De Trage Tocht Arnhem noord loop ik eigenlijk redelijk ongepland. Na de Trage Tocht Gulpen, die we eerder dit jaar hebben gelopen, wil ik graag meer lange wandelingen door de natuur in onze eigen omgeving maken. We hebben zo genoten van het wandelen over onverharde paden rond Gulpen. Helemaal in de herfst lijken de N70 wandeling bij Nijmegen en de Trage Tocht Rhenen me super. Ik maak verschillende afspraken om deze tochten te gaan lopen, maar op de dag voordat ik de N70 ga lopen valt er enorm veel regen en wordt er voor de volgende dag ook weinig goeds voorspeld. Toch hét nadeel van wandelen in de herfst. De tocht wordt uitgesteld en ik maak andere plannen. Als ik de volgende dag wakker wordt, schijnt echter de zon en volgens de vooruitzichten blijft dat de hele ochtend zo. Zonde om er niet op uit te gaan. Spontaan trek ik mijn wandelschoenen aan en ga er alsnog op uit, om de Trage Tocht Arnhem noord te lopen. Vera besluit met me mee te lopen.
Trage Tocht Arnhem noord prefect in de herfst
De Trage Tocht Arnhem noord kent niet zulke hoogteverschillen als de N70 wandeling, zodat glijpartijen op de natte ondergrond wat minder voor de hand liggen. Bovendien houd ik er in eerste instantie rekening mee dat er toch meer regen komt en bij de start in Sonsbeekpark is het ook prima mogelijk om na een kortere ronde Sonsbeek en Zypendaal terug te keren naar de auto. Als het zonnetje na een half uur nog steeds schijnt, besluit ik ter plekke om de hele Trage Tocht Arnhem noord uit te lopen. De afwisseling qua kleurenpracht en paddenstoelen op de verschillende landgoederen maakt dit een hele mooie herfst wandeling.
De Trage Tocht Arnhem noord is prachtig in de herfst
De Trage Tocht Arnhem noord begint bij het station. Kom je met de auto? Parkeren kan gratis bij het Watermuseum, of iets verder aan de Zypendaalseweg. Bij Brasserie de Boerderij is ook een gratis parkeerplaats, maar dan pik je de wandeling net wat verder in de route op.
Ondanks dat de Trage Tocht Arnhem noord een stukje vlakker verloopt dan de N70 wandeling, doet de heuvelachtige omgeving soms best een beetje buitenlands aan. Bij Mariëndaal bijvoorbeeld, waar tijdens de ijstijden lange, smalle erosiedalen zijn ontstaan. Denk daar de meest kleurrijke herfsttooien en een geweldig mooie berceau bij (een aangelegde tunnel van groen) en je hebt een bijzondere sfeer te pakken.
Start van de Trage Tocht – nogal traag
Vanwege de nogal lastminute beslissing om toch te gaan wandelen, zijn we niet super goed voorbereid. Het duurt dan ook een paar minuten voor we door hebben hoe we de route kunnen oppikken. Ik gooi mijn cameratas op de rug en Vera wat plakken brood, beleg en wat te drinken. We begroeten de zwanen in de vijver niet ver van het Watermuseum en daar gaan we. Door de herfstzon en de kleuren in Sonsbeek park zijn we allebei al gauw vrolijk en we schieten niet zo erg op. We willen elke paddenstoel en elk blaadje eigenlijk wel op de foto zetten.
Even de zwanen gedag zeggen in Sonsbeek park en dan echt aan de wandel
Het Watermuseum, waar we nu vlakbij zijn, is zeker de moeite van een bezoek waard. Kom je van ver, dan is het leuk om deze Trage Tocht te combineren met een bezoek aan het museum. Wij hebben het Watermuseum al twee keer eerder bezocht, met onze museumkaart.
Voor ons is de Trage Tocht Arnhem noord niet ver van huis. Collega blogger Marcel ontdekt op zijn vrije dagen ook graag de mooiste natuur in zijn regio. Een echte aanrader is Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar je fantastische korte en langere wandelingen kunt maken.
Dan krijgen we ook nog eens een spiegelgladde vijver in het oog, omzoomd door bomen in alle kleuren. Aan het eind staat één van de bijgebouwen van kasteel Zypendaal, zo’n mooi gezicht. Ook het kasteeltje zelf bewonderen we uitgebreid, voor we toch echt de pas erin zetten. De Trage Tocht Arnhem noord is vijftien kilometer lang, anders maken we het rondje nooit af, voordat de regen écht komt.
We bewonderen kasteel huis Zypendaal uitgebreid
Volop paddenstoelen, een echte herfstwandeling
Als we park Zypendaal uit wandelen, lopen we ineens midden over de grasvelden, met daar omheen bomen in alle kleuren. Op de rand van bos en veld staan de eerste paddenstoelen; boleten, fluweelpootjes, porseleinzwammen en grote parasolzwammen. In een paar minuten hebben we al een hele verzameling compleet. Op een boom groeit een wel anderhalve meter hoge paddenstoelenflat.
Nadat we om nog een veld heen zijn gelopen, steken we een weg over en gaan we dieper het bos in. Op de grond ligt een bladerentapijt van een paar centimeter dik. Toch hangen er ook nog genoeg gekleurde bladeren aan de bomen. “WOW” hoor ik dan ineens naast me. Inderdaad: “wow”. Naast het pad staan tientallen vliegenzwammen, zowel links als rechts. Even later liggen we allebei op onze knieën om de verschillende stadia van zo’n paddenstoel te bekijken. En om er foto’s van te maken natuurlijk. Ook aan andere paddenstoelen hier weer geen gebrek.
paddenstoelen en herfstbladeren rondom Arnhem
Via landgoed Warnsborn naar schitterend heideveld
Zodra het echte bos weer plaats maakt voor een landgoed, geven zowel onze voeten als onze magen aan dat het tijd is voor een break. We genieten van de waterpartijen, bruggetjes, statige lanen met hoge bomen en lieflijke paadjes daar tussenin. Toch kost het Vera bijna elke stap meer moeite om verder te wandelen en kijken we uit naar een fijn lunchplekje. Bij het eerste bankje is een verliefd stelletje ons net voor, maar op het tweede bankje ploffen we neer om broodjes te smeren. Geen straf om hier je lunch te nuttigen, want overal zijn spiegelgladde vijvers, omringd met kleurrijke bomen.
Zodra we weer zijn opgeladen, gaan we verder over een heuvelachtiger deel van de route. Als we weer afdalen, missen we het piepkleine paadje naar een overstap-hekje bijna. We lopen even terug en nadat we het hekje over zijn, krijgen we helemaal een vakantiegevoel. Het glooiende landschap is begroeid met heide en groene en oranje gekleurde bomen wisselen elkaar af aan de randen. Als het zonnetje nog even haar best doet, is het echt een feestje om naar te kijken.
Van landgoed Groot Warnsborn naar prachtig heidegebied
Nog een klein stukje bos en meer landgoederen
Na de weidse blik over de heide lopen we ineens weer over bospaadjes, bedekt met een bladertapijt. Het duurt niet lang of de smalle bospaden worden weer brede, statige beukenlanen. We passeren landgoed Lichtenbeek en Boschveld. Bij dat laatste landgoed wordt opnieuw een bankje voor onze neus “weggekaapt”, als we een tweede korte pauze willen inlassen. De lieve, oudere man wil het bankje echter wel delen, net als de tamme kastanjes die hij gevonden heeft. Als we even later verder lopen passeren we een schattig theehuisje, voordat we langzaamaan richting ons laatste landgoed op deze wandeling gaan.
Mariëndaal is onmiddellijk mijn favoriet van de vijf landgoederen die de Trage Tocht Arnhem noord aandoet. Het uitzicht vanaf de parkeerplaats, waarlangs we het landgoed zich voor ons zien uitstrekken, is direct al een nieuw wow-momentje. Hier hebben de ijstijden echt voor een flink hoogteverschil gezorgd. Beneden grazen koeien, van de boerderij verderop. Rond hun weiland zijn schuin aflopende, brede beukenlanen, met bomen die elk wel een andere kleur lijken te hebben. We wandelen via één van die beukenlanen naar het begin van de berceau.
meer bos en landgoed Mariëndaal
Deze berceau, ook wel de Groene Bedstee genoemd, is een overdekt wandelpad dat bestaat uit echte beuken. Deze beuken, met mooie, kronkelende takken, zijn aan de zijkanten helemaal dicht. Aan de bovenkant zijn ze naar elkaar toe gegroeid, zodat er een dichte, natuurlijke tunnel ontstaat. Halverwege de negentiende eeuw is deze bereau aangelegd, zodat de adellijke dames op park Mariëndaal konden wandelen zonder in de zon te lopen. Wij treden zo’n vierhonderd meter lang in de voetsporen van deze dames, voordat we ons aan het laatste deel van de wandeling wagen.
Laatste stukje van de Trage Tocht Arnhem noord
Dat laatste stukje van de Trage Tocht Arnhem noord begint met de laatste brede beukenlaan van de route, aan het einde van de berceau, en brengt ons dan terug waar we onze wandeling begonnen: in Park Sonsbeek. We snijden een klein stukje af, want het deel van de route dat langs het centraal station voert hoeven we niet zo nodig te lopen. Inmiddels zijn onze voeten ook echt moe en is het zonnetje verdwenen. Gauw naar huis, om een grote beker warme chocomel te drinken. Hebben we verdiend. 😉
De prachtige Berceau van Mariëndaal
Praktische info en tips Trage Tocht Arnhem noord
Bovenstaande wandeling start bij het centraal station in Arnhem, ideaal als je met het ov naar het beginpunt van de Trage Tocht komt. Er is in de buurt ook redelijk wat parkeergelegenheid, maar kom je in het weekend of in een vakantieperiode, dan kun je beter vroeg komen, als je zeker wilt zijn van een plekje. Aan de Zypendaalseweg kun je bij het Watermuseum parkeren, maar die parkeerplaats is niet heel groot. Beter rijd je iets verder door aan de Zypendaalseweg, tot net buiten het betaald parkeren gedeelte. Aan de Apeldoornseweg kun je naast het fietspad langs Sonsbeek Park gratis parkeren. Of zet je auto bij Brasserie de Boerderij en stap net ietsje later in de wandelroute.
De Trage Tocht Arnhem noord is 15 kilometer lang en stijgt en daalt wat door het Gelderse stuwwallandschap. Prima te doen voor iedereen met een redelijke conditie. Onze achtjarige stapte ook zonder problemen rond. Nou is die natuurlijk wel wat gewend. Ik denk dat je normaal gesproken van kinderen vanaf een jaar of negen jaar kunt verwachten dat ze deze wandeling zonder moeite kunnen doen.
De Trage Tocht Arnhem noord is ook met kinderen vanaf een jaar of 9 te doen
Op de wandelzoekpagina kun je de routeomschrijving van de Trage Tocht Arnhem noord downloaden. Ook de wandelkaart kun je er printen, of de GPS track downloaden, net wat je voorkeur is.
Horeca vind je onderweg voldoende. In Sonsbeek Park kun je terecht bij het bezoekerscentrum bij de watermolen en bij Brasserie de Boerderij. Op Landgoed Groot Warnsborn zit het gelijknamige hotel / restaurant en op landgoed Mariëndaal is een theeschenkerij.
Wandelen met kinderen
Nu onze eigen meiden zes en acht zijn, merken we dat afstanden tot vijftien kilometer geen probleem zijn. Nou hebben we ook flink wat gelopen het afgelopen jaar en de afstanden gedurende een paar jaar opgebouwd. Weet je niet precies hoe ver jouw kinderen kunnen lopen? Begin dan eerst met een kortere wandeling van ongeveer vijf kilometer. Als dat lukt, kun je de afstanden langzaam gaan opbouwen en hun grenzen opzoeken.
Aanrader: Trage Tocht Arnhem noord in de herfst met kinderen
Kies je een wandeling die eigenlijk wat ver is, dan kun je ook nog vooraf bekijken of er mogelijkheden zijn om een deel van de route af te snijden. Mocht het dan onderweg toch niet zo makkelijk gaan als verwacht, heb je nog een escape optie. De Trage Tocht Arnhem noord is daarvoor perfect. Als je de wandeling begint bij Zypendaal, kun je na landgoed Mariëndaal terug doorsteken naar Zypendaal, óf toch de hele ronde afmaken.
Zorg voor wat lekkers onderweg, als de motivatie echt even verdwenen is. Ook spelletjes spelen tijdens het wandelen is een manier om ongemerkt kilometers te maken. Wij nemen voor langere wandelingen meestal lunch mee. Onze kinderen houden van picknicken in de natuur en zo hebben ze mooi een rustpauze om even weer bij te tanken. Stel je erop in om de hele dag over de wandeling te doen en neem genoeg pauzes.
Op zoek naar een mooie wandeling in de buurt, in het voorjaar? Als de fruitbomen in de Betuwe beginnen te bloeien is een wandeling door de bloesem bij Ressen geweldig mooi. Je wandelt dan dwars door de boomgaarden. Overigens is dit in de vroege herfst zeker ook leuk, als de appels en peren rijp aan de bomen hangen. Deze wandeling is maar 6 kilometer lang, dus ook erg geschikt met kinderen. Zoek je een gave, langere tocht wat verder noordelijk? Wij maakten bij Havelte en Holtingerveld één van de mooiste wandelingen van Nederland.
Wat mooi met die herfstkleuren! En goed dat de wandeling bij een station start, ik reis meestal met de trein naar wandellocaties.
Dan zit je bij deze inderdaad goed. En op 100 meter van het station is het ook al direct mooi, want daar begint Park Sonsbeek.
Leuk zeg, nooit gehoord van deze wandeling. Fijn dat het droog bleef! Pluspuntje ook dat je het kunt combineren met een museumbezoekje!
Zeker, het Watermuseum is ook echt de moeite waard. Onze kids vinden het super, omdat er zoveel te “doen” is.
Wandelen in de herfst is sowieso een genot voor het oog. Ik ben een tijdje geleden ook in de buurt geweest en de omgeving was echt prachtig. Ik zet deze Trage Tocht voor volgende jaar op mijn lijstje 🙂
Doen! Het is er echt zo mooi in de herfst. Die periode dat al die gekleurde bladeren aan de bomen hangen is mij altijd weer te kort.
Wet fijn dat het zonnetje uiteindelijk toch kwam en bleef! Prachtige foto’s daardoor en een toffe ervaring met Vera samen. Ik heb nog nooit een trage tocht gelopen, maar hou wel van onverharde paden. Deze lijkt me voor over een paar weken wel een kanshebber juist vanwege de weinig hoogteverschillen.
Wij hebben de Trage Tochten eerder dit jaar pas ontdekt en zijn tot nu toe nog nooit teleurgesteld. Elke keer prachtige routes.
Dit ziet er uit als de perfecte herfstwandeling! Tot dit jaar had ik nog nooit van Trage Tochten gehoord, maar ik lees er steeds meer goede verhalen over. Ga ik ook eens proberen 🙂
Wij liepen ook pas in het voorjaar voor ’t eerst een Trage Tocht. Daarna meteen fan, want dat was ook echt een prachtige wandeling. Inmiddels hebben we er al 4 gelopen en plannen om binnenkort weer op pad te gaan.
Wauw, wat een fantastische wandeling! Geweldige herfstkleuren ook. Mochten wij weer eens in de buurt zijn, dan wil ik deze wandeling ook doen. Heel veel afwisseling zit er ook in, leuk
Klopt, dit is echt een heel afwisselende wandeling. Ik hou daar wel van!
De herfst is zo fotogeniek he. Het ziet er daar ook een heel leuke plek uit. Ga ik zeker bijhouden. Je weet nooit dat ik er eens in de buurt kom.
Leuk om te combineren met een citytrip Arnhem en/of Nijmegen. In de omgeving zijn nog veel meer mooie wandelingen, ook rond Nijmegen.
Fantastisch om te lezen. Mijn pony staat in dit gebied. Alle foto’s zijn zo herkenbaar van al die kilometers door de bossen. Helemaal nu in de herfst. Die ritselende blaadjes en lange bomenrijen in alle tinten oranje, rood en geel. Ik hou van Arnhem 🙂
Wat een mooi plek om een pony te hebben. Wij zagen er verschillende rijden door het bos. Lijkt me heel mooi.