stedentrip Mostar bezienswaardigheden voor een week

Mostar bezienswaardigheden – fantastische week stad EN natuur

Bezoek je in Mostar bezienswaardigheden binnen de stad zelf, dan ben je in een dag wel uitgekeken. Rondom de stad zijn echter op korte afstand nog zo ongelooflijk veel meer mooie bezienswaardigheden verzameld, dat je er een fantastische week van kunt maken. Zo is een stedentrip Mostar haast een vakantie op zichzelf. Je kunt in en rond Mostar stad en natuur combineren en juist dat maakt het voor mijn zo’n fijne bestemming in Bosnië en Herzegovina. Daar komt nog bij dat in Mostar zelf zoveel geschiedenis uit verschillende tijden verzameld is, dat het gewoon even nodig heeft om te landen. De stad is ook nog eens niet al te groot en voelt prettig aan. Neem daarom lekker de tijd om de bezienswaardigheden van Mostar te ontdekken en blijf er net als wij een (kleine) week. Je krijgt er geen spijt van.

Eerste kennismaking met Mostar – Free Walking Tour

Een perfecte manier om in Mostar bezienswaardigheden te lokaliseren én er een stukje geschiedenis bij te horen zonder dat dat saai wordt, is met de Free Walking Tour van Sheva. Deze ervaren gids is geboren en getogen in Mostar en heeft als jongvolwassene de oorlog in zijn stad meegemaakt. Op een leuke, begrijpelijke manier neemt hij je stap voor stap mee in de verre en recentere geschiedenis van Mostar, terwijl je onderweg ook minder voor de hand liggende bezienswaardigheden bezoekt. Zo is er een stop op de begraafplaats, waar alle graven uit 1992 dateren, maar ook een mausoleum van een bekend Ottomaans schrijver staat.

Mostar bezienswaardighedenFree Walking tour: bekende en minder voor de hand liggende bezienswaardigheden

Mostar bezienswaardigheden rond de bruggen

Tijdens de Free Walking Tour leer je er alles over, maar ze zijn ook niet te missen zonder tour: de bruggen van Mostar. De bekendste brug is natuurlijk de Stari Most, die in 1993 vernietigd werd en na de oorlog in ere is hersteld. In de zomermaanden kun je er, met een beetje geluk, stoere mensen vanaf zien springen. Er was een tijd dat elke jongen uit Mostar dit eens in zijn leven moest doen, maar tijden veranderen en tegenwoordig kiest iedereen, ongeacht geslacht, zelf of ze een sprong van de bekendste brug van Mostar wagen.

Overigens is de Stari Most, wat oude brug betekent, niet de oudste brug die je tijdens een stedentrip Mostar zult zien. De gebogen brug “Kriva Cuprija” was er al een aantal jaren eerder, waarschijnlijk als probeersel om een dergelijke brug te bouwen. Kriva Cuprija overspant een kleiner stroompje en niet de intens blauwe Neretva rivier die Mostar in tweeën deelt. Beide bruggen bevinden zich slechts een meter of 100 van elkaar en om van de één naar de ander te lopen passeer je de fotogenieke straatjes van gladde keitjes, vol winkels en restaurantjes, op de Westelijke oever.

oude centrum Mostar Stari GradKriva Cuprija en de Neretva in het oude centrum van Mostar

In dit centrale deel van de stad zie je dat Mostar bezienswaardigheden uit de Ottomaanse tijd en de eeuwen daarna perfect opnieuw heeft opgebouwd na de verwoestende oorlog in de jaren ’90. De Nezir Agina moskee, de kleine Tabacica moskee en het Hammam museum zijn bouwwerken die je zeker even van dichtbij moet bekijken op de Westelijke oever.

De Koski Mehmet Pasja moskee, op de andere oever, is één van de bekendste bezienswaardigheden van Mostar. Op veel foto’s van de stad zie je deze moskee, aan het einde van de kleurrijke huizenrij van souvenirstraat Kujundziluk staan, op de oever van de Neretva rivier. Op de binnenplaats vind je een prachtige fontein, waar je op zomerse dagen je flesje water kunt bijvullen. De souvenirwinkeltjes aan de rand van de binnenplaats deden ooit dienst als overnachtingsplekken van pelgrims. Ook op de kleine begraafplaats krijg je het gevoel een kijkje in de geschiedenis te nemen, met al die vervallen grafstenen. Je kunt de moskee bezoeken en de minaret beklimmen, voor een spectaculair uitzicht over Mostar, de omringende bergen én de Neretva rivier.

Mostar bezienswaardigheden oude centrumMoskeeën en sfeervolle straatjes: Mostar bezienswaardigheden oude centrum

Musea maken vaak het plaatje van een plek compleet. Tijdens ons bezoek aan Mostar zijn echter de meeste musea dicht vanwege het minimale aantal bezoekers door Corona. Het Old Bridge Museum heb ik wel kunnen bezoeken en is leuk om even te zien als je geïnteresseerd bent in de verwoesting en zorgvuldige reconstructie van de Stari Most. Het uitzicht op de oude brug en de Kujundziluk van bovenop is ook mooi, maar voor Bosnische begrippen pittig geprijsd. Het War Photo Museum bij de buren laat zien hoe de stad is toegetakeld in de oorlog, schokkend om te zien. Wellicht had ik het Hammam museum en het Museum of War and Genocide ook willen bezoeken, hoewel gids Sheva beiden niet aanraadt. Het laatste museum wordt vrijwel door iedereen bezocht, maar is volgens onze gids te eenzijdig en het voelt haast alsof het is ingericht om te shockeren.

Street art in Mostar

Tegenwoordig vind je in steeds meer steden gave street art. Ik ben er dol op. De kleurrijke werken fleuren de stad op en vertellen vaak een verhaal. In Mostar valt de hoeveelheid street art wat tegen, maar ik kom toch op verschillende plekken kunstwerken tegen, tijdens mijn struintochten door de stad.

street art sniper tower MostarJe vindt veel gave street art rond de sniper tower van Mostar

De meeste street art vind je echter op één plek: op en rond de Sniper Tower. Dit flatgebouw, dat dienst deed als bank, werd in de jaren ’90 gebruikt door sluipschutters. Willekeurige voorbijgangers werden neergeschoten vanaf deze strategische plek, aan één van de drukste kruisingen van Mostar. Tegenwoordig herinnert de Sniper Tower, samen met verschillende andere skeletten van gebouwen aan deze kruising, aan de vreselijke gebeurtenissen van toen. Zowel de buitengevel als de binnenkant van het gebouw zijn voorzien van toffe street art. Meer dan eens zijn de kogelgaten en granaatinslagen gebruikt als onderdeel van het kunstwerk.

Ziplinen en schommelen hoog boven de stad

Er komen steeds meer leuke plekken bij rondom de stad, ondanks dat Mostar bezienswaardigheden genoeg heeft in en rondom het oude centrum. Met name de Via Ferrata’s, avontuurlijke wandel/klimpaden met geweldige uitzichten, lijken de laatste jaren als paddenstoelen op te ploppen. Zo worden ook de heuvels rond de stad steeds toegankelijker. Fortica Adventure Park is gelegen op de heuvel ten oosten van Mostar en heeft naast een Via Ferrata ook de langste en snelste Zipline van Bosnië én een enorme schommel, waarbij je kunt schommelen boven de stad. Onze meiden hebben de mazzel dat ze worden uitgenodigd om die enorme schommel te komen uitproberen. Aan de geluiden die ze produceren te horen vinden ze het te gek. Zelf geniet ik ook zonder schommelen van het uitzicht. Ik had vanuit Mostar zelf niet het idee dat deze heuvels zo hoog en ruig zijn en de uitzichten zo geweldig!

Fortica Adventure Park MostarGeweldige uitzichten en adrenaline bij Fortica Adventure Park Mostar

Kravica Watervallen op een klein uurtje van Mostar

Waar Mostar bezienswaardigheden genoeg heeft om je minstens een volle dag bezig te houden, is er in de omgeving van de stad nog voor minstens een week genoeg te zien en doen. Eén van de bekendste en daarmee ook meest toeristische bezienswaardigheden van misschien wel heel Bosnië en Herzegovina zijn de Kravica watervallen. Als wij er rond 10 uur ’s ochtends aankomen op de grote parkeerplaats, staan er al best wat auto’s en komt de eerste touringcar ook net aan. Gauw betalen we onze entreetickets en dalen we de trappen naar de watervallen af. Onmiddellijk moet ik denken aan de watervallen van Plitvice in Kroatië. Ook daar kijk je van bovenaf op een meer dat wordt omringd door watervallen en omgeven door groen.

Als we aan de rand van het meer staan, zie ik dat de meeste mensen zich in het ondiepe deel van het meertje bevinden. Zodra we er zelf in gaan weet ik waarom: daar kun je staan, in het water dat tot kniehoogte reikt. Wil je dichterbij de watervallen komen, zul je moeten zwemmen, door het behoorlijk frisse water. Uiteraard springen wij erin. Zodra je de massa dan achter je laat, ben je bijna alleen met het geraas van de watervallen, die over een behoorlijke breedte naar beneden komen. Het water waarin je zwemt is zo helder, dat je tot de bodem kunt kijken. Houd je, net als wij, niet van erg toeristische plekken? Zoek dan na een inspectie van de grote watervallen een fijn plekje verder stroomafwaarts. Wij hebben daar minstens een uur in stilte genoten van de stroomversnellingen en de heldere poelen en de rivier.

Kravica watervallenDe Kravica watervallen – minstens zo mooi als Plitvice, maar ook al behoorlijk toeristisch

Pocitelj, één van de mooiste historische stadjes van Bosnië

Niet alleen de natuur rondom Mostar is indrukwekkend. Ik heb weinig mooiere stadjes gezien in Bosnië en Herzegovina, dan het eeuwenoude Pocitelj. Wij bezoeken Pocitelj in de middag, op de terugweg van Kravica. Zo combineer je natuur en cultuur en heb je een super afwisselende dag. In pocitelj komen lang vervlogen tijden tot leven, binnen de enorme stadsmuren rond de oude stad, die tegen een heuvel gebouwd is. Door het hoogteverschil heb je vanaf sommige plekken echt gave uitzichten over de volledig ommuurde stad vol torens, moskeeën, een kasteel en een prachtig Ottomaans badhuis. Auto’s kunnen Pocitelj niet in. Een netwerk van steegjes en trappen leidt je naar de verschillende bezienswaardigheden.

Voor het allermooiste plekje van Pocitelj moet je wel meteen ook de meeste moeite doen. Het valt niet mee om bij temperaturen van boven de 40 graden te klimmen naar het hoogste stukje vestingmuur, waar een glazen uitkijkconstructie is gemaakt. Eenmaal boven is het echt genieten. Terwijl het zweet op m’n rug afkoelt in een klein briesje daarboven, geniet ik maximaal van dit schitterende, historische uitzicht.

Pocitelj excursie vanuit MostarPocitelj is eigenlijk een must-do excursie vanuit Mostar

Zitomislici klooster

Vanuit Pocitelj weer net wat dichter bij Mostar is nog een andere stop die de moeite waard is. Het Zitomislici klooster is een oase van rust, uitkijkend over de druivenranken en andere fruitbomen in dit vruchtbare deel van Bosnië en Herzegovina. Zowel het klooster zelf, als de kerk, zijn niet enorm groot, maar zeker mooi om even te zien. De kerk is aan de binnenkant beschilderd met de kleurrijkste fresco’s. In de hete zomermaanden is ’t er aangenaam koel. Misschien blijven we er daarom wel extra lang genieten van alle schilderingen.

Lijst Mostar bezienswaardigheden niet compleet zonder natuur

De Kravica watervallen zijn ooit een waar paradijs geweest. Toch heeft het tijdens het toeristenseizoen weinig meer met natuur te maken. Echte natuur is er rondom Mostar gelukkig nog genoeg, zo mooi dat je jezelf afvraagt hoe het kan dat er helemaal niemand anders is. Deze lijst met Mostar bezienswaardigheden is niet compleet zonder het mooiste plekje in de natuur dat wij hebben gezien: Gornja Dreznica. Een kleine uitloper van de Neretva rivier, die ook door Mostar zelf stroomt, ligt hier midden in een droge, rotsachtige vallei, omgeven door ruige, groene bergen met hier en daar een dorpje.
De dorpelingen zijn de enigen die de plek die wij bezoeken kennen. En onze gids Julijana. Een excursie met haar, vanuit Mostar, kan ik van harte aanbevelen. Zij kent nog veel meer van dit soort verborgen parels rondom de stad en is via haar Facebook pagina bereikbaar.

Mostar bezienswaardigheden natuurMostar bezienswaardigheden – ongerepte natuur rond de stad

Na een korte wandeling komen we aan bij de rivier, die hier tussen en over afgeronde rotsen meandert. Het water is onwaarschijnlijk helder. En koud! Dat mag de pret echter niet drukken om verschillende keren vanaf een rotsblok in een diepe poel te springen, om even later weer door een ondieper deel van de rivier te waden. Na een avontuurlijke tocht komen we aan bij een serie kleine watervallen en poelen, waar je heerlijk kunt picknicken en zwemmen. Het water is hier een stukje minder koud ook. We beleven hier de perfecte middag.

Blagaj, één van de meest toeristische bezienswaardigheden

Behalve de Kravica watervallen is ook het klooster van Blagaj een populaire dagtrip vanuit Mostar. Bezienswaardigheden in de omgeving van Blagaj zorgen ervoor dat je er een leuke dagtrip van kunt maken. De andere 2 zijn trouwens relatief onbekend, maar minstens even mooi.. misschien mooier, omdat je ze niet hoeft te delen. 🙂 Het Blagaj klooster ligt op een ogenschijnlijk serene plek aan de bron van de rivier. Die bron ligt eigenlijk in de grot, naast het klooster. Met een bootje kun je in de zomermaanden de grot in varen. In de wintermaanden staat het water te hoog en is de grot niet toegankelijk. Er zijn verschillende restaurantjes langs de rivier, waarvan de laatste het beste uitzicht op het klooster heeft. Wij eten er een verjaardagsijs voor Peters verjaardag, terwijl de forellen langs zwemmen.

Blagaj dagtrip MostarBlagaj is een veel gekozen dagtrip vanuit Mostar

Het klooster zelf vind ik eigenlijk een toeristenval, waarschijnlijk nog extra omdat ons geld uit onze portemonnee werd gestolen door waarschijnlijk een dievenbende. Toch heb ik ook bij het klooster het idee dat ik entree betaal voor iets waar ik niet erg van onder de indruk ben. Een paar kale ruimtes, die ook nog eens weinig authentiek lijken, zo voelt de binnenkant van Blagaj voor mij. Zo mooi als de omgeving en de buitenkant zijn, zo weinig heb ik met het interieur.

Bunski Kanali, een surreëel gezicht

Niet ver van Blagaj kun je een bijzonder natuurfenomeen zien: De Neretva rivier stroomt er met veel geraas door een smal, maar natuurlijk kanaal van zwarte steen. De zijrivier Buna stroomt over een natuurlijke verhoging via tientallen watervalletjes dat kanaal in. In de Buna rivier staan boompjes en heuveltjes begroeid met allerlei soorten waterplanten. Verderop wordt de rivier breder en rustiger, maar vanaf de brug en langs het kanaal is het een snelstromende, kolkende massa, zeker in de herfst, maar ook tijdens ons bezoek in de zomer. Die rivier die in een kanaal uitmondt is echt een surreëel gezicht. Nou reizen we aardig wat, maar hier stonden wij zelfs met open mond te kijken.

Bunski Kanali MostarEén van de meest bizarre bezienswaardigheden van Mostar

De bron van de Bunica rivier: puur natuur zonder toeristen

Een ander prachtig stukje natuur en eentje waar je waarschijnlijk helemaal niemand anders tegenkomt is de bron van de Bunica rivier. De weg er naartoe wordt steeds smaller, maar is goed begaanbaar, omdat die ook gebruikt wordt door de bewoners van een aantal huizen die er staan. Een echte parkeerplaats is er echter niet en je moet een heel smal paadje door het struikgewas volgen om de rivier te vinden. Na nog eens een honderd meter door het struikgewas, waarbij het enige geluid komt van de grote scholen vissen die boven het water uit springen, ben je bij de diepe bron. Het water is er intens blauw en aan de oever kun je de waterplanten helemaal tot op de bodem zien. Een meter van de kant is het echter al zo diep, dat je helemaal niets meer ziet.

Samen met Bunski Kanali en Blagaj heb je met dit geheime plekje een heerlijke dagtrip vanuit Mostar, met bezienswaardigheden die je echt niet mag missen.

Bunica bron MostarJep.. dat is echt één van onze meiden, drijvend in de Bunica bron van minder dan 10 graden 🙂

Unesco Werelderfgoed in Radimlje en Stolac

Ten zuiden van Mostar zijn twee andere bezienswaardigheden een ritje waard. Een dik half uur vanuit Mostar, vind je zelfs een Unesco Werelderfgoed. De eeuwenoude grafmonumenten van Radimlje staan wat verspreid over een grasveld aan de rand van de doorgaande weg. Op het eerste oog ziet ’t er niet erg spannend uit, maar wat het heel gaaf maakt is dat er nog enkele grafstenen zijn waarvan de inscripties en tekeningen heel goed bewaard zijn gebleven. Het mooist zichtbaar zijn ze bij de lage namiddagzon, maar wij passeren Radimlje helaas midden op de dag.

Stolac is een stadje dat ons nog lang zal bijblijven. Als eerste zien we het indrukwekkende fort boven de gekleurde huizen uittorenen. We zien direct wat een machtig verdedigingswerk dit ooit geweest is. Dan valt ons oog op die huizen eronder: we kunnen er geen ontdekken zonder kogelgaten en granaatinslagen. Het oude busstation is nog slechts een karkas. Een zwerver huist in één van de voormalige wachtruimtes. Hier zijn de littekens van de oorlog in de jaren ’90 nog overal zichtbaar. Stolac is het laatste dat we zien in onze kleine week Mostar en is wat dat betreft een passend afscheid. Net als in Mostar zelf lijkt op sommige straathoeken de oorlog nog maar net voorbij. Toch hebben we in Mostar bezienswaardigheden gezien die weer in perfecte staat zijn en die ons hebben laten zien wat een geweldig mooie, historische stad het is. Dat geldt ook voor het stadje Stolac.

Radimlje en StolacRadimlje en Stolac – Unesco site en stad vol oorlogswonden

Accommodatie in Mostar

Het oude centrum van Mostar is heel compact. Aan de rand van het oude centrum vind je fijne, betaalbare accommodatie die ook met de auto bereikbaar is. Wij hebben in dit enorme appartement geslapen, met parkeerplaats voor de deur. In minder dan 10 minuten loop je naar Stari Most. Slaap je tijdens te stedentrip Mostar liever echt in het centrum? Dan is dit guesthouse met haar Suite-kamer ideaal voor mensen met kinderen. Je slaapt zowat naast de Koski Mehmed-paša moskee en op de oever van de Neretva rivier. De nieuwe studio’s van deze accommodatie zijn trouwens ook top, met een hele fijne, centrale ligging.

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

12 reacties op “Mostar bezienswaardigheden – fantastische week stad EN natuur

 1. Ruth zegt:

  Hoi, gisteren bij toeval op je blog gestuit, ik zocht info over Mostar. (Mostar was trouwens gruwelijk druk ivm 1 mei, daar denken wij Nederlanders dan weer niet aan, je kon over de hoofden lopen, en er werd van de brug gesprongen). Wij vonden vooral het uitzicht vanaf de minaret heel gaaf en de moeite waard. Verder de wandeling rond de sniper toren, het raakt ons hoeveel tastbare herinneringen er zijn en hoeveel leed dit land kent. Inmiddels een heel aantal blogs van je gelezen, wat schrijf je fijn! Wij trekken momenteel door Bosnië en ik herken veel. Met name ook de puurheid, wij zijn verkocht! Vandaag bij Bunski Kanali geweest, heel mooi en interessant. Mijn man is Aardrijkskunde leraar en weet veel van geologie, dat de natuur zo’n recht kanaal uitslijt is vreemd en opmerkelijk. Er was veel water momenteel en het was prachtig. We hadden dit nooit bedacht of geweten zonder je blog terwijl het vlakbij de doorgaande weg ligt. Daarna naar de Kravica watervallen. Maar diep in mijn hart vond ik Bunski leuker, de leegte en puurheid…. Kravica was ook erg toeristisch. Nogmaals, dank, ik ga je volgen!!!

  • Yvonne zegt:

   Wat een leuk bericht! wat fijn om te horen dat je zoveel aan mijn blogs gehad hebt. Daar doe ik het voor natuurlijk. 🙂 En super dat jullie Bunski ook een mooie plek vonden. Voor ons een klein beetje een dubbel gevoel, omdat onze portemonnee net daarvoor gerold was in Blagaj. Veel plezier verder in Bosnië, schitterend land.. zeker 1 van mijn favorieten.

 2. echwel zegt:

  Twee jaar geleden waren wij in de omgeving van Split en was het de bedoeling om ook Mostar te bezoeken. Helaas ging dat vanwege de zwangerschap van vrouwlief niet door, iets wat me nog altijd spijt.

  Gelukkig lijkt de natuur (afgaande op je foto’s) veel op die in het buurland. En ook de stecci (zo heten die grafstenen) zagen we. Unesco heeft 28 van die zerkenvelden ingeschreven en twee daarvan bevinden zich in Kroatie.

  Laat natuurlijk onverlet dat we toch nog eens naar Mostar moeten.

  • Yvonne zegt:

   Mochten jullie toch Mostar gaan bezoeken, neem dan zeker de tijd voor de rest van Bosnië en Herzegovina. Daar krijg je zeker geen spijt van. Het land heeft ons echt verrast qua schoonheid en indrukwekkende bezienswaardigheden.

  • Yvonne zegt:

   Ik had nog nooit eerder een Free Walking tour gedaan, Mostar was de eerste. Zeker reden om dit vaker te gaan doen, helemaal met een goede verhalenverteller als gids.

 3. Denise zegt:

  Jij had er net zulk heerlijk warm (heet!) weer als ik zie ik. Leuk dat jullie zoveel in de omgeving van Mostar hebben ontdekt. Dat Bunski Kanali kende ik niet en ziet er wel heel gaaf uit!

  • Yvonne zegt:

   We hadden de hele reis fantastisch, zonovergoten weer, maar nergens zo warm als in Mostar. Alleen op de allerlaatste vakantiedag in Jajce regende het, een mooie reden om naar huis te gaan, haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *