wandelen Dwingelderveld mooiste wandelroutes

Wandelen Dwingelderveld – de mooiste wandelroutes in het nationaal park

Ga je wandelen in Dwingelderveld dan heb je keus uit een groot aantal wandelroutes bij verschillende ingangen van het nationaal park. Wandelen in Dwingelderveld nationaal park betekent volop afwisseling tussen bos, heide en vennen. Het ene moment loop je door een gevarieerd bosgebied, het volgende heb je weidse uitzichten over heidevelden, met ook enig hoogteverschil. Of je loopt ineens over een plankenpad, dwars door het natte heidegebied, omgeven door bomen en struikgewas. Waar je gaat wandelen in Dwingelderveld maakt eigenlijk niet uit. Het is er overal mooi. De routes zijn allemaal anders, dus eigenlijk moet je ze allemaal proberen. Moet je toch kiezen, dan zet ik de verschillende wandelroutes die wij hebben gelopen hier voor je uiteen. Dat is overigens geen garantie dat je keus makkelijker wordt. 😉

Wandelen Dwingelderveld vanuit natuurpoort Spier

Natuurpoort Spier is één van de twee bekende startpunten van mooie wandelroutes door Dwingelderveld nationaal park. Er beginnen hier 4 bewegwijzerde korte wandelingen, variërend in lengte van 1,3 tot 6 kilometer. De blauwe familiewandeling van 2,5 kilometer is verhard en rolstoeltoegankelijk. De gele wandeling van 1,3 kilometer, naar de uitkijktoren, is makkelijk te combineren met de rode Kibbelhoekwandeling. Je hoeft dan alleen maar een klein eindje van de rode wandeling af te wijken om de uitkijktoren mee te pakken. Zelf lopen we de witte wandelroute van 5,5 kilometer, die ook over het schitterende plankenpad gaat, door het natte heidegebied. Een paar maanden eerder lopen we, tijdens een ander bezoek aan Drenthe, de avontuurlijke wandeling met iPad “De koets van Kibbelhoek”.

afwisselende wandelroutes DwingelderveldAfwisselende wandelroutes Dwingelderveld – dit is de witte route vanuit Natuurpoort Spier

Bij natuurpoort Spier is een grote parkeerplaats en een Boslounge. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje of een noodzakelijke sanitaire stop. Voor de kinderen is er een natuurspeeltuin, waar ze zichzelf even kunnen vermaken terwijl jij bekijkt welke wandelroute jullie gaan lopen.

Wandelen Dwingelderveld over wandelroute met plankenpad

De wandeling over het plankenpad in Dwingelderveld is de witte route, die start bij natuurpoort Spier. Heel eerlijk zijn we niet direct heel enthousiast over deze wandeling. Je loopt de eerste paar kilometer op korte afstand van de snelweg, waardoor het natuurgevoel voor ons nogal verstoord wordt. Het bosgebied waar je doorheen loopt maakt veel goed. Zelden hebben we zo’n afwisselend bos gezien. Wandel je eerst tussen statige, grote bomen door over een breed pad, een paar minuten later is het pad smal en bochtig en overheersen berken- en naaldbomen. Bovendien zijn er dan ineens overal hoogteverschillen, soms met dikke lagen mos begroeid en elders alleen een flinke zandheuvel.

wandelen door gevarieerd bos in DwingelderveldEerste deel wandeling plankenpad door gevarieerd bos in Dwingelderveld

Zodra we het bos verlaten realiseren we ons dat we de snelweg nu niet meer horen. Wel zo fijn! De brede zandpaden komen nu langs een veel meer open gebied. Drogere en nattere heidegronden wisselen elkaar af en we zien een eerste ven aan de rand van het naaldbos. De meiden rusten even uit op een hek dat de grote grazers binnen moet houden, maar de dieren zelf zien we niet. Hier kun je de witte route uitbreiden met de gele route in het uiterste noorden van nationaal park Dwingelderveld. De combi van de witte route die wij lopen en de gele Witteveen route is ongeveel 10 kilometer. Voor vandaag houden wij het bij onze witte wandeling, want dat plankenpad is eigenlijk waarvoor we komen en dat kan nu niet ver meer zijn.

De gele Witteveen route gaat over het Lheebroekerzand en is ook een mooie, afwisselende route door sprookjesachtig bos en stuifzandgebied. Je kunt deze route ook apart lopen, door te starten op de kleine parkeerplaats aan de Spierigerweg bij Lhee

wandelen langs natte heide en vennen in DwingelderveldZodra we het bos verlaten wandelen we langs natte heide en vennen in Dwingelderveld

En ja hoor: het plankenpad

En dat klopt: vrij snel passeren we een hekje, waarna we het plankenpad op stappen. Het eerste deel lopen we nog tussen bomen en struikgewas, maar het volgende plankenpad heeft weidse uitzichten. De typisch Nederlandse wolkenluchten zijn schitterend, boven het natte heidelandschap, waar het pad zich doorheen slingert. Fotogenieker wordt het niet in Dwingelderveld. We verbazen ons over het aantal delen waaruit dit plankenpad bestaat. Elke keer als we denken het laatste stukje gehad te hebben, stappen we weer nieuwe planken op. De laatste stukken leiden door een veel dichter begroeid gebied. De bomen staan hier zelfs heel dicht langs het pad.

Ook als we alweer geruime tijd door een bijzonder sprookjesachtig naaldbos lopen verschijnt er toch ineens weer een plankenpad. Als we eraf stappen horen we ook de snelweg weer in de verte en weten we dat we bijna bij het eindpunt van de wandeling zijn. We passeren een groepje enoooorme naaldbomen en lopen het laatste stukje over een verhard pad. Veel te vroeg, naar ons idee, zijn we bij de parkeerplaats van natuurpoort Spier terug.

wandelen over het plankenpad in Dwingelderveldwandelen over het plankenpad en door sprookjesachtig bos in Dwingelderveld

Avontuurlijke wandeling met iPad voor kinderen

“The nature game” is naast een wandeling vooral ook een bijzondere ervaring. Met kinderen wandelen door Dwingelderveld is met “The nature game” extra leuk. Bij het Van der Valk hotel vlakbij de boslounge haal je een vooraf gereserveerde iPad op met daarop het avontuur van de koets van Kibbelhoek. Aan de hand van videofragmenten en een interactief spel ga je op pad in nationaal park Dwingelderveld. De kinderen lossen het mysterie op van de karrensporen die kriskras door het bos en over de heide lopen. Zo vinden kinderen wandelen in Drenthe leuk. Ongemerkt wandelen ze in Dwingelderveld een behoorlijk eind. Je loopt in hetzelfde gebied als een deel van de Kibbelhoekwandeling.

In het nationaal park de Hoge Veluwe kun je “The nature Game” ook spelen. Hier los je het mysterie van Kröller-Müller op. Voor 17,50 huur je een iPad en ben je ongeveer anderhalf uur onderweg. Naast een wandeling doen je kinderen zo ook direct een lesje geschiedenis.

Nature Game Drenthe - spannend avontuur voor kinderen“The Nature Game Drenthe” is een spannend avontuur voor kinderen

Bezoekerscentrum Dwingelderveld wandelroutes van 2 tot 7 km

Het bezoekerscentrum van Dwingelderveld ligt aan de zuidkant van het nationaal park, vlakbij Ruinen. In en rond het bezoekerscentrum is van alles te zien en te beleven. Zo is er een vlonderpad langs en dwars door een vijver. Door de glazen wand zie je de onderwaterwereld van dichtbij. Tijdens ons bezoek aan Dwingelderveld lag er een enorme kikkerdril in een ondiep hoekje van de vijver. Er is ook een klim- en klauterparcours in een stukje uitdagende speelnatuur en tijdens ons bezoek verbleef een deel van de schaapskudde in het weiland rond het bezoekerscentrum.

Vanuit bezoekerscentrum Dwingelderveld starten verschillende bewegwijzerde wandelingen. Het blauwe familiepad is de kortste en laat je kennismaken met de eindeloze vergezichten over de heide en de schaapskudde. Door het kloosterveld kun je rond zwerven, op goed geluk of enigszins gestuurd door de keimannetjes die er staan en een 2,7 kilometer lange route vormen. Er zijn ook nog een rode van 4,5 kilometer en een witte route van 7 kilometer.

Dwingelderveld bezoekerscentrum RuinenDwingelderveld bezoekerscentrum bij Ruinen

Naast de bewegwijzerde wandelroutes door Dwingelderveld zijn er ook heel veel wandelingen online te vinden die met een app of een routebeschrijving te lopen zijn. Zijn de bewegwijzerde wandelingen door het nationaal park jou te kort, dan loont het om daar even naar te zoeken.

Witte wandeling Dwingelderveld bezoekerscentrum

Blijkbaar hebben we een voorkeur voor witte wandelroutes, want ook bij bezoekerscentrum Dwingelderveld kiezen we voor de witte. In eerste instantie is de route heel anders dan we ons vooraf hebben voorgesteld. Ten eerste steekt de wandeling bij het verlaten van het bezoekerscentrum de weg over, in tegenovergestelde richting van wat we verwacht hadden. Bovendien duikt de wandelroute direct het bos in, terwijl we in gedachten hebben dat Dwingelderveld vooral heide is. Dat is dus zeker niet waar. Net als bij natuurpoort Spier zijn ook aan deze kant van het Dwingelderveld schitterende bossen. Opnieuw zijn er hoogteverschillen, maar dit bos vinden we wel wat minder mooi dan bij Spier.

wandelen Dwingelderveld bos omgeving Ruinenwandelen Dwingelderveld betekent ook veel mooi bos in de omgeving van Ruinen

Voor ons gevoel wordt de wandeling pas echt mooi zodra we het bos achter ons laten en het eerste ven in het oog krijgen. Al gauw volgen meer vennen en het weidse uitzicht dat we vooraf verwacht hadden. Onze meiden zijn al snel verdwenen in één van de mooie naaldbomen met perfecte klimtakken. Er staan nog meer mooie, alleenstaande bomen verspreid over dit enorme heidegebied. Aan de overkant van het veld zien we de radiotelescoop staan.

We wandelen inmiddels over een verhard pad en aan de toenemende drukte merken we dat we de schaapskooi naderen. De kudde is op pad, maar in een groot weiland staan de ooien met hun lammetjes. Zo schattig om te zien welke gekke sprongen ze maken en hoe moeder en kind elkaar steeds terugvinden door een luid geblaat te laten horen. Vanaf de schaapskooi is het nog maar een klein eindje terug naar de auto. Prima timing ook, want na een zonnige wandeling is het snel dichtgetrokken en we zitten nog maar net of het begint te regenen.

Dwingelderveld witte wandelroute vanuit bezoekerscentrum RuinenDwingelderveld witte wandelroute vanuit bezoekerscentrum Ruinen

Meer wandelroutes Dwingelderveld

Ben je nog niet uitgewandeld? Er zijn nog meer wandelroutes in nationaal park Dwingelderveld. Ik noemde al even de gele route Lheebroekerzand route, maar in deze kant van Dwingelderveld valt meer te wandelen. Vanaf dezelfde parkeerplaats als de Lheebroekerzandroute kun je ook beginnen aan de een gele en blauwe wandeling, die elkaar deels overlappen. Er is ook een rode Noordsterwandelroute, van 3 kilometer. Die begint aan de oude Hoogeveensedijk. Wil je de radiotelescoop van dichtbij bewonderen, kies dan voor de 4 kilometer lange, witte Telescooproute. Wil je graag verder wandelen aan deze kant van Dwingelderveld, dan schijnt de Trage Tocht Lhee van 16 kilometer schitterend te zijn, met 90% onverharde paden.

Heb jij al eens gewandeld in nationaal park Dwingelderveld? Wat is jouw favoriete wandelroute? Ben je op zoek naar andere mooie gebieden om te wandelen in Drenthe, dan moet je de mooiste wandeling van Drenthe bij Havelte en Holtingerveld zeker eens proberen. Op een zomerse dag is de wandeling rond het blauwe meer een mooie combinatie met een zwemuitje, net als een korte hike rond het azuurblauwe meer in Gasselterveld. En mocht je een originele en erg fijne accommodatie zoeken op 10 autominuten van nationaal park Dwingelderveld, dan kan ik Huisje in ‘t Veld van harte aanbevelen.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

13 reacties op “Wandelen Dwingelderveld – de mooiste wandelroutes in het nationaal park

 1. shutter count check zegt:

  Loved the blog post! I’ve always wanted to explore the Dwingelderveld National Park, and the suggested routes sound like they offer some incredible scenery. Can’t wait to plan my own wandelroute adventure there soon! 🚶‍♀️❤️

  • Yvonne zegt:

   Ben benieuwd naar de wandelingen die jij gemaakt hebt! We wilden misschien morgen op de terugweg nog een stukje lopen in NP Dwingelderveld, maar de vooruitzichten qua weer zijn niet zo super en de meiden zijn moe, dus we zien wel.

  • Yvonne zegt:

   Welke wandeling vind je mooi, die van de headerfoto? Dat was inderdaad ook onze favoriet van deze wandelingen.. zo leuk met al die planken over het water!

 2. Marcel zegt:

  Wat een fijne inspiratie voor een weekendje Drenthe! Een paar jaar geleden hebben we gefietst en gewandeld in Nationaal Park Dwingelderveld. Het plankenpad staat hoog op m’n lijstje, lijkt me een prachtige wandeling.

  • Yvonne zegt:

   Er is in Drenthe zoveel te zien en doen. Wij zijn er nu voor de derde keer in korte tijd en hebben nog zoveel meer te ontdekken.. komen vast gauw weer een keer terug.

 3. Linda | travellersoftheworld zegt:

  Dit is zo’n mooie plek. Wij zijn hier de aankomende paar dagen weer in de omgeving en ik heb er zin in. Wij hebben ook het plankenpad gelopen, maar dan midden in de zomer. Dus toen was het niet zo nat haha, wel evengoed heel mooi. Misschien wil ik die nog eens lopen als het wel wat natter is, dat ziet er namelijk wel erg mooi uit

  • Yvonne zegt:

   In de Kerstvakantie was het nat genoeg inderdaad! Kan me voorstellen dat ‘t er met minder water wat saaier uitziet. Goeie reden om nog eens terug te gaan. Ik wil terug voor de héle Kibbelhoekwandeling.. die lijkt me ook zo mooi.

 4. Janet zegt:

  Oh wat heerlijk he! Ik heb het grootste gedeelte van mijn leven vlakbij Dwingelderveld gewoond, dus ik ben er vaak geweest. Nu ik wat ouder ben kom ik er pas achter hoe mooi het eigenlijk is! 🙂

  • Yvonne zegt:

   Dat is vaak zo. Ik ging bijna wekelijks wandelen in het Leudal en pas vorig jaar was ik er weer en dacht ik “wauw, wat is dit een mooie gebied!”

  • Yvonne zegt:

   Het leuke van Dwingelderveld vind ik dat het zo afwisselend is, zelfs geen enkel stukje bos lijkt op elkaar. We gaan er graag weer eens terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *