mooiste wandeling van Drenthe bij Havelte

Mooiste wandeling van Drenthe bij Havelte en Holtingerveld

De mooiste wandeling bij Drenthe is in Havelte, of eigenlijk rondom Havelte en over het Holtingerveld. Je passeert twee hunebedden, een schaapskooi, stille vennetjes, de Middeleeuwse Kerk van Havelte en een bijzondere wenslinde aan het domineespaadje daar vlakbij. De wandeling die wij gemaakt hebben is een combinatie van een andere wandeling, aangevuld met mijn eigen creativiteit. Wandel je mee met de mooiste wandeling van Drenthe?

Start mooiste wandeling van Drenthe bij de hunebedden

In mijn zoektocht naar de mooiste hunebedden van Drenthe kom ik uit bij D53 en D54. Je parkeert er vlakbij, op de kruising van de Hunebeddenweg met de Van Helomaweg en loopt in een paar minuten naar de hunebedden toe. Deze twee meest zuidelijke hunebedden van Nederland staan in een bijzonder landschap, weids en heuvelachtig. De invloed van de IJstijd op dit stukje Drenthe is duidelijk te zien. De hunebedden zijn beiden vrij compleet en nummer 53 is ook nog eens het op één na grootste van Nederland. Verderop, in het Holtingerveld, staan een aantal schitterende bomen. Ik kan me geen betere plek bedenken om de mooiste wandeling van Drenthe te beginnen. Na een inspectie van de hunebedden gaan we dan ook aan de wandel.

Hunebedden HavelteDe Hunebedden inspecteren en start van de wandeling

De wandeling begint direct al afwisselend. We kijken uit over het enorme Holtingerveld, met enkele naald- en loofbomen, maar vooral veel heide, gras en zand. Voor we er goed en wel op uitgekeken zijn, klimmen we door het bos de stuwwal omhoog en worden we op meer weidse uitzichten getrakteerd. Deze mooiste wandeling van Drenthe volgt globaal de 12 kilometer lange wandeling rond Havelte en het Holtingerveld, die Truus Wijnen op haar website deelt. Bij punt 2 op haar routebeschrijving lopen we op de T-splitsing die linksaf naar de grafheuvels leidt, heel eigenwijs, rechtsaf. 400 Meter verderop gaan we rechtsaf, om langs het voetbalveld van Havelte en de Torenakkers naar de Sint-Clemenskerk van Havelte te lopen.

mooiste wandeling van Drenthe over Holtingerveldmooiste wandeling van Drenthe gaat over het Holtingerveld

Kerk, domineespaadje en wenslinde van Havelte

De kerk van Havelte is onderdeel van het beschermd dorpsgezicht. In dit deel van Havelte begrijp ik best waarom ze dit de parel van Drenthe noemen. De vrijstaande kerk en de Drentse boerderijen en hoge bomen er omheen ademen geschiedenis. Om heel eerlijk te zijn vind ik de rest van het dorp, als we daar later doorheen rijden, niet heel bijzonder. Het meest bijzondere aan de kerk blijft trouwens voor ons verborgen. Het Chamadron is een uniek, orgelachtig instrument, dat in de zomermaanden voor de galmgaten van de toren wordt gezet. In die maanden kun je de pijpen naar buiten zien steken op de dagen dat er concerten worden gegeven.

Tegenover de kerk begint het domineespaadje. Dit paadje liep de dominee dagelijks van zijn huis naar de kerk en weer terug. Bijna aan het eind van dit smalle, historische paadje loop je dóór twee enorme lindebomen heen. Ja, dat lees je goed: er doorheen! De twee bomen zijn vergroeit en vormen zo samen een poort. Heel tof en onze dames kunnen er geen genoeg van krijgen om voor, in en aan de boom in allerlei poses foto’s van zichzelf te maken. De perfecte plek voor een pauze tijdens de wandeling dus.

Wenslinde domineespaadje HavelteDe kerk, de Wenslinde en het domineespaadje wilden we zeker in onze wandeling

Via de Pelinckweg en de Schipperkampweg lopen we naar de Kolonieweg. Halverweg de Kolonieweg slaan we linksaf het bospaadje in (met het wegsleepbord ernaast). 200 Meter verderop komen we weer bij het oude treinspoortje, waar we de originele wandelroute die we volgen verlaten hebben.

Het spoor waar we langs lopen is een speciaal smalspoor-baantje, dat gebruikt werd om het veen te transporteren dat hier werd gewonnen. Vanuit bezoekerscentrum Holtingerveld kun je op een speciale railsfiets over dit spoortje over het Holtingerveld fietsen.

We bekijken de grafheuvels en vervolgen de route naar de schaapskooi van Holtinge. Twee herdershonden worden net getraind om een kudde schapen te drijven, super om op een afstandje te zien hoe knap die honden de schapen tussen een aantal paaltjes door manoeuvreren. Even voorbij de fotogenieke kampeerboerderij en manege Holtingerveld lunchen we op één van de picknickbanken, voordat we de lange Studentenkampweg uit lopen. Deze lange, rechte weg is het saaiste deel van onze wandeling, hoewel de zonnestralen soms prachtig over het mos tussen de bomen spelen.

treinspoor en kampeerboerderij HoltingerveldTreinspoor uit het veentijdperk en kampeerboerderij Holtingerveld

Door de gevarieerde wandeling in Drenthe uit te breiden met een uitstapje naar de kerk en de Wenslinde van Havelte wordt de route zo’n 4 kilometer langer. Door de bocht bij nummer 4 in de wandeling eruit te halen en de (wat saaie) Studentenkampweg rechtdoor te volgen, wordt de wandeling weer 1 kilometer korter. In totaal lopen we zo 15 km.

Mooiste wandeling van Drenthe mét vennen

Niet alleen het treinspoor herinnert in deze mooiste wandeling van Drenthe nog aan de tijd dat hier veen werd afgestoken. De vennen ten Noordoosten van de Holtingerberg zijn ook mooie overblijfselen uit die tijd. Bij het uitzoeken van de juiste wandeling bij Havelte en Holtingerveld kwam ik foto’s tegen van deze meren met stralend blauwe luchten erboven. Het water spiegelglad en dan een geweldige reflectie erin natuurlijk. Voor mij dé reden dat ik juist een aantal van deze veenmeren in onze wandeling wilde opnemen. Helaas trekt de lucht zo rond onze lunch in rap tempo dicht. Tegen de tijd dat we bij de vennen aankomen is ook de wind wat opgestoken. Geen spiegelglad water dus en al helemaal geen blauwe lucht meer.

vennen wandeling Havelte HoltingerveldDe wandeling rond het Holtingerveld leidt langs verschillende vennen

Nog altijd zijn de vennen prachtig, maar een beetje teleurgesteld ben ik wel, dat de mooie plaatjes die ik vooraf heb gezien er in werkelijkheid nu anders uitzien. Ik neem me dus direct voor om hier ooit nog een keer terug te komen. Waar we rond de hunebedden de wandeling begonnen met een behoorlijk aantal andere mensen, zijn we nu echter helemaal alleen. Dit deel van de wandeling is helemaal van ons alleen en dat is ook wel wat waard. Naast de veenplassen aan beide kanten, zijn er hier en daar ook enorme plassen op het pad waar we lopen. Aan de zijkanten houden we nog net droge voeten.

Terug naar het begin van de wandeling bij de hunebedden

Na de uitgestrekte landschappen met overal grote en kleine veenplassen, lopen we door een klein stukje bos. Is dat nou een specht, die voor dat perfect ronde gaatje in één van de bomen heeft gezorgd? Voor we het weten lopen we opnieuw in het uitgestrekte veld, dit keer aan de achterkant van het Holtingerveld, waar we eerder de andere kant van hebben gezien. Deze kant is een stuk drassiger en overal tussen plassen staan afgezaagde boomstronken, begroeid met mos en paddenstoelen. Inmiddels hebben we er vandaag bijna vijftien kilometer op zitten, dus bij de dames gaat het niet zo vlot mee. Het zijn echt de laatste loodjes en terug bij de auto eisen ze warme chocolademelk voor in ons vakantiehuisje. Terecht natuurlijk! 😉

terugweg mooiste wandeling van DrentheTerug naar de auto voor warme chocomel

Extra tips mooiste wandeling van Drenthe bij Havelte en Holtingerveld

Wij parkeren voor deze mooiste wandeling van Drenthe op de kleine parkeerplaats op de hoek van de Hunebeddenweg en de Van Helomaweg. Mocht deze vol zijn, dan kun je terecht op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum “Toegangspoort Holtingerveld”, een paar honderd meter terug richting Havelte, aan de Van Helomaweg. Hier vind je trouwens ook Vlinderparadijs Papiliorama, leuk om te combineren met de wandeling. Er is een lunchroom bij de vlindertuin, dus wandelen in de ochtend, een late lunch hier en dan de vlindertuin in maakt dit tot een mooie dagtrip.

Vanuit de prachtig gelegen schaapskooi bij de Toegangspoort Holtingerveld trekt de herder vrijwel dagelijks met de kudde de heide op. In de vroege ochtend of aan ’t eind van de middag zie je de kudde misschien vertrekken of terug komen en anders kom je ze wellicht tegen op het Holtingerveld. Erg leuk als je met kinderen wandelt. Mocht de hele wandeling te ver zijn voor jouw gezin, dan kun je ook de Speurtocht “Mammoetspoor” ophalen bij het informatiecentrum en deze volgen. Je loopt dan een kleine drie kilometer en ziet ook de hunebedden. Of ga fietsen over het smalspoortje, super leuk met kids. Met de auto kun je daarna naar de kerk van Havelte rijden en ongeveer een kilometer lopen over het domineespaadje naar de Wenslinde, mocht je de kerk en de linde ook graag willen zien.

mooiste wandeling van DrentheNog wat sfeerbeelden van de mooiste wandeling van Drenthe

Wil je jouw wandeling vroeg beginnen? Blijf dan een nachtje slapen in Havelte, daar zul je zeker geen spijt van krijgen. In deze prachtige, royale woonboerderij met veel ruimte rondom zijn een appartement en een studio-appartement te huur, beiden lekker comfortabel. Of slaap in het Huisje in het Veld, van waaruit je zo het Uffelterbinnenveld en Holtingerveld op loopt.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »