Pantropica Flevoland

Pantropica – tof uitje met tropische vibes in Flevoland

In Pantropica is het ’t hele jaar door tropisch warm en droog. Daardoor is dit uitje in Flevoland ook perfect voor natte herfst- en koude winterdagen. Het is alweer zes jaar geleden dat we Pantropica voor het eerst bezocht hebben. Toen heette het nog de Orchideeënhoeve. We zijn aangenaam verrast als we er terug zijn. Er is nogal wat veranderd. Waar we ons de vorige keer ook prima vermaakt hebben in De Orchideeënhoeve, zijn we dit keer in Pantropica ongeveer twee keer zo lang binnen. De naamsverandering is wat ons betreft helemaal terecht. Orchideeënhoeve deed dit uitje eigenlijk geen eer aan. Behalve tropische vlinders en heel veel kleurrijke bloemen bewonderen, kun je er ook geheime junglepaden ontdekken, flamingo’s, aapjes, stokstaartjes en een heleboel andere dieren spotten, vissen en lori’s voeren en oh ja: ze hebben er ook orchideeën. 🙂

Het Amazoneregenwoud in Pantropica

Omdat we er al eerder zijn geweest, weten we wat we kunnen verwachten. Anders zouden we werkelijk nooit geloven dat er in dat platte, recht toe recht aan landschap op deze herfstige dag een Amazoneregenwoud op ons ligt te wachten. Direct na kassa stappen we een compleet andere wereld binnen. Een wereld van heel veel groen en kleurrijke bloemen, waaronder de eerste orchideeën. Ook een wereld van beslagen cameralenzen trouwens, dus blijven we verplicht wat langer hangen in dit deel van Pantropica.

Amazoneregenwoud PantropicaVolop jungle, leuke aapjes en kleurrijke bloemen in het Amazoneregenwoud

Gek genoeg duurt het maar liefst twintig minuten tot ik weer een beetje foto’s kan maken, maar wat een timing. Precies op dat moment laten de aapjes zich voor het eerst zien. Ze zijn razendsnel, dus het valt alsnog niet mee om ze op de foto te vangen, maar het is super om ze achter elkaar aan te zien springen in de groene jungle om ons heen. Onder de grote brug wacht een ander avontuur. Eén van de geheime junglepaden leidt daar naar een spannende hangbrug waarbij het nog even afwachten is of we natte voeten zullen krijgen. Dit is ook een perfect plekje om de koikarpers te voeren die hier worden omringd door meer groen en orchideeën in alle kleuren van de regenboog.

De Orchideeëntuin

Vanuit het Amazoneregenwoud lopen we de Orchideeëntuin in. We passeren een grot en een waterval, voor we de tuin zelf in lopen. Naast heel veel andere planten en bloemen staan én hangen er hier inderdaad schitterende orchideeën. In een watertje liggen boomstronken en keien, waar waterschildpadden even uitrusten en opwarmen. Hier geen aapjes, maar ons eigen aapje slingert gauw verder naar de volgende tuin.

junglepaadjes en OrchideeënVia de junglepaadjes van het Amazoneregenwoud naar de Orchideeëntuin

De Lorituin: voor de één een hoogtepunt, voor de ander een nachtmerrie

We horen de Lori’s al ver voordat we ze zien. Vlak voor de dubbele deur, die toegang geeft tot de Lorituin, staat een stalletje met nectar. Daar zijn deze Lori’s dol op. Zo dol, dat ze met soms wel tien tegelijk op je af komen vliegen. Als er geen plekje meer op je arm vrij is, gaan ze gewoon op je hoofd zitten. Niet iedereen vindt dat lollig en ook onze kleine aap schrikt in eerste instantie. Het bekertje met nectar valt op de grond. Gelukkig krijgen we een nieuw bekertje mee, zodra ze zich hersteld heeft. Of ze het écht leuk vindt, weet ze zelf niet eens, maar met een grote schaterlach laat ze een nieuwe invasie Lori’s het bekertje leeg drinken. Andere bezoekers gillen het uit en keren resoluut om bij de deur. Gelukkig is er ook een speciale Lori-vrije route.

De Vlindervallei

Na de Lorituin wordt het nóg een beetje warmer in Pantropica. Dat komt omdat we de vlindertuin binnenstappen. Tropischer dan hier wordt het niet. Ook hier zijn er weer genoeg trapjes en paadjes die je dwars door de jungle voeren. De vlindertuin van Pantropica is de grootste vlindertuin van Europa. Overal fladderen kleurige vlinders, of ze zitten op één van de voederplekken, waar vers fruit ligt.

Lorituin en VlindervalleiDe Lorituin en Vlindervallei in Pantropica

Super leuk is het om in de poppenkast vele poppen te zien hangen en ze zelfs live uit hun cocon te kunnen zien kruipen. Juist op het moment dat wij hier staan te kijken, komt een medewerker van de Orchideeënhoeve de vlinders die al zijn uitgekomen vrij laten. Vrolijk fladderen ze langs ons heen, de jungle in. Een enkeling wordt teruggezet, omdat de vleugels nog niet voldoende “ontkreukt” zijn.

Schildpadden, Stokstaartjes, Maki’s, Alpaca’s en Flamingo’s

Inmiddels zijn we al een paar uur verder, maar Pantropica verveelt nog steeds niet. Hoe leuk is het dat we juist aan het eind van ons uitje nog landschildpadden, stokstaartjes, maki’s, alpaca’s en flamingo’s kunnen zien. Stuk voor stuk zijn dit te gekke dieren, waarvan de laatste drie soorten in een buitengedeelte verblijven. Vanuit dit deel van Pantropica is Bistro de Sakura in de Bloementuin ook makkelijk bereikbaar, ideaal voor wie een break nodig heeft.

dieren PantropicaDit zijn toch wel mijn favoriete dieren bij Pantropica

Heb je een break nodig, of wil je lunchen? Dan kan dat in de bloementuin van Pantropica. Deze lichte tuin is ruim opgezet en lijkt nog veel groter door de spiegelwand die rondom staat. Op de menukaart van het zelfbedieningsrestaurant hier vind je voor elk wat wils.

Pantropica met kinderen

Pantropica is een geweldig leuk uitje met kinderen. De sluip door, kruip door paadjes door de jungle en de dieren zullen hen zeker aanspreken, zeker als ze die kunnen voeren. Er zijn twee speurtochten verkrijgbaar, om het extra leuk te maken. Daarvan vinden we die voor kinderen vanaf zes jaar in elk geval super leuk en leerzaam is. Die tot zes jaar hebben we niet uitgeprobeerd, maar wat ik ervan gezien heb bij andere ouders heeft die vergelijkbare, maar eenvoudigere opdrachten bij dezelfde stopplekken.

De speurtocht voor kinderen is leerzaam en leuk

Normaal gesproken is er in het Jungletheater dagelijks een show. Tijdens ons bezoek zou dat er eentje met slangen zijn. Helaas zijn de shows er dan net tijdelijk niet. Pech voor ons, maar reden om weer eens terug te komen. De Junglerally is een nieuwe attractie voor kids, maar die hebben wij gek genoeg over het hoofd gezien.

Mangrovebos speelparadijs

Een hele leuke toevoeging, die er ons eerste bezoek nog niet was, is het Mangrove Speelbos. Dit is een heerlijke indoor speeltuin, die wel wat weg heeft van het coolste speelbos dat je jezelf kunt voorstellen. Springen en balanceren over slootjes, klimmen over touwbruggen en rijden in een oude safari jeep. Er is zelfs een waterpomp in een grote zandbak. Zorg dat je deze speeltuin aan het eind van je rondje Pantropica doet, want de kans is groot dat je kinderen daarna weinig zin hebben om er weer weg te gaan!

Mangrovebos speelparadijs PantropicaHet Mangrovebos speelparadijs is zeker een hit bij kinderen

Praktische info Pantropica

Pantropica is zeven dagen per week geopend van 9.30 tot 18.00 uur. Reserveer vooraf online een tijdslot, want er wordt slechts een beperkt aantal mensen per tijd toegelaten, om te zorgen dat er geen opstoppingen zijn en jouw bezoek relaxt is. Online zijn er best vaak kortingskaarten voor Pantropica, dus google er zeker even naar. Kan wel uit!

Je vindt Pantropica in het noordelijkste deel van Flevoland, in Luttelgeest. Er is genoeg gratis parkeergelegenheid. Reken op een bezoek van ongeveer een halve dag. Niet ver van Pantropica vind je Nationaal Park Weerribben – de Wieden, waar je prachtig kunt wandelen vanuit het leuke en leerzame informatiecentrum. Wij hebben ons weekend in deze regio gecombineerd met een dagje Hattem.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

5 reacties op “Pantropica – tof uitje met tropische vibes in Flevoland

  1. DutchieontheRoad zegt:

    Wat leuk dat jullie er ook geweest zijn. Ik was er afgelopen zomer en was zo onder de indruk. Ik waande mij weer even in de tropen en had daar ook zo’n behoefte aan. Het is ook een hele mooie plek om te fotograferen en ik wil zeker een keer terug 🙂

  2. Lizette zegt:

    Dit lijkt me zo tof! En net wat je zegt, ideaal om de herfst en winter even te ontsnappen. Ik zou wensen dat ik nu in de Amazone zou kunnen zitten. Dit is dan toch wel the next best thing. Dat er ook zoveel dieren zijn, vind ik wel bijzonder. Ik had vooral bloemen en vlinders verwacht. Denk je dat het ook leuk is voor een 2 jarige om wat rond te kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *