tips voor China

Essentiële tips voor China – dit moet je weten

China wordt een steeds populairder land om te bezoeken. Het land heeft dan ook ongelooflijk veel te bieden. De diversiteit aan landschappen, mensen, bezienswaardigheden en eten is ongekend. Ook Het verschil met de Westerse wereld is nóg ongekender. 😉 China is een wereld apart. Vergeet alles wat thuis normaal is, want alles wat je weet en kent is in China anders. Of je nou gaat hiken in de Tiger Leaping Gorge, de karstbergen en rijstterrassen in het centrale deel gaat bekijken, de Chinese muur bezoekt bij Beijing of elders.. Deze essentiële tips voor China zullen je het reizen door dit fascinerende land hopelijk een klein beetje makkelijker maken. Zo zal jij hopelijk niet de bus missen als iemand je naar perron 8 stuurt en je vervolgens de bus vanaf nummer 2 ziet wegrijden.

Visum China

Voor reizen naar China heb je een visum nodig, een behoorlijk duur geintje dat je minimaal 126 euro kost. Je moet dan vooraf een visum voor China aanvragen, want China kent geen visa on arrival. Bij je aanvraag heb je de gegevens van je vluchten nodig en een bevestiging van de boeking van je accommodatie. Tegenwoordig is het ook mogelijk om een e-visum aan te vragen, maar dan moet je minimaal met 2 personen reizen en minimaal 2 weken voor vertrek je visum aanvragen. Standaard is je visum maximaal 21 dagen en single entry. Overigens kan je in verschillende grote steden een visumvrije stopover maken van 3 tot 6 dagen, zeker de moeite om even te checken.

essentiële tips voor China voor elke regioWat je in China ook gaat doen, een visum heb je nodig

Leg je liever niet je hele reis al vooraf vast, maar wil je toch een visum aanvragen? Reserveer dan accommodaties die je makkelijk weer kan annuleren, zoals bij booking.com en annuleer zodra je visum binnen is.

Tips voor China over geldzaken

Zorg dat je altijd contant geld bij je hebt, het liefst ook genoeg kleingeld. In China is dit nog altijd “the way to go”, zeker in kleinere plaatsen.

Nog altijd is het bij veel Chinese banken niet mogelijk om te pinnen met een buitenlandse pinpas. Bij de grotere banken, zoals HSBC, kan dat wel. Zorg er dus voor om daar je geld te halen, zodra je er eentje ziet. In hele kleine dorpjes is het weleens lastig, maar verder is het ons altijd overal gelukt om een bank te vinden met Cirrus-logo, waar wij konden pinnen. Vergeet trouwens niet om de Azië-dekking van je pas aan te zetten, anders lukt het niet.

tips voor China - geldNiet alleen op de markt is contant geld handig in China

In China is het niet gebruikelijk om een fooi te geven en zelf doen ze het ook niet. Wat wel volop gebeurt is afdingen. In de steden is afdingen minder gebruikelijk, zeker in winkelcentra, maar op het platteland en in kleinere zaakjes gebeurt dit nog heel veel. Ook voor taxiritjes, waarbij de meter niet wordt aangezet, dien je vooraf te onderhandelen over de prijs.

Internet en telefoon

Een Chinese sim-kaart koop je het makkelijkst meteen op de luchthaven. Vaak kan je de kaart alleen in de provincie gebruiken waar je hem gekocht hebt, anders betaal je extra roaming-kosten. Die zijn overigens een stuk lager dan de kosten voor roaming vanuit Europa.

Veel websites en social media zijn geblokkeerd in China. Wil je toch vrijuit kunnen rond surfen, dan heb je een VPN nodig. Dit is iets wat je thuis moet regelen voordat je naar China reist.

China tips - alles andersIn China is werkelijk alles anders

Gezondheid

Voor China wordt alleen een DTP en een Hepatitis-A vaccinatie aanbevolen. Een uitgebreide reisapotheek meenemen is niet nodig, op de meeste plekken in China zijn prima drogisten, waar je zonder recept elk medicijn kan krijgen. In één geval had ik iets nodig waar echt een doktersvoorschrift voor nodig was, maar doordat de baliemedewerker met de “dokter”(?) belde was het in orde.

Kraanwater is in China niet drinkbaar. Neem je eigen waterfilter mee, om overal je eigen drinkwatervoorraad aan te kunnen vullen of koop flessen water. Wc-papier en zeep zijn in 99% van de gevallen niet beschikbaar bij de toiletten, dus neem je eigen mee.

In de grote steden zie je tegenwoordig steeds minder streetfood, maar in kleinere plaatsen vind je het nog volop. Super handig, want je kan vooraf zien wat je bestelt. En ook nog eens erg lekker en goedkoop. Zorg dat je een kraampje kiest waar het druk is, zodat je zeker weet dat ze er goed eten verkopen, anders loop je meer kans op een Delhi Belly.. ook al ben je in China.

tips voor China - streetfoodStreetfood in China – lekker en goedkoop

Cultuur- en Taalbarrière

De meeste Chinezen kunnen geen Engels. Dat geldt ook voor veel taxichauffeurs en het personeel achter de loketjes van bijvoorbeeld de trein. Zorg ervoor dat je een briefje meeneemt met daarop je bestemming in Chinese karakters of laat het op je telefoon zien als je een Chinese Sim-kaart gekocht hebt. Google Translate of de Engelssprekende medewerkers bij je accommodatie kunnen zeker hulp bieden. Gelukkig wordt online treintickets kopen in China steeds eenvoudiger.

En denk je slim gebruik te maken van handgebaren om te communiceren? Bedenk je dan goed dat een gebaar in China weleens iets heel anders kan betekenen dan thuis. Zo snelden wij naar perron 2 om de bus naar Guilin te nemen, tot we uitvogelden dat de bus inmiddels vertrokken was van nummer 8. Een duim en wijsvinger in de lucht betekent 8 in China. Zei ik al dat in China alles anders is?

tips voor China - alles is andersHad ik al genoemd dat in China alles anders is? 😉

Als je naar China reist ben je vast door iemand al gewezen op de gewoonte van de Chinezen om te rochelen en spugen. Bereid je erop voor dat ze dit ook echt doen. Zakdoekjes worden niet gebruikt en als jij dat wel doet zullen zij met hetzelfde gevoel van afkeer naar jou kijken als jij naar hen als ze een flinke klodder in een hoekje deponeren.

Ondanks de waarschuwingen vooraf voor wc’s zonder deuren en de enorm vieze bende die ’t sanitair kan zijn is ons dat alleszins meegevallen. Een wc zonder deuren ben ik zelfs in 3 maanden China nergens tegengekomen. Gelukje misschien. En qua viezigheid vond ik India erger.

In China wordt de hele dag door gegeten en overal is volop lekker eten verkrijgbaar. Het is soms alleen een opgaaf om het op je bord te krijgen, vanwege het gebrek aan Engelse menukaarten. Fruit en streetfood is ideaal, omdat je zeker weet wat je krijgt; een bezoek aan een restaurant is vaak toch een leuk avontuur. Het is het de gewoonte wat eten op je bord te laten liggen als je in een restaurant bent. Chinezen bestellen altijd in overvloed, om te laten zien hoe goed ze het hebben. Zelf doen we daar niet aan mee, want we houden niet van verspilling van voedsel, maar weet dat dit waarschijnlijk de reden is dat men je wat raar bekijkt als je alles op hebt gegeten. Geeft niks, dat hadden ze ongetwijfeld anders ook gedaan, om één van de 14 andere redenen. 😉

eten in ChinaIn China draait de wereld om eten

Chinese feestdagen

Rond en tijdens Chinese feestdagen trekken de Chinezen er zelf massaal op uit, of ze reizen naar familie. Vooral Chinees Nieuwjaar is extreem populair voor binnenlandse volksverhuizingen, net als de week van 1 oktober en de eerste week van mei. Vluchten, treinen en bussen zijn dan overvol en een betaalbare accommodatie vinden is niet te doen. Reis je in deze periodes? Boek dan al heel vroeg je tickets en overnachtingsplek en vertrek ruim op tijd. Dat is altijd slim als je naar het station of de luchthaven gaat, want meer dan eens is ’t er een stuk drukker dan je vooraf gedacht of gehoopt had.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *