doen in Oost-Nederland met kinderen

5x Doen in Oost-Nederland met kinderen

Oost-Nederland klinkt op de één of andere manier best ver weg, erg rustig en relaxt bovendien. Een tikkeltje saai misschien?! Niet meteen dé plek waaraan je denkt als je vermaak voor het hele gezin zoekt. Inderdaad vind je hier vooral veel rust en ruimte. Gelukkig is er daarnaast ook genoeg te doen in Oost-Nederland met kinderen. Helemaal als je een klein beetje smokkelt en een ietsiepietsie Duitsland erbij betrekt. 🙂 Maar juist de Nederlandse streken aan de grens, zoals de Achterhoek en Salland, zijn de moeite van het ontdekken waard. Met de volgende activiteiten kan je makkelijk een lang weekend vullen in de Oostelijke regio’s van Nederland.

De Achterhoek in het Oosten van Gelderland

De Achterhoek met kinderen bezoeken is geweldig. En dan te bedenken dat ik er tot dit jaar echt nog nooit was geweest. Het klonk altijd alsof je er tijden voor in de auto moest zitten. Tot we die kant op gingen en dit reuze mee bleek te vallen. Vanaf de Veluwe ben je er helemaal zo. De Achterhoek in een notendop, met oude boerderijen, slootjes, houtwallen en spannende kreupelbosjes is Erve Brooks. Vooral met kinderen is dit een heerlijke speel- en ontdekplek. Hebben de kinderen na het avonturenpad, het blotevoetenland, de coole boomhut met glijbaan en alle interessante gebouwen op het erf van Erve Brooks Niehof behoefte om even op te laden? Dan is zo’n lekkere zelf-versier-pannenkoek in de pannenkoekenboerderij een fijne optie. Entree tot Erve Brooks is trouwens gratis, net als parkeren. Voor het avonturenpad of blotevoetenland betaal je €3,50 per persoon en dat is inclusief een stroopwafel met wat drinken en een klein presentje. Kunnen je kinderen geen genoeg krijgen van blotevoetenpaden en wil je wat meer de natuur in? Dan is het Hertenpad een spannend kindernatuurpad in de Achterhoek dat je zeker ook een keer moet ontdekken.

Oost-Nederland met kinderen - Erve BrooksErve Brooks is de Achterhoek in een notendop en erg leuk voor gezinnen met jonge kinderen

Stoomtrein Boekelo – Haaksbergen

Welk kind wordt er niet enthousiast van met de trein gaan? Die van jou niet? Wacht maar tot ze een keertje met een echte stoomtrein mogen meerijden. In Twente kan het. Tussen Boekelo en Haaksbergen rijdt in de zomermaanden op zondag een prachtig gepoetste stoomtrein heen en weer. Zowel in Haaksbergen als in Boekelo is bij het perron waar je op de trein stapt een vestiging van het Museum Buurtspoorweg. Hier kunnen kinderen de oude locomotieven en wagons van dichtbij zien, ze kunnen er zelf kolen scheppen en in één historische wagon kunnen ze zelfs op een interactieve manier leren over de treinen van vroeger en zichzelf verkleden als conducteur of machinist.

De Stoomtrein rijdt van 27 maart tot 30 oktober en kost €9,50 voor een retour, of €7,- voor een enkele reis, €6,50 en €5,- voor kinderen van 4 – 11 jaar. In de zomermaanden ook op woensdag en soms op dinsdag, zie website. Het museum in Boekelo is open op de dagen dat de trein rijdt van 11 tot 5 uur en in Haaksbergen van 10 tot 5 uur.

Oost-Nederland met kinderen stoomtrein HaaksbergenDe stoomtrein tussen Haaksbergen en Boekelo is een fantastisch avontuur voor kinderen

Prachtige natuur in Oost-Nederland op de Sallandse heuvelrug

Misschien niet het eerste waar je aan denkt om te doen in Oost-Nederland met kinderen, maar rondom bezoekerscentrum Sallandse heuvelrug valt er van alles te beleven. Zo is er een fijne speeltuin van natuurlijke materialen en een erg leuk kabouterpad om met de kleinsten te lopen. Volg je de speelbosroute, dan loop je van de ene houten eekhoorn naar de volgende en onderweg kom je allerlei leuke plekken tegen om te klimmen, klauteren, springen en schommelen. Voor de kinderen vanaf 8 jaar is er een leuk opdrachtenboekje bij deze route met Jonas de Eekhoorn. Gewoon lekker de Sallandse Heuvelrug over wandelen kan natuurlijk ook, met wandelingen vanaf 5 kilometer over een heuvelachtig terrein. Je hebt hier soms echt het idee dat je in het buitenland bent. Parkeren bij het bezoekerscentrum is gratis.

De verschillende wandelingen staan goed aangegeven met gekleurde paaltjes, maar in de buurt van de parkeerplaats mis je een routekaart en een aanduiding van hoe lang elke wandeling duurt. Ga daarvoor naar binnen in het bezoekerscentrum en kijk op de kaart die op tafel ligt aan de rechterkant na de ingang of vraag het even bij de balie.

Oost-Nederland doen met kinderen Sallandse HeuvelrugNationaal park De Sallandse Heuvelrug

Een andere hele mooie tocht in Twente is trouwens die door het Springendal bij Ootmarsum. Oost-Nederland heeft zoveel verrassende, mooie natuur! Overigens is de hele wandeling wat lang met kinderen, maar een stukje van de route lopen is ook al zeker de moeite waard.

Alle uitjes in dit blog zijn gratis of budgetvriendelijk, wel zo fijn met een gezin. Marcella verzamelde in een blog nog veel meer uitjes door heel Nederland, mocht je inspiratie in een andere regio zoeken. Ook daar zijn er veel gratis van, net als in het overzicht van Marisca, met low budget uitjes voor het gezin.

Net over de grens: Bad Bentheim

Als je bij Enschede net de grens over rijdt vind je binnen 5 km in Bad Bentheim een erg mooi kasteel, waar je op de indrukwekkende kasteelmuren kan lopen, in de verschillende vertrekken van het kasteel kan binnenkijken en jezelf een echte ridder of jonkvrouw kan wanen met de poppen in historische klederdracht die er staan. Op speciale dagen is het voor kinderen pas echt leuk om Bad Bentheim te zoeken, bijvoorbeeld met de Kerstmarkt, of tijdens de ridderspelen die eens per jaar gehouden worden. Kasteel Bad Bentheim is van 1 maart tot 1 november dagelijks van 10 tot 6 geopend. In de andere maanden kan je er op dinsdag en woensdag of van vrijdag t/m zondag terecht van 10 tot 5. Volwassenen betalen €5,- entree en kinderen vanaf 6 jaar €3,50

Tierpark Nordhorn

Hebben de kids na kasteel Bad-Bentheim nog energie over? Zo’n 20 kilometer noordelijker is in Nordhorn een leuke dierentuin, waar je jezelf makkelijk een middag kan vermaken. Hier vind je spannende dieren en zowel een avontuurlijke binnen- als een grote buitenspeeltuin. Volwassenen betalen €8,50 en kinderen vanaf 4 jaar €4,50 entree en je bent welkom van 9 tot 7 tussen 1 maart en 1 november of van 9 tot 5 tussen 1 november en 1 maart.

Meer doen in Oost-Nederland met kinderen

Zoals je op onderstaande kaart ziet liggen al bovenstaande uitjes met kinderen dicht bij elkaar in oost-Nederland. Perfect geschikt om tijdens een lang weekend te combineren. Kies een centrale plek in de regio en je bent overal zo.

kaart Oost-NederlandEnschede en Hengelo liggen erg centraal in Oost-Nederland om al deze uitjes te combineren

Net iets zuidelijker zijn er ook volop mogelijkheden om als gezin leuke dingen te ondernemen. Zo gingen wij net over de grens bij Arnhem een dagje naar Ponyhof Leiting, een absolute hit bij onze kids. En in onze eigen provincie Gelderland is nog veel meer te beleven. In Limburg is Roermond een bijzonder kindvriendelijke stad, tegen de Duitse grens.

Heb jij nog leuke tips voor dingen die iedereen met kinderen zou moeten doen in Oost-Nederland?

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

8 reacties op “5x Doen in Oost-Nederland met kinderen

 1. Nanouk zegt:

  Hele leuke tips zeg! Zo’n blotevoetenpad zou voor onze peuter perfect zijn; hij betreedt (weer of geen weer) vrijwel ieder pad met blote voeten. Eigenwijs ding 😉 Misschien moeten we onze caravan er maar eens neerzetten en vanuit daar al deze uitstapjes doen!

  • Yvonne zegt:

   Haha, ik zie ‘m al gaan op blote voeten. 🙂 Dan zal hij zo’n pad vast ook super vinden! En volgens mij kan je jezelf prima een week vermaken in die regio… goed idee!

  • Yvonne zegt:

   Haha, voor die leeftijd is het daar echt leuk inderdaad! Niet voor een hele dag denk ik, maar zeker voor een ochtend of middag. 🙂

 2. Ilse zegt:

  Wij wonen helemaal niet in deze regio, maar het klinkt als een leuke ‘in Nederland bestemming’. Leuk om te combineren met een camping in de zomer! Lekker kabouterpad in het bos is altijd leuk! En kastelen maken altijd veel indruk op onze kids!

 3. Josanne - Reisbloggers zegt:

  Ik woon zelf in het oosten des lands. Letterlijk aan de voet van de Sallandse Heuvelrug/Holterberg tussen Holten – Rijssen.
  Het is hier werkelijk heerlijk!
  Er zijn voldoende campings waar kinderen vermaakt worden maar ook gewoon een wandeling in het bos is voor kinderen vermakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *