De Trage Tocht in Gulpen is een wandeling waarover ik van te voren enige twijfel had of die wel haalbaar zou zijn met kinderen van vijf en zeven. Tot ik mezelf bedacht dat we op Kaapverdië vergelijkbare afstanden gelopen hebben tijdens onze hikes op Santo Antao. Waarom zouden we in een ver land wel vijftien kilometer langs adembenemende plekken kunnen lopen en thuis in Nederland niet?! En dus pakten we lunch en zonnebrandcrème in en gingen op pad, tijdens een lang weekend in Zuid-Limburg.
Echt één van de mooiste wandelingen van Zuid-Limburg
De Trage Tocht Gulpen is echt één van de mooiste wandelingen van Zuid-Limburg. Wat zeg ik?! Misschien wel één van de mooiste wandelingen van Nederland. Dat komt niet alleen door het schitterende, Limburgse heuvellandschap, maar ook door de afwisseling onderweg. Deze wandeling voert langs kronkelende riviertjes, die zichzelf een weg hebben uitgesleten uit het Limburgse landschap en die langs eeuwenoude watermolens stromen. Ook doorkruis je dichte stukjes bos, waar de bomen dicht op elkaar staan en allerhande soorten vogels de hele dag maar door kwetteren. Je passeert fotogenieke dorpjes, die er zo on-Nederlands uitzien, dat je jezelf steeds even moet herinneren waar je bent. Tenslotte banjer je dwars door weilanden, waar koeien je verbaasd aanstaren, of je nieuwsgierig op de hielen zitten.
Trage tocht Gulpen – afwisselende wandeling
Een trage tocht is een wandeling die voor het grootste deel over onverharde paden voert, samengesteld door Wandeldeskundige Rob Wolfs en routemaker Rutger Burgers. Op de Trage Tochten tref je veelal graspaden, zandpaden, grindpaden en puinpaden, die je het landschap maximaal laten ervaren en de omgeving intens laten beleven.
Start van de Trage Tocht Gulpen op de markt
Zodra we onze auto hebben geparkeerd op de enige gratis parkeerplaats midden in het centrum, zien we op de Markt van Gulpen voor het eerst de rivier de Geul. We besluiten de lekkere ijsjes van Brasserie De Kroon te bewaren voor de terugweg. Zo hebben we een mooie beloning in ’t vooruitzicht, voor de meiden. Aan dat ijsje zijn we vast toe na deze wandeling, want het is onbewolkt en de temperatuur loopt al best op. De lente is echt losgebarsten, wat een bofferds zijn we, dat we deze wandeling juist vandaag maken. Al gauw lopen we de bebouwde kom van Gulpen uit en betreden we het eerste onverharde pad.
Het centrum van Gulpen uit en de natuur in
Op het Willem-Alexanderplein in Gulpen kun je de auto gratis parkeren. Helaas is deze parkeerplaats niet heel groot. Het parkeerterrein aan de Witteweg is een goed alternatief, maar let op: parkeren hier is wel betaald. Vind je elders in Gulpen een plekje, vergeet dan je parkeerschijf of de parkeerautomaat niet.
De paden op, de lanen in
Dit is de eerste trage tocht die wij lopen en al na de eerste meters buiten Gulpen zijn we enthousiast. De wegen door de heuvels rond het stadje zijn zo fotogeniek, dat we maar langzaam vooruit komen. We blijven maar plaatjes schieten. Van het zandpad dat dwars door het groen klimt, tot een plateau met uitzicht op weilanden en velden vol graan, met een ruïne uit de tweede wereldoorlog in de verte. Van de gevlekte koeien, die lui liggen te herkauwen rond hun drinkbak, aan de rand van het bos. Van driesprongen met veldkruisen in alle soorten en maten en van het eindeloze heuvellandschap, dat zich voor ons ontvouwt.
De meiden vermaken zich prima, met de vele koeien en hier en daar schapen met lammetjes naast het pad. Wij genieten van de rust en de landschappen van Zuid-Limburg, die het op ansichtkaarten zeker goed zouden doen.
Heerlijk wandelen door het Limburgse heuvelland
De heuvels van Zuid-Limburg verruilen voor de Geul
Nadat ons pad weer flink is gedaald en we het zoveelste stukje bos verlaten, passeren we het eerste gehucht. Het bijzondere kapelletje en verschillende vakwerkhuizen, die typerend zijn voor Zuid-Limburg, maken het extra schilderachtig. Zodra we de huizen achter ons laten, gaan we een klaphekje door. Dit is het eerste van velen, om dwars door een weiland vol bloemen en enkele bonte koeien naar de Geul te lopen.
Al direct zien we het: wat een schattig riviertje is dit. De snelle stroming heeft voor zichzelf een diepe, kronkelende route uitgesleten in de zachte ondergrond. Een boom ligt dwars over de rivier, als een spannende, natuurlijke brug. Die moeten de kinderen natuurlijk even proberen. In een sprookjesachtige omgeving, vol bloemen en precies tussen twee kronkels van de Geul staat een bankje. Daar ploffen we neer voor onze picknicklunch.
De Trage Tocht Gulpen passeert deze mooie stukjes van de Geul
Verder langs de Geul bij Wijlre
Als de broodjes op zijn, gaan we verder en zien we Wijlre al opdoemen. De Brand Brouwerij springt in het oog, net als de oude watermolen, met twee houten raderen. Hoe dichterbij die watermolen we komen, hoe mooier het wordt. Fruitbomen staan langs de Geul en schapen en koeien grazen daar tussen. Ook op de groene oevers van het riviertje grazen schapen en lammetjes. In Wijlre doen we een poging om toch dat ijsje alvast te kopen, maar de cafetaria die ze heeft is nog gesloten. Verder dan maar, hoewel de teleurstelling bij de meiden even zorgt voor wat minder wandelmotivatie.
Mocht je dat interessant vinden, dan kun je een rondleiding krijgen in de Brand Brouwerij, een begrip in Zuid-Limburg. Dit moet je wel vooraf reserveren op hun website. Plan je wandeling ruim in, zodat je niet hoeft te haasten om er op tijd te zijn.
En verder, naar de watermolen in Wijlre
Bikkels
Zodra we het plateau weer op klimmen en de uitzichten mooier worden, is het ijs gauw weer vergeten. We stellen nog voor om de volledige route van de Trage Tocht wat af te snijden, maar daar willen ze niks van weten. “Wij zijn bikkels.” De heuvels zijn nu weer bedekt met nog groen graan en overal staan klaprozen, een geweldige combinatie.
Helaas is het stuk van de wandeling dat door een steeds dieper liggende, holle weg gaat wat minder mooi. Er is recent heel veel zand, en daarmee ook gras, afgegraven en er zijn veel bomen gekapt. Het lijkt wel alsof we door een droge, bruine rivierbedding lopen. Jammer, want ik kan me voorstellen dat dit met groen gras en de dikke, hoge bomen een heel mooi stukje van de route geweest is.
Onze bikkels lopen de hele Trage Tocht Gulpen uit
Meer bos, een zee van bloemen en opnieuw een stroompje
Na een stukje asfalt, met prachtig zicht op de heuvels, maar waarschijnlijk iets minder wandelcomfort op drukke dagen, duiken we weer het bos in. De slingerende bospaadjes van het Eyserbos brengen ons naar de helling, die een enorm weids uitzicht heeft en bedekt is met een bloementapijt. Het lijkt wel alsof we een Alpenweide gevonden hebben hier in Zuid-Limburg. Na een nieuwe rustpauze dalen we af naar de Eyserbeek. Nadat de meiden even met hun voeten in een bron naast het beekje hebben gespetterd, volgen we het beekje door een spannende, donkere tunnel. Aan de andere kant wacht een weiland vol nieuwsgierige koeien. Een weiland dat wij over moeten steken dus. Hoe nieuwsgieriger de koeien, hoe harder onze dames gaan lopen. 😉
Einde van de Trage Tocht in Gulpen
Een kwartier later lopen we Gulpen weer binnen en kunnen we ons op de Markt eindelijk tegoed doen aan dat ijsje. Die hebben we dan ook echt verdiend. We zijn zes uur onderweg geweest en hebben maximaal genoten van deze wandeling door het heuvelland van Zuid-Limburg.
Het laatste deel van de Trage Tocht Gulpen
Extra info Trage Tocht Gulpen
Bovenstaande wandeling start aan de Deken Schneidersstraat 1 in Gulpen. Er is in het dorp redelijk wat parkeergelegenheid, maar kom je in het weekend of in een vakantieperiode, dan kun je beter vroeg komen, als je zeker wilt zijn van een plekje. Of kom lekker met de bus naar Gulpen, vanuit Maastricht, Vaals, Valkenburg of Aachen.
De Trage Tocht Gulpen is 15 kilometer lang en stijgt en daalt voortdurend door het Limburgse heuvellandschap. Voor elke fitte volwassene zou dit prima haalbaar moeten zijn en onze meiden van vijf en zeven hadden er ook weinig moeite mee. Nou zijn die van ons wel wat gewend. Ik denk dat je normaal gesproken van kinderen vanaf acht of negen jaar kunt verwachten dat ze deze wandeling zonder moeite kunnen doen.
Op de wandelzoekpagina kun je de routeomschrijving van de Trage Tocht Gulpen downloaden. Ook de wandelkaart kun je er printen, of de GPS track downloaden, net wat je voorkeur is.
De Trage Tocht Gulpen stijgt en daalt door het Limburgse heuvelland
Horeca vind je aan de markt in Gulpen, vlakbij het start- en eindpunt van je wandeling. Ideaal ook dat er hier heerlijk ijs te koop is, een mooie motivatie voor als de kinderen onderweg moe worden. 🙂 Onderweg is er gelegenheid om je proviand aan te vullen of je dorst te lessen. In Wijlre zijn er een supermarkt, een bakker, een eetcafé, een café en een cafetaria.
Wandelen met kinderen
De afgelopen maanden hebben we met onze eigen kinderen flinke wandelingen gemaakt. Waar we een jaar geleden bij tien kilometer echt al een prestatie hadden geleverd, kunnen ze inmiddels vijftien kilometer zelf lopen. Weet je niet precies hoe ver jouw kinderen kunnen lopen? Begin dan eerst met een kortere wandeling van ongeveer vijf kilometer. Als dat lukt, kun je de afstanden langzaam gaan opbouwen en hun grenzen opzoeken. Kies je een wandeling die eigenlijk wat ver is, dan kun je ook nog vooraf bekijken of er mogelijkheden zijn om een deel van de route af te snijden. Mocht het dan onderweg toch niet zo makkelijk gaan als verwacht, heb je nog een escape optie.
Flink wandelen met kinderen kan prima, wel handig als ze het gewend zijn
Zorg voor wat lekkers onderweg, als de motivatie echt even verdwenen is. Ook spelletjes spelen tijdens het wandelen is een manier om ongemerkt kilometers te maken. Wij nemen voor langere wandelingen meestal lunch mee. Onze kinderen houden van picknicken in de natuur en zo hebben ze mooi een rustpauze om even weer bij te tanken.
Andere wandelingen in Zuid-Limburg
Heb je na de Trage Tocht Gulpen de smaak van het wandelen in Zuid-Limburg te pakken gekregen en ben je in de buurt in april en begin mei? Dan zijn de bloesemwandelingen in Zuid-Limburg ook echt dikke aanraders. In de omgeving van Vijlen is het ’t hele jaar door prachtig wandelen. Wandelen rond Vijlen betekent wel dat je veel hoogtemeters maakt. Houd je wel van een flinke wandeling? Dan is de Trage Tocht Slenaken slechts ietsje zuidelijker dan die van Gulpen. Wandel je liever een iets kortere wandeling in Zuid-Limburg? Dan is de wandeling rond Valkenburg, door natuur en langs kastelen een aanrader.
De afgelopen jaren zijn we steeds grotere fans geworden van de Trage Tochten. Dichter bij (ons) huis liepen we de Trage Tocht Arnhem Noord, in de herfst extra mooi. In het Nationaal Park Maasduinen, in het noorden van Limburg, kun je ook schitterende tochten maken. Het nationaal park is behoorlijk langgerekt, dus verdiep je vooraf in de juiste plek om een wandeling te maken.
Trage tocht Gulpen gelopen. Het bruggetje over de geul op het einde van de tocht is ingezakt.Daar kun je niet meer over met een imweggetje zijn we toch in het centrum van Gulpen gekomen . Een hele mooie wandeling
Ingezakt?! Wat lastig. Hopelijk wordt het snel gerepareerd. Gelukkig hebben jullie toch van de wandeling kunnen genieten.
Ik zat laatst nog naar een Trage Tocht te kijken om te wandelen. Deze zet ik op mijn lijstje want binnenkort reis ik even af richting Zuid Limburg. Ziet er iig veel belovend uit 🙂
Deze is zeker de moeite waard. Eén van de mooiste wandelingen die we gemaakt hebben in Nederland.
Hé leuk, ik zag de foto’s en herkende de omgeving meteen! Ik vind het er zo mooi! We hebben een paar jaar terug een deel van de tocht gelopen, ik zou er dolgraag weer eens heen gaan en dan de hele Trage Tocht doen. Alleen een klein beetje jammer van het stuk zandpad dat dan net even minder mooi is.
Ik ben heel benieuwd wat ze met dat zandpad gaan doen. Het leek erop dat ze misschien de beek hier weer langs willen gaan laten stromen.. wellicht dat het pad dan hogerop komt ofzo.
Wat een leuke wandeling! Limburg is zo mooi. Ik zet ‘m op m’n lijstje voor als we weer een keer in Limburg zijn 😊.
Goed plan, dit is echt een aanrader!