Tulpenroutes Drenthe langs de mooiste tulpenvelden

Tulpenroutes Drenthe langs de mooiste tulpenvelden

De Tulpenroutes in Drenthe verrassen nog steeds veel mensen. Dat je in Drenthe geweldig kunt wandelen, dat weten velen wel. Zelf vinden wij dit de mooiste wandeling van Drenthe. Dat je in Drenthe ook de mooiste tulpenvelden vindt, dat is voor menigeen nieuw. Vorig jaar ontdekten wij hoe leuk het is om met auto of wandelend de mooiste tulpenvelden van Drenthe te bezoeken. Drenthe is slechts één van de regio’s met tulpen buiten de Bollenstreek, een fijn en rustig alternatief. Dit jaar gaan we daarom graag nog eens terug. Ik deel in dit blog de mooiste Tulpenroutes van Drenthe, als inspiratie voor jou en ook voor mezelf. 🙂

Midden-Drenthe beste regio voor de mooiste tulpenvelden

De tulpenvelden zijn niet elk jaar op exact dezelfde plek. Dat is zo bij de bekende bollenvelden in de Randstad, maar ook in Drenthe. Na een jaar bollen telen is de grond uitgeput. De kwekers plannen daarom de tulpenvelden op wisselende stukken grond. Toch vind je de mooiste tulpenvelden van Drenthe wel elk jaar in Midden-Drenthe. Hier zijn de meeste kwekers en is de grond het beste voor de tulpenteelt. De tulpenroutes gaan daarom vooral door dit deel van Drenthe. Grofweg tussen Smilde, Hooghalen en Beilen vind je de meeste Tulpenroutes in Drenthe.

wandelen tussen tulpenvelden in DrentheTussen de mooiste tulpenvelden in Drenthe

Autoroute of wandelroute

Ondanks dat er veel tulpenvelden in Drenthe zijn, vind je hier geen aaneengesloten bloemenzee, zoals je die wel hebt in de Bollenstreek. Om verschillende tulpenvelden in Drenthe te zien, zul je algauw een beste afstand af moeten leggen. Daarom kies je in Drenthe het best voor een fietsroute of autoroute als je graag zoveel mogelijk tulpenvelden ziet. Of doe eens gek en huur een e-chopper, een erg leuke, alternatieve manier om de tulpenvelden van Drenthe te bekijken. Deze route (uit 2021) start bij Scooterverhuur Hoogersmilde, aan de Industrieweg 7.

Ik vind het super om de tulpenvelden te combineren met de hunebedden van Drenthe. De meeste hunebedden liggen wat verder naar het oosten van Drenthe, maar hunebed D52 vind je in Diever. Zelf hebben we daarom vorig jaar de autoroute van Bollenteler Joling gevolgd (zodra de nieuwe route bekend is zal ik die hier delen). Die voert langs een gebied met de meest kleurrijke tulpenvelden en hunebed 52 is niet ver weg. Overigens heeft teler Veninga uit Hijken een vergelijkbare autoroute. De wandelroute van datzelfde Maatschap Joling voert trouwens pal langs het hunebed. Deze wandelroute gaat ook door het pittoreske dorpje Diever, een mooi extraatje. Loop je de tulpenroute met kinderen, dan zullen zij zeker de ijssalon die je passeert kunnen waarderen!

tulpen hunebedden en bloesem DrentheTulpen, hunebedden en bloesem combineren in Drenthe

De wandelroute langs de tulpenvelden rond Diever start bij het Tourist Info Punt aan de Bosweg, net buiten het centrum van het dorp. Je kunt hier gratis parkeren, ook om alleen even naar hunebed D52 te lopen, of het centrum van Diever.

Een andere combinatie die je kunt maken als je de autoroute langs de Drentse tulpenvelden volgt is die met Herinneringskamp Westerbork. Wij hebben deze indrukwekkende plek, met het voormalige kamp en het bijbehorende museum, al een aantal keren bezocht. Vorig jaar hebben we er voor het eerst een kijkje genomen met onze meiden. Volg je deze autoroute van de gezamenlijke bollentelers in Drenthe, dan kun je makkelijk een stop bij het herinneringskamp maken.

tulpenroutes Drenthe combineren Herinneringskamp WesterborkDe tulpenroutes in Drenthe combineren met bijvoorbeeld Herinneringskamp Westerbork

Heb je na je autoroute of wandelroute langs de tulpenvelden wel zin om zo’n kleurig bosje mee naar huis te nemen? Een leuke plek om er eentje te bemachtigen is de Tulpenautomaat van Jan en Yvonne in Smilde. Uit de tulpenautomaat van hun bedrijf haal je de mooiste bossen tulpen.

Zelf tulpen plukken en fotograferen tussen de tulpen in Drenthe

Alle autoroutes langs de tulpenvelden komen ook langs de Tulpenpluktuin Drenthe. Deze Tulpenpluktuin in Beilen nodigt tijdens de bloei van de tulpen iedereen uit om tulpen te komen plukken en te fotograferen tussen de tulpenbedden. Tulpen fotograferen tussen de gewone tulpenvelden in Drenthe is niet zo aardig voor de telers, omdat dan de tulpen per ongeluk vertrapt kunnen worden. Meer daarover vertel ik je in mijn blog over de mooiste routes langs bollenvelden in Nederland, vol tips om bloembollen te fotograferen. Deze tulpenpluktuin is daarom ideaal als je de tulpen van dichtbij wilt fotograferen, of zelf echt tussen de tulpen wilt staan. Vaak kun je er ook al de eerste tulpen plukken voordat de pluktuin zelf open is. De eerste bloeiende tulpen worden dan door hen geplukt en in een kraampje aangeboden. Via hun Facebookpagina houden ze je op de hoogte van dit soort speciale acties en wanneer de Tulpenpluktuin echt open gaat.

tulpenroutes Drenthe ook langs PluktuinJezelf fotograferen TUSSEN de tulpen doe je niet op het veld, maar in Tulpenpluktuin Drenthe

Wanneer bloeien de tulpenvelden in Drenthe

Wanneer de tulpenvelden bloeien is afhankelijk van het weer. In een warm voorjaar zullen de tulpen veel eerder bloeien dan wanneer het lang koud blijft. De tulpenvelden in Drenthe bloeien wat later dan die in de Bollenstreek, Noord-Holland en Zeeland. Dat komt doordat de temperatuur in het noorden vaak één of enkele graden lager is. Meestal is de bloeiperiode, dat ze echt in volle bloei staan, van ongeveer half april tot begin mei. Zodra alle tulpenvelden bloeien, duurt het niet lang voordat de eerste tulpen ook alweer gekopt worden. Zorg dus dat je niet te laat bent om de mooiste tulpenvelden in Drenthe te bewonderen en houd de websites van bovengenoemde kwekers en de Tulpenpluktuin in de gaten.

Meer moois in Drenthe

De tulpen bloeien slechts ongeveer 3 weken. Ook de rest van het jaar is Drenthe echter de moeite waard om erop uit te gaan. Zo kun je heerlijk wandelen rond het Blauwe Meer. In de zomer kun je dat wandelen prima combineren met een frisse duik. Een ander on-Nederlands blauw meer in Drenthe vind je op de Gasselterveldroute. Ook in nationaal park Dwingelderveld vind je enkele van de mooiste wandelroutes van Drenthe.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Tulpenroutes Drenthe langs de mooiste tulpenvelden

  1. Aniek zegt:

    Wat leuk! Afgelopen jaar was ik er steeds precies op het verkeerde moment voor tulpen, dit jaar probeer ik het eens goed te plannen. Dan moeten we snel die kant op, denk ik 🙂

    • Yvonne zegt:

      Het lijkt erop dat het mij dit jaar niet gaat lukken, omdat we over minder dan 2 weken naar Sicilië vertrekken, maar wie weet.. bloeien de tulpen gauw daar en hebben we nog ergens tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *