Een stedentrip Sarajevo betekent dat je een reis maakt door de tijd en een boeiend kijkje in de cultuur en de geschiedenis op de Balkan krijgt. Tevens staat een stedentrip Sarajevo garant voor gezellig shoppen op de eeuwenoude bazaar, lekker snoepen van lokale lekkernijen en het lokale leven van dichtbij meemaken op het Baščaršija plein vol duiven en met die schitterende oude fontein. Je vindt in Sarajevo bezienswaardigheden om je minimaal 2 volle dagen bezig te houden, maar wij zijn er 4 dagen geweest en hebben ons zeker niet verveeld. Ik vertel je welke bezienswaardigheden wij in deze indrukwekkende hoofdstad van Bosnië en Herzegovina bezocht hebben.
Stedentrip Sarajevo begint met recente geschiedenis
Onze stedentrip Sarajevo begint vlak buiten de stad, aan de andere kant van het vliegveld. Daar is in de Balkanoorlog, tijdens de belegering van de stad een tunnel gegraven vanuit een woonhuis. Door de tunnel werd voedsel de bezette stad binnen gebracht en mensen de stad uit gevoerd. De voorgevel van het huis waar tegenwoordig het Tunnelmuseum gevestigd is, zit nog steeds vol kogelgaten. Deze littekens herinneren aan de tijd dat de Serviërs wel wisten dat zich hier ergens een tunnel bevond, maar ze nooit exact ontdekten waar. We zijn direct onder de indruk.
Het tunnel museum, eerste stop tijdens onze stedentrip Sarajevo
Vier jaar lang is Sarajevo van de buitenwereld afgesloten geweest. In het museum leer je alles over die tijd, aan de hand van een film, de kleine tentoonstelling, een mijnenveld met verschillende soorten mijnen én een deel van de tunnel zelf. Voor het museum zien we op de grond de eerste Sarajevo Rose, een kunstwerk dat herinnert aan de dodelijke mortierinslagen in de stad. Je komt ze overal in Sarajevo tegen.
Meer musea over de Balkanoorlog in Sarajevo
Eén van de bekendste musea in het centrum van Sarajevo is de Gallerija 11/07/95. Een serie indrukwekkende foto’s en verhalen neemt je mee naar de gruwelijkheden van Srebrenica. Je ziet er hoe Dutchbat de bevolking van Srebrenica niet weet te beschermen, hoe massagraven zijn gegraven voor de door Serviërs geëxecuteerde Bosnische bevolking en hoe deze massagraven zelfs zijn verplaatst, om hun activiteiten te verdoezelen. Je ziet ook het verdriet van de familieleden van de vermoorde mannen, die zelfs jaren later nog hopen op hun terugkeer. Dit museum maakt indruk, ook al is het wat “achteraf” gevestigd op de derde verdieping van een niet in het oog springend gebouw. Ik ben blij dat ik het zonder kinderen bezocht heb. Die zijn in de tussentijd even gaan shoppen en ijsjes eten.
In Sarajevo zijn bezienswaardigheden en musea rond de Balkanoorlog niet te missen
Een museum met herinneringen aan de Balkanoorlog dat wél geschikt is om met kinderen te bezoeken is het War Childhood museum. In het museum zijn 100 items tentoongesteld, elk met een eigen verhaal van een kind dat de Balkanoorlog heeft meegemaakt. Deze items worden geregeld gewisseld, omdat het museum er eigenlijk veel meer in bezit heeft. De indrukwekkendste items vind ik het restant van een klimrek, waar een groepje vriendjes aan het spelen was toen er een mortier insloeg. Onze jongste, een echt ballerina meisje, is vooral onder de indruk van de balletschoenen van een meisje dat eigenlijk liever roze schoentjes had gehad.
Baščaršija – meest toeristische bezienswaardigheden Sarajevo
Baščaršija is van oudsher het kloppend hart van de stad. Het is nog altijd één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Sarajevo. In de bazaar koop je de mooiste souvenirs. Let wel goed op, er is veel Chinese namaak te koop. Het overdekte deel van de oude bazaar staat er vol mee. Wil je graag een origineel souvenir, gemaakt door échte ambachtslieden uit Sarajevo? Ga dan je oren achterna. Hoor je hamers slaan op koper? Dan weet je zeker dat er de mooiste koperen theesets of decoratieve borden gemaakt worden. In de kleine steegjes tegenover het Baščaršija plein vind je verschillende van die workshops, net als in de nabijgelegen Kovaci straat. Onze dames staan een hele tijd geboeid te kijken bij de vriendelijke Abdulah Hadzic, die de mooiste koperen voorwerpen maakt.
Baščaršija en Kovaci zijn sfeervolle plekken om souvenirs te kopen in Sarajevo
In deze Kovaci straat drink je trouwens ook een kopje échte Bosnische koffie of heerlijke thee bij één van de tofste hotspots van Sarajevo. Cajdzinica Dzirlo is haast een museum, zo mooi is het ingericht. De eigenaresse brouwt de lekkerste koffie van de stad en ondertussen kun je bij haar ook nog eens terecht voor tips over de de mooiste plekjes en beste bezienswaardigheden van Sarajevo.
Begraafplaatsen van Sarajevo
Na de koffie en thee lopen wij eerst Kovaci verder omhoog, naar de indrukwekkende begraafplaats. Het lijkt wel alsof de witte kruizen op de heuvel oneindig door gaan, zeker als we er tussendoor lopen. Hier zijn velen van de duizenden slachtoffers begraven, die begin jaren ’90 stierven in Sarajevo. Rond zonsondergang is het uitzicht vanaf het bovenste deel van de begraafplaats ook indrukwekkend, maar wij vinden ons bezoek overdag genoeg. Rond zonsondergang hebben we zoveel gelopen door het centrum van Sarajevo, dat de kinderen al op één oor liggen.
Cajdzinica Dzirlo en een bezoek aan de begraafplaats Kovaci laten zich goed combineren
Een dag later bezoeken we overigens een tweede bijzondere begraafplaats in Sarajevo. Deze ligt wat verder buiten het centrum, op de heuvel aan de andere kant van de rivier. We zijn de enige bezoekers. Blijkbaar zijn in Sarajevo bezienswaardigheden buiten het centrum niet zo in trek. De oude Joodse begraafplaats is de grootste van Zuidoost Europa en al een paar honderd jaar oud. Deze begraafplaats heeft tijdens de oorlog precies in de vuurlinie gelegen en is daardoor flink beschadigd. Toch zijn er nog altijd enorm veel schitterende grafstenen, met oude foto’s en indrukwekkende inscripties.
Op de Joodse begraafplaats lagen na de oorlog nog heel veel explosieven. Die zijn grondig opgespoord en verwijderd. Dat is niet in heel Bosnië en Herzegovina zo. Ga je de natuur in rond Sarajevo, blijf dan op de paden.
De Joodse begraafplaats van Sarajevo is de grootste van de Balkan
Gazi Husrev Beg’s museum en moskee
In het centrum van Sarajevo is het Gazi Husrev Beg’s museum gevestigd in de voormalige medressa. Het bouwwerk trekt direct mijn aandacht als ik het in het oog krijg. Gek genoeg lijkt haast niemand dit prachtige, historische gebouw, met haar in het oog springende torentjes, te bezoeken. Zonde, want hier leer je alles over hoe Sarajevo een welvarende handelsstad werd in de 15e eeuw. Zonder Gazi Husrev Beg, van wie ik nog nooit eerder gehoord heb, was Sarajevo niet de stad geworden die zij nu is. Hij bouwde niet alleen de medressa, maar heel veel andere historische gebouwen in het oude Sarajevo. Een film en allerlei voorwerpen uit zijn leven geven een uniek kijkje in de vroegste geschiedenis van Sarajevo.
De Gazi Husrev moskee ligt tegenover het museum en is dan weer één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Sarajevo. De fontein op de binnenplaats valt meteen op, met haar koepeldak. Ook de mooie toegangsdeur vind ik prachtig. Van binnen is de moskee er eentje als vele anderen, maar dat zullen de Moslim bezoekers vast niet met me eens zijn. 🙂
De Gazi Husrev museum en moskee
Bezienswaardigheden op de berg: de Olympische Bobsleebaan
Steek je de rivier over, dan vind je in de wijk Bistrik het dalstation van de kabelbaan naar de verlaten bobsleebaan van de Olympische Winterspelen in 1984. Vanuit de kabelbaan wordt het uitzicht over Sarajevo steeds beter, hoewel wel er niet helemaal zorgeloos van genieten. Het waait wat, maar ook zonder die wind vinden wij kabelbanen een beetje spannend. 😉 Als we boven zijn, wijzen bordjes ons de weg naar de verlaten bobsleebaan, die van begin tot eind een kleurrijk geheel vol graffiti is geworden. We lopen door de bobsleebaan een eindje naar beneden, tot de Bistrik Tower. Eigenlijk staan hier twee torens: eentje gebouwd voor militaire doeleinden, de ander als observatietoren. In de oorlog was deze strategische plek erg geschikt als uitkijktoren en opslag voor wapens. Dat ook hier flink gevochten is, mag duidelijk zijn.
De terugweg naar de kabelbaan, door de bobsleebaan, is pittig. Je loopt namelijk dan ineens omhoog. Inmiddels is ergens halverwege een groepje tieners aan het werk gegaan met spuitbussen. Over één van de oude tags wordt hun eigen creatie geplaatst. Zo is de bobsleebaan tegenwoordig een levend kunstwerk geworden.
De kabelbaan en bobsleebaan zijn een populair uitje in Sarajevo
Sarajevo stedentrip tussen oost en west
Dat Sarajevo precies op de grens tussen oost en west ligt is op veel plekken in de stad duidelijk, maar nergens zoveel als in Ferhadija street. Hier is op de straat het punt “where east meets west” geschilderd. Inderdaad zie je hier, als je links kijkt een straat die zo in Wenen of Salzburg lijkt te liggen en rechts een straat die een beetje aandoet als Istanbul. Een stedentrip Sarajevo betekent echt een stedentrip naar twee culturen, meer eigenlijk. In Bosnië en Herzegovina wonen Bosniakken, Kroaten en Bosnische Serviërs, een beetje verwarrend en niet altijd makkelijk. De meesten zullen hun etniciteit gebruiken om te vertellen wie ze zijn, in plaats van hun nationaliteit. Dit maakt dat de meningsverschillen van de jaren ’90 toch nog echt voelbaar zijn, ook al is het nu rustig.
Sarajevo, stad met littekens
Tijdens onze ritjes met de auto door de buitenwijken van Sarajevo, naar bezienswaardigheden buiten het centrum, zien we steeds weer een andere kant van de stad. Waar het toeristische deel er weer gelikt uitziet en vooral de Sarajevo Roses herinneren aan de vreselijke oorlog die hier begin jaren ’90 heeft gewoed, komen we in de buitenwijken overal littekens tegen.
Sarajevo, mengelmoes van culturen en stad met littekens
Op veel plekken is het asfalt nog altijd niet hersteld van mortierinslagen en ook flatgebouwen en huizen zitten onder de kogelgaten en granaatinslagen. Soms is het verwonderlijk dat de mensen nog altijd in die beschadigde en provisorisch herstelde gebouwen wonen. We worden er soms even stil van, als we ons realiseren hoe bevoorrecht wij zijn om nog nooit zoiets vreselijks te hebben meegemaakt. Toch zien we vooral positiviteit in het dagelijks leven van deze stad en zien we ook heel veel dat al wel hersteld is. Sarajevo is een stad van bijzonder contrast en dat maakt het voor ons extra bijzonder.
Stedentrip Sarajevo met kinderen
De laatste jaren zijn er rond Sarajevo verschillende plekken gekomen waar gezinnen met kinderen zich kunnen vermaken. Zo is er Sunny Land, in de heuvels net buiten het centrum van de stad en niet ver van de Joodse begraafplaats. Hier kunnen kinderen vanaf een jaar of 8 zelf met een zomerrodelbaan de berg af sjezen, onder begeleiding op een stoere quad rijden en er is een leuke speeltuin bij. Reken hier trouwens op West-Europese prijzen en de rodelbaan is niet één van de betere en langere die we in ons leven gezien hebben. De kinderen hebben zich er echter uitstekend vermaakt.
Een citytrip Sarajevo met kinderen wordt extra leuk in Sunnyland en het aquapark
Ook het waterpark van Sarajevo is zeker een garantie op een toffe dag voor de kids. Zowel buiten als binnen zijn er gave glijbanen, buiten is een gaaf piraten-waterparadijs en groot golfslagbad. Trek in de zomermaanden minimaal een dagdeel uit voor een bezoek aan dit aquapark, maar onze eigen kinderen hadden er geen bezwaar tegen dat we er bijna de hele dag gebleven zijn. Je kunt er ook prima lunchen, op het terras in het buitenrestaurant. In de maanden met minder mooi weer is een paar uurtjes zwemmen in het binnen-gedeelte genoeg.
Reizen naar Sarajevo
Je kunt een stedentrip Sarajevo heel goed plannen als onderdeel van een rondreis door Bosnië en Herzegovina. Zo wissel je de adembenemende natuur van bijvoorbeeld de omgeving van Mostar en Sutejeska Nationaal Park of Una Nationaal Park af met een aantal dagen stad. Een stedentrip Sarajevo is echter op zichzelf ook een reis waard. Er zijn verschillende lowcost airlines die vanuit Eindhoven of Keulen een aantal keren per week rechtstreeks naar Sarajevo vliegen. Je bent er zo, vluchttijd is slechts 2 uur. Vanuit Amsterdam is de vluchttijd naar Sarajevo gelijk, maar de ticketprijs meestal wel een stuk hoger. Wij zijn met onze eigen auto naar de Balkan en Sarajevo gereisd, maar hebben dan ook bijna 6 weken rond gereisd door de Balkan. Heb je minder dan 3 weken de tijd, dan is met de auto naar Bosnië en Herzegovina wel erg ver en zou ik eerder kiezen voor een retourvlucht, eventueel in combinatie met een huurauto.
Accommodatie stedentrip Sarajevo
Zelf hebben wij buiten het centrum geslapen tijdens onze stedentrip Sarajevo, in een heel fijn appartement vlakbij de luchthaven. Wij hebben Sarajevo bezocht tijdens een rondreis door Bosnië en Herzegovina met de eigen auto en bij dit appartement kan je auto veilig en gratis staan. Binnen een kwartier ben je in het centrum met je auto. Achteraf gezien was een hotel in het centrum, in combinatie met de parkeerplaats van Hotel Europe ook helemaal prima geweest, maar dat hadden we vooraf niet zo bedacht.
Of verblijf gezellig in het centrum tijdens een stedentrip Sarajevo
Parkeren kan iedereen bij Hotel Europe, ook als je niet zelf in het hotel slaapt. Er is daar een grote, ondergrondse parkeergarage. Er is altijd wel plek en voor een euro per dag met maximaal €12,50 per dag staat je auto daar prima, voor een bezoek van een paar uurtjes aan het centrum of voor je hele stedentrip Sarajevo.
Een verblijf midden in het centrum natuurlijk veel gezelliger. Ook in het centrum van Sarajevo vind je mooie, ruime appartementen voor een betaalbaar bedrag. En ben je vroeg genoeg, dan vind je zelfs hier opties met privéparkeergelegenheid! Ga je met kinderen naar Sarajevo, dan is dit appartement met 2 slaapkamers zeker een aanrader. Je slaapt super centraal, hebt maar liefst 2 slaapkamers én een eigen parkeerplaats dus. Zoek je een sfeervolle, budget accommodatie voor 2, dan zit je in dit guesthouse perfect. Je slaapt in één van de meest sfeervolle wijken van Sarajevo, Bistrik. Het vriendelijke guesthouse staat zowat aan de oever van de Miljacka rivier en tegenover het historische, wereldberoemde Inat Kuca, met terras aan het water.
Ik was nog niet bekend met Sarajevo, maar het ziet er erg leuk uit. Vooral de kabelbaan. Sommige namen zijn wel heel moeilijk uit te spreken 😝
Haha, ja de taal is niet zo heel makkelijk voor ons uit West-Europa, maar het went. 😉
Wat leuk om te lezen. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt naar Sarajevo. 2 á 3 dagen zou genoeg moeten zijn dus?
Wij reizen graag langzaam, maar in 2 of 3 dagen kun je heel veel zien in Sarajevo. Het uitje met de kabelbaan duurt wel even, dus daaraan ben je nog de meeste tijd “kwijt”.
Jaaaa, Sarajevo, wat een heerlijke stad vond ik dat! Heftig qua verleden, maar heerlijke oosterse sfeer. Ik was er op slag verliefd op!
Ik mis trouwens wel een paar dingen: Svrzo’s House (naast het War Childhood museum!) en natuurlijk ook street art en… een heel gaaf uitzichtpunt wat notabene wel op je foto van Kovaci staat: Zuta Tabija (Yellow Fortress) met theehuis waar je een theetje kunt drinken met prachtig uitzicht. Ik ben er zelfs 2x geweest zo mooi vind ik het! Een keer overdag en een keer ‘s avonds.
Zo komt ieder weer eigen mooie plekjes tegen in een stad. 🙂 Leuke aanvullingen van jou voor een volgende keer. Street art hebben we zeker ook gezien, maar niet enorm veel moet ik zeggen en steeds van dezelfde kunstenaar.