Sutjeska nationaal park is één van de laatste échte wildernissen van Europa, waar je bovendien een hartvormig meer vindt. Op de grens van Bosnië en Herzegovina met Montenegro ligt dit schitterende nationaal park waar we al direct bij aankomst verliefd op worden. Sutjeska is behoorlijk lastig te doorkruisen, vanwege de bar slechte wegen in het bergachtige zuidoosten van Bosnië en Herzegovina. Het heeft een heel ander karakter dan het meel toeristische Una nationaal park. In 3 dagen verkennen we toch de mooiste plekken van het nationaal park tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina. Ik deel de mooiste bezienswaardigheden in Sutjeska nationaal park en een hele toffe daghike die we er maken.
Aankomst en accommodatie Sutjeska Nationaal Park
Tijdens onze reis van Mostar naar Sutjeska Nationaal Park krijgen we steeds meer het idee dat we naar het einde van de wereld reizen. We nemen de langere route via Stolac, omdat we hier de eeuwenoude stecci en het ommuurde oude kasteel willen zien. Het is de plek waar we, zodra we de bebouwde kom uit rijden, de onzichtbare grens met de Servische Republiek passeren. Vanaf daar zien we vrijwel geen enkele nederzetting meer en als we door een dorpje rijden, bestaat het nooit uit meer dan een paar huizen. De landschappen zijn kaal en dor en we hebben het gevoel dat we in een Western zijn beland. Als we het stadje Gacko in het oog krijgen, voelt dat haast alsof we plotseling een wereldstad ontdekt hebben. We doen er genoeg boodschappen om een paar dagen mee door te komen. Dat blijkt een goede keus, want in Sutjeska Nationaal Park is amper wat te koop.
Via de stecci en het fort van Stolac en het Klinje meer naar Sutjeska
In Sutjeska zijn 2 of 3 mini-supermarktjes, niet veel meer dan een woonkamer vol levensmiddelen die toevallig die week de reis er naartoe hebben overleefd. Als wij er zijn, hebben ze slechts wit brood, koekjes, beschimmeld fruit en oude groenten. Doe vooraf elders inkopen!
We zijn Gacko nog niet uit of de weg begint te stijgen en het landschap is direct na het verlaten van het stadje veel heuvelachtiger. Ook wordt het steeds groener. Na de zoveelste bocht rijden we ineens pal langs een meer in een verblindende, blauwe kleur. We komen even in de verleiding voor een duik, maar we zijn ook bijna in Sutjeska nu en willen graag door. We volgen de rivier die in het Klinje meer uitkomt en een kwartier later worden we door steil oprijzende bergwanden omgeven. Bij de Vratar Canyon stoppen we even. Hoog boven de weg wappert de Servische vlag, fel afstekend tegen de blauwe lucht. Het voelt nog steeds alsof we alleen op de wereld zijn. Ander verkeer is er niet en we lopen de kloof in. Onze eerste kennismaking met Sutjeska Nationaal Park is er direct eentje om stil van te worden. Waar vind je nou zo’n toffe kloof, pal naast de weg.
Vratar Canyon is onze eerste kennismaking met Sutjeska National Park
Goed bereikbare bezienswaardigheden Sutjeska Nationaal Park
De wegen in Sutjeska zijn van een beroerde kwaliteit, maar juist dat is waarom het park zoveel uitgestrekte, ongerepte natuur heeft. Niet voor niets vind je hier het laatste regenwoud van Europa. De enige goede weg door het nationaal park is de hoofdweg, de M20. Het monument ter ere van de Sutjeska battle ligt pal aan deze hoofdweg en is één van de bekendste bezienswaardigheden van Sutjeska Nationaal Park. De slag uit de Tweede Wereldoorlog waaraan het monument gewijd is, was één van de bloederigste uit de geschiedenis van Joegoslavië. Het pompeuze Sovjetmonument eerst de ruim 7500 slachtoffers uit 1943, die in deze vallei omkwamen.
Hoewel het monument een niet te missen bezienswaardigheid is, begrijp ik dat je Sutjeska bezoekt voor de natuur. De eerder genoemde Vratar Canyon is één van de weinige andere makkelijk bereikbare bezienswaardigheden van Nationaal Park Sutjeska. Daarnaast is er nog een hele mooie plek aan de noordkant van het park. Pjescane Piramide is een geologische monument, een zandsteenformatie die inderdaad wat weg heeft van heel veel kleine piramides bij elkaar. Stel je geen immens grote formaties voor, want dan wordt je teleurgesteld. Ze zijn slechts enkele tientallen meters hoog, maar wel heel tof om te zien, zeker als je naar achteren door loopt en de diepte in kijkt. De rode kleur van de aarde steekt mooi af tegen de groene omgeving, zeker op een zonnige dag.
twee bekende bezienswaardigheden Sutjeska Nationaal Park – monument en Pjescane Piramide
Lastiger te bereiken plekken
Er liggen verschillende mooie meren in Sutjeska Nationaal Park, maar de meesten zijn slechts na een pittige wandeling bereikbaar. Gornje Bare Lake en Donje Bare Lake zijn de meren die er op de plaatjes het meest fotogeniek uitzien en hoewel ze hemelsbreed niet enorm ver van de doorgaande weg door het nationaal park liggen, zijn ook deze lastig bereikbaar zonder 4×4. De enige weg er naartoe is die aan de linkerkant, ongeveer anderhalve kilometer ten noorden van het Sutjeska battle monument. Je rijdt dan een kleine 15 kilometer over een ongeasfalteerde weg met diepe kuilen en flinke stenen. Lopend zijn de meren bereikbaar vanaf het monument. Je bent dan echter wel 4 uur onderweg. Enkele reis! Boek daarom een tourtje, of huur een 4×4 voor een dag.
De weg aan de overkant van de doorgaande weg, naar Prijevor is iets beter begaanbaar. Wij hebben met onze eigen auto in laag tempo Prijevor zonder al te spannende momenten bereikt. Het Perućica regenwoud is het laatste oerbos van Europa, bijna op de grens met Montenegro. De wandeling naar de Skakavac waterval, geeft een mooi kijkje op het regenwoud en ligt aan de weg naar Prijevor. Deze wandeling begint vlakbij de parkeerplaats bij Dragoš Sedlo, een prachtig uitzichtpunt, dat in minder dan een half uurtje wandelen al bereikbaar is. Wie doorrijdt naar Prijevor zal zeker niet teleurgesteld worden qua uitzichten. De parkeerplaats vlakbij deze piepkleine nederzetting die alleen ’s zomers bewoond wordt, heeft een adembenemend zicht over de mooiste bergen van Sutjeska.
Sutjeska nationaal park heeft veel moeilijker bereikbare plekken
Een hele toffe daghike op de grens met Montenegro
Als we onze auto parkeren aan wat bijna het einde is van die hobbelige weg naar Prijevor, hebben we er al zo’n anderhalf uur rijden en enkele fotostops op zitten. Toch is het nog vroeg genoeg en genieten we van de uitzichten over de lager gelegen heuvels voor ons en de hoge toppen achter ons. We vervolgen de grondweg nog een paar honderd meter, tot die echt over gaat in een smal pad vol flinke keien. We moeten goed uitkijken waar we lopen en om van de fenomenale uitzichten over eindeloze bossen op de hellingen rondom ons te genieten moeten we echt af en toe even stil staan.
Het pad daalt geleidelijk, tot we op een boom een zelf gemaakt, houten bordje ontwaren: “Crna Gora”. We hebben genoeg door de regio gereisd om te weten dat dit Zwarte Berg betekent, maar kunnen alleen lichtgekleurde rotsen ontdekken. Terwijl we ons afvragen waarom daar een bordje met het opschrift “Zwarte Berg” hangt, ga ik onderuit op een inmiddels wel erg steile helling. Gelukkig zijn we nog maar net deze kortere route naar het hartvormige meer Trnovačko jezero ingeslagen en kunnen we makkelijk omdraaien. We nemen toch maar de langere route, die iets minder steil is. Dan schiet ons te binnen wat ze toch bedoelen met die zwarte berg: we zijn zojuist natuurlijk Montenegro binnen gelopen. De Maglic, de hoogste berg van de regio, ligt precies op de grens tussen Bosnië en Herzegovina met Montenegro. Ook het hartvormige meer waarnaar we onderweg zijn is een grensgeval.
Vanuit Prijevor de grens met Montenegro wandelend over in Sutjeska
Als we een flink stuk verder gedaald zijn, lopen we een sprookjesachtige vallei in, met overal wilde bloemen, bessen en bramen. Rondom worden we omsloten door hoge, kale rotspieken. Na de relatief makkelijke meters door de vallei valt de beklimming voor het laatste stuk naar Trnovačko jezero ons zwaar. Het hellingspercentage is flink en de rotsen zijn enorm. We worden ingehaald door twee locals en volgens hen zijn we er bijna. Gelukkig, want de meiden willen het bijna voor gezien houden. Ons eerste zicht op het meer maakt echter alles goed. De dames gooien hun kleding uit en nemen een duik. We volgen de oever naar de overkant, waar de Volujac voor ons opdoemt. Andere toeristen zien we amper, wel komen we wat grazende koeien en wilde paarden tegen.
In een huisje aan het meer Trnovačko jezero wacht de parkwachter op je, om een euro toegangsgeld te innen. Wees niet boos, zoals sommige anderen die zich bedonderd voelen, omdat je al entree hebt betaald voor Sutjeska. Je bent inmiddels de grens over en dit is toegangsgeld voor het meer in Montenegro. En het is 1 euro!
Via die schitterende vallei naar Trnovačko Jezero
Met z’n vieren proberen we de berg aan de andere kant van het meer een eind te beklimmen, omdat een hartvormig meer nou eenmaal pas haar vorm laat zien, als je zelf wat hoger bent. Vanaf de oever zien we alleen een prachtig blauw meer. De jongste ziet ’t echter al gauw niet meer zitten. De helling door het naaldbos onderaan de berg is al écht te steil voor haar. Samen met de oudste klim ik door. Ik ben hier tenslotte gekomen om een hartvormig meer te zien. 😉 Het kost ons flink wat extra zweet, maar we weten het naaldbos achter ons te laten en ook de kale rotsen die daarna komen te trotseren.
Na een klein uur klimmen is het ook voor de oudste genoeg geweest. Volgens een stel dat ons tegemoet komt is het verderop ook echt gevaarlijk op de sandalen die wij dragen en voor een kind gewoon niet te doen. We gaan zitten op een rots en genieten van wat we nu al zien: wauw! Wat een beloning voor ons harde werken.
Het hartvormige meer Trnovačko Jezero ligt in Montenegro
Terug naar de oevers van Trnovačko jezero ga ik gelukkig nog maar 2 keer redelijk gecontroleerd onderuit. Het wordt echt tijd om nieuwe wandelsandalen te kopen, met minder gladde zolen. Terwijl de meiden nog wat zwemmen, eet ik een late lunch van börek, Bosnisch brood gevuld met gehakt. Daarna beginnen we aan de terugweg, die minstens even mooi is als de heenweg, maar zeker ook even uitdagend met twee kids.
Praktische informatie Sutjeska nationaal park
Sutjeska Nationaal park is behoorlijk uitgestrekt. Wil je graag de wandeling maken die wij hebben gedaan en/of de bekende meren zien? Dan is een verblijf in of rond Tjentište het meest praktisch. Zelf hebben wij in een fijn appartement met 2 slaapkamers overnacht. Van buiten niet erg mooi, maar van binnen helemaal prima en een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding.
Alleen al voor dit hartvormig meer wil je naar Sutjeska Nationaal Park
Op verschillende plekken in Sutjeska nationaal park betaal je entree, maar alleen als je de hoofdweg verlaat. Een entreeticket gekocht bij één van de toegangswegen het park in, is geldig voor je gehele bezoekduur. Een ticket kost 5 Mark per persoon, zo’n 2 en een halve Euro.
De weg naar Prijevor is met een normale auto te doen, als je langzaam rijdt. Het is inspannend en andere reizigers roepen dat het echt ondoenbaar is. Wij vonden het echter wel meevallen. Neem wel de tijd. Ben je echt geen dappere rijder en wil je toch dit deel van Sutjeska Nationaal park verkennen? Boek een tour of huur een 4×4 voor een dag.
Zo mooi is Sutjeska nationaal park in Bosnië en Herzegovina
Zoals eerder gezegd: neem alle proviand die je denkt nodig te hebben mee van elders. In Sutjeska is weinig te krijgen. Er zijn echter wel een aantal restaurantjes, dus verhongeren zul je zeker niet. Snacks en fruit voor tijdens je hikes zijn wel handig om bij je te hebben. De minuscule winkeltjes zijn afhankelijk wat er op de vrachtwagen zit, die elke paar dagen langs komt. In de winkel bij onze accommodatie was zelfs niet elke dag vers brood.
In het nationaal park is alleen langs de hoofdweg drinken te koop. Bij het hartvormige meer Trnovačko jezero kun je bij het huis van de parkwachter met wat geluk ook wat fris of een biertje kopen en altijd gratis drinkwater tappen uit zijn bron. Neem altijd genoeg drinkwater mee als je aan de wandel gaat. Je weet nooit wanneer er weer gelegenheid is om je fles te vullen!
Hoi Yvonne,
Mooie reis trouwens! Ik ben nu onze 2de reis naar Bosnië aan het plannen.
Skakavac waterval stond beschreven bij het stukje sutjeska maar ligt deze waterval niet in de buurt van Sarajevo?
Wellicht is er dan op een andere plek een waterval met dezelfde naam. Deze waterval is echt op de plek die ik in mijn blog noem. 🙂
Hi Yvonne,
Leuke en super handige reisverhalen! Ik ben nu vol enthousiasme jullie belevenissen in de Balkan aan het lezen als voorbereiding op mijn rondreis volgende maand (helaas maar 3,5 week).
Wat betreft Sutjeska: ik kan de locatie van Vratar Canyon niet goed vinden. Op basis van jouw beschrijving en de satellietbeelden op Google Maps gok ik dat het ongeveer halverwege tussen Sutjeska Bridge en Restauran Sastavci ligt. Een kleine 10 minuten rijden van de accommodaties bij het grote oorlogsmonument. Klopt dat?
Ik zoek namelijk nog een leuke, korte activiteit voor de 1e dag en dit zou wel leuk kunnen zijn. We vertrekken ’s ochtends vanuit Visegrad, maken een tussenstop bij de Pješčane piramide en rijden dan verder het park in. Het wordt dan denk ik wat laat om nog met een 4×4 en chauffeur de bergen in te rijden voor een wandeling, dus touren langs de hoofdweg en Vratar Canyon bezoeken zou goed klinken. De volgende dag gaan we naar Prijevor en Trnovačko jezero, om vervolgens op dag 3 rustig richting Durmitor te rijden. Heb er zin in! Hopelijk werkt het weer goed mee 😉
Veel reisplezier en ik ga snel verder met je verhalen lezen!
Wat leuk dat jullie ook die kant op gaan. Wij reizen veel. Sinds deze reis hebben we tientallen landen bezocht, zijn we 8 maanden op wereldreis geweest. Ik weet de exacte locatie daarom niet meer van de canyon, maar het is gewoon aan de doorgaande weg, ten zuiden van het monument.. hoe ver precies weet ik niet keer, ik schat een kwartier rijden. Het is echt een korte stop. Veel plezier met de voorbereidingen en de reis zelf.🤗
Bedankt voor de uitgebreide informatie. Erg leul voor de voorpret. Weet jij of je in het park ergens kan lunchen of dat je in Tjentiste boodschappen kunt doen voor onderweg?
Er is nergens horeca bij mijn weten, om onderweg te lunchen. In het dorpje zijn 2 piepkleine winkeltjes. De meeste dagen is er wel witbrood en burek en koekjes en chips zijn er altijd. Neem verder boodschappen mee van een grotere plaats als het even kan!
Super om te lezen! We hopen volgende week in Tjentiste te zijn en nemen je tips zeker mee! Bedankt! Even een vraagje. Hoe lang is het ongevéér lopen van ’t parkeren bij Prijevor naar Trnovaĉko jezero denk je? Mijn man heeft snel last van z’n knieën en de jongste (7 jaar) is niet zo’n wandelaar, dus weet niet zeker of het te doen is voor ons. Ook je andere blogs gelezen (o.a. van Sarajevo en Mostar) Daar gaan wij ook heen. Leuk en overzichtelijke blogs met goede tips!
Een beetje afhankelijk van hoe snel je loopt zo’n anderhalf uur meen ik. Maar houd er rekening mee dat het laatste stuk naar het meer vrij steil omhoog klimt. Dat betekent ook weer omlaag op de terugweg en dat is voor de knieën best heftig. Dat stuk duurde zo’n 20-30 minuten dacht ik, maar heb wel een paar keer gedacht: pfff.. zijn we er al?! 🙂 Het is wel echt heel erg mooi!
Wow, heel erg gaaf! Echt een waanzinnig mooi landschap. Maar goede wandelschoenen zijn op dat soort routes inderdaad wel prettig! 😀
Wauw, wat geweldig mooi daar! Die weg ziet er wel best eng uit haha, daar zou ik met onze eigen auto niet zo snel willen rijden. Dan is een 4×4 denk ik toch wel fijn (en die stenen wil ik niet op m’n eigen auto hahah). Maar wat een natuur zeg!
Onze auto is inmiddels 12 jaar oud en door de kinderen aan de binnenkant redelijk uitgeleefd en door onze onoplettendheid sinds die kinderen er zijn ook van wat versieringen aan de buitenkant voorzien. We durfden het daarom wel aan. 😉
Jeetje, wat een gave natuur in die hoek! Ik ken die regio helemaal niet, dus je hebt me echt verrast met al het natuurgeweld! Misschien willen wij nog wel eens maandenlang rondreizen met een camper en dan gaan we dit gebied zéker graag ontdekken!
Oh, dat klinkt wel heel aanlokkelijk: voor langere tijd met de camper rondreizen! En dan is de Balkan een ideale bestemming, ook budgettechnisch.