watervallen Jajce

De watervallen van Jajce in Bosnië en Herzegovina

De watervallen in Jajce zijn voor ons dé reden om een stop te maken in dit stadje in het noorden van Bosnië en Herzegovina. Jajce zelf is een fijn, sfeervol stadje, waar je echter binnen een dag wel uitgekeken bent. De bezienswaardigheden van Jajce heb je in een ochtend of een middag gezien. De prachtige plekjes in de natuur net buiten de stad maken dat dan weer helemaal goed. Bovendien is Jajce een fijne plek om nog even moed te verzamelen voor de lange terugreis naar Nederland, na onze heerlijke rondreis door Bosnië en Herzegovina.

Mooiste plek om de waterval in Jajce zelf te bewonderen

De waterval van Jajce, de Pliva waterval, is dé bekendste bezienswaardigheid van de stad. Op de plek waar de Pliva en Vrbas rivier samen komen, is met wat menselijke hulp een waterval van verschillende trappen gevormd. Na aankomst in Jajce is de waterval het eerste dat ik ga zien. Nadat ik een best behoorlijke entreeprijs heb betaald, zeker voor Bosnische begrippen, ben ik teleurgesteld in wat ik te zien krijg bij het officiële viewpoint.

Jajce watervallenDe Jajce watervallen zijn het mooist vanaf de overkant van de rivier

Eigenlijk sta je er veel te dicht op de waterval, waardoor je slechts dat enorme gordijn van water ziet en niet de hogere trappen en de stad zelf. Bovendien is er een lelijk, betonnen podium, voor een jaarlijkse springwedstrijd. Zoals in Mostar de traditie is dat mannen eens in hun leven van de oude brug de rivier in springen, zo springt men in Jajce jaarlijks van de waterval de rivier in. Ik begrijp niet hoe je zo’n lelijke, betonnen toestand kunt bouwen voor iets dat eens in het jaar plaatsvindt. Ik besluit daarom om lopend naar de andere oever te gaan, waar ik exact tegenover de waterval een parkeerplaats aantref, waar een smal paadje het bos in loopt. Nadat ik het paadje 100 meter heb gevolgd, sta ik op een 100x beter uitzichtpunt, waar ik in stilte en helemaal gratis van de watervallen kan genieten! Bespaar jezelf de entree en ga direct hier naartoe als je het beste uitzicht de watervallen en Jajce wilt bewonderen.

Wil je de waterval van jajce eens vanuit een andere hoek bewonderen en hou je wel van avontuur? Ga dan ziplinen van de ene naar de andere oever van de rivier, vlakbij de waterval. Ik denk dat je dan het mooiste uitzicht van heel Jajce hebt.

Jajce Bosnië en HerzegovinaSfeervolle plekjes rond het oude centrum van Jajce

De watermolens vlakbij Jajce

Als je de watervallen in Jajce en het sfeervolle, historische centrum gezien hebt, is het tijd om de blauwe Pliva rivier de stad uit te volgen. Binnen enkele minuten passeer je de mooiste plekjes aan het water, maar wij rijden door tot we bij de beroemde, houten watermolens van Jajce zijn. De Mlinčići staan bij het Plivsko Jezero, waar de Pliva rivier een meer vormt. Geen idee hoeveel watermolens er precies staan. Ik heb ze niet geteld, maar het zijn er minstens een dozijn. Ze staan in een snelstromende, ondiepe zijtak van de rivier.

Via een klein netwerk aan houten vlonders kun je tussen de watermolens rondlopen, over het water. Rond de watermolens is bovendien een park aangelegd, waar je bruggetjes oversteekt, speelgelegenheid vindt voor de kinderen en kayaks kunt huren om het meer op te gaan. Het is hier zo groen en mooi. Het voelt echt als een paradijsje. Judith ontdekte een vergelijkbaar magisch plekje met watervallen en een serene sfeer bij Janjske Otoke.

watermolens Jajce MlinčićiDe watermolens van Jajce, ook wel Mlinčići in Bosnië en Herzegovina

Wandelen over vlonderpaden en bootje varen op Plivsko Jezero

Een klein eindje terug richting Jajce, vind je langs de Pliva rivier een zwembassin en een hip restaurantje, waar ook het begin van de Most Ljubavi zich bevindt. Most betekent brug in Bosnië en Herzegovina, maar de Most Ljubavi is eigenlijk meer een boardwalk, een pad van zo’n 200 meter over het water heen. Ook hier zijn overal kleine watervalletjes en loop je letterlijk tussen het groen. Wil je na een wandeling over deze boardwalk wat verder het water op? Dan is het huren van een bootje of waterfiets op verschillende plekken rond het meer mogelijk. Volg de oever en je komt deze plekken vanzelf tegen.

Klim naar het kasteel van Jajce

Ben je op tijd terug in Jajce voor zonsondergang? Aan het eind van de middag is het de moeite om de smalle straatjes omhoog te volgen tot het kasteel van Jajce. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de stad en haar omgeving. Helaas hebben wij, na 6 zonovergoten weken tijdens onze rondreis door Kroatië en Bosnië en Herzegovina, uitgerekend op de laatste dag bewolking en zelfs nu en dan regen. Als we het kasteel bezoeken is het droog, maar daar is ook alles mee gezegd. Nog steeds is het mooi, maar denk dat het op heldere dagen, met een laaghangend zonnetje, helemaal super zal zijn! Hopelijk zijn we ooit in de gelegenheid nog eens terug te gaan. Op de terugweg naar het centrum passeren wij de catacomben van Jajce, waarvoor het gelukkig niet uitmaakt wat voor weer het is.

Most Ljubavi en fort JajceMost Ljubavi en fort Jajce

De catacomben van Jajce

De catabomben van Jajce voelen een beetje mysterieus, zeker omdat we de enige bezoekers zijn die de stenen trappen afdalen. Bij elke stap wordt het koeler en onze ogen moeten even wennen aan de beperkte verlichting. Ooit waren deze catacomben een belangrijke religieuze plek voor Christenendoor de opdrachtgever gecreëerd als graftombe. Volgens de verhalen heeft er een Derwish 40 dagen in de catacomben doorgebracht. Later zijn ze gebruikt als opslagplaats voor goederen, vanwege de lage tenperatuur.

Ze zijn voor het laatst gebruikt in de Tweede Wereldoorlog, toen men zich bij bombardementen op Jajce verscholen heeft in de catabomben. Binnen is het niet groot, maar het geheel is goed bewaard gebleven en zeker een kijkje waard. Bijzonder om te zien hoe alles in de rotsen uitgehakt is. Verwacht alleen geen kneiter van een attractie, want je staat wel zo weer buiten.

Catacomben JajceDe wat mysterieuze catacomben van Jajce

Dagtrip naar Travnik

Vanuit Jajce ben je in ongeveer een uur in Travnik. Ook dit stadje is een bezoek waard. Travnik heeft een schitterend fort met minstens even mooie uitzichten als dat in Jajce. Het is tegen een steile heuvel gebouwd en laat perfect zien waarom dit zo’n ideale plek was om jezelf te verdedigen. Op het moment dat wij er zijn, wordt er net een demonstratie gegeven van oude ambachten. In één van de torens zit er bovendien een dame achter het weefgetouw.

In het centrum is de Oosterse sfeer, die net als in Sarajevo nooit ver weg is, duidelijk voelbaar. Prachtige moskeeën, huizen in Ottomaanse stijl en de typisch Oosterse kiosken met zo’n koepeldakje vind je verspreid door de stad. Een paar uurtjes is genoeg om Travnik te zien, dus je kunt een dagtrip vanuit Jajce ook combineren met een wandeling door Donji Vakuf.

dagtrip Travnik vanuit JajceAls je tijd hebt: maak zeker een dagtrip naar Travnik vanuit Jajce

Accommodatie Jajce

Zelf hebben wij net buiten het centrum van Jajce overnacht, in dit appartement. Dat lijkt ons vooraf handiger, omdat we met onze eigen auto op rondreis zijn en dat blijkt in de praktijk ook zo te zijn. Een verblijf in het oude deel van de stad is zeker sfeervoller, maar de straatjes zijn smal en steil. Bovendien valt het niet mee om dicht rond het centrum een parkeerplek te vindeb. Ik ben blij dat wij een eigen parkeerplaats en een rustig plekje met eigen tuintje geboekt hadden. Overigens heeft dit ruime, erg goed beoordeelde appartement, pal naast de waterval, een parkeerplaats voor de deur. Maar dan moet je een beetje mazzel hebben dat die vrij is.

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »