wandelen met een ezel in de Achterhoek

Wandelen met een ezel in de Achterhoek – uniek uitje in Zelhem

Wandelen met een ezel kan op verschillende plekken in Nederland. Er zijn zelfs meer dan één plek waar je kunt wandelen met een ezel in de Achterhoek. Wij doen dit in Zelhem, onderweg naar onze accommodatie in de buurt van Borculo. De wandeling met de ezel is onze eerste echte kennismaking met de Achterhoek. Hoewel we eerder een kort bezoek aan Erve Brooks brachten met onze meiden, tijdens een weekend Gelderland, hebben we verder nog niks van deze bijzondere streek gezien. Aan het eind van een drukke week rijd ik met onze twee meiden naar Zelhem, voor een eerste ontspannende activiteit tijdens ons meidenweekend. Hier ontdekken we dat de Achterhoek met kinderen een erg geslaagde bestemming is voor zo’n weekend.

Kennismaking met Ignas, “onze” ezel voor een paar uurtjes

De weersvoorspelling voor de dag die we eigenlijk gaan wandelen met een ezel is zó slecht aan het begin van het weekend, dat ik even bel om te vragen of we meteen aan het begin van het weekend mogen komen. Het kan. Bij ezelstal De Edelingen zijn ezels genoeg en op vrijdagmiddag doen de meeste mensen blijkbaar wat anders dan wandelen met een ezel. Wij zijn dan ook de enigen die ons net na de middag melden bij de balie. Dat is nadat de meiden eerst bij de paarden, de herten, de geiten én de alpaca’s hebben gekeken, die ook op deze zorgboerderij wonen.

super lieve dieren bij de ezelstal in Zelhemsuper lieve dieren bij de ezelstal in Zelhem

Na de ontvangst met thee en ranja worden we voorgesteld aan Ignas, de lieve ezel die met ons mee op stap gaat. De dames zijn direct verrukt. Er wordt ze op het hart gedrukt om niet té lief voor Ignas te zijn. De eerste tien minuten mag hij bijvoorbeeld geen gras eten, anders wordt het een lange middag, waarbij we weinig meer zullen wandelen.

Op pad met de ezel

Nadat Ignas voorzien is van een zadel, een zacht dekje én twee zadeltassen, kunnen we op pad. We krijgen een duidelijk kaartje met routebeschrijving mee en wandelen steil omhoog. Achter de ezelstal ligt een behoorlijk hoge heuvel. Wie had dat gedacht in de Achterhoek. Het zal vast een oude vuilnisbelt zijn, die is omgetoverd in een vrijetijdslandschap. Eenmaal boven begint het te regenen, maar in de verte speelt de zon met het verder zo platte landschap. Wat een magisch gezicht. Als het even later weer droog is en ook wij in de zon lopen met ons ezeltje, kunnen we er echt van genieten.

wandelen met een ezel niet altijd makkelijkWandelen met een ezel is niet direct zo makkelijk als het lijkt

Ignas vindt al dat stil staan maar niks en hij laat merken dat hij het meest geïnteresseerd is in het gras. We lopen dus maar gauw verder, want immers: de eerste toen minuten niet grazen! De dames willen het touw heel graag overnemen, maar daar heeft zo’n ezeltje duidelijk andere gedachten over. Koppig draait het dier de andere kant op. Voor nu besluiten we dan maar dat ik hem vasthoudt en zij om beurten een stukje op zijn rug mogen.

In de zadeltassen hebben wij een snackpakket en wat te drinken voor onderweg mee. Het dekje is tevens een picknickkleed. Je kunt ook een knapzak of compleet lunchpakket mee krijgen van de Edelingen voor onderweg. Dit kun je bij het boeken van je ezelwandeling (of Alpacawandeling) aanvragen.

Wandelen met een ezel in de AchterhoekWandelen met een ezel is ook een top combinatie met een picknicklunch

De paden op, de lanen in

Aan de andere kant van de heuvel lopen we een klein stukje over een asfaltweggetje, voor we opnieuw een onverhard paadje in duiken. We slingeren wat door een bebost gebiedje, maar staan even plotseling weer aan de rand van een weids stuk grasland. In de verte zien we een boerderij met het karakteristieke uiterlijk van de Achterhoek. Door het verder lege landschap komen de Hollandse wolkenluchten mooi uit. We steken een asfaltweg over naar een nieuwe zandweg, heerlijk dit! De eerste bloemen laten zich zien in de berm. Al met al een ideale middag voor een wandeling met een ezel. Inmiddels laat Ignas zich ook, met enige hulp, sturen door de meiden, die ondertussen Pippi Langkous liedjes zingen. Tot er ineens een wel heel donkere lucht ons inhaalt.

Gastvrijheid ten top in de Achterhoek

We naderen net een prachtig huis, midden in de landerijen, als de eerste dikke druppels neer komen. We besluiten aan te bellen, om te vragen of we onder de overkapping van het huis mogen schuilen. Een ongelooflijk lieve dame nodigt ons met ezel en al in haar tuin uit, waar we in een overdekte zithoek mogen plaatsnemen. Binnen een paar minuten staan er pakjes drinken, heerlijke, zelfgebakken cake en danoontjes voor onze neus. Ze verontschuldigt zich, omdat ze een vriendin over de vloer heeft, maar vanwege de plotselinge hoosbui had ze ons niet blijer kunnen maken. Een kwartier later is het weer bijna droog en als we het dienblad bij de deur afgeven, krijgen we nog een paar mandarijntjes in de handen gedrukt. Als bedankje laat Ignas nog even wat vallen, precies op het moment dat we de poort uit lopen. Gelukkig hebben we een vegertje mee gekregen van de ezelstal. 🙂 We zijn amper klaar met opruimen als de eerste zonnestralen weer door de wolken heen breken.

gastvrijheid in de AchterhoekWat een gastvrijheid tijdens onze ezelwandeling in de Achterhoek

Genieten bij de visvijver

Een minuut of tien wandelen na onze stop zien we aan de rechterkant een vijver door de bomen heen. Een stukje verderop is er een zandpad richting de vijver. Officieel alleen toegestaan voor bezoekers met een speciale visvergunning, maar wij gaan ervan uit dat we er best even op de steiger mogen zitten picknicken in het zonnetje. De plek is gewoon té idyllisch om zomaar voorbij te lopen. De dames vouwen het picknickkleed open en ik zorg dat Ignas goed vast staat. Ik zie al voor me dat we met ons drieën achter een ezel aan moeten rennen. 😉 Nu de zon weer schijnt is het echt heerlijk buiten. De weerspiegeling in het gladde wateroppervlak laat goed zien hoe groen de omgeving hier is. Prachtig!

Zonde om weer verder te gaan, maar even later lopen we toch weer terug, richting De Edelingen. Om 4 uur gaan ze dicht en er lijkt ook een nieuwe bui aan te komen. Als de eerste druppels neerdalen, stappen wij juist de stal binnen met Ignas. Hier kunnen de dames nog net even de andere dieren aaien en de andere ezels zien binnen komen voor de avond en nacht.

wandelen met ezel Ignas in de AchterhoekChillen en wandelen met ezel Ignas in de Achterhoek

Wandelen met een ezel – zeker voor herhaling vatbaar!

Wandelen met een ezel is super relaxt, hoewel Ignas zeker een eigen wil heeft en soms echt even aangespoord moet worden om verder te lopen. De omgeving van de stal in Zelhem is heerlijk landelijk. Voor kinderen tot een jaar of 9, is het super om stukjes op de rug van de ezel te zitten en hoog en droog (in ons geval dan wel tussen de buien door) van het uitzicht te genieten. Onze meiden willen Ignas liever mee naar huis nemen dan hem terug te brengen bij de stal. Ze willen zeker nog eens een keer met een ezel wandelen, hoewel het hen ook wel wat lijkt om de volgende keer zo’n koddige Alpaca mee op stap te nemen!

Er zijn routes van 2,5 tot 9 kilometer, waardoor je de wandeling zo lang kunt maken als je zelf wilt. Dit moet je wel vooraf, bij het reserveren, aangeven. Iedereen kan wandelen met een ezel, het is heel eenvoudig. Neem zeker versnapeingen mee, of bestel die erbij. Het landschap in de Achterhoek nodigt echt uit voor een picknick.

EXTRA TIP! Blijf je, net als wij, een heel weekend in de Achterhoek? Dan wordt het nóg leuker door te overnachten in een boomhut. Of blijf overnachten in een romantisch bakhuisje!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

3 reacties op “Wandelen met een ezel in de Achterhoek – uniek uitje in Zelhem

 1. DutchieontheRoad zegt:

  Lijkt me hartstikke leuk om te doen met mijn nichtje. Zij wordt 4 in september en is een groot dierenliefhebber. Ze heeft al ooit op een paard gezeten en dat vond ze ook fantastisch. Een ezeltje zal ze ook erg leuk vinden verwacht ik.

  • Yvonne zegt:

   Oh, lijkt me een perfect uitje om samen met je nichtje te doen, hier of op een andere plek.. een ezelwandeling is hartstikke leuk.

 2. Jenny zegt:

  Wat leuk! Vanaf welke leeftijd is het leuk om met een ezel te wandelen?

  Ik denk dat mijn peuter en de ezel een wedstrijdje kunnen houden wie er het meest koppig is. Lijkt me hylarisch! Vooral achteraf…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *