hoe duur is Kaapverdië

Hoe duur is Kaapverdië – kosten voor twee weken eilandhoppen

Of je reis naar Kaapverdië duur is, hangt van een aantal factoren af. Ga je in Kaapverdië eilandhoppen en rondreizen, dan heb je te maken met heel andere kosten dan wanneer je een pakketreis naar één van de twee “zon, zee en strand-eilanden” Sal en Boa Vista. Reis je naar één van de resorts op deze eilanden? Dan hoef je ter plekke naast de kosten voor je reis niet veel uit te geven. Ga je naar één van de andere eilanden, of zelfs eilandhoppen tussen twee of meer eilanden? Dan kan Kaapverdië best duur zijn, afhankelijk van de keuzes die je maakt. De kosten van onze eigen Kaapverdië reis vielen echter enorm mee, zelfs tijdens de duurste periode van het jaar: de Kerstvakantie. Ik vertel je welke op welke kosten je moet rekenen en wat ons eigen budget was, voor twee weken eilandhoppen in Kaapverdië.

Pakketreizen mooie optie om in Kaapverdië te geraken

Eén van de goedkoopste opties om een vakantie naar Kaapverdië te boeken voor de periode buiten het hoogseizoen is een pakketreis. De eilanden Sal en Boa Vista zijn bekende all-inclusive strandbestemmingen, met een groot aanbod pakketreizen om uit te kiezen. Een vliegticket en fijne, luxe accommodatie samen hoeven dan, op basis van twee personen en all-inclusive, niet meer te kosten dan wanneer je deze zelf los van elkaar boekt. Je zult nu alleen waarschijnlijk meer luxe slapen. Tegenwoordig biedt Tui ook pakketreizen naar Sao Vicente aan, net als goed geprijsde losse vliegtickets met directe vlucht. Op die manier kun je Sao Vicente met Santo Antao combineren, als je graag van de sfeer en ongerepte, indrukwekkende natuur wilt genieten. Op Santo Antao kun je fantastisch wandelen ook!

vervoer Kaapverdië veerbootEilandhoppen Kaapverdië hoeft niet duur te zijn, afhankelijk van je keuzes

Je zou zo’n all-inclusive vakantie kunnen combineren met een aantal dagen op één van de andere eilanden van Kaapverdië. Houd er wel rekening mee dat je zult moeten vliegen, aangezien er geen bootverbindingen zijn vanuit Sal en Boa Vista. Dat geldt trouwens ook voor heel veel andere eilanden, want de veerdiensten zijn echt beperkt in Kaapverdië. Ook als je gaat eilandhoppen tussen veel van de andere eilanden zul je dus rekening moeten houden met binnenlandse vluchten.

Kosten losse vliegtickets en accommodatie Kaapverdië

Boek je losse vliegtickets, in combinatie met je eigen accommodatie, dan ben je wel een stuk flexibeler, wat betreft je eilandkeuze op Kaapverdië. Je kunt dan ook aanvliegen op Sao Vicente, Santiago of Sao Nicolau. Veel aanbieders van vluchten naar Kaapverdië zijn er echter niet. Je hebt eigenlijk slechts keus uit een rechtstreekse vlucht met TUI of een, veelal goedkopere, vlucht met tussenstop in Lissabon van TAP. Houd er rekening mee dat de vluchttijden van TAP vaak niet ideaal zijn en een lange overstap gedurende de nacht kunnen hebben. In dat geval zul je ook een overnachtingshotel in Lissabon moeten boeken voor de heen- en / of de terugvlucht. Reken op vluchtprijzen vanaf ongeveer tweehonderdvijftig euro voor een retour, afhankelijk van het eiland dat je kiest.

kosten Kaapverdië eilandhoppenKosten Kaapverdië eilandhoppen kunnen oplopen door binnenlandse vluchten

Vluchten met TAP, via Portugal, lopen allemaal via Lissabon. Alleen naar Sal kun je ook vanuit Porto vliegen. Qua prijs maakt dat vanuit Nederland niet veel verschil en loont het, net als altijd, om te speuren naar mooie aanbiedingen.

Wat betreft accommodatie kun je in Kaapverdië alle kanten op. Je kunt al voor een paar tientjes je eigen budgetappartement huren, of een eenvoudig hotel. Luxe is hier relatief goedkoop, dus je kunt jezelf hier zeker een keer verwennen. Als je uitgaat van vijftig euro per nacht voor twee personen, zit je in fijne accommodaties, waar je zeker niks te kort komt. Zowel onze accommodatie op Santo Antao als die op Sao Vicente waren helemaal prima. Sterker nog: die op Santo Antao is echt een pareltje!

onze mooiste accommodatie op Kaapverdië met kinderenOnze mooiste accommodatie op Kaapverdië – slechts 50 euro per nacht

Hoe duur is rondreizen tussen de eilanden van Kaapverdië

Tussen een aantal Kaapverdische eilanden zijn veerdiensten. Twee maatschappijen varen dagelijks meerdere keren heen en weer van Sao Vicente naar Santo Antao en vice versa. In een uur sta je aan de overkant. Niet voor niks kozen wij ervoor om juist deze twee eilanden met elkaar te combineren. Ook tussen Santiago, Fogo en Brava zijn vaste verbindingen met de boot. De andere eilanden van Kaapverdië liggen verder uit elkaar. Daarmee is een overtocht per boot minder praktisch en vaak oncomfortabel. Een route die eens tot twee maal per week gedaan wordt is die tussen Sao Vicente en Nicolau. Reken wel op minimaal zes uur flink schommelen. De golven kunnen echt pittig zijn. Mocht de oceaan té ruw zijn, dan wordt de veerboot geannuleerd. Prijzen zijn heel schappelijk. De overtocht van Sao Vicente naar Santo Antao kost je nog geen vijftien euro retour. Tussen Santiago en Fogo betaal je ongeveer twintig euro en Santiago naar Maio kost je het dubbele daarvan.

Vaartijden op al bovenstaande routes veranderen nog weleens. Het loont daarom, om deze een paar weken voor vertrek te controleren en een dag voor vertrek nogmaals. Een kaartje zou je theoretisch online kunnen kopen, maar het is mij niet gelukt om een werkende website te vinden. Je beste optie is om ze bij het havenkantoortje te kopen, een dag voor vertrek.

veerboten op Kaapverdië niet duurveerboten op Kaapverdië zijn niet duur

In veel gevallen is het beter om te vliegen als je gaat eilandhoppen in Kaapverdië. Vluchten tussen de eilanden worden door de twee maatschappijen Binter en TACV Cabo Verde Airlines uitgevoerd. Een enkele reis kost je zeker zo’n honderd euro en zo wordt eilandhoppen best een prijzige aangelegenheid, zeker voor een gezin. Voor ons zelf was dit één van de belangrijkste redenen om voor de combinatie van Sao Vicente met Santo Antao te kiezen. Hier kun je met de veel goedkopere boot oversteken. Mochten we nog een keer die kant op gaan, dan zouden we Santiago willen combineren met Maio en wellicht Fogo.

Kosten rondreizen op de eilanden zelf

Het rondreizen op de verschillende eilanden van Kaapverdië kun je heel goedkoop doen, door gebruik te maken van de locale aluguers. Deze minibusjes rijden vaste routes over de eilanden en zijn dé manier van transport voor de eilandbewoners zelf. Voor nog geen vier euro reis je zo half Santo Antao rond en leg je veertig kilometer af, in ongeveer een uur. Niet op alle trajecten rijden de aluguers even frequent en op sommige plekken komen ze helemaal niet. Liften is hier daarom heel gebruikelijk en dat je een handjevol kleingeld aanbiedt als je op je bestemming bent aangekomen ook. Dat wordt overigens vaak gewoon geweigerd.

Aluguer KaapverdiëReizen met de aluguer op Kaapverdië kost niet veel

Heb je haast, dan kun je beter voor een andere vorm van transport kiezen, want aluguers vertrekken pas als ze tot de nok toe gevuld zijn met passagiers en hun bagage. Soms kan dat even duren. Het is wel één van de gezelligste manieren om Kaapverdië te ontdekken. Een taxi kost ongeveer een euro per kilometer voor afstanden tot ongeveer toen kilometer. Voor veertig euro huur je een auto met chauffeur die je een hele dag rondrijdt over het eiland, om je de mooiste plekjes te laten zien. Leg je die dag erg veel kilometers af, of wil je een route nemen over een hele slechte weg, dan kan de prijs wat hoger zijn.

Excursies en activiteiten op Kaapverdië

Excursies en activiteiten zijn wat Kaapverdië best een dure bestemming kan maken, hoewel dat ergens ook helemaal niet nodig is. Ga je bijvoorbeeld naar Santo Antao of Sao Nicolau, dan zal wandelen waarschijnlijk één van je hoofdactiviteiten zijn. Dat is ook op Kaapverdië gewoon helemaal gratis. Zelf hebben we op Santo Antao ook bij een lokale familie gegeten via Terra Terra Tours, die meer gave, lokale ervaringen aanbieden op verschillende van de Kaapverdische eilanden. Prijzen variëren een paar tientjes tot ongeveer honderd euro, afhankelijk van de lengte en aard van de activiteit. Op Sao Vicente hebben we een eilandtour met een 4×4 gedaan, wat voor een ochtend of middag ook ongeveer honderd euro kost. Tenslotte gingen we snorkelen tussen de zeeschildpadden, waarbij we in het bootje van een lokale visser in Sao Pedro een eindje de zee op voeren. Hem betaalden we zo’n dertig euro om ons hele gezin mee te nemen en van snorkeluitrusting te voorzien.

snorkelen schildpadden Sao PedroSnorkelen met schildpadden in Sao Pedro

Uit eten op Kaapverdië

Op Kaapverdië kun je heerlijke vis eten en het lokale gerecht “catchupa” moet je zeker geprobeerd hebben. Verder is de Kaapverdiaanse keuken niet heel spectaculair. Je kosten voor uit eten op Kaapverdië zijn sterk afhankelijk van je keuzes op dit gebied. Ga je uit lunchen én dineren, of kies je één van die twee? Of kook je overwegend zelf? Dat laatst is wat wij hebben gedaan. Toch zijn we een paar keer buiten de deur gaan lunchen. Dat kostte ons zo’n vijftien tot twintig euro per keer, voor drie gerechten (onze kinderen eten nog geen volledige porties) en vier drankjes.

Onze eigen kosten voor twee weken eilandhoppen

Wij reisden naar Kaapverdië in de duurste periode van het jaar. De vliegtickets boekte ik bijna een jaar voor vertrek en waren retourtickets Amsterdam – Sao Vicente. Al dagen hield ik de ticketprijzen voor de periode vlak daarvoor in de gaten. Zo wist ik exact op welk moment ook de juiste dagen in de Kerstvakantie te boeken waren en kon ik direct mijn slag slaan. Zo is het me gelukt om met ons vieren voor elfhonderd euro retour te vliegen, met zowel op de heen- als op de terugweg een overnachting in Lissabon. Onze vluchten waren alleen inclusief handbagage en zonder stoelselectie. Voor een andere periode in het jaar is het mogelijk om voor eenzelfde prijs vliegtickets naar Kaapverdië te vinden, zowel voor Sao Vicente, als voor Santiago.

de markten van Sao VicenteGa je niet uit eten op Kaapverdië, dan zijn de markten perfect om je eten te kopen

Overnachten deden we overal in eenvoudige maar prima appartementen met twee aparte slaapkamers. Alleen in Lissabon kozen we een hostel met een familiekamer, niet ver van de luchthaven. Gemiddeld kostten de overnachtingen ons vijftig euro per nacht. Voor de taxiritjes van en naar de luchthaven in Lissabon en op Sao Vicente betaalden we in totaal tachtig euro.

Aan vervoer op Kaapverdië hebben we nog geen vijftig euro uitgegeven. Dat is inclusief een paar korte taxiritjes. Als reisblogger heb ik geregeld samenwerkingen en zodoende hebben we slechts voor twee keer een middag snorkelen tussen de zeeschildpadden zestig euro betaald. De andere excursies hebben ons niets gekost. Op drie lunches en wat fastfood na, op de dagen van de heen- en de terugreis, hebben we alle dagen zelf gekookt. Voor je boodschappen ben je net iets meer kwijt dan thuis, omdat veel spullen geïmporteerd worden. Ik denk dat we in totaal ongeveer tachtig euro meer hebben uitgegeven dan wanneer we thuis waren gebleven, inclusief die lunches dus.

4x4 tour Sao VicenteEen populaire en best prijzige excursie op alle eilanden van Kaapverdië – een 4×4 tour

Nog wel iets om rekening mee te houden is de luchthavenbelasting die je op Kaapverdië betaalt bij aankomst. Dit is best een fors bedrag en vervangt het vroegere visum van Kaapverdië. Per persoon betaal je 30 euro. Dit kun je gewoon met de pin of creditcard voldoen bij aankomst.

Hoe duur is Kaapverdië voor ons geweest – in tabel

Wat bovenstaande nou betekent heb ik nog even in een overzichtelijke tabel gezet voor je. Het betreft hier dus een vakantie naar Kaapverdië voor een gezin van vier personen, waarbij we gingen eilandhoppen op twee eilanden. Wat denk je, is Kaapverdië duur als vakantiebestemming, of valt het je alles mee?

Vliegtickets1100
Accommodatie 14 nachten700
Aankomstbelasting120
Vervoer50
Excursies60
Eten80
TOTAAL2110
Ga naar al mijn Kaapverdië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!