Heritage Walk Ahmedabad - historische wandeling

Heritage Walk Ahmedabad – wandeling door historische wijkjes

Doe je een Heritage Walk door het oude centrum van Ahmedabad, dan maak je een wandeling door historische wijkjes. Je ziet eeuwenoude haveli’s, koopmanshuizen. Enkele van die huizen zijn nog schitterend, maar velen daarvan verkeren in erbarmelijke staat. Hun houten details en sfeer zijn echter fantastisch om te zien. Ook is het heerlijk om het lokale leven mee te maken, dat zich in de smalle steegjes en rond minuscule pleintjes afspeelt. Nergens in Ahmedabad is het verleden zo tastbaar als hier, in de pols: woongemeenschappen in “versterkte” hofjes. Ga je mee op Heritage Walk door Ahmedabad met ons?

Ambli ni Pol en Chaumukhji Ni Khadki

Onze eerste stop in de Heritage Walk is Ambli ni Pol. Op de hoek van een wijkje met veel nieuwere gebouwen, staat nog één sfeervol koopmanshuis. Mooie bogen, balkonnetjes en houten details laten zien dat de eigenaar een welvarende inwoner van Ahmedabad was. Tegenwoordig is het gebouw niet zo super onderhouden en zit er op het hoekje een klein winkeltje. Deze buurtsupertjes zijn dé plek voor de stadsbewoners om nog wat snelle snacks en kauwtabak te halen. Direct om de hoek lopen we een binnenplaats op die de toegangspoort lijkt tot een aaneenschakeling van meerdere historische hofjes. Chaumukhji Ni Khadki is tegenwoordig vooral een werkplaats in steen en hout.

Ambli ni Pol en Chaumukhji Ni Khadki AhmedabadAmbli ni Pol en Chaumukhji Ni Khadki – eerste stops Heritage Walk Ahmedabad

Haja Patelni Pol en Shantinath Derasar

Via verschillende sluip-door-kruip-door paadjes komen we op één van de kleine pleintjes vlakbij de Haja Patelni Pol terecht. Haja Patelni Pol is één van de grotere, doorgaande “wegen” door de wijk. Veel van de historische plekken in deze Heritage Walk bevinden zich op minimale afstand van deze levensader van de wijk. Ook de mooie Pol bij Shantinath Derasar is slechts een steenworp van de hoofdweg.

Pols werden oorspronkelijk gemaakt als beschermingsmaatregel, toen gemeentelijke rellen een grotere veiligheid noodzakelijk maakten in de 18e eeuw. De meeste pols hebben slechts één of twee ingangen en ook enkele geheime ingangen die alleen bekend zijn bij mensen die in een pol wonen. Deze pol lijkt net wat opener.

pleintje vlakbij Haja Patelni Pol Ahmedabadpleintje vlakbij Haja Patelni Pol en bij Shantinath Derasar

Eén van de huizen heeft bijzonder beeldhouwwerk, met figuren die op mannelijke engelen lijken. Ze hebben vleugels en dragen kroontjes. Sierlijke bogen en zuilen maken de statige uitstraling van het huis compleet. Ook de bewerkte toegangspoort tot het volgen de pleintje en de houten deuren overal dragen bij aan de historische sfeer. Aan de overkant bevindt zich Shantinath Derasar, een kleine Jain tempel. We twijfelen of we daar naar binnen mogen, maar worden vriendelijke binnen gewenkt. Er wordt ons wel duidelijk gemaakt dat we geen foto’s mogen maken in de grotendeels marmeren tempel.

Fotogenieke steegjes en pleintjes langs de Heritage Walk Ahmedabad

Van Haja Patel ni Pol vervolgen we onze Heritage Walk richting Tankshal Ni Haveli. De steegjes zijn soms zo klein, dat we ze bijna missen. Ook al hebben we Google Maps om ons te helpen de juiste weg te vinden, geregeld moeten we een stukje terug. Dat is geen straf, want hier, midden in de oudste wijken van Ahmedabad, is overal wat te zien. We lopen onder poorten door die bestaan uit zelf getimmerde kamers, in verbinding met de huizen aan weerszijden. Roestige spijkers steken uit. Oude en nieuwe stroomdraden vormen hier en daar een kluwen en lopen schijnbaar zonder systeem van hier naar daar.

Ahmedabad Heritage Walk straatbeeldFotogenieke plekjes langs de Ahmedabad Heritage Walk

We zien een prachtig, kleurrijk prieeltje, verschillende gevelstenen en uitbundige versierde, houten details. Ooit schitterende koopmanshuizen staan nu zuchtend op houten of stenen pilaren, scheef te leunen tegen de buren. Dikke, bewerkte, houten deuren zorgen ervoor dat indringers ook nu nog niet binnen kunnen komen. Houten balkonnetjes en luiken zijn soms zo mooi bewerkt, dat we er minuten kunnen staan kijken. Op één van de pleintjes doet een oma haar afwas. Haar kleinzoon zit in het ochtendzonnetje toe te kijken. De mensen zijn verlegen, zeker als je bedenkt dat Ahmedabad een miljoenenstad is. Toch krijgen we vriendelijke knikken en af en toe een lachje.

Wij lopen deze Heritage Walk in Ahmedabad op eigen houtje. Wil je liever met een gids op pad? Dan kun je aansluiten bij de wandeling die dagelijks in de ochtend plaatsvindt. Via deze site kun je ook andere tijdstippen kiezen. Er bieden zich onderweg ook 2 keer spontaan “gidsen” aan. Eén keer maken we daar gebruik van.

Ahmedabad Heritage WalkHoutsnijwerk en prachtige lokale buurtjes in de Ahmedabad Heritage Walk

De wirwar aan straatjes is in dit deel van de wijk zo groot, dat we af en toe even de juiste richting weer moeten vragen. Onze telefoon verliest ook vaak de verbinding, tussen al die gebouwen, die zo dicht bij elkaar staan. Uiteindelijk vinden we Tankshal Ni Haveli, één van de meest indrukwekkende gebouwen van de hele Heritage Walk.

Tankshal Ni Haveli

Het prachtige, houtbewerkte, grote haveli-huis, dat staat bekend als Tankshal ni Haveli, mag je echt niet missen als je in Ahmedabad bent. Tankshal Ni Haveli heeft de langste (25 meter lange) houten gevel in de ommuurde stad Ahmedabad, die uitkijkt over de Haja Patel ni Pol. Een deel van de haveli is enige tijd als meisjesschool gebruikt, maar vervolgens 25 jaar leeg komen te staan. Gebrek aan zorg en onderhoud hebben geleid tot grote structurele schade in het interieur en er zijn zelfs onderdelen van de bouwelementen gestolen.

Tankshal Ni Haveli AhmedabadTankshal Ni Haveli heeft de langste houten gevel van Ahmedabad

Inmiddels is deze historische haveli volledig gerestaureerd en zit er opnieuw een meisjesschool in een deel van het gebouw. Een man met naaimachine zit naast de voordeur en verdwijnt met een wat norse blik naar binnen zodra hij ons ziet fotograferen. Blijkbaar is hij de “caretaker” van het moment en wil hij liever niet op de foto. We zijn overigens geen enkele andere toerist tegengekomen tijdens onze Heritage Walk, dus ik kan me niet voorstellen dat er zoveel fotocamera’s op hem gericht zijn. We maken nog wat foto’s en vervolgen dan onze wandeling.

Heritage Walk Ahmedabad met gids

Tankshal Ni Haveli is het bekendste bouwwerk van het ommuurde centrum van Ahmedabad, dat in haar geheel een Unesco werelderfgoed is. Het is dus vast geen toeval dat uitgerekend hier ineens een gids zichzelf aanbiedt. We besluiten in te gaan op zijn aanbod om ons nog een aantal mooie plekjes in de omgeving te laten zien. De smalle steegjes langs sfeervolle hoekjes vol lokaal leven hadden we waarschijnlijk zelf nooit gevonden. Tot onze verbazing zien we op verschillende plekken ook street art.

Oude stad AhmedabadVerborgen hoekjes in de oude stad van Ahmedabad

In een nis heeft een dame haar strijk-winkeltje opgezet, een moeder doet de was op haar stoepje. De buurvrouw heeft haar eigen, kleurige was al opgehangen naast de voordeur. Ook de tempel in een oude haveli is een unieke plek, waar we zelf nooit naar binnen waren gegaan. Ook hier zijn overal schitterende, houten details.

Oud en nieuw gaan hier hand in hand. Een winkel vol “Blokker-spullen” heeft kleurrijke posters geprint en buiten gehangen, pal naast een eeuwenoude, rijkwerkte deur van hout. Het wordt warm en dus besluiten we de laatste 2 stops van onze Heritage Walk zelf te gaan bezoeken. We nemen afscheid van onze gids, met een fooi voor zijn diensten.

oud en nieuw oude stad AhmedabadHeel veel oud en soms een beetje nieuw in de oude stad van Ahmedabad

Swaminarayan mandir

De Swaminarayan mandir is de eerste van een aantal tempels, die gebouwd zijn door een Hindu sekte. Dit is ook het startpunt van de begeleide Heritage Walk Ahmedabad, elke ochtend om 7.45 uur. Wij zijn er aan het eind van de ochtend en bewonderen het houtsnijwerk dat ook hier de balkons en facades van sommige gebouwen siert. De toegangspoort heeft wel wat weg van de oudere attracties in de Efteling, met haar enigszins verkleurde pasteltinten en sprookjesachtige figuren.

Je mag bij de Swaminarayan mandir ook als niet-sekte-lid gewoon overal rondkijken. Wij zitten even relaxed in de schaduw in de zitjes bij de tempel en drinken en eten wat. Op de markt voor de tempel zijn fruit en drinken te koop.

Swaminarayan mandirHet lijkt wel een beetje een sprookjestempel: Swaminarayan mandir

Harkun var Shethani ni haveli

Wij sluiten onze wandeling door het historische deel van Ahmedabad af bij Harkun var Shethani ni haveli. Deze havli is na Tankshal Ni Haveli de grootste haveli van Ahmedabad. De dame die de eerste eigenaresse was, heeft ook de bouw van de bekende Hutheesing Jain temple deels mogelijk gemaakt. Ze heeft veel goeds gedaan voor de minder bedeelden en vrouwenrechten in Ahmedabad. Ook bij de Harkun var Shethani ni haveli vind je weer geweldig gedetailleerd houtsnijwerk aan de buitengevel.

We hebben gelezen dat de binnenkant van de haveli ook interessant moet zijn. Naar goed Indiaas gebruik stappen we daarom al roepend naar binnen en klimmen de houten trap omhoog. Het duurt niet lang of een medewerker van het bedrijf dat gevestigd is in de haveli komt op ons geluid af. Hij vertelt ons dat het helaas niet mogelijk is om de haveli aan de binnenkant te bezoeken. Een beetje teleurgesteld dalen we weer af naar straatniveau. Bij de enthousiaste fruitverkoper aan de overkant van de straat kopen we wat druiven, voor we terug gaan naar onze accommodatie.

Harkun var Shethani ni haveliDat houtwerk! Harkun var Shethani ni haveli

Meer historisch erfgoed in Ahmedabad

In mijn blog met bezienswaardigheden in Ahmedabad vind je heel veel meer historisch erfgoed. Sommige van die plekken worden ook tijdens de officiële Heritage Walk met gids bezocht. Wij vonden het fijn om alle tijd te hebben en zijn zeker 3 uur alleen in het noordelijke deel van die wandeling geweest, struinend tussen alle pols. Je hebt zeker een volle dag nodig om de mooiste plekken van Ahmedabad te zien en nog een extra dag voor de bezienswaardigheden buiten het centrum. Ben je er net als wij in april, als het vrij warm is, dan is een extra dag fijn. Zo kun je een lange middagpauze inplannen. Tussen 12 en 3 is het echt te warm om door de stad te lopen.

Ga naar al mijn India blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *