Er zijn geweldige bezienswaardigheden in het Midden-Oosten, die in de reisgidsen niet op de eerste pagina staan, maar toch ongelooflijk de moeite van het ontdekken waard zijn. Juist die niet zo voor de hand liggende bezienswaardigheden in het Midden-Oosten zijn ons het meest bijgebleven. Tijdens het schrijven van deze blogpost komen er ook voortdurend nieuwe bijzondere plekken boven borrelen. IK had minstens nog 10 extra niet voor de hand liggende, maar toch fantastische bezienswaardigheden in het Midden-Oosten kunnen delen. Wie weet, volgt er nog eens een tweede blog.
De forten van Izki en Bahla in Oman: fantastische bezienswaardigheden
Hoewel Oman verschillende bekende en veel bezochte forten heeft, zijn er ook een aantal onontdekte parels te vinden. Sommigen zijn echt complete spookstadjes, waar je jezelf in een spannende avonturenfilm waant. Dit zijn de bezienswaardigheden in het Midden-Oosten waar mijn reizigershart sneller van gaat kloppen.
Spookstadjes als Izki in Oman niet te missen bezienswaardigheden in het Midden-Oosten
Als je vanuit Muscat naar Nizwa rijdt kom je een klein half uurtje vóór Nizwa langs het stadje Izki. Tegen de nieuwe stad aan ligt een veel ouder en inmiddels volledig verlaten deel van Izki. Dit deel is zelfs ommuurd en er staat een fort ruïne. Het is geweldig om rond te dolen door dit spookstadje, met haar afbrokkelende, kleine muren. Je kan de huizen binnen lopen en zelfs hier en daar de trap nog beklimmen naar het dak. Van daaruit kijk je uit over tientallen lemen woningen, poorten en zelfs een moskee. In de verte lonkt een imposant berglandschap.
Pas goed op als je de huizen in Izki binnen gaat, want de huizen zijn gemaakt van modder en al behoorlijk vervallen, waardoor de boel kan instorten. Voel eerst of de ondergrond nog stevig is, voordat je ergens gaat staan en blijf aan de rand van de constructie.
Bahla fort is, net als veel van de forten van Oman, vrijwel helemaal kaal van binnen. De ontelbaren, fotogenieke gangetjes en trappen, de doorkijkjes en het uitzicht op de omgeving maken dit één van mijn favoriete forten van Oman. Hoewel het nabijgelegen Jabrin Fort veel meer bezocht wordt en zelfs een audioguide heeft, heeft Bahla veel meer het “kruip-door-sluip-door-gevoel”. Je voelt je hier echt een beetje een ontdekkingsreiziger.
Bahla Fort in Oman is één van mijn lievelings
Misfat Al Abriyeen: Vervallen dorpje aan spectaculaire kloof in Oman
Een dorpje, dat schitterend tegen een berghelling gebouwd is en deels vervallen, maar ook deels bewoond, is Misfat Al Abriyeen. Dit dorpje ligt bovendien aan het begin van een geweldig mooie wadi en er beginnen een aantal spectaculaire wandelingen. Ik vind het echt ongelooflijk dat Misfat niet bovenaan in de reisgidsen van Oman staat, want voor mij is dit één van de tofste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten in de meest indrukwekkende natuur in de regio. Loop hoog over de grillige rotsformaties, of volg de stroom van het water en de palmbomen beneden in het dal. In Misfat Al Abriyeen is namelijk ook het beroemde Omaanse falaj-systeem te bewonderen, een uniek irrigatiesysteem, dat ervoor zorgt dat er hier genoeg groeit op vruchtbare landjes langs het stroompje.
Er is inmiddels een nieuw dorp gebouwd, op de helling er precies tegenover (perfect voor uitzicht op het oude dorp!), maar ook in het oude dorp zijn nog een aantal huizen bewoond en in enkele is inmiddels een guesthouse gevestigd. Hoe gaaf is het om hier een paar dagen te slapen, om het echte Oman te ervaren en elke dag een andere toffe wandeling te maken.
Misfat-Al-Abryeen één van de toffe onbekende bezienswaardigheden in het Midden-Oosten
Ben je slechts één dag in Misfat Al Abriyeen, dan is wandeling W9 een aanrader. Je loopt aan de linkerkant het dorp uit, het trapje af naar links vanuit de dorpsfontein. Daar volg je de vlaggetjes die in heel Oman voor de wandelpaden gebruikt worden. De vergezichten over de wadi zijn geweldig en je stijgt steeds verder, langs de berghelling. Uiteindelijk daal je weer af, helemaal tot de (meestal droge) rivier, waar je bijvoorbeeld lekker kan picknicken.
Northern Cemetery Caïro
Ondanks dat de piramides van Gizeh natuurlijk dé niet te missen bezienswaardigheden in het Midden-Oosten zijn, vind ik zelf andere plekken minstens even indrukwekkend. De Northern Cemetery bijvoorbeeld, een enorme wijk die is gebouwd op en om een oude begraafplaats in Caïro. Gingen oorspronkelijk de daklozen van Caïro in de beschutting van de tombes liggen slapen ‘s nachts, nu zijn er hele krotten en zelfs stenen huizen bij gebouwd. In Caïro vindt je verschillende van deze “doden-wijken” als woonplaats van de zeer armen en de omvang ervan en de armoede van de meeste bewoners is onvoorstelbaar.
De bizarre wereld van de Northern Cemetery in Caïro
Dat dit in feite op een steenworp afstand van Europa te vinden is voelt als een schok en misschien is dat juist wat het voor mij één van de meest intrigerende plekken van het Midden-oosten maakt. Bovendien zijn sommige van de tombes en moskeeën in deze Northern Cemetery geweldig mooie, eeuwenoude kunstwerken en daarom voelt het geheel als één van de tofste bezienswaardigheden van Caïro. Vooral de rijk bewerkte minaretten en koepels van de religieuze bouwwerken zijn erg mooi en de vrouwelijke bewoners voegen met hun sjaals en hoofddoeken de nodige kleur aan de grijze graftombes toe.
Abu Simbel in het verre zuiden van Egypte
Abu Simbel is helemaal geen onbekende bezienswaardigheid in Egypte en hoort daarom eigenlijk niet in deze lijst. Wat ons bezoek aan Abu Simbel bijzonder maakt, is dat we er op eigen gelegenheid naartoe reizen en er blijven overnachten. Waar vrijwel iedereen die Abu Simbel bezoekt dat via een lange dagtour vanuit Aswan doet, stappen wij op het lokale busstation in, tussen de plaatselijke bevolking.
Met de lokale bus naar Abu Simbel
Dat dit niet de standaard optie is, blijkt als we na een aantal uren bussen uitstappen in Abu Simbel. De enige politieagent van het dorp heeft ons al snel in het oog en maakt het ons bijzonder lastig, maar uiteindelijk checken we in bij één van de goedkope hotelletjes die het dorp rijk is. Hét grote voordeel van onze overnachting is, dat we aan het eind van de middag Abu Simbel kunnen verkennen, in de steeds lager zakkende, gouden zon en zonder ook maar één andere toerist. Het prachtige, Nubisch dorpje ligt pal aan het Nasser-meer, en heeft de meest vriendelijke inwoners van heel Egypte. Zodra de zon onder is, eet je hier onder een magische sterrenhemel.
De volgende ochtend lopen we net na zonsopkomst door een schilderachtige omgeving naar de beroemde tempels van Abu Simbel. Zo vroeg is er nog helemaal niemand, want de eerste tourbussen komen pas een uurtje later aan. We kunnen dus in alle rust genieten van deze fantastische bezienswaardigheid, nóg een reden om echt op eigen gelegenheid hier te komen. De grote Ramsestempel is enorm en heel indrukwekkend, zowel van de buiten- als van de binnenkant. De vier gigantische beelden van Ramses en de details er omheen maken indruk vanwege hun omvang, maar de uitgebeitelde tekeningen binnen in de tempel zijn zo mooi en talrijk. Dit is met recht één van de meest fantastische bezienswaardigheden in het Midden-oosten.
Naast de Ramses tempel is Abu Simbel zelf één van de top bezienswaardigheden
Oeroude geschiedenis in Harran, tegen de grens van Turkije met Syrië
Ten zuiden van Sanliurfa, tegen de grens met Syrië, ligt één van de oudste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten en dat wil wat zeggen. Harran ligt in het droogste en heetste stukje Turkije en de omgeving is dan ook stoffig en zelfs in de ochtend al warm tijdens de zomermaanden. Toch zijn we meteen bij aankomst al enthousiast. Midden in een woestijnachtig landschap vind je hier de resten van een bijzondere stad. Dit is één van de langst bewoonde plekken op aarde, die zelfs in de Bijbel genoemd wordt. De omvang van de stad is enorm, zeker voor die tijd. Het is goed zoeken naar resten die nog in goede staat zijn: een aantal bouwwerken staat nog deels overeind en hier en daar liggen stukken rijk bewerkte steen.
Het “nieuwe” dorp, dat een eindje van de ruïnestad vandaan staat, zie eruit alsof het uit een andere tijd komt. Hier wonen nog altijd mensen zonder stroom, in huizen gemaakt van leem. Verschillende daarvan zijn nog in de eeuwenoude bijenhuis-stijl, een bijzonder gezicht. Paard en wagen is nog altijd een veel gebruikt transportmiddel in deze plaats. Kinderen spelen er dezelfde spelletjes als bij ons een eeuw geleden. Je kijkt er je ogen uit.
Eén van de oudste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten is Harran
Bijbelse plekken in Sanliurfa, Zuidoost Turkije
Ook de stad Sanliurfa zelf is een stad met een ongelooflijk rijke geschiedenis van Perzen, Armenen en Assyriërs. Ooit was hier de vermeende woonplaats van Abraham en Job. Verhalen uit Sanliurfa kom je in zowel de Koran als de Bijbel tegen. In de stad vind je dan ook genoeg interessante bezienswaardigheden, zoals een vroegere Armeense kerk, een Ulu moskee en een historische berg met kasteel. Hier zou de profeet Abraham van de berg gesprongen zijn. De tuin waarin hij terecht kwam is nog steeds een prachtige plek, met een vijver vol enorme Koi karpers. Ook zijn geboortegrot kan je op deze zelfde plek in Urfa bezoeken. De voormalige caravanserai en de huidige bazaar zijn eveneens niet te missen bezienswaardigheden voor wie Oost-Turkije bezoekt.
Breng zeker een paar dagen in Sanliurfa door, als je de kans hebt, maar eigenlijk moet je gewoon wat langer in de regio blijven en ook Mardin, Midyat en Hasankeyf meepakken. Deze streek ademt gewoon geschiedenis. Op de middelbare school leerde ik al over het land van de Eufraat en de Tigris, waar de allereerste samenlevingen op aarde ontstonden. De bevolking hier is de vriendelijkste van heel Turkije.
Meer eeuwenoude bezienswaardigheden in Oost-Turkije, in Sanliurfa
Amtoudi – parel in de Anti Atlas van Marokko
Het is alweer een kilometer of 10 geleden dat we het laatste cowboy-stadje gepasseerd zijn als een dorpje aan de rechterkant opdoemt, aan de voet van de kale, grillige heuvels van de Anti Atlas. Amtoudi? Maar nee, we blijven op de lange, rechte hoofdweg, af en toe flink dalend om door droge rivierbeddingen te rijden, bij gebrek aan bruggen. De heuvels links en rechts blijven op ongeveer gelijke afstand en daar tussen is het droog, stoffig en plat. In de verte rijdt een man op een ezeltje en dat is het enige teken van leven dat we voorlopig zien. Ik vraag me net af hoe dit soort dorre, verlaten landschappen toch zo mooi kunnen zijn als we plotseling een bizar gelegen agadir op een heuvel voor ons zien opdoemen. Amtoudi. We zijn er.
Niet alleen de aanblik van die op het randje balancerende agadir maakt ons enthousiast. Ook onze accommodatie is een pareltje. Een oude, gerenoveerde berberwoning van leem is voor drie nachten ons thuis. Onze kinderen spelen met de lokale jeugd dans- en klapspelletjes. Dit vergelijkbare, naastgelegen, historische huis is een aanrader als je vooraf wilt boeken. Verder is het vooral de setting van Amtoudi, die het plaatsje zo bijzonder maakt. De klim naar de eeuwenoude, hooggelegen agadir op de kale rotsen achter onze accommodatie, laat je hier maximaal van genieten. Voor gegaan door een zwijgzame Berber, die de sleutel van de poort van de agadir heeft, wordt na elke bocht het uitzicht weidser. De groene oase van Amtoudi, met haar bruine en roze-achtige, eenvoudige huizen en daarachter de kale, geribbelde rotsen voor een blauwe lucht, waar een paar voorzichtige wolken in drijven. Een bezoek aan de oase is een must hier. De bron, die net buiten het dorpje opwelt, zorgt voor het enige groen in de omgeving.
Agadir Amtoudi één van de gaafste bezienswaardigheden Marokko
Bizarre landschappen in Tafraoute, Marokko
Tafraoute is zo’n plek in de anti Atlas waar je aankomt in de veronderstelling er een dag of 2 door te brengen en waar je vervolgens zo een week blijft hangen. Wat een fijn stadje en wát een omgeving! Wie Tafraoute nadert vanuit het noorden is voorbereid, want dan rijd je het laatste stuk door de indrukwekkende Ameln vallei. Kom je vanuit het zuiden dan merk je pas de laatste kilometers dat plotseling het landschap compleet verandert. Je vindt er grote, afgesleten rotsen, die soms ogenschijnlijk zo door een gigantische reus zijn neergestrooid. De rotsen in deze vallei zijn door de wind op die manier afgesleten en het landschap ziet er daardoor soms onaards uit. Het is heel gaaf om er tussendoor te lopen en zo nu en dan één van die enorme rotsen te beklimmen. Wandelmogelijkheden te over hier!
In de dorpjes net buiten Tafraoute lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Zie je in Tafraoute zelf nog wel andere Europeanen, hier kom je geen toerist meer tegen en ben je getuige van het leven van alledag. Oude besjes schuifelen naar hun huisjes met een zelf gevlochten mand met etenswaren op hun rug, terwijl de vrouwen gezamenlijk buiten voorbereidingen treffen voor een maaltijd. Kleurige, net opgeknapte huisjes staan naast half in elkaar gezakte bouwvallen en de minaret van de moskee torent er fier bovenuit.
Meer fantastische bezienswaardigheden Midden-oosten in Marokko
Grieks-Romeins-Bysantijns Jerash in Jordanië
Waarschijnlijk de bekendste in deze lijst met bezienswaardigheden in het Midden-Oosten, maar gezien de omvang en het vroegere belang van de stad echt een must see. Jerash was één van de belangrijkste Grieks-Romeins-Bysantijnse nederzettingen, was destijds al van enorme omvang en is nog altijd in ongelooflijk goede staat. Waar Petra en Wadi Rum vrijwel alle bezoekers trekken, wordt Jerash nog altijd geregeld overgeslagen. Geen idee waarom, want de overblijfselen van de stad, die al in de brons- en ijzertijd bewoond was, zijn indrukwekkend. En dan te bedenken dat de resten van Jerash pas in de negentiende eeuw opnieuw ontdekt werden! De triomfboog van Hadrianus, het hippodroom, het forum en de byzantijnse kerken en de tempels zullen je zeker weten te imponeren.
Jerash is een ondergewaardeerde bezienswaardigheid in Jordanië
Mea Shearim in Jeruzalem
De laatste van deze minder voor de hand liggende bezienswaardigheden in het Midden-Oosten is nogal opmerkelijk en zelfs een beetje twijfelachtig. Een wijk en eigenlijk meer de inwoners van die wijk bezienswaardigheden noemen, lijkt nogal oneerbiedig. Toch kan ik niet anders dan met een gevoel van verwondering uren door de wijk struinen en rondkijken. De inwoners van Mea Sharim in Jeruzalem lijken uit een ouderwetse film te zijn gelopen, net als dat de wijk zelf zo uit een vooroorlogse film lijkt te komen. In Mea Shearim wonen de meest orthodoxe Joden van Jeruzalem bij elkaar in een bijzondere gemeenschap.
Op straat is het rustig, in tegenstelling tot veel andere wijken in Jeruzalem. Verkeer is er eigenlijk niet, op de voetgangers na. Op de muren van kleurloze gebouwen hangen aanplakbiljetten met lange, Hebreeuwse teksten in zwart-wit. Mannen en jongetjes hebben lange pijpenkrullen en op de hoofden van de heren balanceren grote hoeden. De vrouwen dragen pruiken en hoofddoeken, terwijl meisjes in jurken rond kuieren die eruit zien alsof ze van voor de eeuwwisseling zijn. Die van twee eeuwen geleden dan. Het lijkt alsof we in de tijd zijn terug gereisd naar ergens in de achttiende eeuw en we vinden het een bizarre gewaarwording.
Dit straatbeeld verwacht je niet in het Midden-Oosten
Zoals gezegd herinner ik me al schrijvend nog vele andere niet voor de hand liggende, maar fantastische bezienswaardigheden in het Midden-Oosten. Wellicht binnenkort een tweede deel. Welke plek mag daarin volgens jou zeker niet ontbreken?
Ik las de titel en moest dit artikel meteen lezen. Het midden oosten vind ik zo fascinerend en ik heb er nog veel te ontdekken. Oman staat hoog op mijn lijstje. Misschien wel als eerste reis weer buiten Europa ooit. Zo’n stadje als Izki, geweldig! En Misfat-Al-Abryeen lijkt me ook waanzinnig mooi!
Oman heeft zo ongelooflijk veel moois te bieden, dat we zeker nog eens terug willen. Wij zijn zelf bijvoorbeeld de woestijn nog niet echt in geweest. Ook het diepe zuiden willen we een volgende keer graag zien.
Mooie lijst! Ik ben wel in Egypte gweest, maar goed, we hebben daar maar weinig van gezien. Ik wil wel meer ontdekken van het Midden-Oosten. Jordanië en Marokko lijken mij heel mooi, maar ik vind je foto’s en verhalen van Oman ook echt tof!
Eigenlijk is elk land zó verschillend, dat je ze inderdaad eigenlijk allemaal zou moeten zien, haha. Gewoon ergens beginnen. 🙂
Je kent de streek daar bijzonder goed! Originele tip, die spookstadjes in Oman!
Abu simbel zag ik ook: magisch gewoonweg!
Abu Simbel is inderdaad magisch. Vooral in de hele vroege ochtend, toen er nog geen andere bezoekers waren, zo bijzonder!
Wat een mooie lijst! Hoewel het Midden-Oosten mij nooit zo trekt, moet ik zeggen dat ik hier toch wel reiskriebels van krijg. Zeker die orthodoxe wijk in Jeruzalem en dat dorpje aan het begin van de wadi lijken me heel erg mooi. Toch maar eens mijn wishlist aan passen! 😉
Misschien gewoon eens uitproberen. Peter wil eigenlijk ook nooit naar het Midden-Oosten, tot we er weer zijn en hij het keer op keer fantstisch vindt. 🙂
Ik kende ze allemaal nog niet! Ik vind het vervallen dorpje in de kloof het meest interessant. Ik ben nog nooit in het Midden-Oosten geweest, maar het ziet er wel echt mooi en interessant uit. Toch maar eens doen dus..
Dat dorpje en de hele omgeving, inclusief de kloof, is inderdaad heel gaaf. Had er graag willen blijven overnachten. Plekken zijn altijd nog meer speciaal als je er ‘s ochtends vroeg rond kunt dwalen en je pad alleen hoeft te delen met de lokale bevolking.
Wat veel plekken die ik nog niet ken! Misfat Al Abriyeen ziet er intrigerend uit, sowieso ben ik erg benieuwd naar Oman.
Oman is zeker een geweldige reisbestemming. We willen er graag nog eens terug!
Oh, dit ziet er echt zo gaaf uit allemaal! Ik ben nog nooit in het Midden-Oosten geweest, maar het trekt me wel. De geschiedenis is zo interessant en dan ook nog eens al die indrukwekkende bouwwerken. Dank voor de tips!
Inderdaad een bijzondere geschiedenis en vooral cultuur. Ik kan daar echt helemaal in op gaan als we er zijn. 🙂
Oh er is nog zo veel moois te ontdekken in het Midden Oosten. De eerste indrukken die ik heb opgedaan in Jordanië en Israël smaken echt naar meer. Vooral Marokko staat hoog op mijn lijst, dat lijkt me zo’n mooi land! Ook Egypte lijkt me intrigererd.
Zelf zou ik graag meer van Israël ontdekken. Jeruzalem is al zo’n bijzondere plek, maar er is nog zoveel meer moois daar!
Wauw wat een mooie plekken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het Midden-Oosten nog nooit bezocht heb, maar als ik dit zo zie moet daar snel verandering in komen!
Het is zeker een hele mooie regio met schitterende natuur en cultuur, soms echt een beetje de sfeer van 1001 nacht, vooral in Oman en Marokko!
Madain Saleh in Saoedi-Arabië
Thanks voor de tip, wie weet.. als ik Peter zo ver krijg!
Ik vond Aleppo en Palmyra in Syrië geweldig (geen idee wat daar van over is). Esfahan in Iran mag ook niet ontbreken in deze lijst. Er is zo veel moois!
Inderdaad benieuwd wat er van zulke plekken over is. Iran lijkt me helemaal een fantastisch land om te ontdekken!