Trans Mongolië Express met kinderen

Trans Mongolië Express met kinderen – interview

De legendarische Trans Mongolië Express met kinderen maken. Daarvan had ik toch echt niet gedacht dat het een optie zou zijn toen ik lang geleden Floortje Dessing in Yorin Travel deze lange treinreis zag maken. De Trans Mongolië Express is een avontuur, een reis waarbij je in een compleet andere wereld stapt, jezelf af en toe moet behelpen en dagenlang op een kleine oppervlakte leeft. Zeker niet iets dat je met kinderen zou ondernemen en al helemaal niet met jonge kinderen. Toch kan het!

Dit gezin deed het gewoon en reisde met de Trans Mongolië Express met kinderen van Moskou naar Beijing, want net zoals ik destijds erg enthousiast werd van Floortje Dessings avonturen, zo heeft Hein die bewuste afleveringen van Yorin Travel ook gezien. En net zoals wij voordat we kinderen kregen in de Trans Mongolië Express stapten, zo maakte hij deze reis ook. Maar dan samen met zijn vrouw Lisenka en hun twee kinderen van 6 en 4 jaar oud. Hun treinreis werd nog een stukje langer, doordat zij ook Sint Petersburg bezochten en van daaruit met de trein naar Moskou reisden. Nieuwsgierig naar hun ervaringen en tips? Lees dan gauw verder, want ik voelde ze in een interview uitgebreid aan de tand over deze bijzondere treinreis die zoveel mensen graag een keertje willen maken. En mocht je hetzelfde avontuur willen aangaan, dan kan je bij medeblogger Yvonne, die er woont, lezen wat je na aankomst in Beijing allemaal kan doen.

Wie zijn jullie? Jullie zijn volgens mij best avontuurlijk ingesteld qua reizen?

Wij zijn Hein en Lisenka, sinds 2007 samen en in 2014 op de Cook Islands getrouwd samen met onze twee kinderen Kira en Tijs (volgens de kinderen zijn we ook daadwerkelijk met zijn vieren getrouwd). Voordat we elkaar leerden kennen hadden we al aardig wat reizen gemaakt, daarna zijn we samen nog een grote reis gaan maken naar Zuid Amerika voordat we kinderen zouden proberen te krijgen. Toen onze oudste dochter geboren was vonden we dat we nog wel met een camper in de Verenigde Staten konden gaan toeren, maar toen we de tweede kregen was het ook wel erg oneerlijk om hem niet op een grote reis mee te nemen. Dus toen volgde een reis naar Japan, Nieuw Zeeland en de Cook Islands, en een jaar later nog snel voordat de leerplicht ons thuis zou gaan houden een trip naar Costa Rica en de Bahamas. Inmiddels zijn we er achter dat je ook in het hoogseizoen gewoon kunt reizen, dus hebben we dit jaar Rusland, Mongolië en China via de Trans Mongolië Express bezocht.

Trans Mongolië Express met kinderenOok in het hoogseizoen is de Trans Mongolië Express met kinderen prima te doen

Wat voor voorbereidingen hebben jullie getroffen? Nog speciale bagage meegenomen?

Onze voorbereidingen beginnen standaard met het updaten van onze inpaklijst voor de vakantie. Zo neem je de leermomenten van voorgaande reizen iedere keer mee. Wederom hadden we besloten om minder kleren mee te nemen, wat goed uitkomt omdat de maximale maten van tassen in de trein niet al te groot zijn. Ze moeten namelijk wel onder de banken geschoven kunnen worden. Speciaal aan deze reis dat, aangezien we anderhalve vegetariër in het gezin hebben, ons goed verdiept hebben in wat er precies te eten is in de trein en uiteindelijk besloten gevriesdroogde maaltijden mee te nemen als backup, en daar achteraf menigeen jaloers mee hebben gemaakt.

Daarnaast hebben we een opvouwbaar reispotje aangeschaft voor de zes uur (!) durende grensovergang naar China en extra verlengsnoeren ingepakt. In oudere treinen is namelijk maar 1 stopcontact met 220V per wagon en als je pech hebt zit die dus 15 meter bij je coupé vandaan. Nieuwere treinen hebben 220V in de coupé zelf. Al jaren nemen we onze Boba rugdragers met voetsteuntjes mee, waar onze kids nog steeds in gedragen kunnen worden, ook al wegen ze inmiddels allebei 18 kg. Een rugdrager is echt een must voor reizen met kinderen. Met name bij de stadsexcursies en op de Chinese muur waren we erg blij dat we ze bij ons hadden, want onze kids willen nog steeds graag op de rug als ze moe zijn. We zeulen ons dan zelf ongans, maar het is ook gewoon heel gezellig zo achterop.

Moskou met kinderen
Moskou met kinderen verkennen

Is het niet een onwijs gedoe zo’n treinreis maken met 2 jonge kinderen?

Nee, helemaal niet, maar dat komt voornamelijk doordat wij twee rustige kinderen hebben die het uitstekend met elkaar kunnen vinden. We hadden kleurpotloden, mini-lego, vakantiespelletjes, vingerpoppetjes en doeboeken meegenomen, we konden ze dus regelmatig een klein cadeautje geven om zich te vermaken. Bovendien sta je gemiddeld twee keer per dag ongeveer een half uur stil op een perron en dan was er alle tijd om lekker te rennen en energie kwijt te raken. Mocht je erg energieke kinderen hebben, dan is zo’n reis ongetwijfeld een grotere uitdaging. Het reizen met de trein over zo’n lange afstand is ons super meegevallen. En de kinderen ook. Toen we na drie volledige dagen en nachten vertelden dat we de volgende ochtend uit de trein zouden gaan, was de reactie van onze jongste: “Nu al?”

Hebben jullie bijzondere ervaringen opgedaan doordat jullie met kinderen reisden?

Reizen met kinderen maakt dat je altijd makkelijk contact met anderen maakt, alhoewel in Rusland de mensen eigenlijk alleen maar verlegen lachten. In Mongolië zijn we helaas niet zo lang geweest, maar de mensen daar lieten zich in ieder geval niet weerhouden door de taalbarrière en in China waren onze twee kleine blond haar, blauwe ogen mensjes een waar fenomeen wat letterlijk duizenden keren op de foto gezet moest worden. Dat was in het begin super grappig, maar uiteindelijk behoorlijk irritant.

In de zomervakantie is de Trans Mongolië Express best een populaire reis. Tijdens de treinreis zelf zaten we daarom eigenlijk voornamelijk met toeristen in de wagon, veel Nederlanders ook.

paardrijden Mongoliëpaardrijden in Mongolië

Wat kost een reis met de Trans Mongolië Express met kinderen ongeveer?

Tussen de 2500 en 3000 euro per persoon, afhankelijk van het aantal en de lengte van de excursies die je erbij boekt. Als je helemaal geen excursies boekt, kan het nog wel goedkoper. De kosten van de visa zitten hier al bij in (al snel 300 euro per persoon) en wij werden voor het eerst overal opgewacht en begeleid, wat gezien de taalbarrière wel heel verstandig is met kleine kinderen erbij.

Mocht je redelijk avontuurlijk aangelegd zijn en graag alles zelf regelen dan kan de Trans Mongolië Express met kinderen nog wat goedkoper. Boek dan je eigen treintickets en ook je vluchten en accommodatie vooraf online. Excursies kan je dan ter plekke, lokaal, regelen.

Hebben jullie kinderen nog extra vaccinaties gehad?

We hebben eerst bij de GGD en daarna via de ziektekostenverzekering met Thuisvaccinatie.nl informatie ingewonnen over de vaccinaties die we nodig hadden. Dat laatste is echt super handig, de dokter komt dan gewoon bij je thuis langs. We hadden al eens hepatitus A+B laten doen en hebben DTP en Teken encefalitis (voor het Baikalmeer) erbij genomen.

Heb je een aanvullende verzekering bij één van de Zilveren Kruis verzekeringen, dan worden vaccinaties bij Meditel voor 100% vergoed. Met een gezin kunnen de kosten voor vaccinaties nogal oplopen, dus dit is wellicht een optie om te bekijken.

Zou je andere ouders aanraden om een reis met de Trans Mongolië Express te maken?

Als het je droom is om met de Trans Mongolië Express te reizen, dan moet je kijken wat de mogelijkheden zijn, maar kijk vooral goed naar je kinderen. Als ze heel energiek zijn, dan doe je er niemand een plezier mee, maar onze ervaring was super.

. Dank je wel Hein en Lisenka voor dit leuke interview en de mooie foto’s!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

6 reacties op “Trans Mongolië Express met kinderen – interview

 1. Eva - OmniTraveler.nl zegt:

  Tof! Ik bereisde de Trans Siberische Spoorlijn reeds vier keer. Nu onze kleine meid (nu 5 jaar) groter groeit, groeit ook haar belangstelling voor deze treinreis. Wanneer we met z’n drieën deze trip gaan maken, weet ik nog niet. Dat we gaan, staat vast.

  • Yvonne zegt:

   Oh wow, al 4 keer! Ben je ook steeds op andere plekken de trein uit gegaan, om meer van Rusland, Mongolië en China te zien? Leuk dat jullie dochter ook interesse heeft in deze reis. Ben benieuwd wanneer ze zelf zegt dat ze die treinreis wil gaan maken. 🙂

 2. karlien zegt:

  Wat een onwijs gave ervaring! Ik ga eerst met de kids interrailen door Europa komend jaar (hopelijk) en als blijkt dat ze treinen leuk vinden, ga ik mij oriënteren op de Trans Mongolië Express.

  • Yvonne zegt:

   Oh dat klinkt bekend, dat overhalen… is hier met andere bestemmingen zo, mijn man opperde de Transmongolië Express zelfs voor komend jaar (moet zeggen dat ik enigszins verbaasd was, haha). Succes met overtuigen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *