zien en doen in Muscat

Zien en doen in Muscat – hoofdstad van Oman

Muscat is de bijzondere hoofdstad van Oman. Bijzonder omdat de stad totaal niet als een hoofdstad aanvoelt en je het gevoel hebt in een provinciehoofdstad rond te lopen, als je er een wandeling maakt rond de belangrijkste bezienswaardigheden. Bijzonder ook, omdat Muscat zo enorm uitgestrekt is dat je haast niet kan spreken van één stad.. het is eigenlijk meer een verzameling van stadjes, die door de tijd heen aan elkaar vast gegroeid lijken. En zeker ook bijzonder vanwege de bezienswaardigheden. In een dag kan je al veel zien en doen in Muscat. Wil je ook een aantal plekken bezoeken die wat verder buiten de stad liggen, dan is het mooi als je 3 tot 4 dagen de tijd hebt.

Grote moskee van Sultan Qaboos

Onze eerste dag in Oman begint wat sloom, aangezien de bus van Dubai naar Muscat pas rond 10 uur ’s avonds aankwam. Wij zijn daardoor wat aan de late kant, als we om 10.30 uur met de taxi worden afgezet bij de hoofdingang van de Grote moskee van Sultan Qaboos. Deze is in het centrale deel van de 50 kilometer lange kuststrook die Muscat heet. Een paar minuten later hebben we uitgevogeld dat de moskee slechts tot 11 uur open is en dat niet-Moslims bovendien alleen via de ingang aan de zijkant naar binnen mogen. Dat is nog een eindje lopen.

Muscat grote Sultan Qaboos moskeeMeteen naar dé highlight van Muscat – de grote Sultan Qaboos Moskee

Om kwart voor 11 zijn we eindelijk binnen de muren van het enorme terrein van de moskee. We gluren even binnen bij het eerste gebouw, de vrouwenmoskee, maar lopen dan gauw door naar de moskee voor de mannen. We zijn de laatste die een paar minuten voor 11 naar binnen lopen, waardoor het relatief rustig is. We vergapen ons met open mond aan het enorme tapijt en de schitterende plafonds. Wow, wat een gebouw. Gelukkig wordt de sluitingstijd met een korreltje zout genomen, want pas een minuut of 20 later worden we, als aller laatsten, naar buiten begeleid.

Muscat Sultan Qaboos interieurHet schitterende interieur van de Sultan Qaboos moskee

Inmiddels is ons dan al meermaals verteld dat we zeker even koffie en dadels moeten gaan proeven in een bijgebouwtje in de tuin. Dat doen we zeker, maar eerst genieten we nog in alle rust van de schoonheid van de moskee van de buitenkant en de schitterende gangen en vloeren. Alle andere bezoekers zijn inmiddels vertrokken. Ook bij de koffie en dadels zijn we één van de laatsten. We hebben nog net tijd voor een kort gesprek over het leven in Muscat met één van de lieve vrouwelijke vrijwilligers. Dan moeten we echt gaan en de poort wordt achter ons gesloten. Het is tijd voor het middaggebed en daar willen ze geen pottenkijkers bij.

Muscat Corniche en de souk

Na de start van onze dag in de indrukwekkende Sultan Qaboos moskee halen we onze huurauto op en gaan we één van de oudste en meest interessante delen van Muscat. Matrah, oftewel Muttrah, is de plek waar je heerlijk kan wandelen langs de Corniche. Je hebt een prachtig zicht op de kleine vissershaven haven van Muscat aan de ene kant en het Matrah fort aan de andere.

Muscat CornicheMuscat – Rondom de Corniche in Matrah

Ben je met een (huur-)auto? Aan de Corniche kan je betaald parkeren, maar vaak is het daar druk. Een gratis alternatief met meer ruimte is bij de vismarkt aan de westkant, of net iets verder lopen: de parkeerplaatsen bij Riyam park, aan de waterkant ten westen van de Corniche.

In het midden van de Corniche steek je over naar de bekendste souk van Muscat. De Matrah souk is in het centrale deel mooi opgeknapt, met hier en daar kleurrijke details in het plafond. Dit deel is wel erg toeristisch en weinig authentiek, ook al doen ook de locals hier hun inkopen bij enkele winkeltjes met dadels en wierook. De echte sfeer kan je proeven in de smalle steegjes om de overdekte souk heen. Verlaat ook zeker de souk aan de achterkant en kijk even achterom naar de mooie poort. Sla rechtsaf om de Indiase tempel te zien en door de leuke straatjes daar omheen te dwalen.

De forten van Muscat

Het Matrah fort torent hoog boven dit stadsdeel uit, een spectaculair gezicht. Je kan het fort, net als verschillende andere forten in Oman, bezoeken voor slechts een halve Rial per persoon. Vanaf Matrah fort heb je het beste uitzicht over het deel van Muscat rond de Corniche. Verder is het fort niet heel erg bijzonder. Een paar kilometer verder naar het oosten, aan weerszijden van de haven van Muscat, staan nog de 16e eeuwse forten Al Mirani en Al Jalali. Beide forten zijn niet open voor publiek, maar zeker de moeite waard om van buiten te bekijken. Ook het ceremoniële paleis van de huidige Sultan, het Al Alam paleis, is slechts van de buitenkant te bewonderen. Het bijzondere gebouw en haar tot in de puntjes verzorgde tuin, met kleurrijke bloemen, zijn zeker even een stop waard.

Muscat Matrah souk en fortMuscat – Matrah souk en fort

De vismarkt en de vissershaven

Vanaf de Corniche is het een kleine wandeling naar de vismarkt van dit deel van Muscat. Hier kopen de lokale bewoners hun visjes en buiten heb je een mooi uitzicht over Matrah, met daar hoog boven het Matrah fort. Ook de twee enorme jachten van de Sultan liggen hier voor anker, tenzij hij een ermee op pad is.

Qurum beach en Yitti beach

Zin in strand? Dan is Qurum beach in Muscat zelf een heerlijk breed en mooi zandstrand. Aan het einde van de dag komen de inwoners van Muscat hier zelf graag, om een visje of vleesje te grillen en te genieten. Een half uurtje naar het oosten, net buiten de stad, is een strand dat nóg mooier is. Yitti beach is het eerstvolgende strand na het tegenwoordig volgebouwde Muscat Bay. Yitti beach is nog puur natuur en de bijzondere rotsformaties net ten noordwesten ervan zijn heel gaaf. Het strand zelf is heerlijk uitgestrekt. Hier heb je echt nog de ruimte.

stranden rond MuscatDe mooie, uitgestrekte stranden rond Muscat

Houd er rekening mee dat Oman een traditioneel Moslimland is. Ondanks dat veel toeristen zonder gêne in bikini aan het strand lopen is dit, cultureel gezien, echt not done. Wees respectvol en draag in elk geval een (korte) broek en shirtje aan het strand, ook als je zwemt.

Barka vismarkt en fort

De vismarkt van Matrah zit in een vrij steriel en helemaal dicht gebouw, aan de westkant van de Corniche. Iets verder weg van het oude Muscat, maar juist heel dichtbij als je in Seeb overnacht, is de vismarkt van Barka. Deze markt voelt veel meer als een echte, authentieke markt en bovendien wordt de overkapping waar de vis wordt verkocht omgeven met kraampjes vol andere lokale producten. Ik vond de Barka vismarkt veel fotogenieker dan die in Matrah. Het marktterrein is bovendien pal aan het strand en ook nog eens aan de voet van het oude Barka fort. Op het moment dat wij er waren werd het fort in haar oude glorie hersteld en was men bezig het pleisterwerk weer mooi te maken.

Net iets verder weg

Bezoek je in de ochtend de vismarkt van Barka, dan ben je al een heel eind in de richting van 2 indrukwekkende forten, net wat verder van Muscat. Je kan Nakhal fort en Rustaq fort in een rondje combineren. Vanuit Barka is Nakhal slechts een dik half uur rijden. Heb je, net als wij, de pech om er tegelijk met één van de excursies vanuit de cruiseschepen te zijn? Niet getreurd. De gidsen stomen met hun groepen het fort door en weg zijn ze weer. Ga rustig een half uurtje in de schaduw zitten, of maak een ommetje in de schitterende omgeving en je hebt het hele fort weer voor jezelf. Rustaq wordt door de tours overgeslagen en is een heerlijk fort om op je gemak rond te dwalen.

vismarkt Barka bij MuscatDe vismarkt van Barka, vlakbij Muscat

De hotsprings bij Nakhal worden tegenwoordig overlopen door tours en zijn niet erg natuurlijk meer. Heb je een 4×4? Ga naar Wadi Al Abyad of Wadi Al Hoqain in combinatie met de beide forten. Hier ben je waarschijnlijk (vrijwel) alleen in de schitterende natuur.

Accommodatie Muscat

Het valt niet mee om te bedenken waar je moet overnachten in Muscat. Doordat de stad zo uitgestrekt is, zit je eigenlijk nooit echt centraal. Zelf waren we aan het begin en aan het eind van onze rondreis door Oman in Muscat en hebben we twee keer op een andere plek overnacht. Ons appartement in Seeb was ideaal om de bezienswaardigheden aan de westkant van Muscat te verkennen en ons hotel-appartement in Ruwi was perfect voor de bezienswaardigheden in Matrah en ten oosten daarvan. Als je echt één plek moet kiezen zou ik adviseren om in de omgeving van Matrah te overnachten, in dit goed geprijsde hotel met zwembad bijvoorbeeld. Je zit dan dichtbij de Corniche, de vismarkt, de souk en het Matrah fort en op korte afstand van het alleroudste deel van Muscat, met de forten, het paleis en diverse interessante musea.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

8 reacties op “Zien en doen in Muscat – hoofdstad van Oman

  • Yvonne zegt:

   Wat zonde dat de moskee dicht was, ik vond dat echt het hoogtepunt, wat een fantastisch gebouw. Nog maar eens terug in een koelere periode dan!

  • Yvonne zegt:

   Wij vonden het een heerlijk land voor de winter.. al was het maar om de dagelijkse portie zonneschijn. 🙂 Maar het land zelf is ook echt prachtig mooi.

  • Yvonne zegt:

   Het is wel een bestemming die je moet trekken denk ik, net zoals de andere landen in het Midden-Oosten. Wij hebben erg genoten. En thanks voor het compliment!

 1. MyriamC zegt:

  Muscat is inderdaad heel uitgestrekt. Wij logeerden in de Shangri-La (Yiti), een eind van het ‘centrum’ maar wel super rustig. En er reed een gratis shuttle naar de Corniche/souq.

  • Yvonne zegt:

   Met een gratis shuttle is Yiti wel een heerlijke plek om te verblijven denk ik. Klinkt goed in elk geval! Yiti vond ik een erg fijn strand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *