Sur was onze verrassing van Oman. Wij deden Sur aan het eind van onze rondreis door Oman aan en hadden al veel van het land gezien. We hadden vooral het idee om vanuit Sur een aantal van de mooiste wadi’s van Oman en wat stranden te bezoeken, een beetje een relaxte afsluiting van de vakantie voor de kids. We hadden niet verwacht zo’n schilderachtig, mooi vissersdorp aan te treffen. Dat werd dus een extra fijne afsluiting van onze rondreis door Oman.
De wadi’s rond Sur
De dag van onze aankomst in Sur is een lange reisdag. Vanuit Nizwa reizen we, via het vervallen woestijnstadje Ibra en de zandduinen bij Al Wasil en Bidiyah, naar Wadi Ban Khaled. Van hieruit zou het in eerste instantie nog slechts een half uur rijden tot Sur zijn. Bij nader onderzoek blijkt de afstand, hemelsbreed, inderdaad niet zo ver. De verharde weg volgt echter een enorme omweg en het is nog bijna 2 uur rijden van Wadi Bani Khaled naar Sur. Deze drive-in wadi heeft echter als grote voordeel dat je slechts 10 minuten hoeft te lopen vanaf de parkeerplaats naar het zwemwater. Een prima stop dus, op onze route van Nizwa naar Sur. We komen alleen pas erg laat aan, die eerste avond, en zien Sur alleen nog in het donker.
Wadi Bani Khaled en Wadi Shab, leuke dagtrips vanuit Sur
De volgende ochtend hebben onze meiden behoefte aan ontspanning, na de lange reisdag van gisteren. We besluiten Sur nog even te laten voor wat het is en rijden een dik half uur langs de kust, om te gaan zwemmen in Wadi Shab. De parkeerplaats van deze wadi is pal aan de snelweg, onder een lelijk viaduct. Je hebt dan ook niet meteen het idee een mooie wadi gevonden te hebben, maar dit verandert al gauw, zodra je met het bootje naar de overkant bent gevaren. De wandeling door de wadi duurt een klein uur en de snelweg laat je al gauw achter je. Het is er werkelijk schitterend. We zijn echter niet de enigen en, net als gisteren bij Wadi Bani Khaled, vind ik de hoeveelheid andere toeristen nogal een deceptie. Op sommige smalle stukjes van het pad voelt het gewoon als file lopen en ook bij de zwemplas is het een drukte van belang. De natuur blijft echter indrukwekkend mooi.
Eerste zicht op het oude vissersdorp Sur
Een dag later zijn we inmiddels erg nieuwsgierig geworden naar het oude vissersdorp Sur. De moderne stad, waarin Sur inmiddels is uitgegroeid, laat weinig zien van het vissersdorp dat hier jaren geleden haar gezapige gangetje ging. Zodra we de brug over rijden naar het oude deel, zien we bovenop een heuvel een aantal wachttorens. We besluiten eerst de klim naar één van de torens te wagen en worden niet teleurgesteld door het uitzicht. Wow, wat is dit mooi. We kijken 360 graden uit over de zeearm, met uiterst links de werkplaats waar de houten dhows gebouwd worden. Daarnaast is de brug, met daarachter de nieuwe stad en aan de rechterkant ligt het oude vissersdorp met haar vuurtoren in al haar pracht.
Het uitzicht over Sur is adembenemend vanuit de wachttoren
Ook klimmen naar de wachttoren met het beste uitzicht? Parkeer je auto bij hotel Al Ayjah Plaza en loop aan de rechterkant van het hotel de heuvel op. Kijk eerst over de eerste rand en neem vervolgens de steile trap naar de wachttoren. Het hotel zag er trouwens ook uit als een hele fijne plek om te overnachten.
Als we minstens een half uur van het uitzicht genoten hebben en ontelbaar veel foto’s hebben gemaakt, dalen we af, om naar het oude centrum van Sur te wandelen. We volgen de waterkant, waar een groepje jongens z’n best doet om krabbetjes en visjes te vangen. Het is laag water en de kleurige vissersbootjes liggen bijna allemaal op het droge. Een laatste visser verlaat zijn boot, waar hij de netten aan het opvouwen was. Zijn nieuwsgierige zoontje volgt ons op de voet, maar loopt gauw weg als ik hem vraag of ik een foto van hem mag maken.
Sur verkennen
De vuurtoren van Sur staat aan het verre eind van het binnenwater en kijkt mooi uit over de oude en de nieuwe stad. Er is verder weinig te beleven en het bouwwerk is ook net wat te glad gestuct, om in het geheel te passen, dus besluiten we het dorpje zelf in te lopen. We dwalen door smalle steegjes en zien hier en daar geiten en kippen rond scharrelen. Sommige huizen hebben een zelf getimmerd hok, voor het kleinvee voor hun eigen huis staan en lang niet alle straten zijn geasfalteerd. Nieuwe, goed onderhouden huizen staan naast verlaten en half ingestorte woningen. In veel van de verlaten en niet onderhouden huizen zien we soms nog de meest bijzondere details terug.
De vuurtoren en de straatjes van Sur
Mocht je nu het idee krijgen dat het een aftands, vervallen dorp is.. zeker niet! Veel huizen hebben schitterende, houten deuren, met prachtig houtsnijwerk. Sommigen zijn zeer gedetailleerd. We staan net een erg mooi exemplaar van dichtbij te bekijken als een familielid van de eigenaar langs komt. Of we binnen willen kijken. Dat laten we ons natuurlijk geen twee keer vragen!
Omaanse koffie met dadels
Binnen maken we kennis met de bewoners, de oom en tante van de man die ons buiten aansprak. Ook zien we meer mooie, houten deuren en een open ruimte, waar een aantal kamers aan grenzen. Op de grond liggen kussens, op een kleed. Een volwassen dochter komt één van de kamers uit en er wordt koffie voor ons ingeschonken. Hoewel ik geen koffie drink en het ronduit smerig vind als ik dat wel eens probeer, smaakt dit Omaanse, kruidige brouwsel me prima. Voor onze meiden wordt een pakje melk uit de koelkast gepakt en een sinaasappel in partjes gedeeld. Een glimmende schaal met dadels wordt doorgegeven en we maken ook kennis met 3 van de 5 kinderen van de neef die ons binnen vroeg. Deze man spreekt ook genoeg Engels om een gesprekje over het Omaanse schoolsysteem aan te knopen. We informeren naar het leven in Sur, dat heel relaxt blijkt te zijn. Net zo relaxt als ons bezoekje denk ik. Als we een half uurtje later afscheid nemen worden we nog voor de lunch uitgenodigd, maar dat slaan we af. We willen graag naar de Dhow werf en nog even zwemmen in zee.
Een gastvrij welkom bij een lokaal gezin in Sur
De Traditionele Dhow werf van Sur
Met een broodje op de hand, van de lokale bakker, lopen we terug naar de auto en we steken de brug weer over. Aan de andere kant is de Dhow werkplaats. Hier worden al vele jaren de traditionele, houten boten gebouwd. Je zou het niet verwachten, maar deze scheepjes zijn niet alleen kustvaarders. Er wordt zelfs de oversteek naar bijvoorbeeld Iran mee gemaakt. Ze zijn volledig van hout gemaakt en dat gebeurt nog steeds allemaal met de hand. We zien één van de werkmannen met de hand een plank op maat maken, die precies in het laatste gaatje van het dek moet passen. Zo knap.
De stranden rond Sur
’s Middags wandelen we het strand op van de landtong aan de overkant van het oude vissersdorp. Het fijne zandstrand is hier ongeveer een kilometer lang en perfect om een fijne dag af te sluiten en lekker te zwemmen. Je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op de vuurtoren en het oude dorp.
De Dhow werkplaats en het strand van Sur liggen vlak bij elkaar
Een dag eerder sloten we onze dag ook al af aan het strand. Vlakbij Wadi Shab is een ander erg mooi strand, Fins Beach. Het is niet heel makkelijk te vinden met een gps, maar als je de snelweg verlaat bij het dorpje Fins en rechtsaf slaat als je bij het water komt, rijd je er recht op af. Het pad is onverhard en na ongeveer 2 kilometer kan je links naar beneden rijden om op Fins beach uit te komen. Vanuit Sur ben je een klein uur onderweg naar dit strand.
Ras Al Jinz
Een ander strand in de omgeving van Sur is Ras Al Jinz. Dit is één van de beroemdste stranden van Oman, maar niet vanwege het zwemmen. In het juiste seizoen kun je hier namelijk dagelijks tientallen schildpadden aan land zien komen om hun eieren te leggen. Van mei tot september is hun aantal het grootst. Reserveer vooraf je tour om onder begeleiding de schildpadden te spotten en uitleg te krijgen bij wat je ziet. Het best blijf je in Ras Al Jinz overnachten, omdat de schildpadden hun eieren ’s avonds laat en ’s nachts leggen. Zo kan je op de avond- of vroege ochtendtour mee en hoef je geen heel eind meer te rijden na of voor je tour. Afhankelijk van of je ’s ochtends of ’s avonds gaat, kan je voor of na die tijd nog een kijkje nemen in het kleine, interactieve museum bij het strand. Zelf zijn wij niet bij Ras Al Jinz geweest, omdat in december de aantallen schildpadden heel klein zijn en het aantal toeristen juist groot.
Eén van de andere stranden in de omgeving van Sur – Fins beach
Accommodatie in Sur
Zelf hebben we gekozen om in een appartement te overnachten), om lekker de ruimte te hebben en zelf ook eens een keer te kunnen koken. Die ruimte is er zeker, maar dat zelf koken blijkt best lastig. Net als in veel appartementen in Oman is er namelijk alleen een magnetron en slechts een paar theekopjes en wat borden en bestek. Gelukkig zijn er in de directe omgeving genoeg opties om eten af te halen of te laten bezorgen, dus we komen niets te kort. Ons appartement ligt erg centraal, op de landtong van de nieuwe stad, in de richting van het oude Sur. Ze hebben trouwens ook gewoon tweepersoonskamers beschikbaar. In een paar minuten zijn we bij de belangrijkste bezienswaardigheden. Qua prijs- kwaliteitsverhouding is dit echt de beste keus in Sur. Een net iets duurdere en iets minder centrale optie is dit hotel / appartementencomplex.
Wij hebben weinig van Sur gezien. Moesten na onze halve dag woestijn op tijd in Ras al Jinz zijn. Ondanks dat het december was hebben we toch 3 schildpadden eieren zien leggen. Was inderdaad wel druk, maar je gaat in groepjes van acht personen. En vol is vol.
Ahhh, wat super dat jullie de schildpadden hebben gezien. Lijkt me zo bijzonder!
Wat gaaf om te lezen! Wij gaan volgende maand naar Oman en ik kan niet wachten om het te zien. Wat tof ook dat jullie in Sur binnen zijn gevraagd voor een kopje koffie. Volgens mij zijn het echt heel vriendelijke mensen.
Wat leuk dat jullie volgende maand naar Oman gaan. Veel plezier alvast, het is er prachtig. En dan vast een stuk rustiger dan toen wij er waren met Kerst.