leukste musea voor kinderen met museumkaart

de leukste musea voor kinderen met museumkaart

Twee jaar terug kochten wij een Museumkaart voor het hele gezin. Het idee: in een jaar tijd zo veel mogelijk leuke musea bezoeken met de kinderen. Niet gedacht dat ik ooit een Museumkaart aan zou schaffen. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo’n museumtype. Onze kinderen denken daar alleen anders over. Vlak voor we de Museumkaart kochten, hebben we een aantal musea bezocht tijdens een reis of stedentrip. Elke keer weer waren ze laaiend enthousiast. Inmiddels was de museumkaart verlopen en hebben we na een korte pauze opnieuw voor een jaar een museumkaart aangeschaft. Dit blog met leukste musea voor kinderen met museumkaart wordt dus steeds uitgebreid.

Toch een Museumkaart aangeschaft

Eigenlijk ontstond het idee door een gepland weekend Noord-Holland, waar we graag de driehoek Hoorn – Medemblik – Enkhuizen wilden doen met de museumstoomtram en de boot, om onderweg verschillende musea in deze drie plaatsen te bezoeken. Alleen al voor dit weekend zouden we voordeliger uit zijn door een Museumkaart te nemen dan allemaal losse toegangskaartjes te kopen. De keus was daardoor snel gemaakt. Alle andere musea zouden alleen maar een mooie bonus zijn. En óf ’t een mooie bonus werd. Die Museumkaart hebben we dubbel en dwars terug verdiend gedurende dat eerste jaar. In de zomermaanden hebben we ‘m amper gebruikt, maar in de andere maanden des te meer.

museumweekend in Noord-HollandAanschaf museumkaart voor ons Museumweekend in Noord-Holland

Een Museumkaart aangeschaft, maar dan..

Na de aanschaf van onze Museumkaart ben ik direct gaan kijken welke musea nog meer gratis toegang hebben met die kaart. Op de Museumkaart-site staan ze heel handig per provincie gerangschikt. Een bestandje met wensenlijst op het gebied van musea is dan snel gemaakt. Al gauw word me wel duidelijk dat de Randstad behoorlijk goed in haar aantrekkelijke musea zit en onze eigen regio er wat minder goed vanaf komt. Op een kwartier ten noorden van ons huis lijkt wel het Watermuseum de moeite, net als het Afrikamuseum op dezelfde afstand naar het zuiden. Net wat verder is Geofort ook één van de eerste musea die ik op m’n lijstje zet. Verder probeer ik wat musea te clusteren, zodat we in een lange dag of een weekend een aantal musea kunnen bezoeken in een stad die wat verder weg is. Zo gaan we twee keer naar Leiden en twee keer naar Amsterdam.

In de agenda bombardeer ik meteen een aantal weekenden tot museumweekend, want anders komt ’t er toch niet van. Gedurende het jaar blijkt dit wel dé manier te zijn die voor ons werkt en zo bezoeken we in totaal 23 musea! Helaas passen het Spoorwegmuseum en Aviodrome uiteindelijk niet meer in de laatste weken van dat jaar. Die schuiven we door naar de volgende keer dat we een Museumkaart aanschaffen, want dat we dit zeker vaker zullen doen staat vast. Omdat we de komende tijd al veel andere plannen hebben, verlengen we de kaart eerst niet.

musea voor kinderen in LeidenDe leukste musea voor kinderen in Leiden maken dat we twee keer die kant op gaan

Top-5 leukste musea voor kinderen met een Museumkaart

We zijn dit jaar enorm verrast door het grote aantal te gekke musea voor kinderen, die je met de Museumkaart kunt bezoeken. Het valt dan ook niet mee om de vijf leukste uit te kiezen, zeker omdat we ze ook nog niet allemaal bezocht hebben. Dit zijn in elk geval de vijf musea die afgelopen jaar het meeste indruk op ons gemaakt hebben:

Het Archeon in Alphen a/d Rijn
Met stip op één staat voor ons het Archeon. In dit openluchtmuseum maak je een reis door de tijd. Je leert hoe het leven er in het Stenen Tijdperk uitzag en kunt meemaken hoe een gladiatorengevecht in de tijd van de Romeinen eraan toe ging. Er is veel te doen en zoveel interessants te zien om het voor de kinderen levensecht te maken. Zo bezoek je woningen uit de verschillende tijden uit de geschiedenis en die zijn tot in detail aangekleed. Je kunt een Fibula maken. Dat is een speld uit de Romeinse tijd. Of een armbandje vilten, op de Middeleeuwse manier. De medewerkers, die gekleed zijn als personen uit de tijd die je bezoekt, leven zich helemaal in hun rollen in en weten echt veel te vertellen.

Archeon leukste museum voor kinderenMet stip op één: Archeon als leukste museum voor kinderen

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden
Dit wetenschapsmuseum is zó leuk, dat onze kinderen er eigenlijk niet meer weg willen. Niet voor niets is Rijksmuseum Boerhaave uitgeroepen tot museum van het jaar 2019. Alleen al het anatomisch theater, waar met een gave film en “video mapping” de aandacht gewekt wordt. De geschiedenis van dit theater wordt verteld, maar ook waarover het in dit museum gaat: je nieuwsgierigheid prikkelen, ontdekken en experimenteren. Het rariteitenkabinet dat rond het theater is opgesteld is meteen een mooie binnenkomer voor die nieuwsgierigheid. Ook de interactieve tentoonstelling, over de geneeskunde en de uitvindingen die een rol gespeeld hebben in de ontwikkeling daarvan, is super voor kinderen.

In de schatkamer kunnen kinderen zelf verder speuren en ontdekken. Met proefjes ontdekken ze hoe een draaikolk en bliksem ontstaan. Op de afdeling “spelen met wiskunde” kan iedereen spelenderwijs de toepassing van wiskunde in alledaagse activiteiten. Je ontdekt dat wiskunde echt overal is. Officieel van 8 tot 88, maar onze vijfjarige heeft zich er ook uitstekend vermaakt.

Rijksmuseum Boerhaave LeidenRijksmuseum Boerhaave Leiden – het museum waar de kinderen niet meer weg wilden

NEMO in Amsterdam
NEMO wordt altijd door iedereen genoemd als één van de leukste musea voor kinderen in heel Nederland. Inderdaad spreekt dit Science Museum kinderen van alle leeftijden direct aan. Er valt hier zo veel te experimenteren en de proefjes in het laboratorium zijn echt tof om te doen. Zo kun je een raket maken met azijn en bakpoeder, of speuren naar het geheime ingrediënt.

Zelf vind ik de ruimte waarin het museum zich bevindt echt verschrikkelijk. Het is er zo donker en de opstelling van de materialen nodigt blijkbaar uit om van hot naar her te rennen. In elk geval bij onze kinderen. En wat een krijspaleis, zeker op zondagmiddag. Drie maal raden wanneer wij hier waren. 😉 Overigens zijn we anderhalf jaar terug, zonder museumkaart, eens op een doordeweekse dag geweest. Toen vond ik de ruimte ook onprettig. Voor de kinderen is dat echter totaal geen issue, die hebben zich echt onwijs vermaakt en willen er graag nog een keer naartoe.

Nemo leuk voor kinderenNemo blijft een leuk museum voor kinderen

Het rondje met de Museumstoomtram, met het Bakkerijmuseum en Zuiderzeemuseum
Eigenlijk meer een complete museumdag is het rondje dat we maken met de Museumstoomtram. De trein vertrekt vanaf een speciaal historisch perron van station Hoorn. We horen de stoomfluit al snerpen als we daar aankomen. Voor de kinderen is het echt nog een avontuur, als de sissende en puffende locomotief de trein in beweging zet.

Aan het einde van de rit, die wij maken in de tijd dat de tulpenvelden net in bloei komen, nemen we een kijkje in het Bakkerijmuseum van Medemblik. Het museum is niet groot, maar zo heerlijk historisch en kneuterig. Mooi om de bakker zelf aan het werk te zien. Wij hebben de mazzel dit museum op de jaarlijkse Nationale Museumdag te bezoeken. Daarvoor zijn dames in klederdracht gekomen om ambachten van vroeger te laten zien. Ook worden er Paaseieren met enorme precisie gedecoreerd.

bakkerijmuseum MedemblikNiet groot, maar heerlijk historisch: bakkerijmuseum Medemblik

Nadat we met de boot een stukje het IJsselmeer zijn over gevaren, stappen we uit bij het Zuiderzeemuseum. In dit openluchtmuseum is voor kinderen weer genoeg te zien en doen. In veel van de huisjes is wat interactiefs te beleven en ook hier weer mensen in klederdracht. Op een pleintje ligt Oud Hollands speelmateriaal en ze kunnen zich verkleden in Ot en Sien kleding. In de Kuiperij zien we hoe de houten tonnen op traditionele wijze gemaakt worden. Bij de boekdrukker mogen we helpen om een kaartje te maken. Aan het binnen-museum komen we niet eens toe.

Slot Loevestein
We zijn er niet geweest met onze Museumkaart, maar twee keer vlak na elkaar, een jaar eerder. Op Slot Loevestein is je museumkaart overigens wel geldig en het is een heel erg leuk museum. Hier komt de wereld van de ridders, gevangenen en soldaten echt tot leven. Met een speciale sleutel kun je tijdens een ontdekkingstocht door het kasteel op verschillende plekken verhalen uit de geschiedenis van het kasteel ervaren. Na het museumbezoek kun je in de omgeving een mooie wandeling maken en met een pontje oversteken naar Woudrichem.

Slot Loevestein met kinderenSlot Loevestein met kinderen, hier komt de geschiedenis tot leven

Musea waarbij we “even” op reis zijn geweest

Op reis hebben onze kinderen de musea ontdekt. Hoe leuk is het dan om in de Nederlandse musea even op reis te gaan, naar de landen waar ze ooit geweest zijn. Doordat ze voorwerpen of foto’s herkennen van de landen die we bezocht hebben, is hun interesse gauw gewekt. In twee van de drie musea kun je als kind bovendien iets moois maken om mee naar huis te nemen. Dat doet ’t altijd erg goed bij onze dames.

Museum voor Volkenkunde in Leiden
Het Museum van Volkenkunde in Leiden is ingedeeld naar de verschillende volkeren, verspreid over de werelddelen. We maken er kennis met de Eskimo’s, de Maori en herkennen veel van de Indonesische afdeling. De voorwerpen zijn op een aantrekkelijke manier tentoongesteld en worden met foto en filmmateriaal verder tot leven gewekt. Erg leuk is de speciale speurtocht voor kinderen. In elke zaal staan in de hoeken opdrachtenkaartjes met vragen erop. Kraak je de code door de vragen juist te beantwoorden, dan krijg je een stempel. Heb je minimaal vier stempels verzameld, dan kun je na afloop je eigen tattoo maken. Kom je vaker, dan wordt je tattoo steeds groter.

Volkenkundig museum met kinderenIn het Volkenkundig museum ben je echt even op reis

Leiden heeft nog veel meer te bieden dan het Museum voor Volkenkunde. Er zijn enorm veel leuke musea, zoals Naturalis, en het oude centrum is prachtig. Er is van alles te beleven. Wij zijn daarom twee keer naar Leiden geweest met onze kinderen.

Tropenmuseum in Amsterdam
Het Tropenmuseum in Amsterdam neemt je mee naar allerlei landen in de Tropen. Ook hier is Indonesië weer goed vertegenwoordigd in de vaste collectie. Het Tropenmuseum heeft een aantal wisselende afdelingen, waarvan Sabi Suriname onze favoriet was. De enthousiaste medewerkers nemen ons mee naar het depot, waar alle Surinaamse spullen opgeslagen liggen. Deze spullen leiden bovendien een eigen leven en kunnen praten. Je kunt er je eigen muziek maken en door de code te kraken een recept bemachtigen om zelf Surinaamse broodjes te maken. Vergeet niet om vooraf een tijdslot te reserveren voor de Sabi Suriname rondleiding, anders is het maar afwachten of je nog mee kunt. Ook erg leuk voor kinderen zijn de minispeurtochten in de “feestwinkel”. Vind je de juiste letters, dan kun je in de fotokiosk een foto maken van jezelf in India tijdens Holi, of bij het Braziliaanse Carnaval.

Tropenmuseum met kinderenZelf divali lichtjes en Surinaamse muziek maken in het Tropenmuseum

Afrika Museum in Berg en Dal
Het Afrika Museum is slechts een kwartiertje van ons huis en we waren er al een keer eerder geweest. Met onze museumkaart gaan we opnieuw. Ook hier zijn een aantal afdelingen met tijdelijke tentoonstellingen, waardoor je elke keer weer wat nieuws kunt ontdekken. In het Afrika Museum verder geen spannende speurtochten, maar onze meiden vonden het maken van een eigen amulet wel heel cool.

UPDATE: Het Afrika Museum is definitief gesloten. De eigenaren van de grond en de collectie, de paters van de Congregatie van de Heilige Geest, vinden dat huurder Wereldmuseum niet goed zorgt voor de voorwerpen en de gebouwen. Ze hebben daarom de huurovereenkomst niet verlengd en willen zelf de collectie weer tentoonstellen. Een definitief plan en datum daarvoor ontbreken nog.

Minder enthousiast ontvangen musea

Niet over alle musea die we afgelopen jaar bezochten zijn we allemaal even enthousiast. De kinderen vinden het Rijksmuseum ongelooflijk saai. De Nachtwacht, waarvoor we eigenlijk komen, wordt gerestaureerd. Daardoor kunnen ze die minder goed bekijken. Ook de andere schilderijen van de Eregalerij vinden ze niet interessant. Nog maar een keertje terug zonder kids, want ik vind het zelf wel indrukwekkend. Alleen het gebouw zelf al is super.

Rijksmuseum met kinderenHet Rijksmuseum is aan onze kinderen niet besteed

Museumschip De Halve Maen in Hoorn is voor ons allemaal een tegenvaller. We hadden het schip groter en interessanter verwacht, maar na een half uurtje staan we alweer op de kade. Inmiddels is het schip niet meer te bezichtigen, dus je kunt niet gaan checken of je vindt dat we daarin gelijk hebben.

Tenslotte een museum dat óns niet kon bekoren, maar waar verder iedereen heel enthousiast over is: Geofort. Misschien komt het omdat onze kinderen voor de meeste dingen nog wat te jong zijn tijdens ons bezoek, maar ik heb het gevoel dat er weinig is waar ze plezier in hebben en nog minder waar ze echt iets van leren. Ik kan me voorstellen dat dit interactieve forteiland, waar alles draait om de aarde, zeker tof is voor kinderen vanaf een jaar of negen. Overigens is de omgeving van Geofort super om te wandelen, zeker in het voorjaar, als de bloesembomen bloeien!

Geofort meer geschikt voor oudere kinderenGeofort is meer geschikt voor oudere kinderen

Toevoeging aan de leukste musea met kinderen met Museumkaart

Eigenlijk hebben we in het eerste jaar dat we de Museumkaart hadden direct de musea die ons het leukste leken uitgekozen en bezocht. Toch waren er nog een aantal musea over die we ook heel graag wilden bezoeken nadat de kaart verlopen was. Dat hebben we dus het tweede jaar gedaan. Van alle musea die we bezocht hebben, mogen er twee écht niet ontbreken in deze lijst.

Het eerste museum dat zeker óók een plek verdient in deze lijst met leukste musea voor kinderen is het Discovery Museum in Kerkrade. In het diepe zuiden van ons land zijn niet zoveel musea die speciaal voor kinderen heel gaaf zijn, maar het Discovery Museum is echt super. We zijn direct bij de opening om 11 uur binnen en als we geen afspraak hadden gehad aan het eind van de middag, waren we zeker tot sluitingstijd gebleven. Vanaf het moment dat we het Discovery Museum in zijn gestapt, hebben onze kinderen geprobeerd, ervaren, geëxperimenteerd, ontworpen én zijn we naar een theatervoorstelling geweest. Hier is écht een wereld te ontdekken op het gebied van aarde, wetenschap, techniek en ontwerp.

Discovery Museum KerkradeHet Discovery Museum in Kerkrade is één van de tofste musea voor kinderen

Wat het Discovery Museum zo leuk voor kinderen maakt, is dat ze voortdurend actief bezig kunnen zijn. Het theater en de film over de aarde zijn eigenlijk vooral nodig om even uit te rusten. De film schijnt bovendien heel mooi te zijn, maar die hebben wij helaas gemist door tijdgebrek. Dat geldt ook voor het zelf experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen in het Science Lab. De zelfbouwprojecten hier zijn op leeftijd gerangschikt en zien er heel gaaf uit. Gaan we zeker een volgende keer ontdekken!

Een ander bijzonder verrassend museum, dat wij ontdekt hebben tijdens ons tweede jaar met de museumkaart, is het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Wij verbazen ons bij aankomst over de grootte van het museum. Ook hier zijn de 4 uur die we er spenderen veel te kort. Verspreid rond het gebouw staan allerlei legervoertuigen en die hebben nou eenmaal een behoorlijk formaat. Binnen in het museum hangen complete vliegtuigen aan het dak en ook hier staan heel veel legervoertuigen. Ook de interactieve exposities over oorlogvoering en verschillende vredesmissies is heel gaaf. Er is vooral veel te zien en meebeleven. In “de klas van ’45” maak je bijvoorbeeld een interactieve wandeling door de Tweede Wereldoorlog vanuit de beleveniswereld van kinderen.

Nationaal Militair Museum SoesterbergHet Nationaal Militair Museum is geweldig interactief

Die tweede keer dat we Soesterberg bezoeken komen we eigenlijk om te wandelen. Onze kinderen krijgen echter al snel de rupsvoertuigen in het oog, die achter het depot van het Nationaal Militair Museum over een ruig terrein rondjes rijden. Als we dichterbij komen, zien we dat je ook zelf een minitank kunt besturen, of een mini-legerjeep. Natuurlijk willen ze dat graag even uitproberen.

Voor deze buitenactiviteiten betaal je een extra bijdrage. Houd er rekening mee dat de laatste ronde voor deze activiteiten al om 15.30 uur is, ook al is het museum zelf tot 17.00 uur geopend. Dit geldt niet voor het gave klimvliegtuig en de stormbaan, die 24/7 toegankelijk zijn.

buitenactiviteiten Nationaal Militair MuseumOok het buitengedeelte van het museum is erg gaaf voor kinderen

De Museumkaart kon wel uit voor ons

In een jaar tijd hebben we misschien wel meer musea bezocht dan in de rest van ons leven bij elkaar. De aanschaf van onze Museumkaarten hebben we dan ook dubbel en dwars terug verdiend. Ik geef je een overzicht van wat we gedaan hebben en wat de kosten per museum en de totale kosten waren. De aanschaf van onze vier museumkaarten, twee volwassenen en twee kinderen, was €194,70.

Geofort in Herwijnen€ 48,50
Afrika museum in Berg en Dal€ 32,00
Archeon in Alphen a/d Rijn€ 85,60
Stoommachinemuseum in Medemblik€ 26,00
De Halve Maen in Hoorn€ 25,00
Museum van de 20ste Eeuw in Hoorn€ 30,00
Museumstoomtram in Hoorn€ 77,00
Bakkerijmuseum in Medemblik€ 24,00
Zuiderzeemuseum in Enkhuizen€ 56,00
Paleis het Loo in Apeldoorn€ 20,00
Naturalis in Leiden€ 64,00
Molenmuseum de Valk in Leiden€ 15,00
Rijksmuseum van Oudheden in Leiden€ 33,00
Museum de Lakenhal in Leiden€ 25,00
Nederlands Watermuseum in Arnhem€ 36,00
Rijksmuseum Boerhave in Leiden€ 37,00
Museum Volkenkunde in Leiden€ 42,00
Nemo in Amsterdam€ 70,00
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam€ 47,50
Kasteel Doorwerth€ 33,00
Het Rijksmuseum in Amsterdam€ 38,00
Het Tropenmuseum in Amsterdam€ 48,00
Openluchtmuseum (alleen Vera en ik tijdens een schoolreisje, dus deze reken ik niet mee)
Totaal€ 912,00
Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!