Patarei gevangenis Tallinn

Terug in de tijd in de Patarei gevangenis in Tallinn

Alweer een paar jaar terug vliegen wij naar Tallinn. Dat doen we op 5 mei, bevrijdingsdag. We gaan naar de hoofdstad van een land waar vrijheid nog niet eens zo heel lang een vanzelfsprekendheid is. De Patarei gevangenis in Tallinn is daarvan een nog levend bewijs. Hier gingen velen naar binnen om nooit meer naar buiten te komen. Gebouwd onder Tsaar Nikolaas I in 1828 als zeefort, maar in de Sovjet tijd (en ook daarna nog) gebruikt als gevangenis. Pas in 2004 werden de laatste gevangen overgeplaatst naar een andere gevangenis. Ik bezoek de Patarei gevangenis, één van de meest bizarre bezienswaardigheden waar ik ooit ben geweest.

Binnen de muren van de Patarei gevangenis

Wij zijn in Tallinn als onze meiden nog erg jong zijn. De Patarei gevangenis lijkt ons geen geschikte plek om een peuter en een kleuter mee naartoe te nemen. Ik dwaal daarom zelf door dit verlaten, schemerige en soms behoorlijk angstaanjagende gebouw. Tegelijk met mij zijn er slechts 3 andere bezoekers binnen, maar het gebouw is enorm. Ik heb geen idee waar zij zich bevinden en wat ik verder aantref in elke schemerige en soms zelfs pikdonkere ruimte. Rond dwalen door de Patarei gevangenis is één van de spannendste dingen die ik op reis heb gedaan. 🙂 De krakende deuren en piepende scharnieren jagen me soms de stuipen op het lijf. En een andere bezoeker ook één keer. 😉

piepende deuren Patarei gevangenisKrakende deuren en piepende scharnieren in de Patarei gevangenis

Eenmaal binnen is het stil. En koud. Zelfs als de zon buiten doorbreekt merk je daar binnen de muren van dit gebouw op de meeste plekken niks van. De wind laat af en toe een deur krakend bewegen. Het lijkt alsof je zo een psychologische thriller in stapt, waar de tijd heeft stil gestaan. In een hoekje van dit eenzame doolhof van gangen, cellen en kamers staat een vergeten typemachine, met Cyrillische letters. In de operatiekamers zijn nog steeds de gebruikte voorwerpen te zien, zoals operatielampen, een anesthesie-apparaat, oude flessen waar waarschijnlijk ooit vloeistoffen in zaten en allerlei apparaten waarvan ik alleen maar kan raden waarvoor ze dienden. Hoeveel mislukte operaties zullen hier hebben plaatsgevonden?

operatiekamer Patarei gevangenisDe Patarei gevangenis, Tallinn: één van de operatiekamers en een oude typemachine

Cellen en personeelskamers

Achter elke dikke, metalen deur staan weer opnieuw tien ijzeren stapelbedden. Hier en daar nog een vies kussen, een kale matras of zelfs een paar half vergane schoenen, zodat het weinig inlevingsvermogen kost om je de gevangenen die hier zaten voor de geest te halen. Sommige ruimtes staan nog vol met meubels. De kamers aan de zonnige Zuidkant van het gebouw lijken gebruikt door personeel: bewakers en in de medische vleugel artsen. In andere ruimtes is alleen een stoel of een bed achtergebleven. In de bibliotheek liggen kranten uit het jaar 1989 naast Russische romans en tijdschriften in Cyrillische letters.

Op verschillende plekken staan nog de oude wachttorens en er zijn speciale surveillance gangen, waar ooit de binnenplaatsen nauwlettend in de gaten werden gehouden. Ontsnappen was hier praktisch onmogelijk. Het voelt als een bevrijding als ik zelf in één van die surveillance gangen even weer in het daglicht ben. De akelige sfeer kruipt echt onder mijn huid na een uur dolen door schemerig verlichte gangen, cellen en andere vertrekken.

Patarei gevangenis wachttoren en surveillanceOntsnappen was praktisch onmogelijk uit de Patarei gevangenis

Geen sprookje

Op de bovenverdieping hebben sommige gangen en kamers nog daglicht. Door één van de ramen waait een frisse zeewind naar binnen. Vitrage beweegt zachtjes heen en weer. Als ik weer afdaal naar de lagere gangen, wordt het weer donkerder. De naarste plek van het hele gebouw is misschien wel de executiekamer. Overal liggen elektrische bedradingen. Naast een gat in de grond staat een stoel. Wat zich hier heeft afgespeeld, daar wil ik me geen voorstelling van maken.

Bizar, dat een plek als deze zich op loopafstand van een sprookjesachtige binnenstad van Tallinn bevindt… in nog geen kwartier loop je er door de in opkomst zijnde wijk Kalamaja naar toe. Een glimp van het ellendige leven achter het “IJzeren Gordijn”. Hoe gek het ook klinkt: ik ben blij dat ik mezelf over een lichte angst heen heb gezet om in m’n eentje door dit huiveringwekende gebouw te dwalen. Ik ben dankbaar dat ik er nog voor de sluiting en verkoop van de Patarei gevangenis in 2018 heb kunnen rond kijken in haar oude staat. Zoals toen wordt het niet meer.

Patarei gangen kamers executiekamerGangen, kamers en de executiekamer in de Paterei gevangenis, Tallinn

Patarei gevangenis wordt nieuw museum

In april 2018 heeft de Estse regering de Paterei gevangenis verkocht aan de Estonian Institute of Historical Memory. Dit instituut heeft de beslissing genomen het museum uit te breiden naar een overzicht van communistische regimes wereldwijd en de misstanden en wandaden die daar zijn/worden begaan. Van een lokaal museum wil het zich gaan richten op een internationaal publiek onder de naam “International Memorial Museum for the Victims of Communism”. Het museum wordt hiervoor grondig verbouwd en zal in 2026 haar deuren openen.

Zo zelf ronddwalen door alle “spooky” ruimtes van de voormalige Patarei gevangenis is er dan niet meer bij. Daar krijg je als bezoeker echter veel achtergrondinfo in een modern en interessant museum voor terug!

Patarei Prison TallinnBizar hoe losse voorwerpen een verhaal lijken te vertellen hier

De foto’s in dit blog heb ik bijna allemaal met een hele lange sluitertijd genomen. Het is in de Patarei gevangenis veel donkerder dan je zou denken. Soms slechts schemerig. Ik had geen statief mee, dus soms was het een uitdaging om een scherp plaatje te schieten. Ik kon me er ook niet overal toe zetten om heel geduldig te zijn.. soms had ik gewoon de kriebels en heb ik een bepaalde foto dan maar niet meer gemaakt. 🙂

Ben jij weleens op zo’n plek geweest, waar je tegelijkertijd enorm door gefascineerd werd, maar ook écht de kriebels van kreeg?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

11 reacties op “Terug in de tijd in de Patarei gevangenis in Tallinn

  • Yvonne zegt:

   Ja, kan me voorstellen dat het dan helemaal creepy is, als je echt helemaal de enige bent. Ik liep ook alleen rond en had bij de ingang gevraagd hoeveel mensen er binnen waren. 10. In dat enorme complex is dat ook niet veel, maar zo kwam ik heel af en toe iemand tegen…

 1. Marijke zegt:

  Wauw, dit lijkt me bijzonder fascinerend. Ik ben erg geïnteresseerd in de Sovjetgeschiedenis, maar hier had ik nog nooit van gehoord! Tallinn is volledig onontgonnen terrein voor mij (en stond ook niet echt hoog op het lijstje), maar door dit te zien lijkt het wel erg aanlokkelijk om ook te gaan. Je foto’s van die foltertuigen (en van het hele gebouw eigenlijk) zijn zo mooi. Als is “mooi” misschien niet echt het woord voor een plaats met zo’n nare geschiedenis, maar ze intrigeren echt enorm. Wat een interessante tip!!

  • Yvonne zegt:

   Ik had er ook nog nooit van gehoord en kwam er bij toeval achter dat het bestond. Toen ik het op internet had gelezen wilde ik nog liever naar Tallinn, gek is dat… die aantrekkingskracht van dit soort plekken… vind het ook erg gaaf om er foto’s te maken.

 2. Sandra zegt:

  Oh men. Die sfeer die altijd op van die verlaten plekken hangt… Ergens geweldig en ook heel griezelig. Jouw foto’s zijn mooi, ik moet nog zoveel meer oefenen met urbex. Sowieso zou ik dit wel willen bezoeken als ik in de buurt zou zijn!

  • Yvonne zegt:

   Dit is de perfecte plek om te oefenen met urbex. Neem wel iemand mee, ik was alleen en voelde me soms niet helemaal op mijn gemak genoeg om te experimenteren met de camera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *