Una National Park Bihac Bosnië en Herzegovina

Zien en doen in Una National Park bij Bihac

In Una Nationaal Park bij Bihac verwonderen we ons voor de allereerste keer over de ongerepte natuur van Bosnië en Herzegovina. Er is genoeg te zien en doen in Una Nationaal Park voor minsten 3 volle dagen, zeker als je houdt van raften en hiken. Wij besteden er 2 volle dagen aan de belangrijkste bezienswaardigheden en nemen daarnaast nog een kijkje in Bihac. Wij zijn zelf niet gaan raften en hebben met de auto de grootste afstanden overbrugd. Op verschillende plekken hebben we korte wandelingen gemaakt door de adembenemende natuur van Una Nationaal Park. Ik deel onze hoogtepunten van die dagen.

Kies een centrale accommodatie in Una Nationaal Park

Er is genoeg te zien en doen in Una Nationaal Park, maar het natuurgebied is enorm uitgestrekt en de wegen naar de minder bekende plekjes zijn vaak slecht. Om het maximale uit je tijd in Una Nationaal Park te halen, kun je het beste een beetje een centrale accommodatie kiezen. Zelf hebben wij geslapen in een appartement van een lokale familie in Kulen Vakuf. Dit is meteen de grootste nederzetting in het nationaal park. Je hebt er 2 restaurantjes aan de rivier en een eenvoudige supermarkt. Wil je zelf koken, dan raad ik je aan om alles mee te nemen uit één van de grotere plaatsen in Bosnië en Herzegovina. In Bihac bijvoorbeeld, is alles te koop.

Kulen Vakuf en het Ostrovica kasteelKulen Vakuf en het Ostrovica kasteel

Mooi meegenomen is dat één van de tofste bezienswaardigheden van Una Nationaal Park zich vlakbij Kulen Vakuf bevindt. De hooggelegen ruïnes van het Ostrovica kasteel boven Kulen Vakuf zijn deels gerestaureerd, maar bieden bovenal een erg gaaf uitzicht over het dorpje, de Una rivier en het nationaal park. De laatste anderhalve kilometer van de route naar boven is niet gemakkelijk en waarschijnlijk is het verstandiger je auto te laten staan na de eerste afslag naar links, waar de gravelweg overgaat in een smaller weggetje. Ben je minder lui dan wij en is het geen 30 graden als je in Una bent, dan is een hike vanuit Kulen Vakuf ook geen gek idee. Je kunt dan de kortere, maar steilere route vanuit het dorp naar boven nemen.

Grootste waterval van Una Nationaal Park – Štrbački buk

De Štrbački buk is de grootste waterval van Una Nationaal Park en ook de grootste trekpleister. Deze waterval ligt pal op de grens tussen Kroatië en Bosnië en Herzegovina. Vanaf de Kroatische kant kun je de Bosnische oever niet bereiken en om vanuit Kroatië naar de Štrbački buk in Bosnië en Herzegovina te rijden, ben je minstens anderhalf uur onderweg. Hoe bizar is dat! De Bosnische kant van Štrbački buk bereik je door in Orasac ingang 3 van het Nationaal Park te nemen. Een paar kilometer verderop betaal je de 6KM (€3,-) entree bij een houten huisje met een slagboom. Daarna volg je nog een aantal kilometer de blauwe Una rivier over een gravelweg.

Štrbački buk Una Nationaal ParkŠtrbački buk – grootste waterval in Una Nationaal Park

Al op de parkeerplaats horen we direct het bulderende geluid van de watervallen verderop. De hoogste is maar liefst 25 meter en de rivier is hier behoorlijk breed. We kunnen niet wachten het natuurgeweld met eigen ogen te zien en snellen het vlonderpad op. Een oude man die het houtwerk aan het herstellen is, kijkt verrast op, als hij het enthousiasme van onze kinderen ziet. Op verschillende uitkijkplatformen staan we in stilte te genieten van de donderende rivier, tot we er van schrik bijna af vallen: komt daar nou echt ineens een rode raft aanvaren? Gaat die écht die hoge waterval af. De allerhoogste van 25 meter is hij leeg naar beneden gegooid, maar de andere gaan ze echt af! Een meisje dat overboord slaat wordt door de instructeur in één beweging weer aan boord getild. Poeh, zij liever dan ik.

Bij Martin Brod is meer te zien dan alleen de watervallen

Štrbački buk is ten noorden van Kulen Vakuf. Voor de andere grote bezienswaardigheid van Una Nationaal Park moet je zuidwaarts. Grote stofwolken verschijnen achter onze auto, als we de gravelweg bij ingang 5 van het nationaal park over manoeuvreren. Onderweg passeren we enkele eenvoudige boerderijtjes en een oude spoorbrug. De parkeerplaats bij Martin Brod stelt niet heel veel voor, met 10 auto’s is deze meer dan vol. Gelukkig zijn we vroeg en wordt het ook in de zomermaanden nooit écht heel druk in Una Nationaal Park. Overigens merken we tijdens onze hele rondreis door Bosnië en Herzegovina dat het land geen grote toeristenstromen ziet. Wij vinden het heerlijk en het draagt zeker bij aan het ongerepte karakter van het land.

Martin Brod Una Nationaal ParkMartin Brod is één van de highlights van Una Nationaal Park

Ook hier betalen we weer een kleine bijdrage (2 KM, oftewel €1,-) bij een houten huisje, om daarna een bospad langs een vakantiehuisje op te lopen. Binnen een minuut krijgen we de Martin Brod waterval al in het oog. Deze is een stuk kleiner dan de Štrbački buk, maar wel een plaatje hoor! Vlakbij de waterval staat de oude watermolen en wij volgen het smalle pad ernaast. In het gehucht even verderop kijken we hoe de oude generatie haar was doet. In houten tobbes, die in een zijstroompje van de rivier gemaakt zijn wordt het wasgoed in een kwartier gereinigd zonder zeep of andere toevoegingen. “Eco laundy” staat op een bordje. Ook de watermolens werken nog altijd super hier. Er wordt maïs en allerlei soorten graan gemalen. Een eindje verder is een schitterend uitkijkje over de blauwgroene rivier en de heuvels van het nationaal park.

Als het pad doodloopt, hebben we maar één optie: we keren om en gaan terug zoals we gekomen zijn. Bij de parkeerplaats lopen we nog even de rode voetgangersbrug over, die we ineens voor ons zien. Vanaf de brug hebben we zowel links als rechts een geweldig uitzicht op stroomversnellingen en bomen in alle tinten groen die er bestaan. Na de brug zien we een tweede waterval en worden we gewenkt door een oud vrouwtje in het huis er tegenover. Of we haar zelf gebakken donuts willen kopen voor een paar cent. Dat willen we wel en ze zijn echt verrukkelijk! Proevend van de verschillende soorten jam die we erbij hebben gekregen, wandelen we terug richting de grotten die we vlak voor de parkeerplaats hebben gezien. Veel stelt het niet voor, ze lijken al gauw erg nauw te worden.

Martin Brod Una National ParkLoop ook even de brug over en bekijk de grotten bij Martin Brod

Manastir Rmanj en een fijne picknickspot

Aan de toegangsweg naar Martin Brod staat Manastir Rmanj, pal naast de Unac Rivier, een zijtak van de Una. Dit klooster is eeuwenoud, maar is in de tweede wereldoorlog gebombardeerd. Na de wederopbouw is het opnieuw vernietigd, tijdens de Balkanoorlog. De afgelopen jaren is hard gewerkt om het klooster in oorspronkelijke staat terug te brengen. Binnen in de kerk heerst een serene rust. Onze oudste kiest er een armbandje uit, waarvoor we wat geld achterlaten in een mandje. Hebben we toch een kleine bijdrage geleverd aan de werkzaamheden.

Niet ver van het klooster is één van de vele picknickplaatsen, die in Una Nationaal Park ook dienst doen als campings. We vinden deze plek net wat minder mooi dan de andere, die we een kilometer of wat richting Kulen Vakuf zien liggen. We moeten er een spannende afdaling naar een lager gelegen grasveld maken, maar kunnen dan op een geweldig mooi plekje lunchen. De meiden doen hun best om één van de forellen te vangen, die vlak voor onze neus langs zwemmen. Lang duurt het echter niet, want het water van de rivier is ijskoud, net als overal in Bosnië en Herzegovina.

Manastir Rmanj en een fijne picknickplekManastir Rmanj en een fijne picknickplek langs de Una

Japodski Otoci en River Dock aan de Una Rivier

Een fijne plek om te genieten in stijl van het moois dat Una Nationaal Park te bieden heeft is Japodski Otoci. Deze eilandjes in de Una Rivier zijn met bruggetjes aan de oever verbonden. In een oase van groen in een ongelooflijk blauw stukje Una rivier kun je hier overnachten in een boomhut, eten aan het water of instappen in een fluisterstil bootje met schipper die je rondvaart.

Aan de doorgaande weg van Bihac naar Una Nationaal Park, ligt restaurant River Dock. Op vlonders aan een spiegelglad stukje van de Una Rivier staan de tafels rond lunchtijd al gedekt. Wil je nóg romantischer eten, dan huur je er een bootje met tafel bij. Zodra je eten geserveerd wordt, vaart je schipper de rivier op, om je de Ripacki waterval te laten zien. Zelf vind ik het erg jammer dat zowel het restaurant als de boottocht én de waterval aan de doorgaande, drukke weg zijn. Het natuurgevoel is zo voor mij ver te zoeken. Toch zijn de Una rivier en de waterval hier erg mooi. Als je de autogeluiden wegdenkt. 😉 Mocht het jou wat lijken, zo’n lunch op het water, reserveer dan in de zomermaanden vroeg. Wij zouden eigenlijk ook bootje varen, maar meer dan een hamburger bij de buren zat er niet in.

mooie plekjes Una National ParkMooie uitzichten in Una: de spoorbrug, Japodski Otoci en River Dock

Bihac

Heb je voldoende tijd in Una Nationaal Park, dan is een middag rond struinen in Bihac een goed idee. Het centrum is een mengeling van nieuwbouw en herstelde, historische bouwwerken. Het voelt bizar om rond te lopen in een stad die we alleen kennen uit de berichtgeving van de Balkanoorlog. Wat heeft deze stad het zwaar gehad, maar wat heeft Bihac zichzelf goed hersteld. De ruïnes van de Sint-Anthony van Padua kerk staan erbij als een levende herinnering aan de zware tijden die de stad gekend heeft. Overigens is de kerk, waarvan de toren en enkele muren nog overeind staan, niet gesneuveld in de Balkanoorlog, maar in de tweede wereldoorlog.

Verder Una Nationaal Park in

In Una Nationaal Park zijn wij geen dieren tegengekomen. Daarvoor moet je echt verder het park in. Beren, lynxen en wolven leven er nog steeds. Ga niet op eigen houtje aan de wandel buiten de gebaande paden, maar neem zeker een gids mee. Verdwalen is hier goed mogelijk en je staat niet graag oog in oog met een beer. De enige hike die je prima zonder gids kunt lopen is de Education Trail, die je in 5 kilometer van Cukovi naar Štrbački buk leidt, langs de ruïnes van enkele forten.

Ben je net als ons gek op de natuur van Una Nationaal Park en wil je meer zien in Bosnië en Herzegovina? Ga dan zeker naar Sutjeska Nationaal Park, dat veel uitgestrekter en ongerepter is dan Una en daardoor misschien wel nóg mooier!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

2 reacties op “Zien en doen in Una National Park bij Bihac

  1. Paul zegt:

    Goedemiddag,
    dank voor de uitgebreide beschrijving van jullie reis. het heeft mij weer geholpen met de voorbereiding van onze reis. Hebben jullie de Štrbački buk waterval aan de noord- of zuidzijde bezocht. Jullie hebben het over een P-plaats waar vanaf je de waterval kunt horen. Ik neem aan dat die aan de noordzijde van de Una ligt,gezien ook de foto.

    • Yvonne zegt:

      Ah, fijn dat het nuttig is! Inmiddels hebben wij 8 maanden door Azië gereisd en 2 andere reizen door de Balkan gemaakt. Ik weet echt niet meer precies hoe dat bij deze specifieke waterval was. Maar het wijst zich allemaal vanzelf als je er bent. Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *