Jebel Shams - Grand Canyon van Oman

Jebel Shams – de Grand Canyon van Oman

Jebel Shams is de hoogste berg van Oman, die dit land van haar meest indrukwekkende kant laat zien. Door velen wordt Jebel Shams zelfs bejubeld als de Grand Canyon van Oman. In de voorbereiding van onze rondreis door Oman was dan ook al gauw duidelijk dat een bezoek aan Jebel Shams zeker op het programma moest staan. Gauw daarna sloeg de twijfel toe of we wel zouden kúnnen gaan, toen ik op steeds meer websites las dat een 4×4 eigenlijk wel vereist is om Jebel Shams te bereiken. Hoe dat uiteindelijk uitpakte en heel veel andere tips en afwegingen deel ik hier met je, samen met prachtige foto’s. Wees gewaarschuwd: als je aan het eind van dit artikel bent, wil jij ook naar Jebel Shams!

Dagtrip of overnachting Jebel Shams

Onze rondreis door Dubai en Oman begint vrij pittig, vooral voor onze meiden. De eerste week maken we een aantal lange reisdagen. Om toch te zorgen voor een beetje rust kies ik ervoor om 3 nachten achter elkaar in hetzelfde fijne appartement in Nizwa te overnachten en van daaruit een dagtrip naar Jebel Shams te ondernemen.

onderweg naar Jebel ShamsOnderweg van Nizwa naar Jebel Shams

Een tweede overweging, die heeft meegespeeld in deze keuze is dat het rond Jebel Shams behoorlijk fris kan zijn in de nachten. Zeker in de wintermaanden koelt het snel af, na zonsondergang. Aangezien wij hier eind december zijn, lijkt het ons erg oncomfortabel in één van de tenten van de dure resorts te overnachten. Veel andere, betaalbare mogelijkheden zijn er niet op het moment dat ik op de boekingssites kijk. Inmiddels is er meer aanbod en zou ik, als we nog eens zouden gaan, toch kiezen om minimaal 1 nacht op Jebel Shams door te brengen. In dit enorme vakantiehuis bijvoorbeeld, vlakbij de start van “the balcony walk” en de canyon.

Een betaalbaar en acceptabel alternatief voor één nacht zou dit eenvoudige guesthouse zijn, dat er vlakbij ligt. En mocht jij toch 1 nacht willen splurgen, dan ligt dit resort echt op een fantastische plek. Ontbijt en diner zijn bij de prijs inbegrepen en het eten zag er prima uit, toen we een sanitaire stop maakten bij het restaurant.

Jebel Shams dagtripDagtrip naar Jebel Shams

Heb je een 4×4 nodig om Jebel Shams te bezoeken?

Voordat we zelf naar Jebel Shams gingen heb ik enorm getwijfeld of we de gok zouden nemen om met een normale auto de berg op te rijden. Ik heb me behoorlijk geïrriteerd, dat er geen eenduidige informatie op internet te vinden is, of je nou wel of niet een 4×4 nodig hebt. Nu we er zelf geweest zijn snap ik het verschil in meningen heel goed.

De wegen naar Jebel Shams zijn op verschillende plekken bizar steil en bochtig. Een gewone middenklasse auto heeft daar echter geen enkel probleem mee. Wat het lastig maakt is de afdaling. In Oman zijn alle (huur-)auto’s automaten, zo ook onze eigen huurauto. Je wilt op deze hellingen echt niet op alleen je rem naar beneden rijden. Verdiep jezelf daarom goed in hoe je jouw automaat toch in een lagere versnelling de berg af kan laten rijden. Daar zijn genoeg filmpjes over op Youtube te vinden. Onze eigen auto had bijvoorbeeld een sportstand en als je op de knop “sport” drukte, kon je het toerental begrenzen (oftewel niet opschakelen als hij meer toeren maakt). Dit hebben we bij de eerste flinke helling uitgetest, voordat we de beslissing namen om verder te rijden.

Jebel Shams zonder 4x4Jebel Shams is op een zonnige dag ook zonder 4×4 te doen

Een extra hindernis op de route vormt een 7 kilometer lang deel, waar geen asfalt ligt. De weg is vrij glad en er liggen geen grote keien. Het grootste deel van de 7 kilometer is ook niet bijzonder steil, maar ongeveer 1 kilometer heeft wel behoorlijk heftige hellingspercentages. Met nat weer kan je hier echt niet overheen in een gewone auto, maar als het droog is en je doet heel rustig aan, is het geen probleem. Laat je niet opjagen door chauffeurs in een 4×4.

Op internet las ik overal dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt als je een auto wilt huren in Oman. Bij het ophalen van onze auto vertelde de medewerker aan de balie ons echter dat dit voor bepaalde nationaliteiten geldt, maar met een Nederlands rijbewijs echt niet nodig was geweest.

de weg van Hamra naar Jebel ShamsDe weg van Al Hamra naar Jebel Shams

De route omhoog

Tussen Al Hamra en de Almnthar moskee stijgt de weg aldoor al lichtjes, maar pas daarna gaat hij plotseling echt ineens omhoog. Het is zelfs zo steil dat ik me in eerste instantie bezorgd afvraag of onze auto dat wel gaat trekken, zeker met een 4×4 voor ons, die in slakkengangetje omhoog kruipt. Als we die eerste paar bochten gehad hebben stoppen we even op een vlakker stuk en de 4×4 trapt ook meteen op de rem. De chauffeur stapt uit en vraagt ons of hij ons naar boven moet brengen. Jebel Shams is namelijk niet geschikt om met een gewone auto te doen. Het kost ons wat moeite om van de man af te komen en gedurende de volgende kilometers en onze stop bij het eerste uitkijkpunt wordt ons meermaals hetzelfde gevraagd en verteld. Voor flinke bedragen worden liften naar Jebel Shams aangeboden en hier en daar zien we een verlaten auto staan van mensen die daar blijkbaar op in gegaan zijn.

Een paar kilometer voor de weg plots flink begint te stijgen is de afslag bij het dorpje Al Hajir. Hier kan je, door de rivierbedding, rechtsaf de canyon in rijden. Let op het bordje “A’nkhar”. Na een kilometer of 7 kom je dan bij de waanzinnig mooie Wadi Nakhr, waar Jebel Shams 900 meter boven je oprijst. Dit pad is echter alleen voor 4×4 begaanbaar.

Al Hajir - op de weg naar Jebel ShamsAl Hajir – op de weg naar Jebel Shams

Het eerste uitkijkpunt: Jebel Kawr

Na dat eerste, spannende stuk vol bochten is er aan de linkerkant van de weg een kleine parkeerplaats. Van hieruit heb je een super mooi uitzicht over het berglandschap tegenover Jebel Shams, helemaal tot Jebel Kawr in de verte. Je kan lopend nog een stukje omhoog, via een breed zandpad, voor nóg mooiere uitzichten.

En verder naar het hoogste deel van Jebel Shams

Na de parkeerplaats is de weg vrij vlak. Hier en daar passeren we een gehucht. Ongelooflijk, dat hier ook mensen wonen. Dan is het asfalt ineens verdwenen en rijden we over de onverharde weg verder. Na het laatste gehuchtje volgt al gauw het spannendste deel van de route. Bij een splitsing kan je, over een zo mogelijk nog steiler pad, rechtdoor naar de echte top van Jebel Shams en één van de resorts. De ruim 3000 meter hoge top is niet toegankelijk, hier is een militair terrein.

Jebel Shams boven de afgrondHet hoogste Jebel Shams viewpoint, boven de afgrond

Wij gaan rechts, waar we opgelucht nieuw asfalt ontdekken. Vlak na het dorpje Dar As Sawda en het Sama Heights resort is links een afrastering en een parkeerplaats. Als we uitstappen stokt de adem in onze keel. We kijken 900 meter loodrecht naar beneden. Een meter of honderd onder ons lopen wandelaars over een paadje en links zien we de zogenaamde Balcony Walk. Het uitzicht is indrukwekkend en ik vraag me af hoe het hier in de vroege ochtend of tegen de avond zal zijn, als de zon opkomt en er van dat mooie, gouden licht is. Een volgende keer blijven we hier slapen, zeker weten. Nu keren we om. We hebben nog minstens een uurtje of 2 te gaan tot Nizwa.

Extra tips Jebel Shams

Vlakbij het dorpje Dar As Sawda start de beroemde “balcony walk”, een deel van de W6 wandelroute. Het pad is bijzonder smal en volgt het gapende gat dat de natuur hier gemaakt heeft. Er zijn geen hekjes of andere bescherming. Zeker niet geschikt voor mensen met hoogtevrees of kinderen! De totale wandeling duurt 4 uur.

Er zijn slechts een paar kraampjes met souvenirs tegenover de parkeerplaats naast de afgrond bij Dar As Sawda. Hier kan je soms ook wat te snacken kopen, maar stel je daar niet te veel van voor. Het best neem je je eigen eten en drinken mee. Lunchen kan ook bij het Jebel Shams Resort of het Sama Heights Resort en even verderop nog bij het Jebel Shams Height Resort.

Van Nizwa tot het uitzichtpunt bij Dar As Sawda hebben wij 2 en een half uur gereden, inclusief een aantal korte stops. Terug deden we in net iets meer dan 2 uur. Heb je een 4×4, dan kan dit zeker een half uur sneller.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

16 reacties op “Jebel Shams – de Grand Canyon van Oman

    • Yvonne zegt:

      De lokale verhuurder waar we hebben gehuurd bestaat niet meer, maar we hebben geregeld op andere bestemmingen naar tevredenheid bij Sunny Cars gehuurd. Wij zijn de woestijn niet in geweest, vanwege de hoge kosten met een gezin. We vonden de zandduinen aan de rand van de woestijn daar al erg mooi. En het dorpje Ibra is ook super! Fijne reis!

  1. Mascha zegt:

    Je blog is heel informatief, we hadden uiteindelijk geen 4 X 4 maar wel een wat hogere auto, een SUV gehuurd Soms spannend maar goed te doen inderdaad. De walk was ook erg mooi, deze hebben we in 3,5 uur gedaan. ( we waren er op 22 feb. 2020)

    • Yvonne zegt:

      Wat leuk om te horen! Wij vonden de wandeling te spannend met jonge kids, maar willen zeker eens terug als ze wat groter zijn.. lijkt me prachtig.

    • Yvonne zegt:

      Zelfs wij hebben dat gevoel nog: dat we meer willen zien. Als we terug gaan kiezen we voor een 4×4 om juist de minder gebaande stukjes te zien.

  2. Janet zegt:

    Wat mooi zeg! Het ziet er prachtig uit op de foto’s.. vooral die foto met die schapen is te gek. Ik ben wel bij de Amerikaanse Grand Canyon geweest en die zijn wel iets mooier van kleur vind ik. Wat roder.

  3. Dewi zegt:

    Wauw, wat mooi zeg. En wat heb je het weer prachtig vastgelegd! Hoewel ik nog nooit bij de Grand Canyon in Amerika ben geweest, snap ik de vergelijking. Het lijkt me wel spannend om zelf te rijden zeg!

    • Yvonne zegt:

      Die eerste bizar steile helling was inderdaad best spannend. En bij de zandhellingen hebben we even gewacht of er ook andere auto’s naar beneden kwamen die geen 4×4 waren.. haha, bij de derde durfden wij ook wel.

  4. daphneleoniedevries zegt:

    Ik had dus eigenlijk helemaal geen beeld bij Oman. Niet veel meer dan woestijn eigenlijk. Maar als ik hier lees over de Jebel Shams en daarbij de foto’s zie ben ik toch best heel erg enthousiast. Het is er prachtig. En als het in het echt maar een beetje lijkt op de Grand Canyon in the VS is het al goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *