Bangkok met kinderen

Bangkok met kinderen zien en doen met gezin in Bangkok

Wie Bangkok met kinderen bezoekt, kan er zeker van zijn zich niet te hoeven vervelen. Er is in de hoofdstad van Thailand zoveel te doen, juist ook met kinderen. Je zou jezelf er met gemak 2 weken of langer kunnen vermaken. Wij waren al vaak in deze geweldige metropool en bezochten de laatste 3 keer Bangkok met kinderen. In dit blog heb ik de leukste activiteiten in Bangkok met het gezin voor je verzameld. Ik schreef ook over onze eerste keer Bangkok, wellicht ook handig om even te lezen, bij een eerste bezoek!

Waar overnachten met kinderen in Bangkok

Bangkok is groot, heel groot. Onderstaande activiteiten en bezienswaardigheden die geschikt zijn om met het gezin te bezoeken, liggen verspreid over de stad. Dat maakt het lastig om de juiste plek te kiezen om te overnachten. Bovendien zoek je als je Bangkok met kinderen bezoekt waarschijnlijk naar rustige accommodatie, waar iedereen in elk geval voldoende slaap krijgt. Het feestgedruis rond de bekende Khao San Road wil je dan het liefst vermijden. Het fijne van deze wijk (Banglamphu) is wel dat het één van de meest centrale liggingen van heel Bangkok heeft. Met de boten over de Chao Praya rivier kun je jezelf bovendien snel door de stad verplaatsen. Veel van onderstaande bezienswaardigheden zijn vanuit deze wijk goed bereikbaar. Vanuit dit hotel sta je binnen 5 minuten midden in de Khao San Road, of de nabijgelegen (en iets relaxtere) Soi Rambuttri, maar je bent ver genoeg weg om geen last van het geluid te hebben. Bovendien heeft het hotel een zwembad, erg fijn als je na een middag sightseeing lekker even wilt afkoelen met de kinderen.

Banglamphu bij Khao San en Chao PrayaDe nightmarkets en de pier aan de Chao Praya rivier maken Banglamphu een prima slaapplek

Zoek je nét wat meer luxe? Dan is dit hotel, aan de overkant van de Chao Praya rivier ook super centraal gelegen, op 50 meter van de pier voor de veerboten, maar ook met één van de leukste markten van Bangkok heel dichtbij en op steenworp afstand van verschillende van onderstaande bezienswaardigheden! Er is hier alleen geen zwembad. Dit hotel met zwembad is nog geen 100 meter van Jim Thompson’s House en op 5 minuten van de Skytrain én de metro. De Canal Boat is direct aan de achterkant. Daardoor kun je ook hier makkelijk alle kanten op. Wij slapen zelf graag in een appartement met onze kinderen, maar die zijn in Bangkok niet erg centraal gelegen. Dit studio appartement in Chinatown is volgens reviews wel een enorme aanrader: centraal en toch stil.

Bezoek in Bangkok met kinderen ook het Koninklijk paleis

Het Koninklijk Paleis is dé bezienswaardigheid van Bangkok. Je kunt eigenlijk niet in Bangkok geweest zijn, zonder je te vergapen aan de pracht en praal van het Koninklijk Paleis en de bijbehorende Wat Phra Kaeo. Ook als je Bangkok met kinderen bezoekt is dit een indrukwekkende bezienswaardigheid. De enorme gouden stoepa en rijkversierde torens ernaast trekken al van verre de aandacht. De gigantische beelden van bewakers, volledig met mozaïek versierd, zijn indrukwekkend, net als alle glimmende, kleurrijke details in de rest van het complex.

Wat Phra Kaew - grootste tempel van BangkokOok kinderen zijn onder de indruk van Wat Phra Kaeo in het Koninklijk Paleis

De traditionele dans voorstelling in het Royal Theatre is een aanrader

Het entreeticket voor het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaeo geeft ook toegang tot het Art of the Land Museum én een voorstelling van het Koninklijk Theater. Het museum lijkt me niet direct heel boeiend voor kinderen, dus daarom hebben wij dit zelf niet bezocht. Het Koninklijk Theater voert 3 keer per dag een voorstelling op met een bekend hoofdstuk uit de Ramayana. Dit is een kleurrijke voorstelling met energieke dansen in het Sala Chalemkrung. Dit is zeker een erg leuke voorstelling voor kinderen en het duurt niet te lang, net iets meer dan een half uur. Het valt dus perfect in te passen tussen het Koninklijk Paleis en de tempels in deze omgeving als je Bangkok met kinderen bezoekt. Wij gaan naar de laatste voorstelling van de dag, een fijne afsluiting. Ons ritje naar “huis” daarna is er eentje die de kinderen nog lang zal heugen. Onze tuktuk-bestuurder was in een wel heel erg jolige bui en maakte aan één stuk door grapjes en malle manoeuvres.

Een ritje in een tuktuk mag je echt niet missen in Bangkok met kinderen. De ervaring om in zo’n ronkend, open karretje in vrolijke kleuren door het verkeer te suizen is er één die kinderen niet snel vergeten. Super leuk en zeker een keer doen! Voor de veiligheid en rust is een taxi prettiger (en zeker niet duurder!)

Koninklijk theater BangkokOns ritje in de tuktuk na de voorstelling het Koninklijk theater Bangkok is een feestje

Niet voor alle kinderen, maar onze oudste vond Siriraj hospital museum fantastisch

In het Siriraj Hospital, één van Bangkoks ziekenhuizen aan de Chao Praya rivier, is een museum gevestigd. Het Siriraj Medical Museum is een bijzonder museum over onder andere de anatomie van de mens. Ook zijn er veel foetussen en lichaamsdelen op sterk water te zien. Er zijn verschillende soorten Siamese tweelingen, op diverse manieren met elkaar vergroeid. Ook staan er rokerslongen en ziektes in de verschillende vitrines. Wij bezochten Siriraj jaren geleden en toen was het museum vrij traditioneel, hoewel het gangetje waarbij je langs het mortuarium liep nogal absurd aanvoelde.

Tegenwoordig is het Siriraj een veel moderner, hipper museum geworden, met ook een interactieve kant. Onze dochter vond het waanzinnig interessant om te zien hoe de binnenkant van mensen eruit ziet en functioneert én hoe artsen in het ziekenhuis hun patiënten opereren. Ik kan me voorstellen dat dit niet voor elk kind even geschikt of interessant is. Het is echter een uniek museum, op de oevers van de Chao Praya rivier, pal tegenover Khao San road en niet al te ver van het Koninklijk Paleis en Wat Phra Kaeo. Hebben jouw kinderen interesse in het menselijk lichaam, dan is dit absoluut een boeiend museum.

Siriraj Medical MuseumTegenwoordig is het Siriraj Medical Museum modern en vrij interactief

Het Royal Barges museum

De houten longtail boten worden van oudsher in Bangkok gebruikt. De Koninklijke familie heeft altijd haar eigen longtail boten gehad, die tijdens Koninklijke processies gebruikt werden. Deze zogenaamde Royal Barges worden tentoongesteld in een groot boothuis aan de rand van één van de kanalen die Bangkok rijk is. De boten hebben schitterend houtsnijwerk. Je kijkt hier geen uren rond, maar de boten zijn schitterend en zijn ook voor kinderen leuk om te zien. Wat het voor ons extra leuk maakte is dat ons door de buurman van dit museum een tocht met een longtail boot aangeboden werd. Zo gaat, als je Bangkok met kinderen bezoekt, het ene uitje over in het andere.

Maak een tocht door de Khlongs als je Bangkok met kinderen bezoekt

Bangkok is een stad van water. Behalve de Chao Praya rivier, die als een levensader door de stad stroomt, zijn er de kanalen die vooral ten Westen daarvan een aaneenschakeling van waterwegen vormen. Deze zogenaamde khlongs kun je ontdekken in een tochtje met een houten longtail boot. Op de toeristische plekken rond de Chao Praya rivier krijg je geregeld een longtail boot aangeboden. Wij worden aangesproken of we een tocht met een boot willen maken bij het Royal Barges museum, dat ook aan één van de waterwegen ligt.

Royal Barges Museum en longtail boot door de khlongs BangkokNa het Royal Barges Museum een longtail boottocht maken door de khlongs van Bangkok

Afhankelijk van je handigheid in het onderhandelen kun je 1 tot 2 uur door de khlongs varen voor een bedrag tussen de 20 en 40 euro. Houd er rekening mee dat tussen de rivier en de kanalen een sluis zit, die in het meest ongunstige geval (als het druk is) makkelijk 20 minuten van je tijd afsnoept. Anderhalf uur is eigenlijk het minimum dat je nodig hebt, om naast de drukbevaren khlongs die de hoofdwegen vormen, ook enkele van de kleine, stille waterweggetjes te ontdekken. Je vaart af en toe letterlijk bij de mensen thuis langs. Onderweg zie je geregeld varanen zwemmen of zonnen, soms echt flink grote!

Met de boot over de Chao Praya rivier varen

Dé manier om je door Bangkok te verplaatsen is met de boot over de Chao Praya rivier. Op het water zijn geen files, dus vaak is dit de snelste optie. Door deze rivierboten te combineren met de bootdiensten op het kanaal bij de Golden Mount en met de Sky Train, kun je grote delen van de stad makkelijk en comfortabel bereizen. Soms liggen stations en pieren niet direct bij elkaar en kun je daartussen een tuktuk gebruiken. Deze manier van reizen is een ervaring op zichzelf en zullen kinderen zeker super vinden.

Bangkok met kinderen vanaf het waterBangkok met kinderen vanaf het water ontdekken is super relaxt

De veerdienst in de Chao Praya rivier heeft een gele, een oranje, een groene en een rode lijn. Eigenlijk is alleen de oranje lijn interessant. De andere boten zijn typische forenzenboten die door de weeks mensen naar hun werk en weer naar huis brengen. De oranje boot stopt overal en vaart frequent. Tickets kosten minder dan 50 Eurocent. Daarnaast is er een blauwe toeristenboot, die een stuk duurder is, maar alleen bij de toeristische bezienswaardigheden stopt en zodoende sneller is.

Bezoek de tempels van Bangkok met kinderen

Niet direct een kinderactiviteit, maar toch iets wat je zeker moet doen als je Bangkok met kinderen bezoekt is naar de tempels gaan. Je vindt echt de mooiste tempels in Bangkok, zoals Wat Po, met haar enorme, liggende Boeddha. In de minder toeristische tempels kun je zien hoe de Thai komen bidden en meer leren over de Thaise cultuur, waar het Boeddhisme in geworteld is. Voor kinderen én volwassen bezoekers is een tempelbezoek de uitgelezen kans om op een laagdrempelige manier meer te weten te komen over het Boeddhisme en de Thai. Mijn eigen favoriete tempel is Wat Arun, niet in de laatste plaats om de geweldige ligging en het uitzicht over de Chao Praya rivier, het Koninklijk Paleis en de stad Bangkok. In een apart blog vertel ik je alles over de mooiste tempels van Bangkok.

Wat Arun favoriete tempel BangkokWat Arun is mijn favoriete tempel in Bangkok

Baan Silapin voor creatieve kinderen

Baan Silapin wordt ook wel the artists house genoemd. Deze creatieve hotspot vind je in één van de khlongs van Bangkok. Het historische, houten huis heeft een eeuwenoude stoepa op de binnenplaats staan. Binnen vind je altijd wel een kunsttentoonstelling en kun je gezellig zitten met een drankje. Wat het juist leuk maakt om deze plek in Bangkok met kinderen te bezoeken, zijn alle creatieve dingen die er te doen zijn. Zo kun je je eigen kettingen en armbanden maken. Onze meiden beschilderen er de voorkant van een boekje en ene gipsen figuurtje. Op de houten looppaden, die de woonhuizen van het kanaal scheiden, kun je hier overal visvoer kopen. Onze kinderen vonden het geweldig om te zien hoeveel grote vissen daar op af komen.

Vlakbij Baan Silapin, op een pleintje tussen de overdekte foodmarket en de tempel, is elke zaterdag en zondag om 14.00 uur een voorstelling met marionetpoppen. Deze levendige puppet show wordt al jaren voorbereid door een groep jongeren en kinderen, die zo de Thaise cultuur levend houden.

Baan Silapin Bangkok creatieve kinderenBaan Silapin is dé plek om te bezoeken in Bangkok met creatieve kinderen

Het Siam museum

Wij hebben in Bangkok weinig musea bezocht met onze kinderen. Het Siam museum is één van de uitzonderingen. Dit is zeker geen stoffig, saai museum, maar een interactieve verzameling ruimtes, waar de definitie van Thai-ness wordt verteld op een verassende, moderne manier. Wat houdt het in om Thai te zijn?! Kinderen en volwassenen mogen hier zelf veel dingen aanraken, uitproberen en op zoek naar de antwoorden van de speurtocht. Onze favoriete ruimtes zijn die waar we ons mogen verkleden in koloniale kleding en die waar we allerlei spelletjes spelen om nóg meer over de Thaise cultuur te weten te komen. Heel gaaf gemaakt is de interactieve voorstelling op houten blokken, die beurtelings omhoog komen, van de geschiedenis van Thailand.

Het Siam museum ligt om de hoek bij Wat Pho (en het Koninklijk Paleis) en ook op steenworp afstand van de Pak Khlong Talat bloemenmarkt. Je kunt deze bezienswaardigheden dan ook perfect met elkaar combineren.

Siam Museum BangkokHet Siam Museum is echt de moeite waard, ook met kinderen

Voor stoere kids: King Power Mahanakhon skywalk en skyride

Houden jouw kids van stoere dingen? Dan durven ze vast wel op het ruim 300 meter hoge, glazen platform van de King Power Mahanakhon skywalk te staan. Met een supersnelle lift ga je naar de 74e verdieping, vanwaar je al een fantastisch uitzicht over Bangkok hebt. In de lift wordt een tof animatiefilmpje afgespeeld. Voor we het door hebben stappen we uit in een ruimte met rondom hoge ramen en verrekijkers. Op een hoogte zoals dit lijkt het haast allemaal een beetje nep vind ik altijd. Het is alsof we van bovenaf naar een modeltreinbaan kijken.

Met de trap of een glazen lift ga je de laatste etages naar boven, waar je op het observatiedeck een 360 graden uitzicht over de Thaise hoofdstad hebt. Ik ben met onze oudste dochter naar boven gegaan en we twijfelen héél even, voordat we het glazen platform op stappen, met de grond ver beneden ons. Uiteindelijk maken we zeker een kwartier foto’s en genieten we van het uitzicht, voor we weer in de lift afdalen naar de begane grond. Daar maakt onze dochter 2 ritjes in de skyride. In een stoeltje, dat je zelf omhoog en omlaag kunt laten bewegen, vlieg je met een VR-bril op door een landschap naar keuze. Bij elk van onze toegangskaartjes zit een ritje in deze skyride, maar ik sta mijn kaartje graag af, als ik zie hoeveel lol zij heeft.

King Power Mahanakhon skywalk en skyrideVoor stoere kids: King Power Mahanakhon skywalk en skyride

Voor alle kinderen die dol zijn op eenhoorns: het Unicorn café

Ondertussen dat wij op grote hoogte verkeren, doen de twee anderen uit ons gezin een heel ander soort uitje. Op loopafstand van de King Power Mahanakhon skywalk zit het Unicorn café. Hier kun je de zoetste macarons en taartjes eten, in unicorn kleuren, in een zelf uitgezochte eenhoorn outfit die je voor een klein bedrag kunt huren. Stel je van alle hapjes niet té veel voor, behalve dat het mierzoet is, maar je krijgt er wel een heel blij kind van. Onze grote en kleine unicorn komen er in elk geval enthousiast weer naar buiten.

Een echte kinderdag in Siam Amazing Park

Soms boffen de kinderen. Wij doen niet dagelijks échte kinderactiviteiten, maar plannen vooral activiteiten die de kinderen óók leuk vinden. Ook tijdens ons bezoek aan Bangkok was er 1 echte kinderdag. We hebben die dag doorgebracht in Siam Amazing Park. Het pretpark bestaat uit een heel aantal niet al te nieuwe, niet al te hippe attracties, die onze meiden van 8 en 10 super leuk vinden. Ik denk dat kinderen tot een jaar of 12 zich hier prima kunnen vermaken.

Unicorn Cafe en Siam Amazing Park-BangkokKinderparadijzen: Unicorn Cafe en Siam Amazing Park Bangkok

Na een paar uurtjes van de octopus naar de wildwaterbaan naar de achtbaan, trekken we onze zwemkleding aan. In Siam Amazing Park is namelijk ook Waterworld. Dit waterpark haalt het niet bij een Europees waterpark en heeft z’n beste tijd ook echt wel gehad. Toch zijn de glijbanen en verschillende zwembaden echt wel leuk om lekker af te koelen. Kijk uit bij de betonnen glijbanen in regenboogkleuren. Die gaan zo hard dat mensen er soms een meter uit omhoog vliegen.. en weer neerkomen. Au!

Je kunt je toegangstickets kopen op de website van Siam Amazing Park, maar behalve dat die site nogal onoverzichtelijk is met de verschillende tickettypes en verschil in Thaise en andere bezoekers, is de prijs ook nog eens hoger dan die bij veel ticketwebsites.

Siam Amazing Park waterparkOok het waterpark van Siam Amazing Park vinden onze meiden erg leuk

Kidzania

Hadden we niet voor het Siam Amazing Park gekozen, dan was het Kidzania geworden. Hier kunnen kinderen zelf beroepen uitoefenen. In Ahmedabad, in India, zijn we een paar uurtjes in een vergelijkbaar park. Kidzania is een interactieve stad voor kinderen tot een jaar of 14, waar ze door rollenspel leren, maar vooral heel veel plezier hebben om te ontdekken hoe de brandweer, de piloot en de bouwvakker nou écht werken. Je vindt Kidzania trouwens in heel veel grote steden over de hele wereld. Dit is dé reden dat we het in Bangkok overslaan: grote kans dat we er ergens anders een keer naartoe gaan.

Fietsen in Bangkok met kinderen

Zelfs na al onze keren in Bangkok met kinderen én zonder, is er ook nog iets waar wij nog steeds niet aan toe zijn gekomen. Fietsen in Bangkok met een speciale fietstour, die je op de meest bijzondere plekjes brengt, schijnt echt heel gaaf te zijn. De fietstour van Co van Kessel staat enorm goed bekend: ervaren gidsen nemen je mee naar straatjes waarvan je zelf nooit had gedacht dat je daar ooit zou komen, laat staan op de fiets. Voor de jongste kinderen zijn er fietsstoeltjes beschikbaar, terwijl de oudere kinderen zelf kunnen fietsen. Hoe cool is dat: fietsen door Bangkok!

lokale buurten BangkokHoe cool om door dit soort lokale buurten in Bangkok te fietsen met kinderen

Maak je een rondreis door Thailand met kinderen, dan kun je op een paar uur ten zuiden van Bangkok wilde olifanten spotten. In Kui Buri national park is de kans 99% om ze daadwerkelijk te zien. Het vlakbij gelegen Khao Sam Roi Yot nationaal park is ook een aanrader, voor de stranden, de landschappen, de gave grot en de aapjes die er wonen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

2 reacties op “Bangkok met kinderen zien en doen met gezin in Bangkok

  1. Aniek zegt:

    Hi Yvonne, jij was er steeds met oudere kinderen denk ik, maar misschien kan je me helpen. We twijfelen of we voor ons zoontje (ruim 1,5 nu) een kleine opklapbare buggy meenemen naar Bangkok & Thailand of dat wij hem vooral in de draagzak gaan dragen. En hem verder zelf wat laten lopen. Een buggy is wel fijn, kan hij lekker slapen en sjouwen wij ons niet steeds een ongeluk. 🙂 Maar ik weet niet of dat heel praktisch is in Thailand. Als je constant stoep op en af gaat en de wegen matig zijn. Wat denk jij? Groet Aniek

    • Over Yvonne van der Laan zegt:

      In Thailand zijn we inderdaad met oudere kinderen geweest, maar ik denk dat het eraan ligt wat je met de buggy wilt doen. In India hadden we 2 keer een buggy mee om te dienen als stoeltje in restaurant waarin ons kind dan stil zat om te eten, als bagage-meesjouw-rollator, instant dutje-zonder-zweten-plekje, enz. Vooral voor binnenshuis gebruik en op de luchthaven en stations. Ik had de illusie dat het in Pushkar best rustig op straat was en ik de buggy daar zou kunnen gebruiken om ons kind in te vervoeren. Tot ik 2 tellen buiten was. Ik denk dat dit in Bangkok niet anders is: alles raast, loopt en rijdt rakelings langs je buggy. Ik was bang dat ze mijn kind zouden aanrijden, haha en heb de buggy toen direct omgeruild voor een draagzak. De laatste keer in Pushkar liep ik daarom vaak met dreumes op de rug in de draagzak en peuter op de buik in mijn armen. Ik denk dat je het aantal verplaatsingen dat jullie gaan doen (en hoe je dat gaat doen, met OV of privé vervoer) moet laten meewegen in jullie keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *