Plantage Willem III Utrechtse Heuvelrug

Plantage Willem III – mooie korte wandeling Utrechtse Heuvelrug

Plantage Willem III, op de Utrechtse Heuvelrug, is een oude tabaksplantage. Ik had er werkelijk geen idee van dat we die in Nederland ooit hadden, tot we deze wandeling maakten. Schijnbaar is het klimaat hier wat warmer dan elders in de omgeving en zodoende was deze helling daardoor perfect geschikt voor het verbouwen van tabak. Daarvan werden dan sigaren gemaakt. Meteen weer wat geleerd dus. Dat de omgeving van Plantage Willem III zo buitenlands aandoet is ook al een verrassing. Het is hier nogal glooiend en de open vlakten laten dat extra goed zien. Op een wat onstuimige lentedag maken wij een mooie, korte wandeling over dit stukje Utrechtse Heuvelrug.

Start van de korte wandeling over Plantage Willem III

De uitgezette wandeling over het terrein van Plantage Willem III is 3,5 kilometer lang. Een korte wandeling, die zich makkelijk laat combineren met de wandeling rond het nabijgelegen Kwintelooijen. Zoek je een wandeling over de Utrechtse Heuvelrug met jonge kinderen, dan is deze bij Willem III perfect qua afstand. Net als ze er klaar mee zijn, komt de parkeerplaats weer in zicht. Bij de parkeerplaats staan enkele informatieborden over de flora en fauna die je op de wandeling tegen kunt komen en welke andere wandelingen er in de buurt zijn.

start wandeling Plantage Willem IIIDe start van de wandeling met de tabaksboerderij rechts

Het hekje dat je doorgaat vanaf de parkeerplaats laat al zien dat je onderweg wild tegen kunt komen. Eerst steek je een kleine vlakte over, tot je bij een smalle strook aangeplante eiken komt. Zodra je het eikenbosje uit loopt, zie je rechts in de verte de voormalige tabaksboerderij liggen.

Navigeer niet naar Plantage Willem III zelf, maar naar de kleine parkeerplaats vlakbij de afslag naar Willem III. Deze afslag is links, voordat je bij Willem III bent, vanuit Elst gezien en rechts na de tabaksboerderij zelf als je vanuit Rhenen komt. Rijksstraatweg N225 nr. 265, hectometerpaal 34,0.

Wild op Plantage Willem III

Zelf hebben we in eerste instantie weinig oog voor de tabaksboerderij, want we spotten een kudde damherten, op niet al te grote afstand van het stukje bos dat we net uit komen. Ongeveer zes vrouwtjes staan te grazen tussen de struiken en brembosjes die hier en daar op de open vlakte te vinden zijn. Voorzichtig gaan we dichterbij en ondanks dat de dieren wat schichtig doorlopen en rond kijken, kunnen we ze toch behoorlijk dicht naderen. Dan komt van links ineens nog een deel van de kudde, nu ook met twee mannetjes. Ik loop al fotograferend met de kudde mee richting de tabaksboerderij. Pas later hoor ik van andere wandelaars dat je eigenlijk de paden niet mag verlaten.

kudde damherten Plantage Willem IIIDe kudde damherten die je op Plantage Willem III tegen kunt komen

Behalve deze kudde damherten lopen er ook Konikpaarden en Gallowayrunderen over het terrein rond, om te zorgen voor de begrazing. Deze dieren zien we echter nergens. In het stukje bos, waar de route later door voert, moeten we alleen af en toe oppassen om niet in één van de grote koeienvlaaien van die laatste soort te stappen.

Overblijfselen uit de Gouden Eeuw, de bronstijd en de ijstijd

Een wandeling over Plantage Willem III is eigenlijk een geschiedenis- een aardrijkskundeles. De natuur is er schitterend, maar je duikt ook echt het verleden in. De tabaksboerderij is halverwege de negentiende eeuw in gebruik genomen, maar dat is nog maar de recente geschiedenis als je bedenkt dat op het terrein ook grafheuvels uit de bronstijd te vinden zijn. En ook de ijstijd heeft hier sporen nagelaten. De dalen in het glooiende landschap zijn gevormd door smeltwaterrivieren uit de voorlaatste ijstijd. Door het open karakter van een groot deel van de wandeling zijn die duidelijk zichtbaar. Juist de heuvels maken dat het haast buitenlands aandoet.

buitenlands aandoende landschappen op de Utrechtse HeuvelrugHet glooiende, buitenlands aandoende landschap van Plantage Willem III

De afwisselende wandelroute over Plantage Willem III

Na onze ontmoeting met de damherten gaat de route verder over meer open, glooiend terrein. De gele bremstruiken bloeien hier en daar uitbundig en we passeren een lange rij aangeplante eikenbomen. Daarna volgt het pad precies een dal, met aan beide kanten hellingen waar hier en daar van die echt mooie, statige naald- en loofbomen staan. Sommigen zijn perfect om lekker in te klimmen, iets wat onze oudste nooit kan laten. Aan het eind van het dal treffen we een vennetje aan, met een picknickbankje. Dan voert de wandeling door dichter bos, met hier en daar een doorkijkje naar heidegebied. Vast prachtig in augustus, als de heide bloeit. Uiteindelijk eindigt de wandeling weer op het open terrein, waar we eerder de herten zagen. Die liggen in de verte, enigszins verspreid onder de bosjes, rustig te chillen.

Houd je van puzzelen, of wil je de kinderen wat extra’s te doen geven onderweg, dan kun je ook één van de Geocaches proberen te vinden. Moderne schatzoekers kunnen ook op Willem III met hun GPS aan de slag.

afwisselende wandelroute met klimbomenEcht een mooie, afwisselende wandelroute

Vogeltjes kijken

In het beboste gedeelte van de wandeling hoor je veel vogels fluiten en op de open vlaktes zie je ze ook. Raven, geelgorzen, tjiftjafs en ook roofvogels als valken en buizerds zijn soorten die je zeker onderweg kunt zien als je een beetje oplet. Heb je aan het eind van je wandeling nog puf, dan kun je doorlopen naar de Elster Buitenwaard, waar een kijkscherm staat. Hier kun je watervogels zien, maar ook het wild komt hier (vooral in de ochtend) drinken.

Een heel andere, maar minstens even mooie wandeling is er eentje in een ander deel van de Utrechtse Heuvelrug. Ik wandelde door de Kaapse Bossen en beklom uitkijktoren de Kaap. Ook Annemarie heeft met haar gezin door de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug gewandeld.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

4 reacties op “Plantage Willem III – mooie korte wandeling Utrechtse Heuvelrug

    • Yvonne zegt:

      Ik vond dat ook echt verbazend. In mijn beleving was dit ook echt iets van tropische landen. 🙂 En die damherten waren een cadeautje!

    • Yvonne zegt:

      Nou, nu is de perfecte tijd om de natuur in te gaan op niet al te ver van huis, haha.. ik heb zelf in zowel Nederland als België ook nog genoeg te ontdekken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *