Boerderij Rajasthan

Fotoverslag: Rijkdom in Rajasthan

Rajasthan is de meest bezochte staat in India. De grote bezienswaardigheden in de steden zien enorme aantallen bezoekers. Toch kent Rajasthan heel veel plekken waar je jezelf afvraagt waar alle andere toeristen gebleven zijn. Juist deze unieke plekken, waar je het Indiase leven van alledag van dichtbij kunt meemaken, zijn de reden dat we keer op keer terug blijven gaan. Deze boerderij is zo’n fijne, bijzondere plek.

Eenvoudige boerderij in de woestijn van Rajasthan

Onderweg van Bikaner naar Shekawati zien we een eindje van de doorgaande weg af een paar ronde, kleien hutten staan, met een dak van stro. Aan de overkant van de weg zien we een soortgelijke verzameling hutten, maar afgezien daarvan is er in de wijde omgeving niks anders te zien dan de stoffige Thar woestijn, wat laag struikgewas en kleine boompjes en de weg, waar we zojuist uit onze auto gestapt zijn. De auto laten we achter en we lopen de paar honderd meter door het mulle zand naar de hutten toe. We zien een vrouw in een rode sari druk bezig met de was en de verzorging van de dieren, terwijl de geiten en een koe met haar kalf op zoek zijn naar sappige blaadjes en wat dor gras.

Boerenleven RajasthanHet boerenleven van Rajasthan, de vrouw is hard aan het werk met de verzorging van de dieren

Rajasthaanse Boerenfamilie

We roepen en al gauw zien we een paar nieuwsgierige ogen om de hoek van één van de hutten gluren. Een jongen van een jaar of 9 grijnst en kijkt vragend achterom naar zijn moeder. Die komt ook snel aangelopen, gevolgd door een tweede, wat oudere vrouw, haar schoonmoeder. Een ander familielid zit zich op een simpel bed buiten te warmen aan de zon, die hier ook in de winter elke dag schijnt, maar nog maar weinig kracht heeft. Een tweede jongetje, wat jonger dan de eerste, verschijnt en we maken kennis met deze boerenfamilie. De vrouw met de rode sari en haar man wonen hier met hun 2 zoons, terwijl de boerderij aan de overkant van de broer van de man is. De schoonouders komen hier elke zondag. Zij wonen in het dorp, een kilometer of 10 verderop.

boerderij in Rajasthan, IndiaDeze eenvoudige boerderij is één van de velen in Rajasthan, we ontmoetten deze boerenfamilie tussen Bikaner en Shekawati

Trotse schoonvader

Als een paar minuten later ook de schoonvader thuiskomt wordt ons met weidse armgebaren duidelijk gemaakt welk land er allemaal van de familie is. Verschillende gewassen worden verbouwd, afhankelijk van het seizoen. De geiten en de koe zorgen voor vlees en melk, terwijl de verkoop van pinda’s en graan zorgen voor een mooi inkomen voor deze familie. Ze leiden hier een eenvoudig bestaan, maar komen niks te kort en zijn tevreden en trots op wat ze hebben. Deze mensen zijn in feite rijk: ze hebben alles wat ze nodig hebben en leven ver weg van de hectiek en stank van de grote stad. Als we afscheid nemen om onze reis te vervolgen krijgen we een grote zak pinda’s in onze handen gedrukt.

boerderij tussen Bikaner en ShekawatiDe mensen in Rajasthan zijn trots en tevreden met wat ze hebben

Zoek jij ook graag authentieke plekken op als je op reis bent? In Rajasthan Roads Less Traveled vind je nog meer ideeën om dit soort plekken te vinden.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

14 reacties op “Fotoverslag: Rijkdom in Rajasthan

  1. Jessica zegt:

    Leuk geschreven Yvonne! Zonder de mensen zou ik haast denken dat dit Afrika is zeg, India is volgens mij behoorlijk divers. Fijne foto’s om bij weg te dromen op deze regenachtige avond 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *