Rajasthan roads less traveled

Rajasthan roads less traveled

De forten en paleizen van Rajasthan. Hét beeld van deze kleurrijke woestijnstaat zijn ze en vaak het eerste wat mensen te binnen schiet als je ze vraagt naar India, na de Taj Mahal en de gekleurde sari’s op straat. Viezigheid en drukte, ook dat is voor velen onlosmakelijk verbonden met India. Toch is er ook een heel ander India, ook in het drukbevolkte Noorden van India, ook in Rajasthan. Vaak hoef je de gebaande paden niet eens heel erg ver te verlaten om unieke plekjes te vinden, waar de mensen nog opkijken als er een auto aankomt en waar je de bezienswaardigheid van de dag bent als je een praatje komt maken.

Het Arravalli Gebergte

Net buiten Ranakpur staat de veel bezochte Jain Tempel, voor veel Indiërs een bedevaartsoord en ook voor ons een reden om naar dit deel van Rajasthan te reizen. De tempel zelf vonden we mooi, maar minder indrukwekkend dan we verwacht hadden. We missen de levendigheid die we in veel andere tempels wel hebben gezien. De omgeving maakt dit echter meer dan goed. De uitzichten over de heuvels en bossen zijn prachtig, net als de dorpjes waar de enorm hobbelige weg ons doorheen voert. Hier halen mensen hun water uit de put en wordt het zelfgebouwde waterwiel, bediend door twee ossen, nog volop gebruikt om het land te irrigeren. Hoewel de benzinemotor aardig op weg is om de ossen te verdringen.

Rajasthan Forten en Paleizen
Untitled-2
Aravalli plattelandHet Aravalli Gebergte is een erg rustige en hele mooie plek in Rajasthan

Aranyawas

Slapen doen we in Aranyawas, een hotel bestaand uit allemaal losse huisjes, op een minuut of twintig van de Ranakpur Tempel en gelegen tussen eeuwenoude bomen, met uitzicht over het stroompje beneden. In de late namiddag zien we lokale boeren van hun akkers terug naar hun hutjes lopen, gemotoriseerd verkeer is er niet. Apen zitten elkaar gillend achterna en vogels fluiten nog een avonddeuntje, maar verder hoor je hier zodra de zon is ondergegaan helemaal niets.

Aranyawas NatuurVanuit Aranyawas hotel kijk je uit over schitterende natuur

De weg naar Kumbalgarh

Vanuit Aranjawas is het niet ver naar Khumbalgarh Fort, één van de minder bezochte forten van Rajasthan. De weg er naar toe is werkelijk fenomenaal. Overal zijn kleinschalige boeren aan het werk, in het dorpje Saira is de markt in volle gang en overal worden we nagezwaaid en nageroepen door kinderen. De landschappen door de heuvels zijn schitterend en doen haast Birmees aan, alsof dit gebied al eeuwen niet veranderd is. Voor de toeristische highlights hoef je hier niet te komen, maar de sfeer en het eenvoudige boerenleven dat je hier van dichtbij kunt meemaken zijn veel bijzonderder dan welke highlight dan ook. Eén van de mannen die naast de weg aan het werk is brengt ons, lopend over een zandpaadje en springend over smalle stroompjes, naar zijn dorpje toe. We ontmoeten zijn familie en kijken binnen in het eenvoudige huisje, waar graan gemalen wordt met een heuse, handbediende molensteen. Naast het huisje staan een buffel en een paar geiten te grazen.

Rajasthan PlattelandTussen Ranakpur en Kumbalgarh vind je een nog heel ongerept stukje Rajasthan

Het platteland nabij Udaipur

Ook het platteland in de omgeving van toeristentrekpleister udaipur is een pareltje. Geweldig mooie, golvende landschappen met hier en daar kleine authentieke dorpjes, zoals Alsigarh. Overal staan de mensen ervoor open om je te ontvangen, met een grote lach, verhalen, chai en hun grote trots: zelfgemaakte maispannenkoeken. Een bijzonder kijkje in een zo andere wereld dan die van de Indiase steden, laat staan de Westerse wereld.

Fort Anjana

Halverwege de weg tussen Udaipur en Pushkar ligt fort Anjana, in weer zo’n heerlijk dorpje net buiten Deogarh. Het fort ligt op een kale rots boven het dorpje en bestaat uit een prachtige facade, met daarachter de ruïnes van de oude kasteelvertrekken en een tempel. De kans is groot dat je het hele fort en de tempel, helemaal voor jezelf hebt. Heerlijk om er even rond te dwalen. Als je op de markt in Deogarh wat pakora’s, paratha’s en fruit inslaat kun je, net als wij dat deden, vanaf het randje van de tempel in stilte genieten van een prettige lunch, met het geweldige uitzicht er als bonus bij.

Platteland bij Udaipurhet Platteland bij Udaipur vormt een contrast met de toeristische stad

Shekhawati

Afgelopen jaar namen we een kijkje in Shekhawati, een gebied in de halfwoestijn, met kronkelige weggetjes, die naar halfvergeten dorpjes leiden. Shekhawati was ooit een rijk gebied op de handelsroute tussen de Arabische zee en de vruchtbare Ganges vallei. De thakurs (vorsten) bezaten er paleizen en in sommigen daarvan kun je ook nu nog overnachten. Wij waanden ons in het dorpje Mahansar voor heel even echte vorsten in een heus paleis: Narayan Niwas Castle. En de grote grap: een nachtje in de Heritage Suite kamer bestaande uit verschillende vertrekken kost minder dan een nachtje in een eenvoudig Europees hotel.

Graag ook de rest van het land buiten de gebaande paden bezoeken? Ik schreef een apart blog over India off the beaten track.

Ga naar al mijn Azië blogs, of kies een andere bestemming »

Meld je aan en ontvang 4x per jaar Yvonne Magazine in je mailbox!

Heeft mijn artikel je geholpen?
Ja!
0
Nee
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *