Kirgizië bezienswaardigheden

9x Kirgizië bezienswaardigheden die je móet zien

Kirgizië kent geen highlights zoals andere landen ze hebben. Naar Kirgizië ga je niet voor de geweldige bouwwerken of monumenten en ook voor de beste musea hoef je echt niet naar dit land in Centraal Azië af te reizen. De natuur en de geweldige berglandschappen zijn de echte aantrekkingskracht van dit land en vaste prik in elke route door Kirgizië. Wie houdt van de sfeer van vroeger en een beetje levendigheid kan de markten hier vast ook waarderen, dát waren in elk geval voor ons echte hoogtepunten. Wat je zeker gezien moet hebben in Kirgizië, dat vertel ik je in dit artikel.

#1 Via de Irkeshtam pas naar Sary Tash

Onze eerste kennismaking met Kirgizië is als we hard gillend China uit rennen, bij het oversteken van de grens bij de Irkeshtam pas. Wat zijn we blij, dat we eindelijk de mensen weer kunnen begrijpen. En wat worden we overdonderd door de imposante bergtoppen, bedekt met sneeuw, die ons omringen. Openbaar vervoer is er hier niet, net als vrijwel elke anderevorm van vervoer trouwens. Daarom liften we mee op één van de vrachtwagens die deze route rijden. De antieke truck waarin we zitten is ver voorbij zijn houdbaarheidsdatum en raakt bijna elke 10 minuten oververhit, waarna hij moet afkoelen. De weg bestaat uit niet veel meer dan grote rotsblokken met daar tussenin kiezelstenen, maar wat genieten we van elke tergend langzaam afgelegde kilometer. We zien schitterende groene heuvels, met hier en daar een ger-tent, in een spectaculair landschap, dat zo mooi is dat het wel een droom lijkt. We doen er de hele dag over om Sary Tash te bereiken, maar het is één van onze beste reisdagen ooit.

Kirgizië Irkeshtam pasIn een lokale vrachtauto van Irkeshtam Kirgizië in

Je steekt de Irkeshtam pas over door vanuit Kashgar een taxi te nemen naar de grens en genoeg geduld voor de checkpoints en grensformaliteiten te bewaren. Net na de grens in Kirgizië kan je bij de vrachtwagenchauffeurs informeren naar een lift (vaak is een pakje sigaretten al genoeg om je mee te nemen), maar tegenwoordig schijnen er ook gedeelde taxi’s en een betere weg te zijn.

#2 de markt in Osh

Osh ligt op een belangrijk kruispunt van handelsroutes tussen Kirgizië en Oezbekistan. De markt in Osh bestaat al duizenden jaren en dat voel je als je er rond struint. Geen idee waarom, maar alles hier ademt historie en als je tussen de lokale bewoners loopt is de geschiedenis haast tastbaar. De markt van Osh ziet er dan ook uit alsof de tijd al lang stil staat. In de zomermaanden koop je er naast enorme meloenen, in alle denkbare soorten, ook appels, abrikozen, en pruimen.. gedroogd of vers. Je ruikt een mix van heerlijke kruiden en specerijen en vers gebakken brood. De kleurrijke producten zijn een lust voor het oog, met als kers op de taart de stalletjes met felgekleurd poeder en bollen wol.

Kirgizië - markt OshDe kleurrijke markt in Osh

#3 Naryn en omgeving

Eén van de meest bijzondere plekken in Kirgizië is voor ons Naryn. Dit cowboystadje is de perfecte uitvalsbasis voor mooie wandelingen door adembenemende landschappen. Vanuit Naryn maak je ook een hele gave dagtrip naar o.a. Tash Rabat, richting de grens tussen Kirgizië en China, bij de Torugurt pas. Tash Rabat is een oude caravanserai die in een prachtig groen landschap ligt, met heldere, snelstromende beekjes en bizarre rotsformaties. Om er te komen steek je eerst een weidse hoogvlakte over, met zicht op de magische, besneeuwde toppen van de Tien Shan.

Kirgizië NarynNaryn en omgeving in het Oosten van Kirgizië

#4 Slapen bij nomaden in Kirgizië – bijvoorbeeld bij Kol-Ukök

Een unieke ervaring in Kirgizië is het slapen bij (half-)nomaden, op de hooggelegen, groene zomerweiden. Veel families laten daar gedurende de warmste maanden van het jaar hun vee grazen, terwijl ze in hun gertent met de dieren mee rondtrekken van de ene naar de andere weide. Je kan dit op verschillende plekken in Kirgizië doen, het CBTkan je helpen om dit te regelen. In elke middelgrote plaats vind je een vestiging, zo ook in Kochkor. Wij sliepen 2 keer bij nomaden, maar onze ervaring bij Kol-Ukök was wel de meest authentieke.

Vanuit Kochkor vertrekken we op de rug van onze paardjes richting de hoge bergpas, terwijl de lucht steeds blauwer en het gras alsmaar groener lijken te worden. Het eerste zicht op het Kol-Ukök meer, met aan de overkant één eenzame gertent is een onvergetelijke herinnering die nog altijd op mijn netvlies staat, ook al zijn we door een plotselinge regenbui drijfnat geworden. Pas als we bij de tent aankomen zien we dat deze pal onder een gletsjer staat en kunnen we het ruige landschap zien dat zich in de verte uitstrekt. Snel wordt een geit voor ons gevangen en geslacht, onze maaltijd voor vanavond. In de omgeving kan je fantastisch wandelen en ’s nachts is de sterrenhemel boven ons onbeschrijfelijk mooi. Deze ervaring kan ik iedereen die Kirgizië bezoekt van harte aanbevelen.

Kirgizië slapen bij nomadenSlapen bij nomaden in Kirgizië is een onvergetelijke ervaring

#5 Song Köl, paardrijden in Kirgizië

De andere ervaring waarbij we hebben geslapen in een gertent in Kirgizië was aan het Song Köl meer. Absoluut een schitterend meer, omringd door groene bergweiden vol bloemen en de perfecte plek om te gaan paardrijden in Kirgizië. De ervaring van de overnachting is hier alleen iets minder echt, aangezien er hier verschillende groepjes gertenten staan, die als minicampings fungeren. Op onze dag van aankomst waren alle paarden dan ook uitgeleend, omdat er best wat andere toeristen op deze plek verbleven, maar de volgende dag hebben we een prachtige rit gemaakt. Overigens zijn de sterren hier in de nacht niet minder fel dan bij Kol-Ukök en de stilte is er op dat moment niet minder oorverdovend.

Kirgizië Song-Kölhighlight van Kirgizië – Song-Köl

#6 Panfilov pretpark Bishkek, hoofdstad Kirgizië

Bishkek is de hoofdstad van Kirgizië en gek genoeg voelden we onszelf hier meteen thuis. Er zijn geen bezienswaardigheden die je persé gezien kan hebben, dus een dag lekker door de stad slenteren en misschien een museumpje pakken is je enige “verplichting” wat mij betreft. Vergeet zeker niet om even tijd te maken voor het Panfilov park, een retro pretpark, met attracties die uit een spookstad lijken te komen, of die gewoon lekker zelf geknutseld zijn. Alsof je zo een slechte horrorfilm in stapt, het urbex gevoel zonder echte urbex, haha.

Kirgizië - Bishkek Panfilov parkPanfilov park in de hoofdstad van Kirgizië

In Kirgizië slaap je veelal in homestays, ook in de hoofdstad Bishkek. Zelfs al doet de naam vermoeden dat het om een hotel gaat, dan nog is het vaak een particulier die één of twee kamers verhuurt. Dat is meteen ook een beetje de charme van het land, want zo’n lokale slaapplek biedt gewoon een uniek kijkje in de cultuur.

Slaap je toch liever in een appartement? Dan is ziet Oscar’s appartement er keurig uit en het is niet te ver van het centrum. Bij home hotel kan je kiezen tussen een appartement voor jezelf of een tweepersoonskamer. En kies je wel voor een homestay, dan krijgt Tiny Hotel Bishkek erg goede reviews en het ziet er echt té schattig uit.

#7 Cholpon-Ata en omgeving

Cholpon-Ata ligt prachtig aan het grootste meer van Kirgizië, het Issyk-Kul. In de achtergrond de hoge sneeuwbergen van het Alatau gebergte en rondom het stadje een bizar landschap van grote keien met eeuwenoude petrogliefen erop. De tekeningen zijn erg goed bewaard gebleven en de symbolen zijn duidelijk herkenbaar. In Cholpon-Ata heb je het gevoel in het oude Rusland terecht te zijn gekomen, zowel wat de huizen betreft, als de auto’s en vrachtwagens die langs rijden. De kans is hier zeker het grootst dat je slaapt bij de mensen thuis. Onze eigen homestay in Cholpon-Ata heeft een geweldige tuin vol fruitbomen en wilde bloemen en we maken voor het eerst kennis met de geweldige, zelfgemaakte Kirgische fruitjam.

Colpon-Ata aan Issyk-KulColpon-Ata aan Issyk-Kul

#8 veemarkt van Karakol

De veemarkten in centraal Azië zijn nog precies net zo als honderd jaar geleden. Zo voelt dat toch in elk geval. Zo ook bij de veemarkt in het Oosten van Kirgizië, in Karakol. Al om 7 uu ’s ochtends komen we die zondagochtend aan op de bekendste markt van de omgeving en de handel is al in volle gang. Schapen, geiten, koeien en paarden wisselen hier van eigenaar en als we de auto uit stappen lijkt het wel alsof we zo een museum binnen stappen. Op het parkeerterrein zien we alleen maar stokoude Lada’s, Moskva’s, Wolga’s en UAZ-jeeps. Een man heeft een oude personenbus vertimmerd tot veewagen en laadt daar een stuk of 5 koeien uit. De meeste mensen hier kunnen zo in een jaren ’50 film meespelen en zijn een bezienswaardigheid op zich.

Kirgizië - veemarkt karakolOp de veemarkt in karakol kijk je je ogen uit

In Karakol is genoeg aanbod op gebied van accommodatie. Boek je liever vooraf, zodat je zeker weet dat er een goed bedje op je wacht? Dan is dit hostel een zeer goed beoordeelde en voordelige keus. Ga je voor rust, dan lijkt dit een geweldig authentieke keus.

#9 Jeti-Ogüz

Vanuit Karakol is het niet ver naar Jeti-Ogüz. Je kan alleen de bizarre rotsformaties in een felrode kleur bekijken, die aan het begin van dit natuurgebied staan, maar je kan zeker ook een prachtige wandeling maken langs de snelstromende rivier en door de bergachtige regio, die even verderop begint. Onderweg kom je geregeld ruiters tegen op weg naar één van de gertenten, die je verspreid in dit gebied ziet staan.

De makkelijkste manier om Jeti-Ogüz te bezoeken is om een gedeelde taxi te nemen vanaf de bazaar in Karakol. Let wel op dat je afspreekt om in Jeti-Ogüz kurort afgezet te worden en niet in het dorp zelf. Dan sta je namelijk pal naast de bizarre rotsformaties en niet 12 km daarvóór, aan de hoofdweg. Op de terugweg volstaat een gedeelde taxi naar de hoofdweg, waar je elke marshrutka kan aanhouden die richting Karakol rijdt.

Jeti-Ogüz KirgiziëEén van de bekendste plaatjes van Kirgizië – Jeti-Ogüz

Vliegtickets Kirgizië

Met een beetje mazzel vlieg je verrassend goedkoop naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. De afgelopen jaren hebben we regelmatig overwogen een tweede reis naar dit prachtige land te maken en soms kwam ik retourtjes tussen de 250 en 300 euro. Probeer in je zoektocht naar goedkope tickets eens te kiezen voor een andere luchthaven, zoals Düsseldorf of Brussel, het scheelt soms enorm.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

24 reacties op “9x Kirgizië bezienswaardigheden die je móet zien

 1. Hans zegt:

  Wij gaan augustus 2024 ook 4 weken naar Kirgizie (25 dagen huurauto met 4 personen).
  Nemnen vanaf Bishkek wel Kazachstan, Al;ma Ati mee en komen boven Karakol Kirgizie in. Verder ongeveer gelijk aan mjullie 4 weekse reis.

 2. Jaquelijne van den Berg zegt:

  Dag Yvonne, leuk om ineens op deze pagina te stuiten met het zoeken naar Kirgizie info. Waarschijnlijk deze zomer met manlief. Maar eerst (eindelijk dan) naar Bhutan in maart 2024 (cadeautje aan mezelf voor mijn 60e verjaardag, Wat is er mooier dan 60 worden in Bhutan! Ik ga echt van west naar helemaal oost naar de Brokpa stam (Merak). Ben je er ooit geweest?

  • yvonneREISTverder.nl zegt:

   Wie weet komen we elkaar tegen! Wij gaan deze zomer ook weer naar Kirgizië (en Oezbekistan). In Bhutan zijn wij niet geweest, dat ligt niet echt binnen ons budget. 😉 Zeker niet met 4 personen. Het lijkt me een schitterende bestemming. Alvast veel plezier, ben heel benieuwd hoe jullie het hebben.

 3. Eva zegt:

  Yvonne, lijkt me een super mooi land. We zijn ons aan het oriënteren voor de komende zomervakantie. Denk je dat Kyrgystan ook geschikt is voor een rondreis met een kind van 7?

  • Yvonne zegt:

   Jazeker, lijkt me fantastisch met een kind van 7! Ik heb toevallig een paar maanden terug gekeken of wij die kant op zouden gaan met kids van 5 en 7, komende zomer. Het is uiteindelijk een andere bestemming geworden, maar Kirgizië gaat het zeker nog een keer worden! Veel plezier alvast.

 4. Reismuts zegt:

  Juist die soort van soberheid zonder grote highlights spreekt mij erg aan in deze bestemming. En die natuur! Zo uitgestrekt, rauw en puur! Ik zou heel graag een rondreis door Kirgizië maken

 5. michal | Reiswijzer kids&co zegt:

  Jeetje wat een mooi land is Kirgizië toch… Zo leeg en uitgestrekt. En dan die bergen op de achtergrond. En wat een mooie mensen ook! Het lijkt me niet een makkelijk land om doorheen te reizen trouwens. Jullie deden dat per OV? En ik kan me voorstellen dat er geen hotels zijn zoals wij ze kennen. Maar zo’n homestay is toch echt vele malen leuker…

  • Yvonne zegt:

   Wij reisden inderdaad met het openbaar vervoer. En als dat ergens niet kwam met een (gedeelde) taxi. Geen hotels toen gezien, misschien zijn die er inmiddels wel meer. Ergens was het best lastig rond reizen, maar ergens ook heel relaxt. Het is zo’n land waar alles altijd wel op z’n pootjes terecht komt. Stiekem maken we al plannen om terug te gaan. Onze meiden vinden het er vast geweldig.

 6. Caro zegt:

  Wat lijkt dit me een bijzonder land om door rond te reizen! Heel gaaf dat je dit gedaan hebt. En wat is de natuur mooi. Vooral het Song Köl meer en Jeti-Ogüz lijken me heel bijzonder!

 7. Britte zegt:

  Dit lijkt me echt een geweldig land om eens een keer te ontdekken! Sowieso trekt de hele regio mij ontzettend, vanwege de prachtige natuur maar ook de authentieke manier van overnachten en de mensen. Zo’n overnachting bij nomaden lijkt me echt gaaf!

  • Yvonne zegt:

   Is zeker de moeite waard om een keer te doen. En waarschijnlijk één van de meest bijzondere overnachtingen die je ooit maakt.

 8. Dewi zegt:

  Wat gaaf dat jullie in Kigizië geweest zijn! Mijn vriend en ik willen heel graag nog een keer de zijderoute doen en dan kom je ook door dit indrukwekkende land. Heel bijzonder dat jullie bij nomaden geslapen hebben. Wij gaan volgende maand naar Mongolië en zullen dan ook bij de nomaden slapen. Ben heel benieuwd hoe dit is!

  • Yvonne zegt:

   Ik zou ook echt graag nog meer van de Zijderoute willen zien. De stukken die we al gezien hebben vond ik erg mooi. Wat gaaf dat jullie naar Mongolië gaan, veel plezier!

 9. Kelly zegt:

  Het lijkt me zo bijzonder om bij de nomaden thuis te slapen. Ik heb wel eens aan Kirgizië gedacht, maar andere bestemmingen lonken toch meer. De keuze is reuze 😉 De tickets zijn wel echt betaalbaar. Dat had ik niet verwacht. Maakt het toch weer een stuk interessanter.

 10. Marcella zegt:

  Kirgizië stond jarenlang sowieso niet op mijn wishlist, maar je maakt me langzamerhand steeds meer nieuwsgierig Yvonne! De natuur ziet er prachtig uit, daar word ik echt heel benieuwd naar! Wat heb je trouwens weer mooie foto’s van mensen gemaakt, ben je echt goed in!

 11. Martin zegt:

  Wat mooi en wat een bijzonder mooie foto’s! Het lijkt me echt een prachtig authentiek land om doorheen te reizen. De prijzen van de tickets maken het ook nog wat interessanter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *