Speelbossen en belevingspaden maken wandelen met kinderen leuk. In Drenthe zijn een aantal erg leuke speelbossen en belevingspaden. Zó willen alle kinderen wel wandelen in Drenthe. Verspreid door de provincie ligt de mooiste natuur, waar kinderen volop kunnen ontdekken en beleven. Ook de hunebedden zijn een mooie toevoeging, waardoor wandelen met kinderen in Drenthe extra bijzonder wordt. Wandelen saai? Niet in Drenthe. Strik die veters, pak een lunchpakket in en hup, op ontdekking in de natuur. Ik vertel je wat de leukste speelbossen, belevingspaden en wandelroutes met kinderen in Drenthe zijn.
Spelen en wandelen in Drenthe zuid met Loek de Roek in Echten
Onze eerste stop in Drenthe is in het zuiden van de provincie. Het Roekpad, een belevingspad van Loek de Roek in Echten, blijkt direct een schot in de roos. Wandelen is ’t niet echt, meer struinen, zeker ook gezien de korte afstand die je aflegt. In de omgeving overal mooie, Drentse boerderijen met rieten dak en tegenover de parkeerplaats zien we de Drentse schaapjes al lopen. Over een statige oprijlaan lopen we richting het landhuis dat tegenwoordig in gebruik is door Koninklijke Visio Echten. We passeren een historische duiventil en zien een ander schitterend huis in de verte liggen. Dan staan we aan het begin van het belevingspad, dat eigenlijk over het oude landgoed voert, en neemt Loek de Roek ons mee uit wandelen.
Wandelen in Drenthe bij Roekpad Echten – op weg naar de start
Onderweg zijn leuke opdrachten in de natuur voor kinderen. Wat direct opvalt is dat alle zintuigen gebruikt moeten worden en dat de informatieborden braille bevatten. Kinderen kunnen zelf de brailleletters leren ontcijferen. Verderop in de wandeling is een opdracht waarbij je met de ogen dicht aan een touw een parcours aflegt. Onze oudste vindt het erg interessant om te ervaren hoe het is om als blinde een route door de natuur af te leggen. Ook de andere opdrachten langs deze wandeling vallen in de smaak. De dames slingeren aan een touw boven het water, klimmen op hele hoge stoelen, die ooit gewoon bomen waren, bedwingen een klimmuur en lopen zelfs over een lange, omgevallen boom over het water heen. In de zomermaanden is er een vlot aan het begin van de wandeling, waarmee je het water kunt oversteken. Ga zeker ook weer terug, want anders mis je een deel van de route!
Met kinderen wandelen in Drenthe met Loek de Roek? Het pad is slechts 1,5 kilometer lang, maar er zijn opdrachten genoeg en een speelbos aan het eind, met picknickbankjes. Neem je picknicklunch mee en je bent hier zo een paar uurtjes zoet.
Wandelen met kinderen is extra leuk met Loek de Roek
Nóg een belevingspad in Drenthe zuid: de ipad-weg in Veeningen
Op slechts een paar kilometer van Echten, in Veeningen, is een ander belevingspad in Drenthe. Wandelen is ook voor deze route een groot woord, maar deze wandeling is wel ietsje langer dan het Roekpad, in totaal zo’n 3 kilometer. “Laat de ipad thuis en kom klimmen, glijden, ravotten in het Groen Hart in Veeningen”, lees ik op de website. Je kunt ervoor kiezen om vanuit de speeltuin de bordjes van de ipadweg te volgen, maar wij hebben vooraf thuis een speurtocht uitgeprint, waarbij de meiden zelf kunnen lezen en hun weg langs verschillende opdrachten vinden. Al gauw hebben we in de gaten dat we precies tegengesteld aan de eigenlijke ipadweg wandelen.
Onderweg passeren we een houten wigwam, een fotospot waar kinderen zelf hun eigen pose kunnen kiezen in een houten lijst, een slingertouw, een boomhut en een klimtoren. We wandelen vooral door smalle bospaadjes en doen onderweg de opdrachten van de speurtocht. Aan het eind komen we weer terug bij de leuke dorpsspeeltuin, waar we de wandeling ook begonnen zijn. Zó willen alle kinderen wandelen in Drenthe natuurlijk.
belevingspad Veeningen in zuid Drenthe – wandelen en spelen / ontdekken
Met kinderen wandelen in Drenthe langs hunebedden en gave natuur
Drenthe is de provincie van de hunebedden. Aangezien deze vaak midden in de mooiste natuur en soms op bijzondere geologische plekken staan, is het super om hier te wandelen. Een plek waar je mooi kunt wandelen langs hunebedden en restanten uit de IJstijd is Havelte. Er zijn verschillende opties voor wandelingen op en rond het Holtingerveld. Vanuit de prachtig gelegen schaapskooi bij de Toegangspoort Holtingerveld kun je de Speurtocht “Mammoetspoor” ophalen bij het informatiecentrum en deze volgen. Je loopt dan een kleine drie kilometer en ziet ook de hunebedden D53 en D54. Dit zijn twee van de mooiste hunebedden van Drenthe.
Vanaf Toegangspoort Holtingerveld trekt ook de herder vrijwel dagelijks met de kudde de heide op. In de vroege ochtend of aan ’t eind van de middag zie je de kudde misschien vertrekken of terug komen en anders kom je ze wellicht tegen op het Holtingerveld. Hoe leuk is het voor de kinderen om tijdens het wandelen spontaan een enorme kudde schapen tegen te komen. Zijn je kinderen behoorlijk wat gewend qua wandelen, dan kun je ook een dagtocht maken rond het Holtingerveld. Je loopt hier één van de mooiste wandelingen van Drenthe. De hele route is wel vijftien kilometer lang.
De mooiste wandeling van Drenthe maken wij met onze kinderen in Havelte
Geen zin om te wandelen, maar toch het Holtingerveld met kinderen ontdekken? Er ligt hier een malspoor dat gebruikt werd om veen te transporteren dat hier werd gewonnen. Vanuit bezoekerscentrum Holtingerveld kun je op een speciale railsfiets over dit spoortje over het Holtingerveld fietsen.
Kunnen je kinderen nog niet zo ver wandelen en kies je voor één van de kortere routes? Dan is het de moeite om na een bezoek aan het Holtingerveld met de auto naar de kerk van Havelte te rijden. Van hieruit kun je ongeveer een kilometer lopen over het domineespaadje naar de Wenslinde. Deze Wenslinde bestaat eigenlijk uit twee bomen, die met elkaar vergroeid zijn. Er is daardoor een soort poortje in de twee bomen ontstaan, super leuk voor de kinderen om met eigen ogen te zien.
De wenslinde aan het domineespaadje in Havelte
Geschiedenisles en mooi wandelen in Drenthe – Sabeltandtijgerspoor
In de omgeving van Exloo ligt het Hunzebos. Hier in het oosten van Drenthe kun je niet alleen fijn wandelen met kinderen, maar je kunt er ook terug naar de IJstijd. Op verschillende plekken in Drenthe zijn bij het wandelen sporen van de IJstijd te ontdekken en het Sabeltandtijgerspoor laat deze geschiedenis echt tot leven komen. Als je vóór het wandelen de app downloadt, kun je de wandeling interactief maken.
Of neem, als je die tot je beschikking hebt, een VR-bril mee, dan is het pas echt gaaf. Op verschillende plekken zie je de mammoeten en de sabeltandtijgers dan door het landschap lopen. Ook doe je opdrachten waarbij je met de telefoon bijvoorbeeld kijkt of je net zo snel bent als een sabeltandtijger, pijlen schiet, of een hunebed bouwt op de plek waar je bent. Naast het doen van de digitale opdrachten en het wandelen zijn er hele toffe, houten speel- en klimactiviteiten uitgezet langs de route. Ook passeer je onderweg een klein hunebed en een paar grafheuvels.
Wandelen in Drenthe in de tijd van de Sabeltandtijger
Het sabeltandtijgerspoor is ruim 2 kilometer lang en met de opdrachten van de app en alle klimtoestellen, ben je zeker anderhalf uur bezig. Deze wandeling is perfect voor kinderen van ongeveer 5 tot 8 jaar. Wil je graag met wat oudere kinderen wandelen in Drenthe, dan kun je de tijdreisroute volgen, vanaf hetzelfde startpunt. Deze route is 7,5 kilometer lang en gaat door bossen, heidevelden en stuifzand, langs hunebedden en akkers tussen Exloo en Odoorn. Je ziet indrukwekkende overblijfselen van de IJstijd en de raadselachtige Leewal die door het landschap kronkelt. Ook deze wandeling heeft 360 graden animaties en opdrachten die de geschiedenis echt dichtbij halen.
Vergane glorie in Orvelte bij het Houten pad van Theodoor
Voordat we naar het noorden van ons land afreizen, vraag ik of iemand nog tips heeft waar te met kinderen te wandelen in Drenthe en welke speelnatuur leuk is. Een aantal keren hoor ik positieve geluiden over het Houten pad van Theodoor. Dit is oorspronkelijk een verhaal over een avontuurlijk varkentje, maar in Orvelte heeft Staatsbosbeheer het pad daadwerkelijk gemaakt. Over een houten vlonder beginnen we onze wandeling vol verwachting.
Het Houten Pad van Theodoor-Orvelte
Bij het eerste houten speeltoestel zeggen we nog eens tegen elkaar hoe gauw natuurlijke speeltoestellen hun houdbaarheidsdatum overschrijden. Ook het mechanisme dat eigenlijk vogeltjes zou laten fluiten, hangt er zielig bij. Geen van de andere interactieve onderdelen werken nog en heel erg veel te spelen valt er niet meer. Na de eerste honderd meter gaat het pad ook het bos uit en de velden in en lopen we terug richting het centrum van Orvelte. Kort maar krachtig gaat hier niet op. Het Houten pad van Theodoor heeft dringend onderhoud nodig! UPDATE! In de zomer van 2021 is het pad opgeknapt, zoals één van de lezers mij liet weten. Wij willen zeker opnieuw een kijkje nemen als we weer in de buurt zijn.
Spannend avontuur met The Nature Game in NP Dwingelderveld
Als er één wandeling in Drenthe is die je zeker moet doen met kinderen is het wel die van The Nature Game in Nationaal Park Dwingelderveld. In Spier haal je bij van der Valk een tablet op, die een spannend avontuur bevat. De koets van Kibbelhoek is een sprookje, aan de hand waarvan je door een deel van het nationaal park wandelt. De tablet bevat een zogenaamde spectator, waarmee je interactief het sprookje kunt meebeleven en opdrachten tot een goed einde moet brengen. Zonder dat ze het in de gaten hebben wandelen je kinderen een heel eind door dit prachtige nationaal park van Drenthe. Een andere wandeling in Dwingelderveld, die erg leuk is met kinderen, is de Boswandeling Spier. Deze relatief korte wandeling gaat deels over een vlonderpad, lekker avontuurlijk.
The Nature Game Drenthe – spannend avontuur voor kinderen
Wil je zeker weten dat je kunt wandelen met The Nature Game? Reserveer deze dan vooraf online. Je haalt de tablet niet op bij de Boslounge, zoals op de site vermeld staat, maar bij de receptie van hotel van der Valk Spier.
Wandelen met kinderen langs hunebed in originele staat
Ga je met kinderen wandelen in Drenthe en wil je hen onderweg graag de hunebedden introduceren? Dan is Hunebed D49, met de naam Papeloze Kerk, daar een hele fijne plek voor. Dit hunebed, in de buurt van Schoonoord, is in originele staat terug gebracht. Begin twintigste eeuw trof prof. Van Griffen dit hunebed in zeer slechte staat aan, maar met behulp van de stenen van een ander hunebed heeft hij het helemaal gemaakt zoals het er ooit heeft uitgezien. Eén deel van het hunebed is bedekt met aarde en gras, terwijl je van het andere deel alleen de stenen ziet. Een mooie, korte wandeling met kinderen is de 2,5 kilometer lange archeologische route Sleenerzand.
Hunebed Papeloze Kerk in originele staat
De rondwandeling gaat langs de Galgenberg, grafheuvels en Celtic Fields én natuurlijk het hunebed. In het gebied waar je wandelt, graast ook een kudde schapen. Met een beetje geluk kom je ze tegen en wordt de wandeling nóg leuker. De afwisselende wandeling voert door bos en meer open terrein. Op zonnige dagen is het heerlijk om op één van de open plekken te picknicken. Zelf hebben wij een bezoek aan de Papeloze Kerk gecombineerd met het Sabeltandtijgerspoor, dus we hebben maar een klein stukje van deze route gelopen. We komen graag nog eens terug om het rondje af te maken.
En ook een wandeling rond het Blauwe meer is de moeite met kids
Een wandeling rond het Blauwe Meer is nog geen 3 kilometer lang en als je niet al te veel foto’s maakt dus binnen een uur te doen. Uiteraard lukt het óns niet om binnen een uur rond te zijn, want het water is zo on-Nederlands blauw en groen dat ik echt onder de indruk ben. Na elke bocht staan we opnieuw stil om foto’s te maken. Rond het meer staan veel klimbomen, die voor nog meer vertraging zorgen.
Schommelen bij het Blauwe Meer: zo is met kinderen wandelen in Drenthe echt een feestje
Tenslotte is er ongeveer halverwege de wandeling een schommel opgehangen in een boom op de oever van het meer. Zo is met kinderen wandelen in Drenthe echt een feestje, zonder dat er écht veel spektakel voor nodig is. Onze meiden kunnen geen afscheid nemen van deze coole schommel.
De Gasselterveldroute is een andere wandeling rond een intens blauw meer. Ook hier vind je een groot zwemstrand. Er is zelfs nog een kleiner meertje naast, waar je ook kunt zwemmen. De Gasselterveldroute is 4 km lang.
Ook collega blogger Annemarie was in Drenthe en ging wandelen bij Echten en Ruinen. Lees zeker even haar blog om te zien hoe zij deze omgeving in de late lente ervaren hebben. Heb jij nog meer tips om met kinderen te wandelen in Drenthe? Ik hoor ze graag. Wij hebben enorm genoten van ons lange weekend Drenthe en zijn zelfs nog een tweede keer geweest, een paar maanden later. De accommodatie in Huisje in het Veld is de grootste aanrader van dat tweede weekend, mocht je nog iets moois en origineels zoeken. Iets zuidelijker is wandelen met een ezel in de Achterhoek trouwens ook een grote hit met kinderen.
Wat een leuke wandelingen! Wel even leuk om te vermelden is dat het houten pad van Theodoor helemaal opgeknapt is en weer superleuk is om te ontdekken!
Oh, dat hebben ze snel gedaan dan, wat fijn.. wij waren er begin dit jaar en toen was het nog niet opgeknapt. Dan gaan we zeker eens kijken als we weer in de buurt zijn. En ik zal de informatie ook aanpassen in het blog. Dank je wel voor het delen.