De forten van Oman zijn indrukwekkend en een niet te missen bezienswaardigheid van het land, helemaal als je Oman met kinderen bezoekt. Er zijn tientallen forten in Oman om uit te kiezen. Wij bezochten er verschillende, tijdens onze rondreis door Oman. In de meesten bleef ik maar foto’s maken, zowel van het fort zelf als van de omgeving. De meeste forten liggen namelijk wat hoger, waardoor ze een gaaf uitzicht bieden over het droge, bergachtige landschap van Oman. Ik neem je mee naar de mooiste forten van het Sultanaat.
Lage entree forten van Oman
Wat ik erg bijzonder vind is dat de entree voor alle forten in Oman hetzelfde is, op één na. Ondanks dat Oman bepaald geen budget bestemming is, hoef je slechts een halve Rial te betalen om de forten te bezoeken. Dat is net iets meer dan een euro per persoon. Alleen in Nizwa fort wordt het toerisme sinds begin 2018 flink uitgebuit. Daarvoor betaalde je ook hier een halve Rial, maar na de overname door een nieuwe manager is de prijs maar liefst 10 keer zo hoog geworden.
Matrah Fort Muscat
Misschien wel één van de meest gefotografeerde forten van Oman en toch niet heel vaak bezocht is het Matrah fort in Muscat. Dit fort staat tientallen meters boven de bekende wandelboulevard van Muscat, de Corniche. Een bezoek aan Matrah fort laat zich goed combineren met de souk van Muscat, die slechts 200 meter verderop ligt.
Geweldige uitzichten vanaf Matrah fort in Muscat
Via de trappen klim je in een paar minuten naar de toegangspoort van het fort. Het uitzicht als je daar bent aangekomen is al mooi. Toch worden je “ooohs” en “aaaahs” zeker harder bij elke verdieping die je, binnenin het fort, nog omhoog gaat. Vanaf de hoogste toren zie je de Golf van Oman, de Corniche en de eeuwenoude wijk Matrah, omringd door verschillende wachttorens. We zijn slechts een half uurtje binnen geweest, want dit fort is maar klein en toch snap ik niet waarom niet meer mensen een kijkje nemen hier. Het uitzicht is de klim meer dan waard.
Barka fort en vismarkt
Niet ver buiten Muscat ligt een bijzonder fort. Bijzonder omdat het ’t enige fort in Oman is dat een andere kleur heeft dan okergeel. Tenminste, voor zover ik weet. We hebben geen enkel fort in een andere kleur gezien. Het Barka fort is overigens niet zozeer interessant om het fort zelf, maar vooral vanwege de vismarkt die er dagelijks plaats vindt. Pal voor de ingang van het fort en praktisch OP het strand wordt hier elke dag verse vis verhandeld en ook voor groenten en fruit komen de mensen uit de omgeving deze kant op. Het schijnt één van de meest authentieke vismarkten van de omgeving te zijn en we vonden het super om er een kijkje te nemen.
Fort en vismarkt in Barka – leuke combi
Nakhal, één van de meest bezochte forten van Oman
Nakhal is slechts een uurtje vanuit Muscat en wordt veel bezocht door groepen die een tour doen vanuit hun cruiseschip. Logisch, want het is werkelijk een schitterend fort met een fenomenale ligging. Vanaf de torens kijk je uit over de palmen in het dal en de ruige, kale bergen in de verte. Deze fotogenieke setting, relatief dichtbij de cruisehaven, betekent alleen dat ’t er met tijden even heel druk kan zijn. Gelukkig hobbelen die groepen allemaal gauw achter hun gids aan en even later ben je dan zomaar weer bijna de enige bezoeker.
Eén van de meest bezochte forten van Oman – Nakhal
Rustaq fort
Rustaq fort is leuk om te combineren met Nakhal, in een rondje vanuit Muscat. Als je vroeg op pad gaat kan je de twee forten zelfs nog aanvullen met een sidetrip naar één van de mooie wadi’s in deze omgeving. Het Rustaq fort is heerlijk om lekker doorheen te dwalen. Je kan er haast verdwalen, zoveel kamers zijn er. Ook van hieruit heb je weer mooie vergezichten over de omgeving, maar het echte wow-gevoel misten we er een beetje.
Zeker een heel mooi fort, maar we misten het wow-gevoel
Izki fort en ruïnes
Als je vanuit Muscat naar Nizwa rijdt kom je een klein half uurtje vóór Nizwa langs het stadje Izki. Tegen de nieuwe stad aan ligt een veel ouder en inmiddels volledig verlaten deel van Izki. Dit deel is zelfs ommuurd en er staat een fort ruïne. Het is geweldig om rond te dolen door dit spookstadje, met haar afbrokkelende, kleine muren. Je kan de huizen binnen lopen en zelfs hier en daar de trap nog beklimmen naar het dak. Van daaruit kijk je uit over tientallen lemen woningen, poorten en zelfs een moskee. In de verte lonkt een imposant berglandschap. Izki is echt één van mijn favoriete onontdekte bezienswaardigheden van het Midden-Oosten.
Pas goed op als je de huizen in Izki binnen gaat, want de huizen zijn gemaakt van modder en al behoorlijk vervallen, waardoor de boel kan instorten. Voel eerst of de ondergrond nog stevig is, voordat je ergens gaat staan en blijf aan de rand van de constructie.
Schatzoeken in het fort en de ruïnes van Izki
Nizwa fort
Dé toeristenhit als het gaat om forten in Oman is het fort van Nizwa. Gelegen naast de souk, die zo te zien net zo recent en net zo strak is geplamuurd, lijkt dit echt de trots van de Omani. Het gelikte uiterlijk in combinatie met de vele souvenirwinkeltjes vinden we zelf een beetje jammer, net als de forse entreeprijs. Je krijgt daarvoor wel net even wat extra’s als je binnen bent. In Nizwa fort zijn geregeld muzikale voorstellingen, dames in klederdracht laten zien hoe het lokale Omaanse brood (wij vinden het meer een soort crèpes) wordt gemaakt en ook de handwerkclub is present. De ruimtes in het fort zijn echter net zo kaal als die in alle andere forten. Slechts de bordjes bij de deur laten weten wat zich ooit binnen bevond. Het zicht op de grote moskee en het grillige, zwarte berglandschap verderop zijn wel weer heel mooi.
Het fort van Nizwa is dé toeristenhit van Oman
Bahla fort en Jabrin fort
Aan de voet van Jebel Akhdar liggen twee andere machtige forten in de buurt van Nizwa. In Jabrin fort (officieel eigenlijk een kasteel en geen fort) komt de historie echt tot leven met de audioguide en een heel aantal ingerichte ruimtes. Hier zie je ook de schitterend gedecoreerde, houten plafonds, die zo typisch zijn voor deze regio. Bahla fort is, net als veel van de forten van Oman, vrijwel helemaal kaal van binnen. De fotogenieke vele smalle gangetjes en trappen, de doorkijkjes en het uitzicht op de omgeving maken dit toch mijn favoriet van de twee.
Bahla fort, één van de twee machtige bouwwerken vlakbij elkaar
Minder bekende forten van Oman
Bovenstaande forten zijn de bekendste forten van Oman. We bezochten de forten tijdens een rondreis van 11 dagen, die begon en eindigde in Muscat. We reisden tegen de klok in en in die volgorde noem ik de forten hier ook. Er zijn op deze route ook nog verschillende minder bekende en minstens even indrukwekkende forten. Voordeel van die forten is dat ze amper bezocht worden. Ook in Izki waren wij bijna de enige bezoekers, wat het toch net even extra speciaal maakt. Ik kan je dus zeker aanraden om, naast een aantal van de bekende, ook zeker één minder bekend fort te bezoeken als je in Oman bent.
Wat bijzonder. Ben nog nooit in Oman geweest en had geen idéé dat er zo veel forten zijn. Op de foto’s lijken sommige wel zandkastelen!
Inderdaad, ook in het echt zien ze er van een afstandje echt uit als zandkastelen. 🙂