mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

De mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

Om de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina te ontdekken heb je slechts je eigen vervoer en een paar weken tijd nodig. Het land is nog geweldig ongerept en je vindt er overal indrukwekkende, beboste bergen, kraakheldere, snelstromende rivieren, watervallen en onaards mooie valleien vol bloemen. Verschillende nationale parken zijn prima bereikbaar, op eigen gelegenheid of met een georganiseerde tour. Het is ook een feestje om alleen al door het land te rijden en de ongerepte natuur onderweg te bewonderen. Wij hebben tijdens een rondreis van 3 weken de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina ontdekt. Dit zijn de plekken die je zeker niet wilt missen.

Eerste kennismaking met de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

We rijden eigenlijk nog maar net de grens tussen Kroatië en Bosnië en Herzegovina over, als we al onder de indruk zijn van de uitgestrektheid en ongereptheid van het land. In ons geval worden we ons daar extra bewust van, omdat we dringend brandstof nodig hebben en maar nergens bewoonde wereld of een eenzaam tankstation zien. Pas als we Bihac naderen, kunnen we opgelucht ademhalen dat we het gered hebben. Ondertussen hebben we al uitgebreid kennis gemaakt met de mooie natuur in Bosnië en Herzegovina.

mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina-bij-Una-NPBij Bihac direct omringd door de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

Una Nationaal Park bij Bihac

In Una Nationaal Park bij Bihac verwonderen we ons opnieuw over de ongerepte natuur van Bosnië en Herzegovina. Uitgestrekte bossen bedekken heuvels waar beren en lynxen nog schijnen rond te zwerven. Wij komen ze niet tegen, maar ook zonder wildlife is het hier schitterend. Het is niet heel makkelijk om tot alle plekjes in het nationaal park door te dringen, want wegen zijn er niet overal. Als ze er zijn, is de kwaliteit vaak beroerd. Gelukkig zijn verschillende plekken wel goed toegankelijk. Op de officiële website van Una National Park vind je meer info.

Er is genoeg te zien en doen in Una Nationaal Park voor minsten 3 volle dagen, zeker als je houdt van raften en hiken. Wij besteden er 2 volle dagen aan de belangrijkste bezienswaardigheden en nemen daarnaast nog een kijkje in Bihac. Wij zijn zelf niet gaan raften en hebben met de auto de grootste afstanden overbrugd, een voordeel van met eigen auto naar de Balkan reizen. Op verschillende plekken hebben we korte wandelingen gemaakt door de betoverende natuur van Una Nationaal Park. Zo zijn er verschillende watervallen en picknickplekken aan de rivier. Ook kun je de lokale manier van leven aan de waterkant ervaren door de watermolens en eeuwenoude natuurlijke wasmachines te bewonderen. Wil je verder het nationaal park in, neem dan zeker een gids mee!

Martin Brod Una Nationaal ParkDe mooiste natuur en de ecowasmachines in Una National Park

Sutjeska Nationaal Park in het oosten van Bosnië en Herzegovina

Sutjeska nationaal park is één van de laatste échte wildernissen van Europa, waar je bovendien een hartvormig meer vindt. Op de grens van Bosnië en Herzegovina met Montenegro ligt dit schitterende nationaal park waar we al direct bij aankomst verliefd op worden. Zoek je de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina, met een wild en ongerept karakter? Dan zit je hier goed. Sutjeska is wel behoorlijk lastig te doorkruisen, vanwege de bar slechte wegen in het bergachtige zuidoosten van Bosnië en Herzegovina. Het heeft een heel ander karakter dan het meel toeristische Una nationaal park. In 3 dagen verkennen we toch de mooiste plekken van het nationaal park. Voor ons gevoel hebben we dan nog maar een fractie van al dat moois gezien.

Er liggen verschillende mooie meren in Sutjeska Nationaal Park, maar de meesten zijn slechts na een pittige wandeling bereikbaar. Gornje Bare Lake en Donje Bare Lake zijn de meest fotogenieke. Het Perućica regenwoud is het laatste oerbos van Europa, bijna op de grens met Montenegro. De wandeling naar de Skakavac waterval, geeft een mooi kijkje op het regenwoud en ligt aan de weg naar Prijevor. Prijevor is het startpunt van één van de mooiste wandelingen door Sutjeska, naar het hartvormige meer dat nét in Montenegro ligt. Onderweg hebben we voortdurend uitzicht op de ruige pieken van het gebergte en steken we ook een schitterende vallei vol bloemen over. Rond het meer zijn de uitzichten nóg mooier en je kunt er lekker afkoelen in het water. Wie puf heeft, kan net als wij verder klimmen voor een uitzicht op het hartvormige meer van bovenaf. Wees gewaarschuwd: het is een pittige klim!

hartvormig meer Sutjeska Nationaal ParkHet hartvormige meer in Sutjeska Nationaal Park is een geweldige bestemming

Uitgestrekte hoogvlakte met wilde paarden bij Livno

Een stukje natuur in Bosnië en Herzegovina met een heel ander karakter is de hoogvlakte bij Livno, waar je een grote kudde wilde paarden kunt spotten. Livno staat in eerste instantie helemaal niet op de planning, tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina. Het is een spontane ontdekking. Daags voor we van Una Nationaal Park naar Mostar reizen ben ik op zoek naar een geschikte plek om die lange reisdag op te breken, als ik bij toeval op Livno stuit. Ook de omgeving van Livno ligt midden in de natuur. Er zijn amper andere stadjes en wij zijn de enige weggebruikers. Op verschillende plekken dreigt de natuur de weg over te nemen. Struiken en bomen groeien de weg op.

Na een korte kennismaking met onze gids hoppen we achterin zijn knalrode jeep en rijden we Livno uit. Asfalt is er al gauw niet meer en met brullende motor rijden we het pad over de steile helling vol grind en keien omhoog. Eenmaal op het plateau zien we een handjevol schamele boerderijen, van boeren die leven van de veeteelt. Ook hier is het weer de uitgestrektheid van de natuur in Bosnië en Herzegovina die ons ontroert. Ongelooflijk, dat je jezelf hier op zoveel plekken haast aan het einde van de wereld kunt wanen. De ontmoeting met de kudde paarden is heel bijzonder. Bij een bron aan de voet van de hoogste heuvel staan ze met hun veulens te grazen en drinken.

Livno wilde paardenDe wilde paarden op de hoogvlakte bij Livno

Schitterende kloof bij meest afgelegen dorp van Bosnië en Herzegovina

Lukomir staat bekend als het meest afgelegen dorpje van Bosnië en Herzegovina. De verzameling eenvoudige, stenen huizen, waarvan de meesten daken van golfplaten hebben en een enkel huis nog de traditionele houten dakpannen heeft, is voor mij één van de meest fotogenieke nederzettingen van Bosnië en Herzegovina. Vanaf het dorpje loop je aan alle kanten de indrukwekkende, steile berghellingen omhoog voor nóg mooiere uitzichten.

Er is ook een wat breder pad, dat de kloof aan de achterkant van het dorp volgt. Dat pad, dat uiteindelijk de kloof in en weer uit gaat, loopt door tot Umoljani, het volgende dorpje. Zo ver gaan wij niet, maar we volgen het pad zeker een uur, met constant een enorme glimlach op ons gezicht. Hier overtreft de natuur in Bosnië en Herzegovina zichzelf weer eens. De uitzichten de diepte in, maar ook op de bergen daar boven ons, zijn super. Soms moeten we even een stukje klauteren, omdat het pad is weggeslagen door vallend gesteente, maar het pad is verder breed genoeg en daalt licht. Dat laatste is uiteraard iets minder fijn als we weer richting Lukomir omkeren.

Lukomir dorp en uitzichtHet dorp Lukomir midden in de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

Onontdekte natuur rond Mostar

Mostar is één van de meest bezochte, toeristische bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina. Toch ben je ook in deze stad eigenlijk midden in de natuur. Aan alle kanten wordt Mostar omsloten door bergen. In de tijd van de Balkanoorlog niet direct een voordeel, maar wel ideaal als je de stad wilt combineren met de mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina. De Kravica watervallen zijn een bekende dagtrip vanuit Mostar, naar een natuurlijk schouwspel dat in de zomermaanden echter niet erg natuurlijk meer is. Door het grote aantal bezoekers, hebben de Kravica watervallen meer weg van een pretpark, dan van de natuur. We genieten er even van de koelte van het water en de aanblik van al die watervallen, maar zijn een uurtje later weer vertrokken.

De echt onontdekte natuur rond Mostar vind je het best met een gids. Gids Julijana neemt ons mee naar Gornja Dreznica. Een kleine uitloper van de Neretva rivier, die ook door Mostar zelf stroomt, ligt hier midden in een droge, rotsachtige vallei, omgeven door ruige, groene bergen met hier en daar een dorpje. Na een korte wandeling komen we aan bij de rivier, die hier tussen en over afgeronde rotsen meandert. Het water is onwaarschijnlijk helder. En koud! Dat mag de pret echter niet drukken om verschillende keren vanaf een rotsblok in een diepe poel te springen, om even later weer door een ondieper deel van de rivier te waden. Na een avontuurlijke tocht komen we aan bij een serie kleine watervallen en poelen, waar je heerlijk kunt picknicken en zwemmen. Het water is hier een stukje minder koud ook. We beleven hier de perfecte middag.

mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina MostarDe mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina in de omgeving van Mostar

Wat dichter bij de stad zijn ook een aantal plekken die je zonder gids kunt vinden. Bunski Kanali is een bijzonder natuurfenomeen: De Neretva rivier stroomt er met veel geraas door een smal, maar natuurlijk kanaal van zwarte steen. De zijrivier Buna stroomt over een natuurlijke verhoging via tientallen watervalletjes dat kanaal in. In de Buna rivier staan boompjes en heuveltjes begroeid met allerlei soorten waterplanten. Niet veel verderop is de bron van de Bunica rivier één van de “blauwe ogen” die de regio rijk is. We zijn er de enige bezoekers en genieten van dit onontdekte plekje in de natuur, relatief dichtbij de stad.

Natuur vlakbij de stad Jajce

Minder wild en een heel stuk toeristischer dan de andere plekken die we bezocht hebben in de natuur in Bosnië en Hezegivina is de parkachtige omgeving van de watermolens bij Jajce. Als je de blauwe Pliva rivier de stad uit volgt, passeer je binnen enkele minuten al de mooiste plekjes aan het water. Er is een vlonderpad, dwars door een soort mangrovebos, waar je ook perfect een terrasje kunt doen met uitzicht op het water. Wij rijden eerst door tot we bij de beroemde, houten watermolens van Jajce zijn. De Mlinčići staan bij het Plivsko Jezero, waar de Pliva rivier een meer vormt. Ze staan in een snelstromende, ondiepe zijtak van de rivier.

watermolens Jajce MlinčićiDe watermolens bij Jajce liggen in een schitterende omgeving

Via een klein netwerk aan houten vlonders kun je tussen de watermolens rondlopen, over het water. Rond de watermolens is bovendien een park aangelegd, waar je bruggetjes oversteekt, speelgelegenheid vindt voor de kinderen en kayaks kunt huren om het meer op te gaan. Het is hier zo groen en mooi. Het voelt echt als een paradijsje.

Natuur en stad combineren

Het fijne aan Bosnië en Herzegovina is, dat de natuur nergens ver weg is. Zo kun je stad en natuur perfect combineren. In Mostar en Jajce, maar ook in Sarajevo zijn er opties genoeg om dagtrips te maken in de natuur rond de stad.

Mijn overzicht is uiteraard nog maar een fractie van alle schitterende plekken in de natuur van Bosnië en Herzegovina. We gaan graag nog eens terug voor meer. Mocht je tips hebben, dan hoor ik ze graag!

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Ga naar al mijn Bestemmingen blogs, of kies een andere bestemming »

20 reacties op “De mooiste natuur in Bosnië en Herzegovina

 1. marie zegt:

  hoi, wat leuk om te lezen allemaal! wij gaan voor de tweede keer naar BiH, dus de meeste plekken kennen we al, maar ik ben even benieuwd waar de allereerste foto bovenaan de pagina gemaakt is?

 2. Monique zegt:

  Hallo Yvonne!
  Ik heb zitten genieten van je reisverslag. Wij vertrekken over een kleine maand en heb door jouw verhalen er nog meer zin in!
  Dank je wel!

  • Yvonne zegt:

   Wat leuk om te horen Monique! Alvast een goede reis en veel plezier in Bosnië en Herzegovina. Het is echt een prachtig land.

 3. Merlijn zegt:

  Wil je even bedanken Yvonne! Dankzij jouw reisblog afgereisd naar Bosnië en man oh man wat hebben wij een geweldige vakantie hier! Maken dankbaar gebruik van veel tips die je gedeeld hebt! Echt te gek!! We genieten nog even verder! Morgen met Juljiana een hike doen in omgeving Mostar. Super veel zin in!

  • Yvonne zegt:

   Wat super dat je dit laat weten Merlijn! Heel veel plezier morgen met Juljana. Laat nog even weten hoe het was, als je wil. En doe haar de groeten. Heel, heel toevallig zijn wij eergisteren in Montenegro vrienden van haar tegengekomen, bovenop een berg. Super grappig. We hebben daar een foto van gemaakt en haar geappt. Kleine wereld. 🙂 Geniet van Bosnië en Herzegovina, dan doen wij dat nog even in Servië. 🙂

  • Yvonne zegt:

   Ahhh, leuk om te horen. Het is een verrassende bestemming met volop ongerepte natuur, zeker ook als je van de gebaande paden gaat.

 4. Gundi zegt:

  De natuur ziet er daar inderdaad wel adembenemend uit. Ben er wel nog nooit geweest. Die foto met jullie 4 op een rijtje en dan dat dorpje is mijn favoriet. Mooi zicht en leuk plaatje.Ook al die watervallen op een rijtje hebben iets sprookjesachtig. Super mooi.

 5. Raïssa zegt:

  Ik ben nog nooit in Bosnië en Herzegovina geweest, maar misschien moet ik toch maar eens ovewegen om dit te doen. Jouw artikel heeft mij in ieder geval enthousiast gemaakt. Leuk ook die spontane ontdekking van Livno.

  • Yvonne zegt:

   Spontane ontdekkingen zijn vaak de leukste hè?! Ik hou ervan en hoop binnenkort weer meer spontaan te kunnen reizen in de rest van de wereld.

 6. Janet zegt:

  Wauw wat mooi zeg. Ik ben nog nooit in Bosnië en Herzegovina geweest, maar het is volgens mij echt iets voor mij. Ik word erg enthousiast van al je prachtige foto’s, zo mooi!

 7. Michal zegt:

  Ik was ook echt enorm onder de indruk van de natuur in Bosnië en Herzegovina. Zo groen en zo ongerept. Al heb ik nog geen fractie gezien van wat jullie gezien hebben. Was het wel veilig om daar op ontdekking te gaan of nam je daarom vaak een gids mee?

  • Yvonne zegt:

   We namen niet vaak een gids mee, eigenlijk maar 1 keer. En die namen we mee om op een plek te komen die je zonder lokale gids niet kunt vinden. 🙂 Verder is het heel makkelijk zelf op pad te gaan in de natuur. Wel op de paadjes blijven!

  • Yvonne zegt:

   Gewoon via booking en gezien de Coronatoestand gekozen voor accommodatie die je tot een paar dagen voor aankomst nog kon annuleren. In mijn routeblog van Bosnië en Herzegovina deel ik de plekjes waar wij geslapen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *