De bus van Dubai naar Muscat wordt veelal door Indiase werknemers gebruikt, om een visum te vernieuwen bijvoorbeeld, of om familie te bezoeken. Toch maken er ook best wat toeristen gebruik van deze busservice. Wij ook. Aangezien tickets naar Oman een flink stuk duurder waren, vlogen we op Dubai en namen we een dag later de bus naar Muscat, waar we onze rondreis door Oman begonnen.
Na thuiskomst zijn we in de bieb en Rosalie vraagt de bibliothecaresse om een boek over Oman. “Helemaal naar Oman? Ben je daar met het vliegtuig naartoe geweest?” vraagt ze haar. “Nee, met de bus” zegt ze. En ze heeft gelijk. Aan het begin van onze reis door het Midden-Oosten stappen we in de bus van Dubai naar Muscat en een paar dagen voor het bibliotheekbezoek zaten we nog in de bus van Muscat naar Dubai, op de terugweg. De bibliothecaresse had nog nooit van de bus van Dubai naar Muscat gehoord, net als veel reizigers trouwens. Toch is dit een perfecte manier om van de ene naar de andere stad te komen. Minder snel dan vliegen, maar een heel stuk goedkoper en ook milieuvriendelijker. Hoe dat werkt, met die bus die de grens over gaat en bijvoorbeeld de stempels in je paspoort, dat vertel ik je in dit blog.
met de bus van Dubai naar Muscat
Kies een maatschappij voor de bus van Dubai naar Muscat
Wie met de bus van Dubai naar Muscat wil heeft keus uit 2 verschillende maatschappijen. Mwasalat is de nationale busmaatschappij van Oman en bus 201 rijdt 3 keer per dag de route Dubai – Muscat en vice versa. Daarnaast biedt het bedrijf Al Khanjri ook bustickets aan en ook zij rijden drie maal daags vanuit beide steden. Bij Al Khanjri bestaat de mogelijkheid online te reserveren (let op! Dit is geen beveiligd betaalsysteem), maar met een telefoontje kan je bij beide maatschappijen ook een zitplek reserveren. Als je een uur voor vertrek aanwezig bent zal je altijd nog een stoel weten te bemachtigen.
Beide maatschappijen vertrekken vlak bij elkaar en leggen dezelfde route af. Ze gebruiken allebei de Hatta-grenspost om over te steken. Ook de prijzen zijn gelijk: 55 AED voor een enkele reis en 100 AED voor een retour. Kinderen betalen 60% van een volwassen ticket, als ze een eigen stoel nodig hebben. Het enige verschil zit ‘m in de vertrektijden (en dat de Mwasalat bussen een stuk nieuwer ogen):
- De Mwasalat bus van Dubai naar Muscat om 7.30 uur, 15.30 uur en 23.00 uur.
- De Mwasalat bus van Muscat naar Dubai om 6.00 uur, 15.00 uur en 23.00 uur.
- De Al Khanjri bus van Dubai naar Muscat om 7.00 uur, 15.00 uur en 22.45 uur.
- De Al Khanjri bus van Muscat naar Dubai om 6.00 uur, 15.00 uur en 22.45 uur.
Onze bus van Dubai naar Muscat – Al Khanjri
Wij kozen voor Al Khanjri, omdat zij ’s middags een half uur eerder vertrekken en we liever wat eerder in de avond wilden aankomen. Uiteindelijk hebben we pech, omdat twee van onze medepassagiers problemen hebben aan de grens en we bijna een uur extra reistijd hebben.
Volgens de websites van beide maatschappijen zou de bus van Dubai naar Muscat en vice versa er 6 uur over doen. In de praktijk lijkt dit haast onmogelijk en is 8 uur een heel stuk reëler. De afstand is ruim 450 kilometer, er wordt geregeld gestopt om mensen in- en uit te laten stappen en het oversteken van de grens kost ongeveer 2 uur.
De dag van vertrek
Op de dag van vertrek dien je jezelf een uur voor vertrek bij het kantoortje van de busmaatschappij te melden. In Dubai vind je zowel Mwasalat als Al Khanjri vlakbij de “clocktower” in Deira. De meeste taxichauffeurs weten waar de bus naar Oman vertrekt, maar zorg ervoor dat je een telefoonnummer hebt voor het geval ze het niet weten.
Zelf waren we beide keren ruim op tijd, om stoelen voor in de bus te claimen. De eerste rijen zijn in principe voor alleen reizende dames, maar de rijen daar achter zijn gereserveerd voor families. Als je vroeg genoeg bent heb je kans om als gezin op de voorste rij te zitten. Je bagage kan je in het kantoortje neerleggen, om nog even lekker te gaan lunchen (als je de middagbus neemt). In de omgeving van de busmaatschappij zitten, zowel in Dubai als Muscat, een aantal prima restaurantjes.
Aan beide kanten prima restaurantjes in de buurt van de busmaatschappij
Ongeveer een half uur voor vertrek kan je instappen in de bus. Je bagage mag je zelf onderin leggen, maar iemand van de busmaatschappij zal het ook met plezier voor je doen. Vlak voor vertrek komt iemand de kaartjes controleren en daarna kan je heerlijk achterover leunen.
Van Dubai tot de grens
Het verkeer in Dubai kan soms behoorlijk vast staan. Daardoor kan de reistijd zomaar met een uur oplopen. Houd daar rekening mee, ook met het vooraf inkopen van eten en drinken. Als je de stad uit bent kan de bus flink doorrijden en zodra de rechte wegen overgaan in bochten door bizarre, kale berglandschappen weet je dat je bijna bij de Hatta borderpost bent. Reken op 2 uur voor dit deel van de reis.
Aan boord zijn vaak (gratis) flesjes water, maar reken er niet op. Bij de Omani grenspost zit in het gebouw een supermarkt en boven zelfs een pizzeria. Als je vooraan bij het loket staat en nog moet wachten tot iedereen de benodigde stempels in z’n paspoort heeft kan je snel even wat kopen, maar reken garantie dat daar tijd voor is heb je niet.
De lange busreis van Dubai naar Muscat is best vermoeiend
De Hatta grens van Dubai naar Oman
Bij de eerste grenspost wordt de bus geparkeerd en gaat onze chauffeur binnen informeren of we welkom zijn. Per 10 mogen we de bus verlaten om onze stempels te halen. Eerst in de eerste rij om te betalen voor de exit fee, vervolgens in de tweede rij voor de daadwerkelijke stempels. Er is ook een wc in het gebouw en aangezien het wel even duurt voor de hele bus klaar is kan je makkelijk even een sanitaire stop doen hier.
Als je over land Dubai verlaat moet je een exit fee betalen van 35 AED, omgerekend een dikke 8 euro. Nog niet zo heel lang geleden moest je dit bedrag ook een tijdje betalen als je met het vliegtuig Dubai verliet, maar na een korte periode is die tax toch weer afgeschaft.
Sinds 2018 kan je een GRATIS toeristenvisum on arrival voor Oman kan krijgen, als je via een landsgrens van Dubai naar Oman gaat. Dit is in het leven geroepen om het toerisme tussen beide landen te bevorderen. Je hoeft dus niet vooraf een visum voor 10 of 30 dagen aan te vragen!
Na die eerste stop rijdt de bus een eindje door niemandsland. Een heel dor en droog niemandsland, met indrukwekkende kale bergen. Als je de middagbus neemt is het inmiddels donker en zie je daar helaas weinig van. Tien minuten later stopt de bus bij de daadwerkelijke grens. Alles en iedereen moet de bus uit, ook de bagage onderin. Alle tassen worden gecontroleerd door nors kijkende beambten. Reis je van Dubai naar Oman, dan komen er daarna ook nog snuffelhonden, om te ruiken of je echt niks geks hebt meegenomen. Als alles een half uurtje later weer in de bus zit is het nog een paar minuten rijden naar de Omaanse kant van de grens. Hier worden de visa gecontroleerd en meer stempels gezet. Ook wij laten ons paspoort zien en halen opgelucht adem, dat de informatie die ik gevonden heb, over het gratis visa on arrival, blijkbaar klopt. Ook in dit gebouw zijn wc’s aanwezig en als je tijd hebt kan je dus snel wat te eten kopen.
Wij namen 11 dagen later ook de bus van Muscat naar Dubai terug
Van Hatta naar Muscat
Zodra je de laatste grensformaliteiten gehad hebt rijdt de bus over lange rechte wegen richting Muscat. Normaal gesproken is er nog een korte stop op één van de parkeerplaatsen, om even snel wat te eten en te drinken te halen in een kleine supermarkt of het toilet op te zoeken, als je dat eerder niet gedaan hebt. In ons geval reden we in één keer door, omdat twee medepassagiers bij grenspost 1 hun stempels vergeten waren en die onder politiebegeleiding toch nog moesten halen. Daardoor was onze bus zo laat dat we pas tegen tienen de eerste buitenwijken van Muscat naderden.
Aankomst in Muscat
Muscat heeft geen echt centrum. De eindhalte van de Al Khanjri bus van Dubai naar Muscat is in Ruwi. Dit is één van de meest oostelijk gelegen wijken van Muscat. Wij sliepen die eerste nachten in Seeb, ongeveer 40 kilometer naar het westen. De bus rijdt er vlak langs en je kan aan de chauffeur vragen om je bij de juiste kruising uit de bus te laten. Veel mensen stappen tussen Barka en Mattrah (dat als het oude centrum van Muscat wordt gezien) uit en als de bus het eindstation bereikt is hij bijna leeg. Instappen voor de terugweg kan je het beste wel bij het vertrekpunt doen, vooral om er zeker van te zijn dat je een plekje in de bus hebt. Overigens schijnt de Mwasalat bus tegenwoordig niet vanuit Ruwi te vertrekken op de terugweg, maar vanuit een nieuw busstation nabij de Grote Sultan Qaboos moskee: Al Athaiba.
Wij zijn vandaag met Mwasalat gereden. Maar voor de tickets in het busstation maakt het niets uit, er is maar één counter. Wel je paspoort meenemen. Visum is tegenwoordig ook weer verplicht in Hatta.
Volgens deze officiële website is het visum nog steeds on arrival geldig en is daar niets aan veranderd: https://evisa.rop.gov.om/en/frequently-asked-questions
De bus vertrekt tegenwoordig van het Abu Hail busstation (naast het gelijknamige metrostation, exit 2) Daar kun je ook de tickets kopen. En een half uur voor vertrek aanwezig zijn is voldoende. Bedankt voor de tip Yvonne.
Fijn dat je deze info deelt, dank je wel. Met welke maatschappij was dat?
Voornamelijk strandvakantie, al hebben we nog wat uitstappen met de auto gedaan. Nog wat mooie wadi’s bezocht, opgravingen in Khor Rori (Queen of Sheba), Al Mughsayl (blowholes), Museum of the Frankincense Land. En heel veel kamelen gezien, zelfs op de autoweg!
Wij zochten voornamelijk een plek om te relaxen met witte stranden en palmbomen zonder daarvoor 12 uren in een vliegtuig te moeten zitten. En het voorproefje van 2 jaar voordien (3 nachten Salalah na onze rondreis) smaakte naar meer. Zodoende.
PS Erg moeilijk reageren op je blog. Wilde deze onder mijn vorige reactie plaatsen maar lukte niet.
Je reacties waren in de spam terecht gekomen. Dat verklaart meteen waarom het zo moeilijk was om te reageren. Ik zal daar echt eens wat vaker in kijken. Ik heb je andere 2 reacties op deze zelfde post verwijderd, want die zagen er hetzelfde uit.
Kan niet reageren op je blogpost Dubai, daarom hier maar even.
Ik ben wel een fan van Dubai. Ben er nu twee keer geweest en zou het geen straf vinden om nog een keer terug te gaan. De luxe, het mooie weer in de winter, …
Ik begrijp je gevoel ivm de Indiërs, Pakistani, enz. maar elke medaille heeft twee kanten zoals ik ook al schreef in mijn reisverslag.
Jullie hebben niet het Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding bezocht (in combinatie met een lokale maaltijd), tenzij ik erover heb gelezen. Daar zit je echt tussen de Emirati en krijg je heel goede info over hoe het vroeger was, hoe alles daar ontstaan is. Zeer interessant!
Dat klinkt als een mooie plek om te bezoeken! Zijn wij inderdaad niet geweest, jammer dat we dat dan gemist hebben… was net wat voor ons geweest.
Wij hebben ook twee keer de combi Dubai/Oman gedaan. Eerste reis overland met taxi van Dubai naar Khasab (voor een cruise in de fjorden) en dan doorgevlogen naar Muscat. Tweede reis gevlogen van Dubai naar Salalah.
Hebben jullie in Salalah echt een strandvakantie gehad, of kan je er nog meer doen?
Las net ook je stukje over Dubai. De stad trekt mij ook helemaal niet, maar de optie om vanwege de goedkopere tickets via Dubai naar Oman te reizen dan weer wel. Bedankt.
Ja, wij vonden het echt ideaal.. heeft ons de helft gescheeld aan ticketprijzen.
Ik bezocht Dubai en Oman in twee verschillende reizen. Goed te weten dat je betrekkelijk eenvoudig die twee in een reis kunt combineren.
Jazeker en voor ons budget was het een erg fijne combinatie ook. 🙂