken als een soort magneet voor mij. Ik zie graag de highlights van een bestemming. Ik ga zeker ook naar een aantal minder bekende plekken, waarvan de lokale bevolking je ook graag laat zien hoe mooi ’t er is. Maar wat wórd ik ook blij van bizarre bezienswaardigheden. Plekken die anderen bewust of onbewust overslaan en die je op maar weinig must visit lijstjes tegen komt. Hier deel ik de 2 meest bizarre bezienswaardigheden die ik ooit bezocht heb met je, maar eerst lees je over die van 8 andere reisbloggers. Inspiratie genoeg dus, mocht je ook graag op de bizarre tour gaan.
#1 Pripyat en Tsjernobyl: bizarre bezienswaardigheden van Jenny
“Een dorp zoals vele dorpen in de voormalige Sovjet-Unie. Communistische betonnen flats. Wegen met grote gapende gaten. Het trottoir mist een stoeptegel. Een schooltje en een zwembad.
En toch is dit dorp anders dan vele andere dorpen in de voormalige Sovjet-Unie. Pripyat is verlaten. Ruim een week (toen pas!) na de explosie van de kernreactor in het nabijgelegen Tsjernobyl zijn de bewoners van het dorp geëvacueerd en nooit meer teruggekeerd.
Een pop in een bed. In het schooltje hangen posters die jonge kinderen bewust moeten maken van de gevaren van het verkeer. Is verkeersveiligheid belangrijk vlak na een kernramp? Of ben je bezig met overleven en angst voor de toekomst?
Pripyat is onbewoond, maar met speciale tours kun je Tsjernobyl en Pripyat bezoeken. Een bizarre excursie naar een bijzondere plek. Met je lijf door een Geigerteller. Het stille gevaar is geweken, huizen zijn aangetast door de tijd en bomen en struiken groeien weelderig. Langzaam neemt de natuur over – alsof er nooit wat gebeurd is.” Jenny bezocht deze bizarre bezienswaardigheden.
Met speciale tours kun je Tsjernobyl en Pripyat bezoeken
#2 Gabriëlle was in Accra bij Sodom & Gomorrah
“Sodom & Gomorrah in Accra is de grootste E-waste ter wereld. E-waste staat voor elektronisch afval en veel afval vanuit Europa komt op deze E-waste terecht en wordt hier verwerkt. Zoals je hier kunt zien: door het afval te verbranden of uit elkaar te halen. Het werk is extreem gevaarlijk en de meeste jongeren op de E-waste zitten dan ook onder de krassen en sneeën. Na een tijdje werd de E-waste ook gebruikt om op te leven. Alles loopt hier door elkaar; koeien, geiten, mensen, brommers, bussen en auto’s. Het is bizar om op zo’n plek te zijn, je voelt je machteloos. Denk daarom de volgende keer goed na voor je jouw oude telefoon weg gooit. Want wie weet ligt jouw oude telefoon wel op Sodom & Gomorrah.”
Sodom & Gomorrah in Accra is de grootste E-waste ter wereld
#3 Stéphanie ging naar Wit-Rusland
“Wit-Rusland wordt ook wel de laatste dictatuur van Europa genoemd en is niet bepaald een geijkte vakantiebestemming. Een visum krijgen is lastig en eenmaal op de plek van bestemming moet je je als reiziger aan allerlei regeltjes houden. Geïntrigeerd door het gesloten karakter, plan ik in de zomer van 2012 een korte rondreis door Wit-Rusland. Ik steek de grens over bij de plaats Brest, reis per trein naar Minsk om vervolgens per bus door te reizen naar de Oekraïne.
Het backpacken is zoals verwacht niet makkelijk, maar met behulp van alle gastvrije inwoners maak ik kennis met een bijzonder stukje Europa. Ik bezoek het Nationaal Park Belavezjskaja Poesjtsja en leer de moderne kant van hoofdstad Minsk kennen. Tegelijkertijd voelt het regelmatig alsof ik een reis terug in de tijd maak. De Sovjetunie lijkt hier nog maar heel kort geleden en de mensen die ik onderweg tegenkom kunnen alleen maar dromen van de vrijheden die wij in West-Europa hebben.”
Nieuwsgierig geworden naar reizen in Wit-Rusland? Wacht dan nog even, want momenteel wordt reizen naar Wit-Rusland zeer ster afgeraden.
In Wit-Rusland lijkt de tijd stil gestaan te hebben
#4 Aniek was in het Titan II Missile museum
“Het was ooit een van Amerika’s meest geheime plaatsen. Tegenwoordig is het een museum, in de woestijn ten zuiden van Tucson. Een uniek en een tikje bizar museum, dat dan weer wel; het Titan II Missile Museum. Tijdens de koude oorlog stonden in de Verenigde Staten intercontinentale Titanraketten met kernkoppen opgesteld. Onder de grond, in enorme silo’s. Alle raketten werden ontmanteld en gesloopt, behalve deze.
Met een gids kan je afdalen in de silo. De gids vertelt je hoe na een ‘order to launch’ de nucleaire raket gelanceerd kon worden en met bijna 25.000 kilometer per uur in 30 minuten zijn doel aan de andere kant van de wereld kon bereiken. Als bezoeker kan je het missile launch system zelfs naspelen. Het Titan II Missile Museum is een archiefstuk van het verleden, een overblijfsel van de Koude Oorlog. Maar aan de andere kant zie je mannen die poseren bij het massa-vernietigingswapen, gidsen die trots rondlopen. Je staat er naast een kernbom met 650 keer de kracht van de bom op Hiroshima. „Het einde van de wereld was hier begonnen”, zo zeggen ze in het museum. Een bizarre gedachte.”
Tucson, Arizona, USA – Titan two missile museum
#5 Kirsten bezocht net als wij ooit The Killing Fields in Cambodja
“Cambodja is een land met een roerige geschiedenis. Hoewel er snel wordt gedacht aan hagelwitte stranden en wuivende palmbomen hebben zich hier verschrikkelijke gebeurtenissen afgespeeld. Tussen 1975 en 1979 had de Khmer Rouge hier de macht. Gevangenen van de Khmer Rouge werden allereerst naar de Tuol Sleng gevangenis – ook wel het museum van de Volkerenmoord genoemd – gebracht waar ze gemarteld werden. Dit is één van de meest bizarre bezienswaardigheden van Zuidoost-Azië.
Hierna werd een groot gedeelte van de gevangen afgevoerd naar The Killing Fields. Op zo’n 14 kilometer afstand van de stad. Hier werden minimaal 20.000 gevangen gemarteld en uiteindelijk vermoord. Tegenwoordig zie je hier enorme heuvels – massagraven – waaronder duizenden mensen begraven liggen. Ook vind je hier “The Killing Fields Tree”. Een boom waar kinderen en baby’s tegenaan werden geslagen om zo kogels te sparen. Een verschrikkelijke plek waar je meteen voelt dat er veel gruwelijkheden zijn gebeurd. Een bizarre bestemmingen in het o zo populaire en paradijselijke Zuidoost-Azië. Een bestemming waar je spontaan stil van wordt.”
The Killing Fields, een bestemming waar je spontaan stil van wordt
#6 Anto ging into the Glacier
“… Oftewel in de gletsjer. Je weet wel, zo’n rivier van ijs, kilometers lang en soms wel honderden meters diep. Op IJsland bevinden zich immense ijskappen (de grootste van Europa na Groenland) en men heeft hier een bijzondere attractie gemaakt, namelijk ‘Into the Glacier’. Hierbij ga je eerst met een superjeep een stuk het ijs op en kom je uiteindelijk bij een tunnel uit, die je het ijs in leidt. In het begin liggen er matjes waar je op kunt lopen, maar na enkele honderden meters staan er bankjes waar je je stijgijzers kunt aantrekken. Vanaf hier loop je dan door de honderden meters lange ijstunnel. De ‘bouw’ van de ijstunnel kostte ongeveer veertien maanden en alhoewel gletsjers constant in beweging zijn, is de verwachting dat men de tunnel zo’n 18 jaar kan gebruiken. Het is er koud, blauw en heel bijzonder.
Hoe ik het vond? Nou, ik ben op zich wel iets gewend. Zo stond ik in Nieuw-Zeeland al eens in een gletsjerspleet en klom ik in Alaska er zelfs uit, maar echt in een gletsjer had ik nog nooit op deze manier gedaan. Aangezien ik redelijk avontuurlijk ben, vond ik het niet heel beangstigend, maar ik heb geprobeerd er ook niet al te veel over na te denken, dat er een laag van 25 meter ijs boven je ligt.” Toch vind ik dit één van de meest bizarre bezienswaardigheden van IJsland.
Into the glacier in IJsland… met een laag van 25 meter ijs boven je
#7 Yvon maakte een reis naar Noord-Korea
“Wel opletten dat je de beelden van de leiders er in zijn geheel opzet!” en “Je mag absoluut geen foto’s van militairen maken”.
Twee uitspraken die Yvon’s gidsen deden tijdens haar reis naar Noord-Korea. Ze reisde naar dit enorm gesloten land waar we maar relatief weinig vanaf weten, niet direct een reis vol bizarre bezienswaardigheden, maar meer een bizarre bestemming op zich.
“Al jaren stond dit land op mijn verlanglijstje en afgelopen jaar besloot ik, vrij spontaan, om een reis te boeken.
Het is een land waar je niets alleen mag ondernemen. Alles wordt geregistreerd en je wordt continue in de gaten gehouden. Foto’s mag je enkel op bepaalde plekken nemen en als je toch stiekem foto’s maakt van plekken waar het niet mag, dan heb je grote kans dat je deze bij het verlaten van het land moet verwijderen. Wanneer je het land per trein verlaat heb je namelijk vrij grote kans dat je foto’s gecontroleerd worden.
De regels en het regime, het leven en de mensen. Ze maakten indruk op me. Het is zo’n andere wereld dan wat ik gewend was, iets dat ik maar moeilijk kon bevatten, zowel cognitief als emotioneel.
Na mijn reis vroegen mensen hoe ik het had gevonden. Ik kon het niet in woorden uitdrukken. Bizar kwam nog het dichtste bij.”
Noord-Korea is zo’n andere wereld, het is vooral bizar
#8 Mirre beklom de Ijen vulkaan op Java
De Ijen is een bizar natuurfenomeen. Giftige dampen stijgen op uit de krater van deze vulkaan op het Indonesische eiland Java en als je er ‘s nachts naartoe gaat, dan kun je tussen de gele zwavelstenen blauwe vlammen waarnemen.
“We staan middenin de krater van de actieve vulkaan. Tussen het gesteente dat geel ziet van het zwavel stijgen metershoge blauwe vlammen op. Verhit zwavel druipt van de rotswand naar beneden en daaronder ligt het zuurste meer ter wereld. Mannen zijn met scheppen en emmers in de weer om het zwavel, dat vannacht uit de vulkaan omhoog is gekomen, te verzamelen.
De zon komt op en langzaamaan verandert het landschap in een grimmig toneel. Dankzij de rookwolken die de vulkaan uitstoot, wordt de lucht hier nooit helemaal helder. Ademloos kijk ik rond op deze bizarre plek. Hoe ben ik hier beland? Hoe is dit ontstaan?” Lees verder op Mirre op Reis.” Zelf beklom ik samen met onze 2 jonge kinderen en Peter de Bromo vulkaan op Java, ook een gaaf avontuur.
De Ijen vulkaan, één van de meest bizarre bezienswaardigheden in Indonesië
#9 Zelf was ik in de Patarei gevangenis in Tallinn
Op 5 mei, bevrijdingsdag, vlogen wij naar Tallinn, waar vrijheid nog niet eens zo heel lang een vanzelfsprekendheid is. De Patarei gevangenis is daarvan een nog levend bewijs. Hier gingen velen naar binnen om nooit meer naar buiten te komen. Gebouwd onder Tsaar Nikolaas I in 1828 als zeefort, maar in de Sovjet tijd (en ook daarna nog) gebruikt als gevangenis. Pas in 2004 werden de laatste gevangen overgeplaatst naar een andere gevangenis. Tussen ongeveer 2012 en 2018 kon je deze gevangenis bezoeken, als een museum, maar inmiddels is de Patarei gevangenis gesloten voor publiek. Toen ik het bezocht was het zeker geen standaard museum. Het gebouw is in feite nog in dezelfde staat als het in 2004 verlaten is, op de graffiti na. Zelfs in de “operatiekamer”, de “executiekamer” en de strafcellen kan je zo binnen wandelen, een bizar gevoel.
In een deel van de voormalige gevangenis wordt momenteel gewerkt aan een nieuw museum, een soort eerbetoon aan de Communistische gevangen die hier zo’n afschuwelijke tijd hebben moeten meemaken. De bedoeling is om het nieuwe Patarei museum in 2026 te openen.
De Patarei gevangenis in Tallinn
#10 En ik bezocht 1 van de meest bizarre bezienswaardigheden van Bangkok
In Bangkok is wel een heel bijzonder museum en in 2007 gingen wij er voor het eerst een kijkje nemen. Het medical museum is een deel van het Siriraj Hospital, het oudste ziekenhuis van Bangkok op de westelijke oever van de Chao Phraya Rivier. Hier bekeken wij onder andere het gemummificeerde lichaam van een seriemoordenaar, de foetussen van een aantal Siamese tweelingen, maar ook baby’s met andere afwijkingen, de reacties van beten van gevaarlijke insecten, rare vergroeiingen en meer. En dat alles op sterk water. Ook is een deel van het museum gewijd aan de gevolgen van de tsunami. Het museum bestond ok in 2007 uit een aantal gebouwen en tussen 2 van de gebouwen diende je toen nog het mortuarium over te steken!
In 2023 zijn we opnieuw in het Siriraj Medical Museum, als we Bangkok met onze kinderen bezoeken. Het is nog steeds bijzonder, maar niet meer één van de meest bizarre bezienswaardigheden van Bangkok. Inmiddels ziet alles er veel gelikter uit en is er veel meer Engelse uitleg. Ook zijn er interactieve onderdelen toegevoegd. Onze oudste vindt dit een fantastisch museum en weet het na ons bezoek zeker: ze wil echt chirurg worden. 😉 Wil je zelf dit museum bezoeken? Dan kan je met de boot naar Pier N10, van waar je 200 meter rechtdoor loopt. Je vindt het museum aan je rechterhand en hoeft alleen de gele bordjes naar het museum te volgen. Als je durft. 😉 Op dinsdag is het museum gesloten.
In 2023 bezoeken we het Siriraj Medical museum met onze kinderen
Wat mij betreft zijn dit stuk voor stuk bizarre bezienswaardigheden om te bezoeken. Wat is jouw meest bizarre plek waar je ooit bent geweest?
Mooie verzameling! Heel leuk om te lezen. En de foto van die hand.. ik moet zeggen, humor hebben ze zeker wel! 🙂 In to the glacier lijkt me heel gaaf. We hebben er vorig jaar nog naar gekeken, maar helaas was deze excursie wel heel duur.
Ja, we hebben vaker kennis gemaakt met de Thaise humor, die hebben ze zeker!
Wat een gave lijst met bijzondere plekken. Het avontuur van Anto into the glacier lijkt me heel tof. Zal eens kijken of het in onze rondreis door IJsland past! 🙂
Leuk! Wanneer gaan jullie ook alweer naar IJsland?
Gave plekken! Ik hou hier wel van, een beetje mysterieus. Het is vaak de geschiedenis erachter wat het zo bijzonder of indrukwekkend maakt, erg interessant. Leuk artikel!
Dank je! Inderdaad is het vaak de geschiedenis die een plek bizar maakt. Hoewel die gletsjer dat ook is, om een andere reden!
Wat een bijzondere plekken! Ben zelf nog nooit op een van deze plekken geweest, de Patarei gevangenis in Tallinn lijkt me erg indrukwekkend om te zien.
Ja, dat is het zeker. En Tallinn is ook een hele mooie stad, wij waren echt verrast hoe sprookjesachtig mooi het er is! Zeker een aanrader dus.
Leuke lijst! Ik ben vorig jaar ook in de Patarei-gevangenis in Tallinn geweest en vond dat inderdaad een heel bizarre en fascinerende plek. Ik vond dat vervallen sportcomplex (Linnahall) in Tallinn overigens ook best apart. Alleen jammer dat je daar niet naar binnen kan. Wij zijn er alleen overheen gelopen.
Linnahal hebben wij overgeslagen Anita, maar leek me zeker ook apart om te zien! Ben alleen een tweede keer terug gegaan naar Patarei, waardoor andere dingen afvielen. 🙂
Wat een bijzondere plekken zijn het. Een aantal ervan heb ik al gezien en een aantal staan nog op de bucketlist. Naar Tsjernobil zou ik persoonlijk nooit gaan, dat voelt als het lot tarten maar dat oude ziekenhuis lijkt me helemaal geweldig. In een Gletsjer staan lijkt me ook helemaal top!
Met het oude ziekenhuis bedoel je de operatiekamer van Patarei? Daar ben ik zelf 2 keer naartoe geweest… ik geloof dat ik mezelf moest overtuigen dat ik echt gezien had wat ik gezien had, omdat ik er alleen was, haha.
haha, uh ja, helemaal mee eens, ik ben ook niet van de afgesloten ruimtes, en ondergronds vind ik ook wel een dingetje… Maar ik houd wel erg van Engeland en ook van geschiedenis, dus vond dat ik het niet kon overslaan…
Leuk idee! Juist dit soort plekken kunnen een behoorlijke indruk achterlaten. Ik ben zelf jaren geleden op Guernsey in het German military underground hospital geweest, een tunnelcomplex (gebouwd door krijgsgevangenen) waar zowel een Duits militair ziekenhuis gevestigd was als een munitieopslag. Het is uiteindelijk maar drie maanden in gebruik geweest omdat de patiënten er wel erg pips bleven door het gebrek aan daglicht… Doodeng vond ik het…
Dat klinkt ook als een bizarre plek inderdaad! En erg spannend ook… ik heb het nooit zo op afgesloten ruimtes en als het dan ook nog onder de grond is… yikes! Had hier trouwens nog nooit over gehoord op Guernsey, sowieso best wel een originele reisbestemming. 🙂
Gave locaties, hier houd ik ook wel van! Ik ben vorig jaar nog in Sachsenhausen geweest net buiten Berlijn.
Dit is een van de concentratiekampen die er nog zijn en die je kunt bezoeken.
Dat lijkt me ook een heel indrukwekkende plek om te bezoeken! Wij waren van de week in Oost-Duitsland en ook in de buurt van een voormalig kamp…twijfelden er even over, maar hebben uiteindelijk besloten niet te gaan… als de kinderen groter zijn misschien.
Het is een leuke blogpost geworden! Mijn vader is heeeeel lang geleden ook eens in Tsjernobyl geweest. Die foto’s staan nog steeds in een fotoboek. Hij moest toen vanwege de nog aanwezige straling zelfs een speciaal ‘ruimtevaartpak’ aan.
Mijn minst voor de hand liggende reis was Syrië. Dat zou het nú zijn, maar destijds was Syrië niet onveilig.
Die beelden van mensen die zo’n pak aan moesten ken ik inderdaad Denise! Een heel aparte ervaring lijkt me dat. Ik zag trouwens laatst ergens dat er weer reizen naar Syrië aangeboden worden! Naar de “veilige” gebieden… ik bedank daar dan toch eventjes voor…
Ik denk dat het meest bizarre het KGB-gebouw in Riga was. Ook omdat dat nog best recent in gebruik was. Verder vond ik Auschwitz heel aangrijpend.
Wij gaan komende mei naar Riga… in Tallinn hebben we het KGB-museum overgeslagen, dus dan een herkansing. 🙂 Was het de moeite?
Best bijzonder al die locaties. Mijn favoriet zou zijn Tjernobyl. Mijn moeder was in dat jaar zwanger van mij en als je dan hoort dat al die koeien van de wei moeten en andere verhalen vanwege straling. Best indrukwekkend! Dichterbij huis zijn wij naar spookstad Doel geweest en naar Landschaftspark Duitsland.
Doel staat hier al tijden op de planning, maar het komt er maar niet van. Nu het weer warmer wordt, en langer licht, misschien toch een keer werk van maken… 🙂
De foto van Noord Korea is precies dezelfde als de foto die wij ook hebben gemaakt. Zelfs met een fietsje erbij 😉
En dat bizarre gevoel is heel herkenbaar. Zo raar om het totaal geisoleerde maar op de een of andere manier toch zo bekende Noord Korea rond te lopen.
Die bizarre bestemming in de buurt van Tsjernobil lijkt me ook super bijzonder.
Haha, wat toevallig dat je dezelfde foto hebt. Nou ja, eigenlijk helemaal niet toevallig! Iedereen ziet exact dezelfde plekken. 😉
De plekken die ze je willen laten zien Yvon!?
Ik vind zulk soort plekken altijd het meest bijzonder om te zien tijdens een reis. Is die eerste foto ook van het Bangkok museum? Jammer dat we die gemist hebben toen wij er waren, maar goed excuus om weer eens terug te gaan 😉
Haha, nee de bovenste foto is de “operatiekamer” in de Patarei gevangenis. 🙂 Er is voor ons ook nog heel veel te ontdekken in Bangkok, wil ook echt nog een keer!!